Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon ožu 04, 2024 13:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 12, 2009 19:25 

Pridružen: Čet svi 28, 2009 15:06
Postovi: 1117
redovito ne gledam televiziju. večeras sam uključio TV i čuo zadnju rečenicu komentara .. Čini mi se da je glasila. "Hoće li Mesić uspjeti izbaciti križeve iz javnog života... ?" To sam već više puta ukazivao (pismo Tirolskih biskupa!)prijedlog zakona u Španjolskoj... I znači drug Mesić je bacio i posljednju kartu na stol .. ukloniti križeve iz javnog života.. E vidjet ćemo a ja znam što ću svakom onom koji se bude izjašnjavao i u privatnom govoru za tu ideju - ne idem blagoslivljati kuće - niti ću mu održati sprovod, ama nikome iz obitelji. I to ću najaviti na veliku Gospu!
"Djedi naši kano lavi za krst časni biše boj"


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri kol 12, 2009 19:48 

Pridružen: Čet svi 28, 2009 15:06
Postovi: 1117
Evo što sam napisao na kometari net.hr
Hrvatska je uvijek nosila časni naziv Predziđe kršćanstva. Drug Mesić je sustavno uništavao duhovne vrijednost hrvatskog naroda, domoljublje, bračnu vijernost, moral, sada eto i posljednje karte na stol .. križevi napolje! To je obična komanda Zapada.. No mnogi su se borili protiv križa... sjećam se 1973 kad su pokušali izbaciti križ na čelu sprovoda a staviti petokraku.. ja nisam htio voditi taj sprovod ... odgovor je bio razapeli su mi žicu preko ceste da poginem na moturu! Bog me čudesno spasio.

Ja svakom onom koji javno podrži ideju o izbacivanju križeva, neću blagosloviti kuću, niti ikome od njegove obitelji održati crkveni sprovod.

Zar ćemo pogaziti stoljetnu pjesmu: "Djedi naši kano lavi, za krst časni biše boj!"

Gospodo, borba protiv križa je borba protiv Boga, a čija je konačna pobjeda ,, dobro je poznato!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri kol 12, 2009 20:50 

Pridružen: Čet svi 28, 2009 15:06
Postovi: 1117
Ma ovo sam ja već jednom doživio. Nakon Hrvatskog proljeća napadalo se i Crkvu pa se onda pokušalo izbaciti križeve iz sprovoda, to jest da na čelu sprovoda da ne smije ići križ nego ona daska sa petokrakom.
Najbolji teren su bili sprovodi bilo palih boraca ili nekoga od obitelji. Savez Boraca je bila podružnica SK (Savezu komunista) jer su oni dobivali najveće novčane potpore. I Oni su "morali biti uz liniju" .
Pokušavalo se na razne načine,. čulo se ovdje su pokušali ondje su pokušali.. I tako u mojoj župi umre jedna žena, majka dvaju palih boraca... I sprovod je krenuo.. svi su vijenci "ušli" u crkvu...ali vijencc Saveza Boraca, Općine i još jedan - sa petokrakom u sredini - nisu ušli... Završila je pogrebna misa .. idemo prema groblju... zvono zvoni, pjevači pjevaju "smiluj mi se Bože" a mali ministrant mi šapće : eno su stavili petokraku ispred križa..(Ovog časa dok ovo pismo pišem - taj čovjek me zove i kaže da su velike rasprave u Hvaru! i da se mnogi sada prisjećaju sprovoda kojeg opisujem..) Iziđem iz kolone i vidim stvarno petokraka ispred križa. Stanem pred pjevače: dosta, nema pjevanja. Zvonaru viknem da prestane zvonit.. odem do križonoše i kažem odnesi križ u crkvu i ja i ministranti za njim. nastane vikanje. Nositelji odlože lijes na zemlju .. jedni viču: rodbina tako hoće.. ja kažem ovo je crkveni sprovod i on mora biti takav da ide na čelu križ .. hvatali su me i za prsa .. ali nakon dvadesetak minuta vikanja... parttijski vijenci - oni sa petokrakom su odneseni ispred sprovoda na groblje a mi smo onda krenuli.
Sutra dan sam bio pozvan na UDBU -prijetili su mi da će iznijeti protiv mene sve što su me špijunirali (ma nisu imali bog zna što) No ja sam rekao da mogu samo preko mene mrtvog.
Nakon par dana otišao sam motorom u jedno mjesto ispovijedati. Tada je na otoku Hvaru bilo samo nekoliko motor bicikli ja sam vozio PRETIS NSU 125 . Pratili su me. Na povratku su mi razapeli žicu preko ceste. No Bog me spasio. Jedan kamionđija je svojim kamionom bio u "blud" i oni to nisu predvidjeli izašao je na cestu ispred mene, posjekao žicu, i krenuo svojim putem. U tom trenutku sam ja prošao na motoru. Prošao sam na motoru normalno mimo čovjeka (nisam ga vidio) koji je trebao skinuti žicu i tako sakriti kako sam poginuo. Zamislite kako je čovjek ostao zapanjen kad me vidio cijelog na motoru.. Žica me trebala posjeći na pola! Nakon tri dana, u noći iza polnoći je došao sav drhčući i sve mi priznao. I ne može očima vjerovati da sam živ... Počastio sam čovjeka uvjerio ga da sam ja njemu oprostio..a da s Bogom uredi kako zna!
I sada vidim istu taktiku - preko vojske _ to bi trebala biti najlakša karika - kao u vojsci su razni i muslimani i židovi i ateisti - pa treba križ ukloniti... tu bi trebalo biti najmanje otpora.. A onda bi slijedilo izbacivanje križeva iz škola i rušenje križeva sa javnih prostora (pročitajte komentare na net.hr) Bit će zanimljivo kad umre neki visoki vojni službenik i ako mu bude crkveni sprovod pa bez križa ... zamislite umre biskup Jezerinac i ne bude sprovod sa križem a on neće smjeti nositi biskupski znak - križ...
Onda će se uvjetovati ako rodbina hoće nekoj umrloj vojnoj osobi crkveni sprovod, ili ako umre neki tko zaslužuje vojne počasti a bude crkveni sprovod sa križem - onda vojska neće sudjelovati... Ma sve smo ovo već vidjeli. Ovo je naredba Zapada - pročitajte na mojoj web stranici pismo četvorice tirolskih biskupa) a gospodin Mesić samo pokazuje da nikada nije bio ništa drugo osim zagriženog skojevca i udbaša, i sada vjerno odrađuje zadaću koju mu pišu drugi, kao što je bilo i izdajstvo u Hagu.
Na kraju ipak je Julije apostata - tako povijesna legneda - pavši ranjen s konja. uzeo malo zemlje pomiješane svojom krvlju i bacio prema nebu uz riječi:
"Galilejče, pobijedio si!"
Znamo čija je konačna pobjeda a sv. Ivan kaže u otkrivenju da će biti uništeni svi koji prime na čelima znak Zvijeri i poklone joj se!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri kol 12, 2009 20:58 

Pridružen: Sub vel 14, 2009 20:30
Postovi: 2092
Što reći, osim da si u pravu.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri kol 12, 2009 20:59 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4306
sneni je napisao/la:
redovito ne gledam televiziju. večeras sam uključio TV i čuo zadnju rečenicu komentara .. Čini mi se da je glasila. "Hoće li Mesić uspjeti izbaciti križeve iz javnog života... ?"


Tako je, to je bilo večeras u dnevniku, a prethodna vijest je bila kako se Mesić sigurno prepoznao u uvodniku novog Glasa Koncila, pa mora "uzvratiti udarac". A Miklenić zaista dobro i pozitivno piše o tome "Kakvog predsjednika trebamo"...

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_kome ... j_ID=17179

Sigurno ne takvog koji će križeve izbacivati iz vojarni, škola i ureda...


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet kol 13, 2009 06:05 

Pridružen: Uto srp 29, 2008 16:11
Postovi: 498
:wink: Vrlo je indikativno kako predsjednik dosadašnje razdoblje hrvatske državnosti naziva euforičnim. To se mora promijeniti - poručuje nam osoba koja nikada nije imala konačno uvjerenje nego se probijala kojekavim kontroverzama kroz političku karijeru. Iz toga jasno možemo zaključiti kamo se svrstava i gdje će završiti u koliko želi biti i dalje aktivan u javnom životu, a kako je rekao, on to želi.
Pred Crkvom je jedan novi izazov koji će nas ojačati ako budemo složni, a ne samo prepustiti pojedincima neka nose teret napada kao što je to u svezi komentatora GK-a preč. Miklenića.
Za velike vrijednosti treba se trajno boriti, jer ugrozba ne spava!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet kol 14, 2009 12:58 
Avatar korisnika

Pridružen: Sub tra 19, 2008 18:31
Postovi: 160
Citat:
Ovo je naredba Zapada - pročitajte na mojoj web stranici pismo četvorice tirolskih biskupa) a gospodin Mesić samo pokazuje da nikada nije bio ništa drugo osim zagriženog skojevca i udbaša, i sada vjerno odrađuje zadaću koju mu pišu drugi, kao što je bilo i izdajstvo u Hagu.
Na kraju ipak je Julije apostata - tako povijesna legneda - pavši ranjen s konja. uzeo malo zemlje pomiješane svojom krvlju i bacio prema nebu uz riječi:
"Galilejče, pobijedio si!"
Znamo čija je konačna pobjeda a sv. Ivan kaže u otkrivenju da će biti uništeni svi koji prime na čelima znak Zvijeri i poklone joj se!


Amen. Zbilja čudesno svjedočanstvo, i vrlo jasan dokaz izvanrednog Božjeg djela.

Tremendum et fascinosum - tim riječima opisao bih razvoj i silinu suptilnog, perfidnog bezbožničkog plana koji se polako ali sigurno provodi diljem zapadnog svijeta. Stati i čuditi se, to je naprosto sve što možemo u prvim trenucima ovakvog razvoja situacije - ostati bez riječi nad prepredenošću misterii iniquitatis. Stoga još uvijek pod tim dojmom neću ulaziti u detaljniji osvrt na konstantni razvoj faktora ateizacije u našem društvu, koji se vrše kroz impozantnu psihološku moć masovnih medija. Reći ću samo da se ovu figuru od predsjednika već iz aviona daje skužiti i ne znam može li itko ne primijetiti moralne standarde osobe koja mijenja kapute prema puhanju vjetra - od partijaškog kadrovnika, preko političkog konvertita i simpatizera ustaštva, pa opet velikog pokajnika i glasnog ''borca za ljudska prava'' itd.

Gotovo je paradoksalna situacija da Crkva prolazi kroz teže kušnje danas, negoli je to bilo u prošlom sustav. Jer dok se nekad moglo prstom uperiti u okupljališta progonitelja, u međuvremenu se nažalost inspirator opametio i postao nevidljiv očima većine, te tako zamaglio potrebu čitanja znakova vremena. A središnje je pitanje spasenja još uvijek ostalo, što uvijek uključuje i prepoznavanje negativnih faktora.

_________________
''Nikome nije dopušteno biti nemaran i besposlen dok prijete tolika zla i opasnosti, i dok se protivnici upinju toliko gorljivo da unište same temelje katoličke vjere'' (papa Pio XII.)


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet kol 14, 2009 16:02 

Pridružen: Sri svi 21, 2008 18:51
Postovi: 199
Premda uvjereni vjernik kršćanin, sa dubokim iskustvom Boga, pomalo sam skeptičan prema križevima u državnim institucijama, i u nekoj mjeri se slažem sa Mesićem. Ovo nije katolička zemlja, niti po ustavu, niti po životu, niti po zakonodavstvu. Iza svakog simbola mora stajati uvjerenje i praksa. Simbol iza kojega ne stoji uvjerenje i praksa koje on označuje, pretvara se u laž. Zamislimo, kako na sudu, sudac pod raspelom razvodi crkvene brakove, kako u državnoj bolnici vrše abortuse i umjetne oplodnje i ne znam šta, kako sabor donosi ne znam kakve zakone...sve u državi "pod raspelima". To je čisto izrugivanje sv. Križa. U takvoj državi, bolje da ga nema u njezinim institucijama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet kol 14, 2009 18:31 

Pridružen: Sub vel 14, 2009 20:30
Postovi: 2092
A zamisli bolesnike koji pogledom na križ skupljaju snage, one koje pogled na križ trgne pa se sjete da budu bolji, one koje taj križ opominje.
No, u ovoj situaciji mislim da zapravo nije to u pitanju, nego potreba da se Crkvi nešto nabija na nos.
Po službenim prostorima nema ne znam koliko križeva.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet kol 14, 2009 18:34 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
sneni je napisao/la:
redovito ne gledam televiziju. večeras sam uključio TV i čuo zadnju rečenicu komentara .. Čini mi se da je glasila. "Hoće li Mesić uspjeti izbaciti križeve iz javnog života... ?" To sam već više puta ukazivao (pismo Tirolskih biskupa!)prijedlog zakona u Španjolskoj... I znači drug Mesić je bacio i posljednju kartu na stol .. ukloniti križeve iz javnog života.. E vidjet ćemo a ja znam što ću svakom onom koji se bude izjašnjavao i u privatnom govoru za tu ideju - ne idem blagoslivljati kuće - niti ću mu održati sprovod, ama nikome iz obitelji. I to ću najaviti na veliku Gospu!
"Djedi naši kano lavi za krst časni biše boj"


Uvjek je bilo onih koji su htjeli izbacivati jer im ništa nije značio, nasuprot takvima križ je puno značio braniteljima koji su ovu državu krvlju branili.
Razumljiv je Mesićev strah da ga povijest ne zapamti jedino kao veleizdajnika, no na to je prije trebo misliti.

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet kol 14, 2009 18:36 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
haim je napisao/la:
Premda uvjereni vjernik kršćanin, sa dubokim iskustvom Boga, pomalo sam skeptičan prema križevima u državnim institucijama, i u nekoj mjeri se slažem sa Mesićem. Ovo nije katolička zemlja, niti po ustavu, niti po životu, niti po zakonodavstvu. Iza svakog simbola mora stajati uvjerenje i praksa. Simbol iza kojega ne stoji uvjerenje i praksa koje on označuje, pretvara se u laž. Zamislimo, kako na sudu, sudac pod raspelom razvodi crkvene brakove, kako u državnoj bolnici vrše abortuse i umjetne oplodnje i ne znam šta, kako sabor donosi ne znam kakve zakone...sve u državi "pod raspelima". To je čisto izrugivanje sv. Križa. U takvoj državi, bolje da ga nema u njezinim institucijama.


Nešto je i u kulturnom krugu, naroda zar ne?

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub kol 15, 2009 06:46 

Pridružen: Uto srp 29, 2008 16:11
Postovi: 498
:wink: Pravna država i raspelo nisu i ne moraju biti u suprotnosti, kao što je to uostalom i slučaj u nekim europskim državama s najduljom kršćanskom uljudbom.
To je problem za one kojima ta kultura nije habitus, jer su odrasli u sustavu koji je kulturi s kršćanskim predznakom navijestio rat do istrjebljenja.
Ako se u sudnicama razvode brakovi, a u bolnicama izvode pobačaji, zašto ne bi tu trebao biti križ kao znak koji još jedini može probuditi uspavale savjesti?
Dakako, da su neki koji su neprijatelji križa Kristova, jedva dočekali ovaj trenutak, koji usput nije plod skrbi za pravnu državu nego njegov već poznati inat i osvetoljubivost.
Križ Kristov je znak koji će biti osporavan, a oni koji se zalažu za njegovo uklanjanje sada pokazuju svoje pravo lice.
Dama iz SDP-a, koja tako emotivno govori o vjeri i uči nas kako križ mora biti u našem srcu i duši, a ne na zidovima, nas, koji smo prošli školu iz koje je izronila njezina stranka dobro znamo što nam želi poručiti: vaše je mjesto u sakristiji i crkvama - vračajte se gdje vam je mjesto. Samo što je ta poruka sada umotana u pouku. A i predsjednik nas poučava kako bi mi koji smo večina morali biti obazrivi prema vjerskim manjinama. To može govoriti onaj koji o vjeri nema pojma. Mi jesmo za pomoć svakomu ali jednako tako želimo reči svima da je Krist Bog koji je za nas trpio i tako nas spasio i stoga nam je križ - znak spasenja svetinja koju smo na svaki način dužni propovijedati i istim znakom buditi one koji drijemaju, dok još nisu otpali.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub kol 15, 2009 21:01 

Pridružen: Čet svi 28, 2009 15:06
Postovi: 1117
I dok drug Mesić viče kako treba izbaciti križ .. naši mladi u pratnji djece preniješe kip Gospe od utišenja preko novog igrališta. I tako oni (Crkva) a ne svećenik (iako sam išao s njima) zazvaše zagovor Majke Božje na novo igralište.
Prije dva dana sam dobio rješenje o povratu zgrade bivše škole koju je gradila Crkva (Župa preko bratima) i sve zemlje koje su bile 1961 nacionalizirane.Župa je dala zemljište (koje je bilo u posjedu župe a nacionalizirano i sada vraćeno) mjestu za izgradnju igrališta. Pošla je procesija iz crkve preko 150 prisutnih - a selo ima 116 stanovnika.. zastali smo pokraj igrališta, mladi sa kipom Majke Božje obišli oko igrališta, zazaivajući majčinsku brigu nad djecu i mlade i sve koji se tu budu igrali. A prisutni u procesiji zapjevaše: Hoćemo Boga: O Majko blagolsovi... to je trebalo samo čuti kako je odzvanjalo prodolinom..
Sutra na blagdan sv Roka svi dolaze u 6.00 u jutro kod kapelice sv. Roka gdje se pjeva život sv. Roka i Misa u prirodi. Nakon mise potpisat će se darovnica za igralište.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned kol 16, 2009 09:20 
Avatar korisnika

Pridružen: Pon svi 05, 2008 13:54
Postovi: 269
Lokacija: gommorah
Po jednoj strani nit je dobro imati raspela izvješena po radnom mjestu,
nit je dobro pjevati duhovne pjesme po javnim ustanovama,
niti ne valja nekom prodike držat na poslu ili javnom mjestu...
(Inače samo citiram riječi jednog svećenika)

_________________
Nisam trazio za zivot koji mi je dan. Ali mi je dano. Ništa više. I time... Dajem sve od sebe


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned kol 16, 2009 12:37 
Avatar korisnika

Pridružen: Sub tra 19, 2008 18:31
Postovi: 160
angelus je napisao/la:
Ako se u sudnicama razvode brakovi, a u bolnicama izvode pobačaji, zašto ne bi tu trebao biti križ kao znak koji još jedini može probuditi uspavale savjesti?


Slažem se. ''Čuvši to, Isus im reče: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike."'' (Mk 2,17)

Stoga smatram da se nikako ne bismo smjeli odreći Isusove prisutnosti u ovome vremenu i na mjestima gdje je iznimno potrebna.

Citat:
Pravna država i raspelo nisu i ne moraju biti u suprotnosti, kao što je to uostalom i slučaj u nekim europskim državama s najduljom kršćanskom uljudbom.
To je problem za one kojima ta kultura nije habitus, jer su odrasli u sustavu koji je kulturi s kršćanskim predznakom navijestio rat do istrjebljenja.


Zanimljivo je u ovoj situaciji još jednom promotriti svu plitkost sekularističke argumentacije, kroz famoznu izjavu (često floskulu) da su Crkva i država odvojeni. Slažem se s tim načelom čisto iz razloga jer se više puta u povijesti dokazalo da zaokupljenost zemaljskim poslovima, od strane službene Crkve, priječi nastojanju za nebesko kraljevstvo. I smatram da je u tom smislu - dakle ovome što, vrlo zanimljivo, Mesić i predlaže (zasigurno ne bez razloga, jer kao što smo rekli - inspiratoru ne fali dobre taktike u ovom vremenu) - da se svećenstvo uključi u politiku, treba i tumačiti. No to ne znači da Crkva ne može legitimno zastupati svoje interese i svjetonazore, upravo kao što čini svaka moguća građanska udruga i organizirana interesna skupina. Jer stavovi i svjetonazori o pitanjima politike, ekonomije, javnog morala su upravo to, neovisno proizlaze li iz vjere u Boga, materijalni napredak, božansku dimenziju kozmosa, univerzalni razum ili nešto deseto.

Tako da je teza ''vjera treba biti odvojena od države'' (u tumačenju - stjerana u sakristiju) jedna od onih propagandističkih ideoloških floskola kojoj se vjerojatno nitko u povijesti nije ni trudio dati adekvatno objašnjenje (jer je jasno da bi pozivanje na bilo koji princip značilo skakanje sebi u usta), no svejedno se koristi kao vrlo efikasno oruđe upravo zato jer je naprosto - samorazumljiva. Iako po racionalnim kriterijima nikad nećemo shvatiti zašto.

_________________
''Nikome nije dopušteno biti nemaran i besposlen dok prijete tolika zla i opasnosti, i dok se protivnici upinju toliko gorljivo da unište same temelje katoličke vjere'' (papa Pio XII.)


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr