Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub ruj 07, 2024 22:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub kol 22, 2009 15:48 

U potpunosti se slažem s Antunom i mislim da je najbolje rekao onaj osnovni problem, koji se nameće. Čitanost Gk-a opada, a s druge strane imamo podatke da je sve veća potreba a vjerskom štampom. Znam da je nakon reportaže o mom mjestu, tj. o laičkoj aktivnosti u župi i sličnome dosta vjernih čitalaca GK-a odustalo od daljnjie pretplate na ovo vjersko glasilo. Dakle problem očito negdje je u samome Gkasu Koncila.
Naravno, ja neću kopati po tome.
:wink:

Vrh

PostPostano: Sub kol 22, 2009 15:52 

zumzum je napisao/la:
U potpunosti se slažem s Antunom i mislim da je najbolje rekao onaj osnovni problem, koji se nameće. Čitanost Gk-a opada, a s druge strane imamo podatke da je sve veća potreba a vjerskom štampom. Znam da je nakon reportaže o mom mjestu, tj. o laičkoj aktivnosti u župi i sličnome dosta vjernih čitalaca GK-a odustalo od daljnjie pretplate na ovo vjersko glasilo. Dakle problem očito negdje je u samome Gkasu Koncila.
Naravno, ja neću kopati po tome.
:wink:

O našem predsjedniku-ljigavcu neću također više trošiti riječi. Njemu je jasno da se polako spušta zastor na njegovo političko djelovanje, pa kako i sam kaže, morao je " na samome svom krAJU mandata NEŠTO učiniti",
:lol:

Vrh

PostPostano: Sub kol 22, 2009 19:09 

Barnaba je napisao/la:
Ne kužim, što bi Mesić stavljao umjesto križeva? Grb i sliku presjednika RH? Bi li ovakva slika uljepšala javne prostore?

Ni slika predsjednika ne bi bila dugog vijeka...upravo i da je stavi..Ovdje kod nas traze sada da se i slika "od predsjednika" izbaci iz ucionica..
Tako je to,kada drugi Europska Unija odlucuje,i kada vise nije svatko "gazda" u svojoj kuci..

Jos prije 5godina,pocelo je s izbacivanjem "Raspela" Krucifix,iz ucionica i vrtica...Danas,odgojiteljice u Djecnom vrticu,pohadjaju kurs "turskog jezika",i sada traze i od ucitelja,da uce turski...

Za Hrvatsku to ne bi smjelo biti problem jer nema "stranaca", onih kojima to smeta a i vecina je Katolicki,krscanski narod..Tamo gdje je 50% ili vise. Krscanski narod,tamo nema izbacivanja Krizeva van...
A,Hrvatska je zemlja s jakom vjerom,daleko od zapada jaca sto se tice vjere..(tako je bilo i na zapadu ,dok nisu dosli stranci i dok nisu postali pohlepni za "ovozemaljskim dobrom")

Nije mi jasno zasto je bas sada predsjednik to zatrazio,sta s tim zeli dobiti...kada je polemika vec 5 godina,oko toga.. izbacivanja?

Vrh

PostPostano: Sub kol 22, 2009 21:04 

Barnaba je napisao/la:
Pa unatoč tome što ti nije namjera skretati i opravdati Mesićevo ponašanje, i vidljivo je kako to činiš iz frustriranosti prema Mikleniću.
Ne može se opravdati Mesićevu netrpeljivost prema križevima pisanjem u GK jer unatoč tvom skretanju pažnje na taj feljton, niti Mesić niti koji povjesničar nije reagirao na njega a niti osporio istinitost navedenog u feljtonu (naravno možemo govoriti da li je tema za GK ali to je stvar uređivačke politike).

Barnaba, mislim da se nismo potpuno raumjeli. Feljton ne dovodim u vezu s Mesićevom odmazdom, nego jedino s mojim prestankom kupovanja GK. Htio sam dati dodatni primjer kako Miklenić zna izgubiti mjeru za prihvatljivo. Ne znam što misle ostali o njegovoj uređivačkoj politici, ali meni snimke zvjerstava i odrubljenih glava nisu prihvatljive niti za jedan medij, a pogotovo ne za vjerski tisak.

Po pitanju Mesićeve netrepeljivosti, stvari su vrlo jednostavne: da nije bilo spomenutog članka, ne bi bilo bilo niti Mesićeve reakcije.

Vrh

PostPostano: Sub kol 22, 2009 21:17 

Kako će protivnici križa i veliki sekularizirani europejci prihvatiti na zidu slike otaca Europske Unije; slugu Božjih Roberta Schumana ili Alcidea de Gasperija? To se isto računa kao vjerski simbol.
Mislim da im je misija unaprijed propala, nemoguće je odvojiti Europu od križa, premda se mnogi mogu praviti da može, ali je to onda zabijanje glave u pijesak.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 09:35 

Antun je napisao/la:
Barnaba, mislim da se nismo potpuno raumjeli. Feljton ne dovodim u vezu s Mesićevom odmazdom, nego jedino s mojim prestankom kupovanja GK. Htio sam dati dodatni primjer kako Miklenić zna izgubiti mjeru za prihvatljivo.

U ovom slučaju o kojem raspravljamo, Miklenić nije izgubio mjeru već Mesić, uostalom zašto bi se trebalo, bilo kako neprihvatljivo ponašanje nekog urednika vjerskih novina, odražavati na sve vjernike? I da li se uopće smije odmazdom rješavati ikakav problem u današnje vrijeme. Nije li to kršenje ljudskih prava, jer trpe oni koji nisu napravili nikakav prekršaj?? Ne kužim ovaj tvoj mazohistički stav da mi vjernici uvijek moramo biti krivi za sve što nam se spočitava i to ne samo za svoje postupke nego tamo nekog trećeg??

Antun je napisao/la:
Ne znam što misle ostali o njegovoj uređivačkoj politici, ali meni snimke zvjerstava i odrubljenih glava nisu prihvatljive niti za jedan medij, a pogotovo ne za vjerski tisak.

Ne razumijem zašto misliš kako muka i smrt nije dio vjere pa tako i vjerskog tiska? I da li bi na kraju trebali prestati pisti o muci, smrti Isusa Krista jer bi nekoga moglo uznemiriti.
Problem bi bio ako bi se objavljivalo nešto neistinito a ne uznemiravajuća istina, pogotovo kad je riječ o razotkrivanju falsificiranja povijesnih dokumenata od strane komunističkog režima, a koji do danas nisu ispravljeni.

Antun je napisao/la:
Po pitanju Mesićeve netrepeljivosti, stvari su vrlo jednostavne: da nije bilo spomenutog članka, ne bi bilo bilo niti Mesićeve reakcije.

Prenaivno razmišljanje, da je tako, reagirao bi odmah po izlasku članka a ne čekao skoro dva mjeseca.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 10:08 

Meni je jako žao, ali toliko često se susrećemo sa ovim vjerničkim miješanjem Muke i smrti Kristove s nečime što nema veze.
Koliko znam, fotografije zločina i leševa su zbog osjetljivosti, zabranjeno objavljivati u medijima vani.. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 10:31 

zumzum je napisao/la:
Meni je jako žao, ali toliko često se susrećemo sa ovim vjerničkim miješanjem Muke i smrti Kristove s nečime što nema veze.
Koliko znam, fotografije zločina i leševa su zbog osjetljivosti, zabranjeno objavljivati u medijima vani.. :mrgreen:

Zato što se ljude, ne smije, uznemiravati istinitom stvarnosti. Vjerujem da će u skoro vrijeme baš pod tim izgovorom, biti zabranjeno prikazivanje fotografije Isusove muke u medijima.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 10:58 

Barnaba je napisao/la:
zumzum je napisao/la:

Zato što se ljude, ne smije, uznemiravati istinitom stvarnosti. Vjerujem da će u skoro vrijeme baš pod tim izgovorom, biti zabranjeno prikazivanje fotografije Isusove muke u medijima.

ne, nego iz poštovanja prema žrtvama!

sjeti se, kad su neboderi bili zrušeni, Twinsi, nije bilo niti jedne fotografije leša..

Opet ponavljam, Isusova Muka i njegovo prikazivanje u krvi i agoniji, nema veze s ovime što mi govorimo.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 12:04 

zumzum je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
zumzum je napisao/la:

ne, nego iz poštovanja prema žrtvama!

sjeti se, kad su neboderi bili zrušeni, Twinsi, nije bilo niti jedne fotografije leša..

I do čega je to dovelo?
Klinci ne vide leševe u stvarnosti već ih vide u igricama i filmovima pa im se to ne čini stvarnost, nije ni čudo da svako malo netko ne prolupa pa izvrši masakr u školi ili trgovačkom centru.

zumzum je napisao/la:
Opet ponavljam, Isusova Muka i njegovo prikazivanje u krvi i agoniji, nema veze s ovime što mi govorimo.

Naravno da u neku ruku ima jer je tema izbacivanje križeva (raspela) iz javnog života, raspelo je prikaz Isusove muke, zar ne?
Ja razumijem kako je Miklenić lakša meta jer svako ima njemu nešto za prigovoriti ali što se ove teme tiče on i uređivačka politika GK su nebitni jer nisu oni izazvali inicijativu izbacivanja križeva već je to Mesićeva inicijativa. Da nije ovaj članak, bilo bi nešto drugo, jednostavno je on nešto "morao" napraviti pod kraj mandata.
I dalje ne razumijem mazohistički stav da netko iz Crkve mora biti kriv?

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 12:49 

ne radi se o "mazohističkom stavu" :?

Bar što se tiče mog stava u životu, ne krivim i nisam osoba koja polazi iz tog stava okrivljavanja ovog ili onog.
Objektivno prosuđujem, bar nastojim. Za mene Crkva nije amorfno biće nego je stvarna i životna kako institucija tako i svetinja.
Ako je netko urednik Glasa koncila, za mene taj nije svetac nego je čovjek koji radi svoj posao. Slobodno prosuđujem njegov rad (valjda to smijem?) i u ovome slučaju, kao u nizu drugih zaključujem da je u krivu. Ti ne moraš djeliti moje mišljenje,dapače, možeš me uvjeriti da nisam u pravu, ali pravim argumentima, a ne površnim dijagnozama.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 13:58 

Barnaba je napisao/la:
U ovom slučaju o kojem raspravljamo, Miklenić nije izgubio mjeru već Mesić, uostalom zašto bi se trebalo, bilo kako neprihvatljivo ponašanje nekog urednika vjerskih novina, odražavati na sve vjernike? I da li se uopće smije odmazdom rješavati ikakav problem u današnje vrijeme. Nije li to kršenje ljudskih prava, jer trpe oni koji nisu napravili nikakav prekršaj??

Koliko znam, Mesić nije vjernik i ne ravna se po kršćanskom moralu, pa od njega možemo bilo što očekivati, uključujući i odmazdu. Miklenić je katolik i istaknuti službenik Crkve i sukladno tome, ne očekuje li se od njega bitno drugačije ponašanje? Ne očekuje li se upravo od kršćana da na zlo ne odgovaraju zlom, nego da prekidaju "začarane krugove" zla i odmazde? Umjesto toga, Miklenić nastavlja podbadanje i dolijeva ulje na vatru (članak "Kakvoga predsjednika trebamo?", http://www.glas-koncila.hr/rubrike_komentar.html?broj_ID=17179).

A gdje to vidiš trpljenje svih vjernika i kršenje ljudskih prava u ovom konkretnom slučaju??

Barnaba je napisao/la:
Ne kužim ovaj tvoj mazohistički stav da mi vjernici uvijek moramo biti krivi za sve što nam se spočitava i to ne samo za svoje postupke nego tamo nekog trećeg??

Ovdje mi već podmećeš stav koji nikada nisam izrekao, pa ga ne mogu niti komentirati.

Barnaba je napisao/la:
Ne razumijem zašto misliš kako muka i smrt nije dio vjere pa tako i vjerskog tiska? I da li bi na kraju trebali prestati pisti o muci, smrti Isusa Krista jer bi nekoga moglo uznemiriti.
Problem bi bio ako bi se objavljivalo nešto neistinito a ne uznemiravajuća istina, pogotovo kad je riječ o razotkrivanju falsificiranja povijesnih dokumenata od strane komunističkog režima, a koji do danas nisu ispravljeni.

Usporedba sa pisanjem o Isusovoj muci totalno je neprimjerena. Po ovoj tvojoj logici, trebamo li onda u vjerski tisak ubaciti što više sadržaja s detaljnim prizorima muke i smrti, uz opravdanje da su muka i smrt dio vjere?

Što se tiče povijesnih istina o zločinima iz rata i nakon rata, neka se time bave ljudi kojima je to profesija, koji imaju moć provjeravati činjenice, ispravljati dokumente i sankcionirati počinitelje. Zašto misliš da bi se time morao baviti velik broj katoličkih obitelji poslije nedjeljnog ručka?
Koliko je u tom feljtonu poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima (što je dobro primijetila Zumzum)?
Što od toga ima vjernik čitatelj?

Barnaba je napisao/la:
Antun je napisao/la:

Prenaivno razmišljanje, da je tako, reagirao bi odmah po izlasku članka a ne čekao skoro dva mjeseca.

Analogno tvom razmišljanju: kad Miklenićevi komentari ne bi bili povod (kako tvrdiš), reagirao bi Mesić na križeve još na početku svog mandata, a ne bi čekao skoro desetljeće, pa tek na odlasku sa svoje pozicije nešto poduzimao.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 15:12 

Antun je napisao/la:
Koliko znam, Mesić nije vjernik i ne ravna se po kršćanskom moralu, pa od njega možemo bilo što očekivati, uključujući i odmazdu. Miklenić je katolik i istaknuti službenik Crkve i sukladno tome, ne očekuje li se od njega bitno drugačije ponašanje? Ne očekuje li se upravo od kršćana da na zlo ne odgovaraju zlom, nego da prekidaju "začarane krugove" zla i odmazde? Umjesto toga, Miklenić nastavlja podbadanje i dolijeva ulje na vatru (članak "Kakvoga predsjednika trebamo?", http://www.glas-koncila.hr/rubrike_komentar.html?broj_ID=17179).

A gdje to vidiš trpljenje svih vjernika i kršenje ljudskih prava u ovom konkretnom slučaju??

Što se tiče povijesnih istina o zločinima iz rata i nakon rata, neka se time bave ljudi kojima je to profesija, koji imaju moć provjeravati činjenice, ispravljati dokumente i sankcionirati počinitelje. Zašto misliš da bi se time morao baviti velik broj katoličkih obitelji poslije nedjeljnog ručka?

Eto, vidite, a ja pak od našeg Predsjednika, iako nije vjernik, ipak očekujem da se ravna po nekim moralnim načelima, jer ga je izabrao naš narod i jer je na vrlo odgovornom mjestu neprikladnom za prijetnje, odmazde, ucjenjivanja, drskost, inat i "uvrijeđenost". Zar tražim previše? I nije mi na kraj pameti bilo kojeg ateista "opravdavati" zbog netolerancije prema nama vjernicima, jer tobože kao ateist nema iste vrijednosti kao mi katolici...

Zar se u ovom slobodnom i demokratskom građanskom društvu ne bi smjelo raspravljati o tome kakvog predsjednika trebamo - jer bi se svaki kritički osvrt mogao protumačiti kao "podbadanje i dolijevanje ulja na vatru"? Molim Vas, recite mi, citirajte, koji je to dio dotičnog teksta uvrijedio našeg dragog predsjednika... Tri puta sam pročitala tekst vlč. Miklenića i nije mi jasno što je on to POGREŠNO napisao...

S pravom se pitate zašto je Mesić čekao 10 godina da krene s izbacivanjem raspela iz javnih ustanova, pošto se zna da je kao politički službenik u Orahovici još davno bio veliki protivnik Crkve... A ja sam eto donedavno radila u jednoj školi u kojoj još nije ni postavljeno raspelo, nas nekoliko praktičnih katolika bili smo zaista u manjini, a veliki dio "stare garde" nažalost nije nas pošteđivao ni gunđanja ni prostih viceva o Djevici Mariji i svecima... eto, toliko o "odgojno-obrazovnoj atmosferi" i nekoj toleranciji... takve stvari ne susrećem više niti na seoskim zabavama kod nas, kao nažalost kod obrazovanih ljudi i to duplo starijih od mene...

Što se tiče feljtona o povijesti Lijepe naše: osobno sam radi toga i počela detaljnije čitati GK, jer me ta problematika interesira (iako nisam povjesničar)... Vidite kako smo različiti - meni je povijest ne samo zanimljiva nego i važna, i takvim interesima ne posvećujem obiteljsko nedjeljno ozračje nego slobodno vrijeme kroz tjedan... Usput, nisam sigurna da se ITKO od odgovornih službi u RH bavi sankcioniranjem ratnih zločina koji su dugo u javnosti i bili prešućivani? Niti iz poštovanja prema nevinim žrtvama... :?

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 17:37 

:wink: Imao bih neke primjedbe.
1. Čitanost GK je u posljednje vrijeme znatno porasla. Razlog? Hrabrost glavnog urednika da jasno i beskompromisno progovori istinu o stanju u kojemu se nalazimo i kao građani i kao vjernici. Stoga to nema nikakve veze s nekakvim opraštanjem.
2. Naša je kršćanska dužnost uvijek i svugdje isticati načela vjere u koje spada propovijedati protiv zabluda onih koji čine suprotno, pa makar oni bili nevjernici, inovjerci .... Jednako tako kršćanin ne može prihvatiti krivo shvaćen demokratski sustav u kojemu je vjera privatna stvar. Naše je načelo da se svi ljudi trebaju spasiti prihvativši vjeru u Isusa Krista, stoga se ničega što se naše vjere tiče u javnosti nesmijemo odricati, bilo da su to križevi, vjeronauk u školi, apostolat u vojsci, policiji... To neprijatelji križa Kristova izgleda bolje znaju nego neki naši ''blagi'' kršćani. Stoga smo za njih talibani.
Samo što će ti ''talibani'' ostati, a oni će netragom nestati. :lol:
3. Za neke izgleda nikada nije pogodno vrijeme da se konačno jasno progovori o masovnim smaknućima na desetke tisuća naših ljudi neposredno nakon drugog svjetskog rata i to na najokrutniji način, bez suda, bez prava na obranu..., dok se njihovi krvnici još uvijek veličaju. To je zločin i svaki onaj koji želi na bilo koji način zataškavati te zločine, pa makar i na tako providan način kao što je tobožnja neprimjerenost prikazivati slike ubijenih; na neki način podržava krvnike. Jer, 'ima neka tajna veza'.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2009 18:21 

Lijepo..idem redom:
1. Počelp je sve aluzijom da je predsjednik bolesnik :)
Nisam vidjela ništa kršćansko u takvoj dijagnozi , s kojom se ja u konačnici, slažem. Ništa proročkog niti mučeničkog od strane urednika koji se tako izrazio, a najmanje kršćanskog. osim toga po plodovima se može sve isčitati.
2.I da li je kršćanski s "bolesnicima" tako postupati? Možda na poslu netko ima bolesnika šefa, pa se povede za ovakim primjerom kršćanskog ukazivanja na pravo staNJE stvari??
Ako ukazujemo na greške prečasnogA Miklenića, da li smo time i mi "mesićevci" odnosno neprijatelji >Kristovog križa? kakav je to kriterij?
3. Također, još jedan krivi zaključak! Govorimo o brutalnim zločinima koji su fotoaparatom ostali zabilježeni i koje je ovaj katolički list objavio! Da li je vjerski list, kakav je Glas Koncila podoban za objavljivanje takovih fotografija? Tada bi se na naslovnici moralo pojaviti upozorenje uredništva da on nije dozvoljen za čitanje malodobnoj djeci, osjetljivim srčanim bolesnicima i psihički nestabilnim osobama koje boluju od PTS-ija i sličnih boleština....
naravno da djeca ne čitaju Gk ali ga prolistaju..
Možda shvate pojam Ljubav na krivi način...
Ponavljam, da ovim objavljivanjem takvih fotografija, sve ide k senzacializmu, koji prije svega ne misli uopće o žrtvama niti njihovim obiteljima, nego njihovu muku i nasilnu smrt koristi kako bi pojačao tenzije kod čitatelja!
Huškački ton, nije primjeren niti za kakvi list, a kamo li vjerski.
Nisam za zataškavanje zločina, ali sam protiv objavljivanja morbidnih fotografija jednog monstruoznog razdoblja za naše ljude i ovu zemlju u VJERSKOM listu.
Time ne podržavam krvnike, a bome ne podržavam niti huškače.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata