Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 20:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Davor Pavuna
PostPostano: Ned ožu 15, 2009 16:57 

Jeste li gledali tog genijalca danas u 2 i kakvi su dojmovi?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 17:48 

Nisam gledao danas, ali ga cijenim kao znanstvenika. Mislim da je i realan u pogledu na energetsku budućnost svijeta. Međutim nejasan je u pogledu tko je protivnik zaštite okoliša? Ako si ti gledao možeš li napisati ukratko o čemu je pričao?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 18:48 

Gledao djelomično. Dojam generalno pozitivan, uz određene zadrške. Sviđa mi se što je nacionalno svjestan i kritičan prema ljevici (što je netipično za jednog Stankovićevog gosta). Također, spominje Krista i očito jest nekakav vjernik, no nisam uspio shvatiti je li katolik. Ovako na prvu loptu rekao bih da nije. U par navrata je započeo odgovor s "ispričavam se Katoličkoj Crkvi" (valjda zbog onoga što je htio reći u nastavku) no nije baš dovršio misao. Općenito, nije baš bio fokusiran u odgovorima, za čas odluta na neke svoje teorije, nešto deseto od onoga što ga se pita. No svakako zanimljiv i živopisan lik.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 19:08 

Ja sam gledala i nakon dugog vremena odgledala tu emisiju. Uživala sam dvostruko: 1. gost je elokventan, skoro bravurozan u govoru, ima silno znanje i njegovoa znanstvenost dotiče filozofiju. Odmah se deklarirao kao katolik, ali obraćenik nakon iskušavanja nekih stvari - hinduizma, budizma. Očito je da mu je i njegovo veliko znanje bitan element vjere. Pokazuje crte genijalnosti i odlično prelazi s teme na temu i povezuje h.
2. Stankovićev izraz lica me zabavljao, bio je često zbunjen. On je vrlo malo provocirao i izgledalo mi je da nije dorastao sugovorniku pa ga jednostavno pušta da govori.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 20:55 

ovaj znanstvenik, kvantni fizičar koji je ušao u Obamin vladin kabinet za Energetiku, je čisti genijalac!
prvo je genijalan po tome što ima toliko znanje i pogled na svijet koji je planetarna širina i spoznaja najsvježijih dostignuča u znanosti, a jednostavan je i na oko običan :)

Ništa mu ne mogu zamjeriti, mogu samo reći da su takvi ljudi poželjni u i našoj sredini, pogotovo za osvješćivanje i poštovanje vrijednosti vlastitog naroda, a što kod nas fali. Ako toga i ma ili su ekstremi ili se ekstremi prepisuju i jednom normalnom domoljublju..što bi značilo da se kod nas kao u Švicarskoj, na svakome vinogradu ponosno viori naša hrvatska zastava? da smo opet ustaše valjda....
Lijepo ga je biločuti kako govori o ovoj zemlji i narodu kome i on s ponosom pripada, pohvalno i s dignitetom...Njegov način razmišljanja je nešto što bi mnogi kod nas trebali naučiti, širina percepcije čini čovjeka jakih stavova. Njegov način komunikacije sa Stankovićem , je bila fantastična.
.....Spoznaja Boga i njegova vjera kao i put do Boga su također zanimljivi. Očito je čovjek u svemu predan i ide do kraja, pa je tako za Bogom otišao i do Indije, u srce zena, u budističke ašrame itd itd...
Takvome je umu jednostavno predodređeno da živi u inozemstvu i surađuje sa najvećim umovima današnjice.
Za mene kao i za njega a i vjerujem većinu gledatelja, ova je emisija bila prekratka.
Znam da je znala biti repriza kasno navećer isti dan...ne znam da li je i dalje..

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 21:00 

Ovdje na linku HTV je emisija (desno šesta u arhivi), pa ju možete pogledati:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=32652&cHash=3f5264ade4]

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 07:03 

Tip je potpuno otkačen, što i nije tako rijetka pojava, ali on umjesto bedarija sipa bisere mudrosti i znanja koji zapanjuju, što je unikatno.
Moje posebno oduševljenje proizlazi iz spoznaje što smo u nekim stvarima prošli sličan put, a tu spada nekonvencionalno ponašanje, govor....
T.H. mu, jasno, ima štošta prigovoriti jer da bi čovjek bio potpuno na crti pravovjerja treba ubiti u sebi i oko sebe svaki osjećaj za stvarni život i postati mumija. A kršćanstvo je dinamizam koji pršti energijom, spoznaje, života, emocija. Kako je divna spoznaja da je sve što nas okružuje svijesno sebe, to toliko mijenja naš odnos prema svemu oko nas...
Tu još ima puuuuno puuuuno toga o čemu bi vjernici trebali razmišljati i izgrađivati svoj svjetonazor...., a kao kruna svega je da sve ima svoj smisao i mi bi trebali biti uključeni u to. :lol:

Vrh

PostPostano: Sri ožu 18, 2009 11:42 

Ovdje možete vidjeti i pročitati još jedan interviev s Pavunom: Pavuna: Budućnost svijeta je u rukama žena
Slika

Na videu je objasnio i Sveto Trojstvo na svoj znanstveni način.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 18, 2009 12:51 

hvala, Barni na trudu i informaciji!
ovo me je opet tako razveselilo..kako je ovaj čovjek realan!
njega bi trebali staviti na Dnevnik a ne one vijesti koje me smlave svaki put.....

Vrh

PostPostano: Sri ožu 18, 2009 14:09 

Citat:
zumzum je napisao/la:
hvala, Barni na trudu i informaciji!
ovo me je opet tako razveselilo..kako je ovaj čovjek realan!
njega bi trebali staviti na Dnevnik a ne one vijesti koje me smlave svaki put.....

:wink: Pa i zaslužio je posebno: 'Budućnost svijeta u rukama je žena'. :lol:
kak da to mi prije nismo znali. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2009 21:19 

A što vi kažete, je li priroda doista svjesna sebe, kao što Pavuna tvrdi? Ja mislim da je tu malo pretjerao.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 20, 2009 08:35 

T.H. je napisao/la:
A što vi kažete, je li priroda doista svjesna sebe, kao što Pavuna tvrdi? Ja mislim da je tu malo pretjerao.

Bog prožima sve!

Još jedan zanimljiv članak o Pavuni se nalazi u Glasu Koncila iz njega citiram zanimljive tvrdnje:
Znanstvenik Pavuna posvjedočio je najprije koliko je važno tražiti, rasti i sazrijevati na duhovnom planu, svladati svoje traume, steći stvarni mir i ostvarivati ljubav, tj. onaj najelementarniji odnos bez kojega nijedan čovjek ne bi mogao preživjeti. Dragocjeno je njegovo svjedočenje o otkriću Isusa Krista i kršćanstva, i to otkriću nakon dugoga iskrenog i poštenog traganja i otkriću koje ne ostaje ni na razini neke tradicije niti deklarativnosti već preobražava sav život i prožima sve odnose i prema ljudima i prema svijetu oko sebe.
Preuzeto iz: Drugačiji govor

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2009 15:43 

Barnaba je napisao/la:
Bog prožima sve!

Može Bog biti sveprisutan, ali on svejedno ostaje različit od prirode (i priroda od njega); ne možemo stoga reći da je priroda svjesna sebe zato što je sveprisutni Bog svjestan prirode (osim možda metaforički, ali onda neka se jasno kaže da je to metaforički).

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2009 21:03 

T.H. je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Bog prožima sve!

Može Bog biti sveprisutan, ali on svejedno ostaje različit od prirode (i priroda od njega); ne možemo stoga reći da je priroda svjesna sebe zato što je sveprisutni Bog svjestan prirode (osim možda metaforički, ali onda neka se jasno kaže da je to metaforički).

Pavuna je znanstvenik najvećeg kalibra te je potreban napor za shvatiti što on priča. Recimo bilo je tužno gledati Stankovića dok mu je želio spočitnuti kontradiktornost. Naime, Pavuna je rekao da bi znanstvenik bio uspješan treba biti vani, dok je kasnije rekao da Hrvatsku ne treba napuštati. Da bi objasnio Stankoviću kako nije ništa kontradiktorno rekao, Pavuna je skoro žonglirao s laptopom i mobitelom. Stvarno je istina da znanstvenik mora biti prisutan s radovima vani jer bez toga ne može biti uspješan ali ne mora fizički biti vani. No dok mi to shvatimo …
Iako se Pavuna ne izražava (a objektivno niti ne može u tih 50 min sve jasno objasniti) potpuno teološki točno sasvim je jasno posvjedočio osobnu vjeru u Krista i to je dosta on nije vjerski učitelj drugih niti bi to htio biti. U toj domeni svjedočenja se treba zadržati kao osvrta na njega kao znanstvanika koji vjeruje.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 24, 2009 07:08 

:wink: Kad netko nešto ne razumije, ili se prvi puta s time susreće, onda to nastoji povezati sa sličnom spoznajom ili znanjem koje već ima.
Tako, kad se kaže da je priroda sebe svijesna, kod vjernika je prva pomisao: panteizam.
Da je priroda svijesna sebe, o tome se već dulje vremena govori u naučno-popularnim krugovima. No, tu se ne radi o vrsti svijesti kao što je to kod čovjeka, koja je povezana s kakvom - takvom slobodom. Premda je naša slobodna volja jako diskutabilna. Jer se mnogi determinizmi predstavljaju kao slobodni izbor pojedinca. :lol:
Svijesnost prirode je strogo determinirana u smislu svrhovitosti. Kako god nam se činilo da je čovjekova sloboda, opredijeliti se za dobro ili zlo neko savršenstvo, praksa nas u tome razuvjerava. Uglavno nas vode nagoni ( malo ušminkani), dok je svrhovita svijest prirode, više slična našoj drugoj svijesti, koja paralelno egzistira u cenru našeg trbuha, gdije se prema dalekoistočnjačkoj mudrosti nalazi druga, sakralna čakra ili centar.
Svemogićnost Božja predpostavlja i sveprisutnost, koja sve prožima. To, barem za tri jednobožačke religije nema nikakve veze s panteizmom, niti je u bilo kakvoj suprotnosti s mnogim, nama još nedostupnim znanjima o naravi prirode.
Što više otkrivamo čudesnost svega što nas okružuje, to se moramo više diviti Božjoj veličini.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata