Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto pro 10, 2024 06:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 740 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 50  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub pro 26, 2009 17:43 

Rio je napisao/la:
probaj iznova pročitati, naglasit ću bitnu riječ:
Iz zle stvari izvući makar NEŠTO dobro

Shvatila sam, shvatila. Ali mi se ne sviđa.
Tko je Krista spoznao ne treba se miriti s mrvicama koje nudi Svijet.

Vrh

PostPostano: Pon pro 28, 2009 18:26 

Nakon objave izbornih rezultata, nameće se zaključak da vjernici ne znaju glasovati, odnosno da ih je glasovao mali postotak, jer su dvojica s najviše glasova lijeve političke orijentacije, a nama katolicima bi u najmanju ruku trebao biti prioritet kandidat koji recimo pripada centru s blagim nagibom na desno, ako nam se već čista desnica čini previše radikalna.

Vrh

PostPostano: Pon pro 28, 2009 21:14 

ozana55 je napisao/la:
Nakon objave izbornih rezultata, nameće se zaključak da vjernici ne znaju glasovati, odnosno da ih je glasovao mali postotak, jer su dvojica s najviše glasova lijeve političke orijentacije, a nama katolicima bi u najmanju ruku trebao biti prioritet kandidat koji recimo pripada centru s blagim nagibom na desno, ako nam se već čista desnica čini previše radikalna.

Odista u utrci ostaju dva kandidata koja dolaze sa ljevice. Uzevši to u obzir ali i činjenicu da su iz te pozicije dolazili svi predsjednici Hrvatske poslije osamostaljenja, nitko ne bi trebao biti iznenađen situacijom u kojoj se nalazimo. Ja bih se iznenadio da smo napredna zemlja kad građani biraju ovakvu vlast.
No zabrinjava činjenica da vjerski mediji nisu uspjeli predstaviti kandidate iz vjerske pozicije, pa je ova anketa udruge GROZD usamljeni primjer koji potvrđuje pravilo. Žalosno je bilo slušati HKR kad se predstavljao Josipović kojem se voditelj neprestano ispričavao na nekim nimalo problematičnim pitanjima da bi se na kraju složio kako se nauk Katoličke Crkve mijenjao kroz povijest. Takvo vođenje je krajnje nedostojno i zbunjuje vjernika umjesto da mu da jasnu sliku o kandidatu.
Uglavnom dok god se te stvari ne promijene neće biti ni većeg opredjeljivanja prema vjerski prihvatljivim načelima. Do tada, ostaje aktualna ona biskupska uputa: "Važno je ne podleći napasti malodušja i ravnodušnosti. Uvijek među kandidatima ima prikladnijih i manje prikladnih".

Vrh

PostPostano: Pon pro 28, 2009 23:52 

Izlazak birača na glasovanje je u potpunosti odgovoran posao.Prema tome birači bi morali dobro gledati i dobro shvatiti znakove vremena.Ako u kandidatima prepoznaju osobe koje su sklone osobnim egoističnim porivima te će i dalje Hrvatski narod biti poligon bitke osobnih interesa u ozakonjivanju vanzakonskih stjecanja materijalnih dobara i osobnih satisfakcija,onda je bolje ne glasovati za nikoga nego biti sudionik u kako vlastitoj tako i u narodnoj egzekuciji.

Vrh

PostPostano: Uto pro 29, 2009 00:08 

Barnaba,
,
Citat:
Žalosno je bilo slušati HKR kad se predstavljao Josipović kojem se voditelj neprestano ispričavao na nekim nimalo problematičnim pitanjima da bi se na kraju složio kako se nauk Katoličke Crkve mijenjao kroz povijest. Takvo vođenje je krajnje nedostojno i zbunjuje vjernika umjesto da mu da jasnu sliku o kandidatu.

<kaži mi da li znaš da li je taj voditelj na <hkru moožda bio Damir Kopriva?

Vrh

PostPostano: Uto pro 29, 2009 07:28 

Jedino su Jurčević i Tuđman pokazli da im je prioritet opće dobro, za ostale znamo da su im vlastiti interesi na prvom mjestu. Sada bismo od dva "zla" trebali izabrati manje. Smiješno mi je isticanje nepoznavanja engleskog jezika Bandiću, a Mesić ne zna ni engleski, a nije vičan ni sastavljanju rečenica. Znakovito je naglašavanje transparentnosti u financiranju jedng kandidata, a znamo da Mesić do danas nije objavio svoje izvore financiranja u kampanji. Zašto obojicu ne pozovu na iznošenje izvora...sve to vodi zaključku da nam se nameće Josipović...

HKR slušam na poslu, pa nisam baš mogla pratiti te emisije da mogu komentirati, ali razgovor s Josipovićem je vodio Kopriva.

Vrh

PostPostano: Uto pro 29, 2009 10:37 

Stvarno je na djelu medijska hajka na Bandića što u meni izaziva, određeni revolt bez obzira što je on donedavno bio u SDP-eu. Smiješno je da Mesić poziva na transparentnu kampanju kad on sam nije imao takvu ali dok god je tako nedosljedan čovjek po anketama najpozitivniji političar nemoguće je da birači izaberu onoga tko će raditi za opće dobro. No da ne upadnemo u zamku agitacije bilo kojeg kandidata jer je ovo tema o načinu i mogućnosti odluke za vjerske vrijednosti kod izbora.
Dakle nije mi opasno što nema prihvatljivih kandidata već što se vjerski mediji poput GK i HKR-a nisu potrudili predstaviti kandidate iz vjerske perspektive, to je dugoročno veliki propust jer to pokazuje kako nema osnovnih preduvjeta da bi se vjernici mogli osloniti na njih u svojoj borbi za svoja ljudska i vjerska prava. Naglašavam da ne mislim kako vjerski mediji trebaju nekoga preferirati (jer itekako na desnici ima neprihvatljivih kandidata) već predstaviti sve kandidate kroz prizmu pitanja koja su vjernicima bitna.

Vrh

PostPostano: Uto pro 29, 2009 16:07 

Barnaba je napisao/la:
Stvarno je na djelu medijska hajka na Bandića što u meni izaziva, određeni revolt bez obzira što je on donedavno bio u SDP-eu. Smiješno je da Mesić poziva na transparentnu kampanju kad on sam nije imao takvu ali dok god je tako nedosljedan čovjek po anketama najpozitivniji političar nemoguće je da birači izaberu onoga tko će raditi za opće dobro. No da ne upadnemo u zamku agitacije bilo kojeg kandidata jer je ovo tema o načinu i mogućnosti odluke za vjerske vrijednosti kod izbora.
Dakle nije mi opasno što nema prihvatljivih kandidata već što se vjerski mediji poput GK i HKR-a nisu potrudili predstaviti kandidate iz vjerske perspektive, to je dugoročno veliki propust jer to pokazuje kako nema osnovnih preduvjeta da bi se vjernici mogli osloniti na njih u svojoj borbi za svoja ljudska i vjerska prava. Naglašavam da ne mislim kako vjerski mediji trebaju nekoga preferirati (jer itekako na desnici ima neprihvatljivih kandidata) već predstaviti sve kandidate kroz prizmu pitanja koja su vjernicima bitna.

Jel' može lijevi kandidat ikada biti prihvatljiv za ''katolički odabir''?

Vrh

PostPostano: Uto pro 29, 2009 16:34 

modus vivendi je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Može, npr. kad su oba kandidata iz lijevog miljea a jedan se zalaže za progon kršćanskih vrijednosti dok drugi poštuje vjerska prava.

Inače u najnovijem Glasu Koncila je izašao komantar vezan uz ovu temu, možete ga pročitati na linku http://www.glas-koncila.hr/rubrike_kome ... j_ID=17998
Iz članka sam izdvoio zanimljivo razmišljanje o hobotnici koja guši htvatsko društvo.

Postoji, naime, svojevrsna nevidljiva hobotnica koja iznutra sputava normalan demokratski razvitak hrvatskoga društva, a to sputavanje ne preza ni pred dovođenjem u pitanje čak i zdravoga razuma. Nije riječ o onoj hobotnici o kojoj govore mediji misleći na korupcijske lance i veze (a što je najčešće umjesto u stvarnoj službi općega zajedničkoga dobra u službi politikantstva i zaštite političkih i inih interesa određenih skupina i pojedinaca), već je riječ o daleko opasnijem uvelike uspješnom nastojanju ostvarivanja nevidljive kontrole nad cjelokupnim hrvatskim društvom. Ta hobotnica ima npr. svoje krakove u svim parlamentarnim strankama pa je zbog toga
Rezultati prvoga izbornog kruga za predsjedničke izbore, sudeći po očitovanjima u predizbornoj kampanji, ne daju baš utemeljenu veliku nadu da će baš budući predsjednik biti ona nužna poluga koja bi počela stvarati preduvjete za mogućnost stvarnoga zaokreta.
Hrvatska ostala bez stvarne opozicije. Umjesto da stranke koje ne participiraju u aktualnoj vlasti na državnoj razini stvore koncept i strategiju korjenitog zaokreta, one se samo bore za vlast, za položaje, za fotelje, za privilegije koje donosi sudjelovanje u državnoj vlasti, a da nisu sposobne ponuditi potrebne zaokrete. Snaga te hobotnice vidljiva je i po tome što najrazličitijim manipulacijama uspijeva uspavljivati i pasivizirati vrlo velik dio hrvatskoga društva te što, služeći se uz ostalo i smišljenim medijskim ignoriranjem i prešućivanjem, paralizira i marginalizira one neparlamentarne političke stranke i sve one nezavisne političare koji bi mogli ponuditi drugačiju viziju Hrvatske.

Mogao bih se složiti sa iznesenim stavovima, međutim moram napisati kako niti glavni urednik GK nije ništa napravio kako bi vjernici imali jasnu prezentaciju kandidata po prihvatljivosti za katolički odabir. U principu što Mikleniću vrijedi to što zna kakvo je stanje kad ne čini ništa da bi bar malo popravio stanje. Udruga GROZD mu može biti uzor po tom pitanju.

Vrh

PostPostano: Uto pro 29, 2009 20:59 

Stječem dojam da ankete o popularnosti kandidata koje se plasiraju prije izbora imaju veći utjecaj na javno mnijenje i na odluke glasača od svih plakata (što će nam uopće njihove slike na reklamnim panoima? Znamo kako izgledaju). Zato su te ankete bolje sredstvo manipulacije glasačima nego ostale marketinške metode. Jer vrlo je vjerojatno da su lažne i namještene.
Malo sam googlala o Josipoviću i naišla na njegovu izjavu (prije predsjedničke kampanje) da je Oluja bila genocidna akcija. Lijepo nam se piše!

Vrh

PostPostano: Uto pro 29, 2009 22:32 

Barnaba je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Može, npr. kad su oba kandidata iz lijevog miljea a jedan se zalaže za progon kršćanskih vrijednosti dok drugi poštuje vjerska prava.

Inače u najnovijem Glasu Koncila je izašao komantar vezan uz ovu temu, možete ga pročitati na linku http://www.glas-koncila.hr/rubrike_kome ... j_ID=17998
Iz članka sam izdvoio zanimljivo razmišljanje o hobotnici koja guši htvatsko društvo.

Postoji, naime, svojevrsna nevidljiva hobotnica koja iznutra sputava normalan demokratski razvitak hrvatskoga društva, a to sputavanje ne preza ni pred dovođenjem u pitanje čak i zdravoga razuma. Nije riječ o onoj hobotnici o kojoj govore mediji misleći na korupcijske lance i veze (a što je najčešće umjesto u stvarnoj službi općega zajedničkoga dobra u službi politikantstva i zaštite političkih i inih interesa određenih skupina i pojedinaca), već je riječ o daleko opasnijem uvelike uspješnom nastojanju ostvarivanja nevidljive kontrole nad cjelokupnim hrvatskim društvom. Ta hobotnica ima npr. svoje krakove u svim parlamentarnim strankama pa je zbog toga
Rezultati prvoga izbornog kruga za predsjedničke izbore, sudeći po očitovanjima u predizbornoj kampanji, ne daju baš utemeljenu veliku nadu da će baš budući predsjednik biti ona nužna poluga koja bi počela stvarati preduvjete za mogućnost stvarnoga zaokreta.
Hrvatska ostala bez stvarne opozicije. Umjesto da stranke koje ne participiraju u aktualnoj vlasti na državnoj razini stvore koncept i strategiju korjenitog zaokreta, one se samo bore za vlast, za položaje, za fotelje, za privilegije koje donosi sudjelovanje u državnoj vlasti, a da nisu sposobne ponuditi potrebne zaokrete. Snaga te hobotnice vidljiva je i po tome što najrazličitijim manipulacijama uspijeva uspavljivati i pasivizirati vrlo velik dio hrvatskoga društva te što, služeći se uz ostalo i smišljenim medijskim ignoriranjem i prešućivanjem, paralizira i marginalizira one neparlamentarne političke stranke i sve one nezavisne političare koji bi mogli ponuditi drugačiju viziju Hrvatske.

Mogao bih se složiti sa iznesenim stavovima, međutim moram napisati kako niti glavni urednik GK nije ništa napravio kako bi vjernici imali jasnu prezentaciju kandidata po prihvatljivosti za katolički odabir. U principu što Mikleniću vrijedi to što zna kakvo je stanje kad ne čini ništa da bi bar malo popravio stanje. Udruga GROZD mu može biti uzor po tom pitanju.

A što ako su dva kandidata i ovakvi slučajevi;

1. jedan ultra desničar koji prihvaća neka katolička načela ali npr. potiče mržnju prema drugim narodima i sl a drugi je kandidat umjereni ljevičar koji baš nema osobito kršćanski svjetonazor ali nije za progon kršćana već za boljitak svih ljudi, dakle i kršćana i nekršćana?

2. jedan umjereni desničar koji prihvaća neka ali ne sva katolička načela, drugi je umjereni ljevičar koji je kritičan prema crkvi ali prihvaća kao i desničar samo neka katolička načela,

3. oba su ekstremisti, jedan desni drugi lijevi ekstremist, prvi je rasist i ksenofob ali prihvaća skoro sva načela katoličanstva (od zabrane abortusa, vjeronauka u školama itd) osim naravno svih onih koja bi ga nevodila da se ostavi ksenofobije, rasizma i mržnje, drugi je ultraljevičar ''revolucionar'' mrzi crkvu i vjernike, ne vjeruje u ništa itd, ali tvrdi da bi bio pravedan prema svima.

4. umjereni desničar koji ne prihvaća skoro nijedno od načela katoličanstva i umjereni ljevičar koji također ne prihvaća nijedno od načela katoličanstva, nijedan nije za progon katolika i zalaže se za široke slobode i boljitak svih slojeva ljudi.

Koja bi verzija (ako ijedna) bila povoljna glasaču katoliku?

Vrh

PostPostano: Sri pro 30, 2009 06:30 

Citat:
nije mi opasno što nema prihvatljivih kandidata već što se vjerski mediji poput GK i HKR-a nisu potrudili predstaviti kandidate iz vjerske perspektive, to je dugoročno veliki propust jer to pokazuje kako nema osnovnih preduvjeta da bi se vjernici mogli osloniti na njih u svojoj borbi za svoja ljudska i vjerska prava. Naglašavam da ne mislim kako vjerski mediji trebaju nekoga preferirati (jer itekako na desnici ima neprihvatljivih kandidata) već predstaviti sve kandidate kroz prizmu pitanja koja su vjernicima bitna.
Citat:

Da. I meni je to neshvatljivo za Miklenića. Nisam čitao to što se nije imalo pročitati ali ću ti vjerovati. Neshvatljivi su mi takvi propusti u trenutcima kada ih je najmanje trebalo biti. I inače tijekom godine, i u GK i na HKR (sjetimo se da je ustanovitelj HKRa HBK) imaju razne osvrte i komentare na važna društvena zbivanja. A kada dođe sama žiža nekog zbivanja kao sada ovi predsjednički izbori, ćorak.. Neshvatljivo.

Posebno bih vam svratio pozornost na g. Damira Koprivu, spikera na HKRu. Tako vam izgleda, čovjek koji pokušava objediniti sekularne i duhovne vrijednosti. Točnije, tako zvuči, a nesreća je u tome što taj zvuk ide po cjeloj Lijepoj našoj i to već godinama. Da mu ne poznam glas a da ga netko negdje pusti, ja bi mislio da slušam narodni ili otvoreni radio, sa naravno vrijednostima koje su njima bitne. Razlika je jedino da se tu i tam nađe nešto katoličkog nadjeva. Pitam se jel to nekog u ovoj zemlji uopće briga? Točnije, u našoj mjesnoj Crkvi? Jer taj HKR je jedini elektronski medij koji naša Crkva ima (ne znam jesam li dobro napisao ovo elektronski, no shvatit ćete). A ako mi sami u svojoj Crkvi nešto ne prigovorimo, ispadne da nam je svejedno, pa se stvari i ne promjene. Ja sam za to da napišemo jedan apel. g Zvonimiru Anciću, šefu g. Koprive da ga zamoli da malo promjeni ploču. Inače, g. Ancić je onaj mladi čovjek, glasnogovornik HBK kojeg povremeno možete vidjeti na TVu kada se na Crkvu ide kukom i motikom, pa onda zamole njega za izjavu.

Naravno, prije apela ili čega sličnoga, kome se da, zamolio bih ga da prvo kroz neko razdoblje od tjedan, dva, sluša više HKR i g. Koprivu,i sam donese svoju ocjenu, je li to ono minimalno što bi trebalo biti na katoličkom mediju ili nešto drugo?; jer ne želim prejudicirati.

Vrh

PostPostano: Sri pro 30, 2009 09:02 

Evo jedan zanimljiv tekst koji bi valjalo uzeti u obzir:

http://www.katolici.org/kolumne.php?act ... i&id=15751

Nažalost politika se uglavnom svodi na biranje dviju manje lošijih opcija, no mislim da je u ovoj situaciji za vjernika posve bjelodano kome bi trebao dati svoj glas. Poglavito uzmemo li u obzir (osim sadržaja) i tko stoji iza koje opcije.

Vrh

PostPostano: Sri pro 30, 2009 10:34 

.....
Koja bi verzija (ako ijedna) bila povoljna glasaču katoliku?

Nije bit u tome da jalovo razglabamo o pojedinim hipotetskim slučajevima a niti da netko za nas odlučuje u pojedinim slučajevima, već je bit da se vjernici ne dovedu u situaciju biranja između dva jako loša kandidata, pogotovo u slučaju kad se 89% građana Hrvatske deklarira kao katolici. Međutim unatoč velikom postotku deklariranih vrlo se malo građana praktički ponaša prema vrijednostima za koje su se formalno izjasnili.
Naravno postavlja se pitanje što svi mi koji činimo Crkvu moramo raditi?
Prije svega to nije stvar koja se radi pred izbore nego kontinuirano i svodi se na aktivan vjerski život koji nije samo bavljenje dnevnom politikom nego prepoznavanje i življenje kršćanskih vrijednosti. Pred izbore se može samo napraviti ono što je udruga GROZD napravila, poslati pitanja kandidatima i tražiti odgovore te njih prezentirati svojem članstvu. Međutim vidjeli smo da su druge udruge i kršćanski mediji debelo zakazali i u onom što se pred izbore moglo i moralo učiniti. S tim u vez

Rio je napisao/la:
Ja sam za to da napišemo jedan apel. g Zvonimiru Anciću, šefu g. Koprive da ga zamoli da malo promjeni ploču. Inače, g. Ancić je onaj mladi čovjek, glasnogovornik HBK kojeg povremeno možete vidjeti na TVu kada se na Crkvu ide kukom i motikom, pa onda zamole njega za izjavu.

Naravno, prije apela ili čega sličnoga, kome se da, zamolio bih ga da prvo kroz neko razdoblje od tjedan, dva, sluša više HKR i g. Koprivu,i sam donese svoju ocjenu, je li to ono minimalno što bi trebalo biti na katoličkom mediju ili nešto drugo?; jer ne želim prejudicirati.

Ancić i Miklenić su tu vrlo neprofesionalno postupili pa bi po mom mišljenju trebali dati ostavku na svoja urednička mjesta. Kopriva sigurno nije jedini novinar koji je Anciću na raspolaganju te bi bez problema mogao staviti drugoga za te emisije kad poznaje afinitete svojih novinara. Međutim propust je što nije dao jasan koncept predstavljanja, te dao upute o insistiranju na pitanjima iz vjerske pozicije. Novinar Kopriva je odgovoran samo ukoliko je Ancić dao upute a on se nije pridržavao te bi u tom slučaju trebao snositi posljedice.
Ovdje bih iskoristio priliku i pitao Ria je li udruga katolik.hr imala kavu akciju anketiranja političara pred ove izbore i što misli o akciji GROZD-a?

Socrates je napisao/la:
Evo jedan zanimljiv tekst koji bi valjalo uzeti u obzir:

http://www.katolici.org/kolumne.php?act ... i&id=15751

Nažalost politika se uglavnom svodi na biranje dviju manje lošijih opcija, no mislim da je u ovoj situaciji za vjernika posve bjelodano kome bi trebao dati svoj glas. Poglavito uzmemo li u obzir (osim sadržaja) i tko stoji iza koje opcije.

Zamolio bih te ako imaš vremena da nam prezentiraš tko stoji iza koga jer mislim da bi to bilo na korist svima nama. Ono što ja vidim je posvemašnja medijska hajka na Bandića što smatram nekorektnim od onih koji bi trebali zadržati neutralnost u prezentaciji svakog kandidata.

Vrh

PostPostano: Sri pro 30, 2009 12:58 

Barnaba je napisao/la:
Zamolio bih te ako imaš vremena da nam prezentiraš tko stoji iza koga jer mislim da bi to bilo na korist svima nama. Ono što ja vidim je posvemašnja medijska hajka na Bandića što smatram nekorektnim od onih koji bi trebali zadržati neutralnost u prezentaciji svakog kandidata.

Imali smo prilike kroz aktualna očitovanja vidjeti da iza Ive Josipovića stoje protukatolički sekularistički elementi a(nti)nacionalnih afiniteta, kao što su Vesna Pusić, Damir Kajin, naposljetku naš Boguhvala odlazeći predsjednik. Dok iza Milana Bandića naprotiv stoje pojedinci i stranke katoličke orijentacije sa zauzetošću za nacionalne interese poput prof. Zdravka Tomca, novog hsp-a, odvažniji dijelovi iz dvije najjače stranke koji se bore protiv partijske stege, zatim tu je prešutna potpora hss-a i naposljetku imamo izjavu Zbora braniteljskih udruga Grada Zagreba:

http://www.domovinskirat.hr/content/view/14721/1543/

To je i vjeran odraz njihovih osobnih stavova, gdje jedan kandidat i teoretski i praktično zastupa agnosticizam sa svime što iz njega proizlazi, dok je drugi poznat po svom katoličkom i nacionalnom identitetom. Zato nema nikakve dvojbe da bi u ovoj situaciji svaki katolik trebao glasati za Milana Bandića.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 740 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 50  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata