Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 21, 2025 06:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 766 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 52  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet svi 30, 2019 10:36 
Administrator

Crkva ne inzistira na EU, hrvatski biskupi su o tome imali različita mišljenja još od EU referenduma.
Očuvanje nacionalnog je važno, ali još bitnije je očuvanje vjerskog. A EU je tu s vjerske strane jako loše, zato im i treba malo vjerničke "soli" koje bi trebale donijeti zemlje poput Poljske ili Hrvatske. Međutim, ako je taj utjecaj obrnut, pa ta sol obljutavi, onda je bolje bez EU. To je ta dvojba koju svatko drugačije procjenjuje.

Kada smo već u EU, glasati na izborima je građanska dužnost, i biskupi uvijek pozivaju vjernike da izađu na izbore i time daju svoj vjernički doprinos za bolje zakone i društvo.

Vrh

PostPostano: Uto lip 04, 2019 20:57 

Jedna sam od onih koja je glasala ZA Europsku uniju, ali mislim da smo nekako premalo dobrobiti dosad izvukli iz našeg članstva (a mogli smo puno više)... U ono vrijeme gledali smo u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj kako se obnavljaju trgovi, naselja u zanemarenim područjima, znamenitosti, školstvo novcem iz EU, a nas su plašili "sotonskim" bankarskim sustavom koji će nas gurnuti u krizu. Nikad neću zaboraviti što je jedan predstavnik Mađarske govorio na svečanosti ulaska u EU (u mom pograničnom području) o našoj zajedničkoj prošlosti, o toliko toga što nas veže, o vjeri, vrijednostima, svecima, zajedništvu, toliko je pozitivno govorio o nama Hrvatima kako nisam čula nijednog našeg političara dosad... Naši su majstori u ubijanju duha i širenju malodušnosti i osjećaja manje vrijednosti... Crkva bi trebala nastaviti veliku duhovnu obnovu koju je započela devedesetih, trebaju se ponovno iskristalizirati neki svećenici koji se neće bojati istupati u javnosti.. Kardinal Bozanić je bio jak, ali on je obolio (zbog vatikanskih afera??)... Sjetite se koliki je spontani pljesak biskup Košić dobio u zagrebačkoj katedrali... Ima mlađih svećenika, ali ih neprestano sele.. Najveći propust je upasti u osrednjost, okružiti se virtualnim medijima, a onda skupljati lajkove (taština!!) jer lajkovi se dobivaju kad plešeš kako drugi sviraju, a ljudima treba reći i nešto što je nepopularno.. Pa čak i biti na udaru svjetovnih medija koji nikad ne pišu kakve smo mi sve masone imali na vlasti.. Imamo prekrasnu zemlju, to je već izlizano govoriti, ali je potrebno zbog mlađih generacija.

Vrh

PostPostano: Sub lip 08, 2019 21:20 
Administrator

Kako je izjavio pater Dugalić, tajnik Komisije lustitia et pax:
"Među temeljnim dužnostima vjernika jest i izlazak na izbore, birati javnu vlast. Ako netko ostane kod kuće i ne izađe na izbore, on na neki način nije izvršio tu svoju dužnost. Usudio bih se reći, iz vjerničke perspektive, čak je malo i neodgovoran".

Ako smo neodgovorni, onda će drugi birati umjesto nas zakone i odredbe koje njima pašu. Što se tiče EU, ona je u velikim duhovnim problemima, i naše članstvo s te strane zapravo nema dobrobiti, moguća dobrobit je samo financijska, materijalna. Od nas kao koliko toliko vjerničkog naroda (u odnosu na zemlje EU) se zapravo očekivalo i očekuje se da mi budemo na dobrobit drugima, da pomognemo potaknuti i probuditi ponovno živo kršćanstvo u Europi. Druga stvar je što smo možda preslabi za takvu ulogu pa svi negativni trendovi i način života koji se agresivno promiče kroz EU možda više štete nama nego što smo mi vjernici sol takvome svijetu. Stoga se trebamo vratiti Bogu u svakodnevnom životu. I malo ozbiljnije shvatiti svoju odgovornost u tim rijetkim trenucima kada možemo izaći na izbore.

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2019 21:59 

Jučer, slušajući propovijed kard. Bozanića u crkvi sv. Marka i gledajući čitave redove političara, cijeli državni vrh, imala sam dojam, u okviru jedne otvorene kritike da nazočni slušaju ovu propovijed koja "pogađa u srce" i sjećaju se zadnjeg komentara mons. Miklenića "Što stvarno može hrvatski predsjednik?". Bar ovog ulomka:

Citat:
Istina je da onaj tko pobijedi na predsjedničkim izborima ima u hrvatskom državnom poretku apsolutno najveći legitimitet i bilo bi normalno da zbog toga ima i najveći autoritet, pa i najveći dio kolača državne moći, no u ustavnim promjenama nakon 2000. godine predsjednik Republike Hrvatske lišen je gotovo svake moći. Osim proceduralnih ovlasti te osim vrlo dvojbenoga, zapravo formalističkoga, participiranja u hrvatskoj vanjskoj politici i zapovijedanju vojskom i obavještajnim službama hrvatski predsjednik ima na raspolaganju samo riječ koja može postati javni utjecaj samo ako mu je naklonjena glavna struja javnoga mnijenja. Više je nego očito da predsjednik Republike Hrvatske ne može ni paralizirati ni ukloniti nelegitimnu i nelegalnu moć u hrvatskoj državi niti može stvarno legalnim autoritetom utjecati na rad državnih institucija počevši od državnoga odvjetništva, sudstva do svih razina izvršne vlasti. Nemoguća je misija za predsjednika i izvlačenje Hrvatske iz zatočeništva prošlosti (što bi moglo i trebalo značiti i iz ralja komunističkih ostataka i mentaliteta) i vraćanje povjerenja u institucije. Ne bi li osobi koja uživa najviši stupanj legitimiteta u državi trebalo omogućiti i više državne moći?
https://www.glas-koncila.hr/sto-stvarno ... isen-moci/

A to je jedino do sada, nekoliko dana poslije, u najavi svoje kandidature najavio Škoro. Koliko su te dvije osobe povezane, nisam upućena.

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2019 10:33 

Odavno apstiniram,ali otići ću za Škoru dati glas,nadam se i vjerujem njemu kao predsjedniku.

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2019 20:46 

Odavno apstiniram,ali otići ću za Škoru dati glas,nadam se i vjerujem njemu kao predsjedniku.

Ja sam još neodlučna, meni je i Kolakušić dobar, a ni Kolinda mi se nije previše zamjerila...

Na eu-izborima glasala sam za Suvereniste, a oni sad podržavaju Škoru pa me možda uvjere...

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2019 09:06 

Mislim da je Milanović najbolji izbor.

Vrh

PostPostano: Pet lis 18, 2019 22:54 
Administrator

Katolik ako živi svoju vjeru upravo za Milanovića zbog njegovih političkih stavova ne bi smio glasati.
Njegova politika je dok je bio na vlasti najgore napadala vjeru i vjernike, pa i zdrav razum.
Osim što je bio agresivno protiv definicije braka kao zajednice muškarca i žene (što po funkciji javno nije smio), te za pobačaj kao nečije pravo a ne ubojstvo ljudskog bića, posebno je sramotan tzv. "Lex Perković" kojim je pokušao spriječiti izručenje ubojica iz komunizma, Perkovića i Mustaća. Zbog toga je 2013. g. EU uvela Hrvatskoj sankcije zamrzavanjem novca iz proračuna, pa je prisilila Milanovića da ukine tek doneseni zakon koji ih je štitio te su odmah ubojice uhićene, i nedavno nakon sudskog postupka u Njemačoj pravomoćno osuđeni za ubojstvo hrvatskog emigranta.
Katolik ne smije podržavati ubojstvo nijednog ljudskog bića.

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2019 18:59 

Ja sam još neodlučna, meni je i Kolakušić dobar, a ni Kolinda mi se nije previše zamjerila...

Na eu-izborima glasala sam za Suvereniste, a oni sad podržavaju Škoru pa me možda uvjere...

Nisam znala da se ovdje može pisati o predsjedničkim kandidatima već sam zamišljala da se može pisati samo o odnosu politike prema vjeri općenito, ne imenujući bilo koga. (Znači da u stvari i nisam detaljno čitala, mea culpa). Danas naiđoh na ovu temu koju ja u posljednje vrijeme pratim. Uočila sam da pišeš da ti je Kolakušić dobar. Da odmah kažem: ja navijam za Škoru, ali nevezano za to Mislav je predstavio sebe kao čarobnjaka neograničenih mogućnosti. Najavio je da namjerava, nakon što je dobio prolaz u EU parlament, nastaviti istovremeno borbu za predsjednika RH, premijera tj. pobijediti na parlamentarnim izborima i još biti na čelu dva ministarstva ( vanjskih i unutarnjih poslova) što je naravno nonsens iz više razloga: ili neće u EU obavljati ono za što je izabran ili će sve drugo morati ostaviti, a i kad bi i odustao od EU opet je glupo to što tvrdi jer time poručuje biračima da ne trebaju glasovati za njega kad ni prvu funkciju ne obavlja. Druga glupost koju je izjavio je bilo, da će automatski tj. već drugi dan kad bude izabran (valjda je mislio na mjesto premijera, ali nije objasnio), podići svima plaće, odnosno mirovine...
A za aktualnu Predsjednicu mi je još više čudno što kažeš da ti se ničim nije zamjerila. Pođimo samo od toga da je rekla da treba požuriti s ratifikacijom Istambulske konvencije, preko podrške Marakešu, do tog se o braniteljima doduše prije nego li je počela sa kampanjom izrazila kao marginalcima, a srpskog predsjednika i svetosavskog patrijarha koji su onako grozno pljuvali po Hrvatskoj i nakon što nam se svima narugali ne pruživši nikakvu pomoć u otkrivanju grobnica "nestalih" Hrvata 90-ih, izjavljuje da bi ih i opet pozvala. Ima toga još ali da ne idemo u detalje a možda si već i zaspala, :lol: ali evo ukratko o Škori. Istina Suverenisti koji su ga podržali unatoč tome što su osvjedočeni katolici i borci za interese RH, nemaju nekog vođu koji bi im dao tu neku "karizmu", ali sam Škoro je veliki domoljub što je dokazao kroz svoje domoljubne pjesme kakve nije mogao napisati netko tko ne voli Hrvatsku a i za razliku od drugih kandidata ne treba novac da bi se prodavao za vrijeme mandata.

Vrh

PostPostano: Ned lis 27, 2019 21:29 

Smije se pisati o katoličkim političarima i koji su primjereni a koji nisu za Hrvatsku.

Kolinda je moj izbor, zato što je mi se čini kao ozbiljna političarka, nije podržavala Makarešku konvenciju ali jest Istambulsku. Također mi se ne sviđa njeno prakticiranje joge. Škoro bi mi bio drag ali mi se ne sviđaju njegove ideje većih ovlasti predsjednika i također mi se ne sviđa njegov pokušaj predstavljanja kao "čovjeka iz naroda" a koji ima firme, stanove i vikendice, što prosječan narod sa 5500 kuna plaće može samo sanjati.

Vrh

PostPostano: Ned lis 27, 2019 22:10 

Također još uvijek ne vidim u čemu je Škoro bolji od Kolinde...
Dobro, u pjevanju možda. Ali i ona se trudi oko glazbenog ukusa, izbora pjesama i tu me često oduševi...
Glazbeni sluh zapravo nije nimalo presudan, ni glumačke sposobnosti ni vic-maherstvo...
(Tu bi ga mogli uspoređivati s Mesićem.)

Most i Suverenisti podržavaju Škoru jer nije u hdz-u.
Čovjek je bez ljudi iz sjene, nedostaje mu ekipa, pa su eto oni pročitali novog lidera desnice.

Iza Kolinde su iskustvo, veze, diplomacija, jakost, dobri savjetnici, pa će hadezeovci kao Rojs u samom početku uvijek reći da je Škori minus što su mu podršku dali Mesić i Josipović ("podržavaju ga mračne sile") i što je odustao od onog mandata kad je bio izabran u Sabor, okrenuvši se od politike u kojoj se nije snašao...

:?:

Vrh

PostPostano: Pon lis 28, 2019 12:00 

Smije se pisati o katoličkim političarima i koji su primjereni a koji nisu za Hrvatsku.

Kolinda je moj izbor, zato što je mi se čini kao ozbiljna političarka, nije podržavala Makarešku konvenciju ali jest Istambulsku. Također mi se ne sviđa njeno prakticiranje joge. Škoro bi mi bio drag ali mi se ne sviđaju njegove ideje većih ovlasti predsjednika i također mi se ne sviđa njegov pokušaj predstavljanja kao "čovjeka iz naroda" a koji ima firme, stanove i vikendice, što prosječan narod sa 5500 kuna plaće može samo sanjati.

Kolinda jest najprije podržala Marakeš ali onda su ju kritizirali pa je "promjenila" mišljenje a u stavri je i u tom slučaju kao i u slučaju branitelja koje je najprije ignorirala a poslije im se "divila", iskallkulirala što bi joj bilo bolje za glasove na izborima. Već to s jogom govori koliko je prava i ozbiljna kršćanka a u politici se najbolje pokazala kad je uz pompu dočekala svetosavske predstavnike Vučića i Irineja, i reče da bi i opet to učinila poslije sveg njihovog provokativnog i bezobraznog ponašanja u prošlosti ali i sad kad su došli u RH. (sjetimo se pape, Stepinca i Irineja, a od Vučića da je bio pomoćnik Šešeljev u domovinskom ratu, a sad je omalovažio naše nestale kod dolaska u posjet )
Dakle, ona čini ono što EU od nje traži a za nas je nije briga a to se vidi i iz tog kakve je izjave davala prijje nego li je bila ne-izabrana, (tj odbijena) od EU suprotno nego je ono proljetos očekivala. Ne bi bila dovoljna jedna stranica da se ispiše sve što je loše, odnosno sve što nije učinila a što je trebala.
S njom će RH potonuti u još dublji mrak jer ako ne dođe do promjene u izboru pa bio to HDZ bilo SDP kandidat, odosmo u veliku koaliciju HDZ/SDP a to je propast, tvrde svi koji znaju što se događa.

Škoro nije tražio veće ovlasti u svom interesu već da pokuša promijeniti status naroda koji je u svojoj državi - zapostavljen (pogledaj zadnji podcast Velebit (27. listopada) gdje Cvrtila genijalno objašnjava današnju ukupnu situaciju u RH pa će ti sve biti jasno).
Škoro bi najviše inzistirao na raspisivanju referenduma i traženja naplate od Srbije za ratne odštete, otkirvanju grobnica domoljuba i civilla i sve u tom smislu a ne za sebe. Nije izašao iz HDZa zato što se nije snašao nego jer su u vrijeme Sanadera, kako se poslije i dokazalo, sve radili protivno zakonu i što je mogao? Tužiti ih EU koja je Sanadera i postavila.
Škoro je iz naroda po tome što iza njega ne stoje velike političke stranke i po tome što osjeća svoj narod kao veliki rodoljub (pjesme Sude mi, Ravnica, Svetinja, Mata)

Vrh

PostPostano: Pon lis 28, 2019 12:24 

Žalosti me silno kako naši katolici u velikom broju nisu svjesni ni toga kako je naš narod u svojoj domovini podređen stranim interesima, kako smo izdani od onih kojima smo vjerovali a koje smo izabrali zato što smo vjerovali njihovim bajnim obećanjima a sad kad dolazi čovjek koji predlaže nešto realno: da se promjene ovlasti predsjednika (jer uz današnji zakon on nema skoro nikakvih ovlasti), a u stvari tu svoju "vlast" želi preneiejeti na NAROD, putem referenduma i mijenjanja Izbornog zakonanapadamo ga da želi nešto više za sebe a ne trudimo se nimalo da shvatimo bit problema kao i to da nestajemo zbog krivog vodstva koje je doprinijelo zbog sluganske politike i nemara i krizi i iseljavanju i nestajanju lijepe naše domovine. Naaprotiv, evo i ovdje govorite da ste za održanje statusa QUO jer ste za današnju predsjednicu a koja je hvaljena od medija baš zato što je dio njihovog sistema (ruka ruku mije) i s EU i s Balkanom i s umreženom politikom i kriminalom koji nas je dovde doveo.(podcast Velebit, Cvrtila kao komentator, 27.litopada o.g.)

Vrh

PostPostano: Pon lis 28, 2019 21:56 

Žalosti me silno kako naši katolici u velikom broju nisu svjesni ni toga kako je naš narod u svojoj domovini podređen stranim interesima, kako smo izdani od onih kojima smo vjerovali a koje smo izabrali zato što smo vjerovali njihovim bajnim obećanjima a sad kad dolazi čovjek koji predlaže nešto realno: da se promjene ovlasti predsjednika (jer uz današnji zakon on nema skoro nikakvih ovlasti), a u stvari tu svoju "vlast" želi preneiejeti na NAROD, putem referenduma i mijenjanja Izbornog zakonanapadamo ga da želi nešto više za sebe a ne trudimo se nimalo da shvatimo bit problema kao i to da nestajemo zbog krivog vodstva koje je doprinijelo zbog sluganske politike i nemara i krizi i iseljavanju i nestajanju lijepe naše domovine. Naaprotiv, evo i ovdje govorite da ste za održanje statusa QUO jer ste za današnju predsjednicu a koja je hvaljena od medija baš zato što je dio njihovog sistema (ruka ruku mije) i s EU i s Balkanom i s umreženom politikom i kriminalom koji nas je dovde doveo.(podcast Velebit, Cvrtila kao komentator, 27.litopada o.g.)

Opet je diskutabilno je li promjena ovlasti predsjednika nešto baš tako realno izvedivo... Jesam za promjenu izbornog zakona i za više referenduma i baš bi bilo zanimljivo s kime bi se sve Škoro uhvatio ukoštac kod tih ciljeva, jer ako udruge nisu mogle...?
Sumnjam i da je Kolinda bila baš tako hvaljena od medija, prije bih rekla da su ju mediji nažalost gotovo redovito pogrešno interpretirali, komentirajući više njen izgled nego politiku... i tu se slažem sa svim ženskim udrugama (s kojima se inače ne slažem) da je to čisti seksizam.
Otkad sam '98. počela glasati gotovo uvijek dala bih glas nekoj manjoj stranci koja je bila bliska mom svjetonazoru, te stranke nikad nisu imale veliku popularnost i brzo su se rasformirale.. Zato poštujem ono pitanje prije izbora "Ima li uopće šanse?". Znaš li koliko puta sam čula tu uzrečicu "sad kad dolazi čovjek koji predlaže nešto realno..." Koliko je takvih ljudi bilo i prije Škore pa su svi završili sa 2-3%. Prije 5 godina glasala sam prvi put nakon dugo vremena za hdz-ovog kandidata i kad je Kolinda pobijedila mogu ti reći da mi je bilo srce puno kao kuća.
Pitanje iseljavanja i nemara je izuzetno bitno pitanje oko kojeg mora postojati "strategija" koje ćemo se svi držati, i ne znam može li to biti plan i program jedne osobe tek tijekom kampanje. Škoro uostalom ima izvrsnu pjesmu o toj temi koja uvijek može proći
https://www.youtube.com/watch?v=QcxPUbh4ogg

Ne bih htjela ovdje napadati Škoru, jer volim njegove pjesme.
Ako ga netko zamišlja kao političara, neka sanja, prihvatljiv je za vjernike.
Prihvatljiv je i Anto Đapić i Tomislav Panenić, ali Kolakušić više ne...

To jest, čitav je niz neprihvatljivih... :DD

Vrh

PostPostano: Uto lis 29, 2019 20:12 

kristinka je napisao/la:

Ma svjesni su. Problem je što ako ne prihvaćaš njihovu igru, izoliraju te a Hrvatska ima jako rastegnutu ekonomsku situaciju i ovisna je o trgovini i ne može si priuštiti prkositi. Upravo bi to trebala biti i najveća zadaća i snaga dobrog političara koji želi dobro Hrvatskoj, malo namazati zapadu oči čisto da se zadovolji forma ali ne dopustiti da se njihovi zahtjevi razmašu. To jako dobro radi Poljska i Mađarska a djelomično i Češka i Slovačka. Dobar političar bi se trebao ugledati na te zemlje. Zahtjevno je, traži truda i energije, ali to je takav posao.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 766 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 52  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata