Antun je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Kako i sam kažeš poslije jasno se vidi ogorčenost što sigurno otežava trezveno i objektivno rasuđivanje o ovoj temi.
Dakle trebalo bi prvo nju maknuti pa onda u neutralnom svijetlu pogledati dotične izjave biskupa Jezerinca
Savjet je na mjestu. Evo, sada je već manje ogorčenosti
Sve u redu, važno je da se razumijemo i razmjenjujemo mišljenje trezveno.
Antun je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
No da bi baratali činjenicama valja jasno odgovoriti na pitanja:
U kojoj to "mirovnoj misiji" Hrvatska sudjeluje bez dopuštenja UN-a?
Bez obzira što je Hrvatska (čak i prije ulaska u NATO) poslala svoje vojnike u sklopu ISAF operacije, sve je počelo napadom SAD-a i V.Britanije na Afganistan, što je bio jednostrani potez bez dopuštenja UN, ujedno i prvi odgovor na 11. rujna. Operacija ISAF zapravo pokušava osiguravati vladajuću garnituru koju su nametnuli agresori, tj. SAD uz pomoć V.Britanije, a na moju žalost, i Hrvatska je dio toga.
Barnaba je napisao/la:
Koji su to realni politički ciljevi koje bi trebala Hrvatska braniti svojim neulaskom u NATO?
Da li je politički mudro u našem okruženju ne imati jake saveznike?
Mene bi zapravo na ovom forumu zanimalo
koliko je moralno i koliko je kršćanski svrstavati se na stranu SAD-a koje su napale i okupirale Afganistan i Irak?
Politikom se ne bih htio baviti, a kao vjernik, bio bih daleko sretniji kad se ni Crkva ne bi njome bavila.
Barnaba je napisao/la:
Možeš li to obraniti geopolitičkim razlozima? Mislim da ne možeš a vrlo se lako može braniti teza da bi katastrofa bila ne ući u NATO.
Kao i kod prethodnog pitanja, sagledajmo situaciju kroz moralne razloge.
Barnaba je napisao/la:
Čišćenje pamćenja nema s ovim veze, to je skroz promašena teza.
Zasad nema. Ali u dugoročnim okvirima postoji mogućnost da se Crkva zbog otvorenog i direktnog opredjeljivanja za jednu političku opciju nađe u nezgodnoj situaciji (pritom još jednom podsjećam kako je NATO danas postao instrument provedbe imperijalističke politike SAD-a i očekujem da će to s vremenom postajati sve očiglednije).
Zar to Crkvi zaista treba? U konačnici, zar je to služenje Kristu?
Ovih par komentara sam sveo na zajednički nazivnik koji se provlači kroz sve njih. Po mom mišljenju je to odnos Crkve prema vojsci, ratu i odgovornosti koje iz toga proizlaze.
Valja pogledati što sv. Ivan Krstitelj kaže vojnicima koji su se došli krstiti: Lk 3,14 Pitahu ga i vojnici: "A nama, što je nama činiti?" I reče im: "Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom."
Nije im rekao ne dirajte oružje, izađite iz vojske jer je to nespojivo s porukom Evanđelja i tome slično. (ovo može biti i dobro apologetsko polazište u razgovoru s onima koji zagovaraju protivljenje oružju i služenju vojske poput Jehovinih svjedoka itd.).
Baš iz razloga što ne postoji u Bibliji jasna odrednica da kršćanin ne može biti vojnik niti se Crkva ne smije odreći brige za te ljude te se držati postrani kao da se nju to ne tiče. Moralan pojedinac čini moralno društvo, mislim da je smisao djelovanja Crkve u tome da odgaja baš pojedince koji će biti sol zemlje (svijeta).
Valja isto znati da su i mnogi vojnici živjeli svetačkim životom kao sv. Martin, sv. Juraj, Sv. Donat, sv. Florijan idr.
Mnogi crkveni radovi imaju organizaciju sličnu vojničkoj npr. Isusovci a i Franjevci imaju generale.
Dakle Crkva je uvažavala i uvažava društvene realnosti u svakom pa i hrvatskom društvu te djeluje na dobrobit svih i nikoga ne odbacuje zbog zanimanja kojim se bavi dapače zalaže se za časno obnašanje i svog zanimanja i dužnosti (pogotovo političara). Stoga ne čudi što, članstvo u najmoćnijem svjetskom vojnom savezu, koji ne ugrožava državni suverenitet svojih članica, smatra sudbinski važanim časom unutarnjeg "pometanja" i sređivanja koji se ne smije prokockati.
Antun je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Ovdje je još jedno iskrivljavanje činjenica. Hrvatska danas nema obavezan vojni rok a vojska je profesionalizirana. U mirovne misije idu dobrovoljci i na ovom forumu
viewtopic.php?f=11&t=195&start=0 smo vidjeli da je to isključivo odluka pojedinca a ne nametanje kako je to bilo prije ulaska u NATO, za vrijeme SFRJ a ili za vrijeme danka u krvi (turska vremena). Dakle nemojmo pretjerivati već realno sagledajmo problem, pa ćemo vidjeti da dobivamo više nego što gubimo.
Slažem se, trenutno je sve na dobrovoljnoj bazi. Ali to se vrlo brzo može promijeniti, naročito u slučaju širenja i rasplamsavanja sukoba u kojem smo mi jedni od saveznika...
Slažem se da se situacija može promijeniti ali da bi znali u kom smjeru, potrebno je uzeti niz geopolitičkih i socijalnih čimbenika koji utječu na položaj naše države i društva. No bilo kuda stvar krenula Katolička Crkva ne može bez svog poslanja svima, pa i vojnicima i političarima.