modus vivendi je napisao/la:
.....
Koja bi verzija (ako ijedna) bila povoljna glasaču katoliku?
Nije bit u tome da jalovo razglabamo o pojedinim hipotetskim slučajevima a niti da netko za nas odlučuje u pojedinim slučajevima, već je bit da se vjernici ne dovedu u situaciju biranja između dva jako loša kandidata, pogotovo u slučaju kad se 89% građana Hrvatske deklarira kao katolici. Međutim unatoč velikom postotku deklariranih vrlo se malo građana praktički ponaša prema vrijednostima za koje su se formalno izjasnili.
Naravno postavlja se pitanje što svi mi koji činimo Crkvu moramo raditi?
Prije svega to nije stvar koja se radi pred izbore nego kontinuirano i svodi se na aktivan vjerski život koji nije samo bavljenje dnevnom politikom nego prepoznavanje i življenje kršćanskih vrijednosti. Pred izbore se može samo napraviti ono što je udruga GROZD napravila, poslati pitanja kandidatima i tražiti odgovore te njih prezentirati svojem članstvu. Međutim vidjeli smo da su druge udruge i kršćanski mediji debelo zakazali i u onom što se pred izbore moglo i moralo učiniti. S tim u vez
Rio je napisao/la:
Ja sam za to da napišemo jedan apel. g Zvonimiru Anciću, šefu g. Koprive da ga zamoli da malo promjeni ploču. Inače, g. Ancić je onaj mladi čovjek, glasnogovornik HBK kojeg povremeno možete vidjeti na TVu kada se na Crkvu ide kukom i motikom, pa onda zamole njega za izjavu.
Naravno, prije apela ili čega sličnoga, kome se da, zamolio bih ga da prvo kroz neko razdoblje od tjedan, dva, sluša više HKR i g. Koprivu,i sam donese svoju ocjenu, je li to ono minimalno što bi trebalo biti na katoličkom mediju ili nešto drugo?; jer ne želim prejudicirati.
Ancić i Miklenić su tu vrlo neprofesionalno postupili pa bi po mom mišljenju trebali dati ostavku na svoja urednička mjesta. Kopriva sigurno nije jedini novinar koji je Anciću na raspolaganju te bi bez problema mogao staviti drugoga za te emisije kad poznaje afinitete svojih novinara. Međutim propust je što nije dao jasan koncept predstavljanja, te dao upute o insistiranju na pitanjima iz vjerske pozicije. Novinar Kopriva je odgovoran samo ukoliko je Ancić dao upute a on se nije pridržavao te bi u tom slučaju trebao snositi posljedice.
Ovdje bih iskoristio priliku i pitao Ria je li udruga katolik.hr imala kavu akciju anketiranja političara pred ove izbore i što misli o akciji GROZD-a?
Socrates je napisao/la:
Evo jedan zanimljiv tekst koji bi valjalo uzeti u obzir:
http://www.katolici.org/kolumne.php?act ... i&id=15751Nažalost politika se uglavnom svodi na biranje dviju manje lošijih opcija, no mislim da je u ovoj situaciji za vjernika posve bjelodano kome bi trebao dati svoj glas. Poglavito uzmemo li u obzir (osim sadržaja) i tko stoji iza koje opcije.
Zamolio bih te ako imaš vremena da nam prezentiraš tko stoji iza koga jer mislim da bi to bilo na korist svima nama. Ono što ja vidim je posvemašnja medijska hajka na Bandića što smatram nekorektnim od onih koji bi trebali zadržati neutralnost u prezentaciji svakog kandidata.