Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto pro 10, 2024 06:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 740 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 50  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 14, 2018 12:35 
Administrator

Prikupljanje potpisa traje do 27.5., mislio sam da su ljudi s time već upoznati. Jer ako ne znaju onda će biti slab odaziv.
Glavnina će se vjerojatno sakupiti u dvije preostale nedjelje poslije misa, ostalih mjesta prikupljanja nema puno pošto vlasti nije u interesu ni jedan ni drugi referendum.

Vrh

PostPostano: Pon svi 14, 2018 15:13 

Prikupljanje potpisa traje do 27.5., mislio sam da su ljudi s time već upoznati. Jer ako ne znaju onda će biti slab odaziv.
Glavnina će se vjerojatno sakupiti u dvije preostale nedjelje poslije misa, ostalih mjesta prikupljanja nema puno pošto vlasti nije u interesu ni jedan ni drugi referendum.

Ne samo da im nije u interesu, nego je u nas i "zakon takav". Naime, pročitala sam zanimljive podatke.
Trenutno se u Hrvatskoj referendum raspisuje tek kada se prikupi 400 000 potpisa, u vremenskom roku od 15 dana. Dakle, kod nas je referendum (koji je inače stup demokracije) moguć samo teoretski, ali znamo da je u praksi jako teško prikupiti toliki broj potpisa u tako kratkom vremenskom roku.
U Italiji, primjerice, koja je država od skoro 60 milijuna ljudi, potrebno je prikupiti 500 000 potpisa u roku od 3 mjeseca, u Švicarskoj 50 000 u 100 dana (7.5 milijuna stanovnika), Nizozemska 40 000 potpisa u 21 dan (16.5 milijuna stanovnika); Poljska - 100 000 potpisa u 3 mjeseca (preko 38 milijuna stanovnika). :?

Vrh

PostPostano: Čet svi 24, 2018 11:15 
Administrator

Do prošle nedjelje je sakupljeno preko 200 000 potpisa, stoga podsjećam ova zadnja 3-4 dana bi se trebali pokrenuti svi kojima je stalo do pravednijeg društva i odbacivanja IK, može se potpisati još samo do nedjelje.
Mnogi su pasivni, od svakodnevnih briga ni ne stignu o ničem drugom razmišljati ili nisu upoznati o čemu se radi zbog slabe medijske podrške.
Ali ovo je prilika koja nam je sada dana, a na nama je odgovornost što ćemo birati.

Vrh

PostPostano: Ned lip 03, 2018 08:50 

Vezano za referendum valja ipak dobro i dublje razmisliti.
Referendumom oduzimanje prava mislim da nije prihvatljivo iz kršćanskog nauka.
No to neka procijenjuju oni koji bolje poznaju moralni nauk kršćanstva na ustavnom sudu i ostalim relevantnim institucijama.
Ne vidim zašto bi uopće i bio problem da tih par zastupnika nacionalnih manjina, pa čak i da su "fiksirani zastupnici" tj. da se ne moraju "grebati" za glasove kao i obični da budu u saboru.
Dapače upravo to daje dodatnu vrijednost njihovom radu koji zbog načina izbora može biti kvalitetniji i lišen pritisaka.
Ali je svakako dobro, da se poboljša izbor zastupnika. Ja sam za model da budu kao "mini predsjednički" izbori. Koji dobije najviše glasova ide u Sabor i svaka izborna jedinica daje točno jednog zastupnika. Onda bi bilo 120-200 izbornih jedinica u cijeloj RH i toliko i zastupnika.
Uz manjince po sličnom principu bira njihova nacionalna zajednica i njima je cijela RH izborna jedinica. I prvih 1-15 na listi ulazi (ovisno o kojoj nac. manjini je riječ). Njihove kvote tj. broj manjinaca kakav je je zajamčen i kakav je sada se ne smanjuje (može se eventualno povećati).
I pripadnici nac. manjina mogu glasati i za obične zastupnike tj. imaju pravo na 2 glasa za zastupnika svoje nac. manjine i za običnog zastupnika.
I svaki zastupnik je jednak po pravima u svim pitanjima uključujući i pravo glasa, bez obzira po kojem sustavu je osvojio zastupničko mjesto.
I dobro je jedan zastupnik primjetio precizno govoreći oni ne mogu biti Saborski zastupnici jer ne zastupaju sabor, nego Narodni zastupnici (i manjinci i obični) i to bi se trebalo promjeniti u Ustavu i zakonima.
A za otkazivanje Istambulke to nikako ne osim ako se usvoji konvencija koja proširuje prava iz Istambulke.

Vrh

PostPostano: Čet kol 16, 2018 14:11 

Više puta sam podržala CitizenGO kod njihovih peticija, ali kod ove zadnje sam zabrinuta da ne rade dobro svoj posao (link). Bez obzira na to što pisali svjetovni mediji o tome, mislim da nije kršćanski uskratiti nekome gostoprimstvo (stavljajući tako u drugi plan njegovo ljudsko dostojanstvo, a ističući grijehe). Na kraju krajeva, svi smo grješnici (tko misli da nije, taj je u zabludi), a izdvajati nekoga iz naše kršćanske ljubavi (u ovom slučaju iz gostoprimstva – u duhovnom pogledu to je djelo milosrđa), a ne pokazati mu našu spremnost pomoći – ne gledajući tko je tko – nije baš kršćanski, a niti ljudski.

Zašto ljudi prelaze na fanatizam? Nije mi jasno, a još kod referenduma za brak L. Ilčić znao je naglašavati da ne radimo to protiv homoseksualaca, da se ne iskaljuje netrpeljivost, da bi bilo dobro svakoga od njih darivati nekim simboličnim poklonom... Ali je ubrzo poklopljen. Ilčić je bio premda ambiciozan izrazito miroljubiv i taktičan (takvog sam ga doživjela u osobnom susretu), međutim u miljeu desnice vjerničkog predznaka su on i slični brzo marginalizirani što se vidi po šikanirajućim i primitivnim komentarima na portalu npr. Narod.hr. Tamo mu nikako ne mogu oprostiti savez s HDZ-om.

Međutim, tom portalu uopće ne smeta savez sa npr. NGOVigilare, dokle god ih ovi vjerojatno financiraju. Da se radi o hrvatskom ogranku jedne militantne brazilske sekte koja koristi slike Gospe Fatimske za podizanje svog fonda pisali su vani (link), a također i o njihovom političkom utjecaju u Južnoj Americi gdje ih je pod svoje okrilje uzela CIA za svoje ciljeve (rušenje vlade i dr. - link)

Katolici su u Hrvatskoj godinama bili premirni, a sad masovno idu na prosvjede gdje u ime vjerskih motiva viču „Plenkoviću, izdajice“. Predsjednik Vigilara na svom twiteru svoju udrugu predstavlja kao „neo-konzervativnu“, pozdravlja Donalda Trumpa, napada Plenkovića, uzeo je pod svoje okrilje Stiera (Tradfest!) i pripremao puč u HDZ-u, tj. preuzimanje stranke, a u životopisu mu se vidi da je otpočetka bio suradnik stranaca. Iako i Plenković ima svojih mana (ne takvih!) – srećom je europejac – a Europa je uvijek bila miroljubiva, dok Amerika ratuje po cijelom svijetu.

Kome treba u Hrvatskoj podizanje katoličkog fanatizma? Nekim stranim službama koje žele ratove? Zašto sve te nove „aktivističke“ udruge nemaju svoj Statut, kako Bog zapovijeda, s odobrenjem biskupa (link)? Plenković tvrdi da bi se usvajanjem zakona o izborima kako želi „Narod odlučuje“ doveli u talijanski scenarij, može biti da je u pravu, tu nitko ne garantira da će doći na vlast neki pametan političar – naš se narod kroz ovih 18 godina izbornog sustava nije baš proslavio izvrsnim odabirom – bili su tu i masoni i populisti i komunisti – ali svi su i završili. Plenković je zasada najbolji izbor, barem po mom mišljenju.

PS.
Portal Narod.hr je sam sebe kompromitirao već neobjektivnim izvještavanjem o Mamiću, podržavanjem lažnih ukazanja u Međugorju i neobjektivnošću prema Thompsonu.

Vrh

PostPostano: Pet kol 17, 2018 11:19 

Više puta sam podržala CitizenGO kod njihovih peticija, ali kod ove zadnje sam zabrinuta da ne rade dobro svoj posao (link). Bez obzira na to što pisali svjetovni mediji o tome, mislim da nije kršćanski uskratiti nekome gostoprimstvo (stavljajući tako u drugi plan njegovo ljudsko dostojanstvo, a ističući grijehe). Na kraju krajeva, svi smo grješnici (tko misli da nije, taj je u zabludi), a izdvajati nekoga iz naše kršćanske ljubavi (u ovom slučaju iz gostoprimstva – u duhovnom pogledu to je djelo milosrđa), a ne pokazati mu našu spremnost pomoći – ne gledajući tko je tko – nije baš kršćanski, a niti ljudski.

Hm, baš sam o ovome sa svojima doma (koji se bave turizmom) razgovarala i od starijeg ukućanina sam odmah čula "nema te šanse ni da bi ga ja primio da znam da je peder". I onda... ja onako razmišljam....
Definitivno nije dobro da se ograničimo samo na onaj krug ljudi koji po našim okvirima odgovaraju, jer vjerujem da Bog želi da dopremo do ljudi koji se ne nalaze u tom krugu. Također, kao što kažete, jako lijepo i nenametljivo se može primjerom pokazati koliko smo iskreni u vjeri i mislim da to ljudi osjete.
No opet, treba i mudrosti - kaže se da sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli...
Slažem se da ljude treba prihvaćati, pristupati im s ljubavlju, ne osuditi ih, ne ponižavati ih zbog njihovog izbora, no, to ne znači da moramo postati mlaki u borbi za istinu da im se ne bi zamjerili ako kažemo da je nešto grijeh i da to ne podržavamo. Gdje je tu naše pravo da živimo vjeru? U konkretnom slučaju gdje je pravo ovog iznajmljivača? Sigurna sam da će se lako pronaći smještaj kod nekog tko ne dijeli kršćanska uvjerenja i stavove i ne vidi to kao grijeh.
Nečije dostojanstvo se ne oduzima ako kažete ne grijehu, jer vi to imate pravo reći. Dostojanstvo mu možete povrijediti načinom kojim mu kažete ne, tu mnogi kršćani nažalost padaju...
I da, Isus je prvi rušio granice i stereotipe. Išao je u kuću carinika, družio se sa ženom sumnjiva morala, jeo s nima i pio. Kad gledam njega, ne znam što bi on mislio, ali on je grijeh sudio i sigurno ga nije poticao.

Vrh

PostPostano: Pet kol 17, 2018 21:10 
Administrator

Adrijana, o Vigilare udruzi i kritikama na njezin rad bi bilo zgodnije raspravljati na posebnoj temi Vigilare udruga.

Što se tiče slučaja iznajmljivača iz Zadra, smatram da bi trebali postojati isti uvjeti za sve jer je drugačije napravedno. Apsolutno sam protiv svake diskriminacije, pa i one "pozitivne". Ako se već nekom privatnom iznajmljivaču brani da odbije gay par jer mu to ne paše, onda bi ga se jednako promptno trebalo sankcionirati ako ne primi obitelj s djecom (oglasi tipa samo odrasli što je po istom zakonu diskriminacija na temelju dobi). Naravno, za takve stvari nitko istog trena ne otkazuje oglase, ne dolazi policija i ne piše se o 3g zatvora. Očito je da ne postoje jednaki uvjeti za sve i da bi odnosi trebali biti pravedniji.

Vrh

PostPostano: Sub kol 18, 2018 20:43 

Hvala, Giovi, na ovim uputama, malo sam se zanijela kad sam pisala sve ovdje... :oops:

Dea je napisao/la:
Hm, baš sam o ovome sa svojima doma (koji se bave turizmom) razgovarala i od starijeg ukućanina sam odmah čula "nema te šanse ni da bi ga ja primio da znam da je peder". I onda... ja onako razmišljam....
Definitivno nije dobro da se ograničimo samo na onaj krug ljudi koji po našim okvirima odgovaraju, jer vjerujem da Bog želi da dopremo do ljudi koji se ne nalaze u tom krugu. Također, kao što kažete, jako lijepo i nenametljivo se može primjerom pokazati koliko smo iskreni u vjeri i mislim da to ljudi osjete.
No opet, treba i mudrosti - kaže se da sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli...
Slažem se da ljude treba prihvaćati, pristupati im s ljubavlju, ne osuditi ih, ne ponižavati ih zbog njihovog izbora, no, to ne znači da moramo postati mlaki u borbi za istinu da im se ne bi zamjerili ako kažemo da je nešto grijeh i da to ne podržavamo. Gdje je tu naše pravo da živimo vjeru? U konkretnom slučaju gdje je pravo ovog iznajmljivača? Sigurna sam da će se lako pronaći smještaj kod nekog tko ne dijeli kršćanska uvjerenja i stavove i ne vidi to kao grijeh.
Nečije dostojanstvo se ne oduzima ako kažete ne grijehu, jer vi to imate pravo reći. Dostojanstvo mu možete povrijediti načinom kojim mu kažete ne, tu mnogi kršćani nažalost padaju...
I da, Isus je prvi rušio granice i stereotipe. Išao je u kuću carinika, družio se sa ženom sumnjiva morala, jeo s nima i pio. Kad gledam njega, ne znam što bi on mislio, ali on je grijeh sudio i sigurno ga nije poticao.

Mislim da su ovo prava pitanja koja postavljaš. U Novom zavjetu imaju na dva mjesta dva oprečna savjeta. Jedan je kad sv. Pavao kaže ... idolopoklonici, bludnici - s takvima niti jesti! ... a drugi je u evanđelju kad stoji: naprotiv, ako je tvoj neprijatelj gladan - nahrani ga, ako je žedan - daj mu vode...

Kako protumačiti i u kojim situacijama primijeniti ova dva toliko oprečna savjeta?

Površno bi bilo zaključiti da se prva uputa odnosi na pravljenje reda u zajednici, prvoj Crkvi, a da se druga odnosi na ponašanje prema onima vani.

Još nešto bitno, da ne bi netko krivo shvatio, naši "neprijatelji" nisu homoseksualci pojedinci - ne! - ako je netko protiv nas od njih, to su gay-lobiji i njihove agende - i tu je potrebno zauzeti jasan stav na društveno-političkoj sceni - ali nikako na osobnoj-svakodnevnoj-praktičnoj. Drugim riječima, ako neki ateist, mrzitelj Boga, progonitelj Crkve, zatraži kruha, vode, smještaj kod nas - dobro činiš u Božjim očima ako ga ugostiš. "A ako dobro činiš samo svojima - zar to isto ne čine i pogani? Kakva će ti biti plaća, ako pozdravljaš samo svoje...?"

To ne razumiju svi. To su viši kriteriji kršćanske ljubavi. 8)

Giovi je napisao/la:
Što se tiče slučaja iznajmljivača iz Zadra, smatram da bi trebali postojati isti uvjeti za sve jer je drugačije napravedno. Apsolutno sam protiv svake diskriminacije, pa i one "pozitivne". Ako se već nekom privatnom iznajmljivaču brani da odbije gay par jer mu to ne paše, onda bi ga se jednako promptno trebalo sankcionirati ako ne primi obitelj s djecom (oglasi tipa samo odrasli što je po istom zakonu diskriminacija na temelju dobi). Naravno, za takve stvari nitko istog trena ne otkazuje oglase, ne dolazi policija i ne piše se o 3g zatvora. Očito je da ne postoje jednaki uvjeti za sve i da bi odnosi trebali biti pravedniji.

Ako pogledamo nedavnu prošlost i razvoj seksualne revolucije, oznake "gay only" / "adult only" nisu oznake privilegiranja nego oznake geta. Možda nije moje najispravnije izražavanje, ali kao što mora postojati oznaka na ulazu "ovo je nudistička plaža" - da ne bude sablazni i nesporazuma - tako su se zadržale do danas i te "diskriminirajuće" oznake.

Vrh

PostPostano: Ned kol 19, 2018 09:29 

Slažem se da se nikako ne smije uskratiti temeljno gostoprimstvo nikome, čak i da nemaju novaca, a došli su kao turisti ( u tom slučaju bi se možda mogao napraviti protokol da gost dobije besplatno skromni smještaj i zdravstveno i nešto malo novaca da troši, a država se onda namiruje od njegove matične države putem razno raznih međunarodnih financijskih kanala).
I za zdravstveno osiguranje, bilo tko mora odmah dobiti najbolju moguću skrb, a na državi je da se naknadno namiruje koristeći dostupne domaće i međunarodne alate kao priznata država.
I naravno oni koji pružaju pro-bono takvu uslugu da dobiju naknadu od države, ali moraju biti i registrirani da su tu uslugu i pružili.
Gdje ima volje ima i načina.

Ovdje možda malo ide na ruku iznajmljivačima jer gosti nisu fizički bili prisutni, pa da su im ovi uskratili gostoprimstvo, nego se nesporazum odvijao preko interneta. Ima iznajmljivača koji oglašavaju gay-only ili rade suprotnu diskriminaciju, i oni bi vjerovatno na isti način odbili npr. hetero par da se prijave putem neta.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 11, 2018 14:05 
Administrator

I nadbiskup Barišić se osvrnuo na dvostruke kriterije i nepravdu koju ne treba nikako ublažavati:

"A da i ne spominjemo slučaj obitelji koja je bez vlastitog doma i mora u podstanarstvo. Što će čuti? Oprostite, ne primamo obitelj s djecom. Poznat nam je onaj slučaj kada iznajmljivač nije htio primiti dvojicu deklariranih turista. Istoga dana doznale su to i osudile sve svjetske agencije i naši domaći mediji. A tko će znati za slučaj odbijanja obitelji s djecom? Nitko osim same obitelji. I nikomu ništa!"

Vrh

PostPostano: Sub ruj 15, 2018 09:42 

Treba imati i na umu da Crkva kako katolička tako i ortodoksna, a i druge drži i ima prilično dobre poluge moći u društvu i državi pogotovo na području socijalnog organiziranja.
Dakle može djelovati i ima odgovarajuću moć dodjeljenu od strane države.
U čemu je onda problem da se obiteljima osigura primjeren smještaj i da se organizira život na primjeren način? Ili nema moć i monopol?
Uvjek se može pronaći način da bude dobro i jednima i drugima.
Nemojmo komercijalizirati ljude, ako samo netko traži osnovne primjerene životne uvjete i ima pravo dobiti iste bez uvjeta.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 15, 2018 11:00 
Administrator

Nema Crkva "moć", nego građani, vjernici koji ju slušaju.
Ako si katolik, na tebi je da učiniš što možeš da nepravde ne bude.
Stoga se ova tema i zove što učiniti kad vjernici trebaju glasovati, odnosno djelovati u društvu.

Vrh

PostPostano: Pon lis 29, 2018 14:31 

I ja mislim da Crkva kao Crkva nema moc koja se ovdje spominje. Ok, kao hijerarhija ima na važnosti, ali ne cini li vam se nerijetko kad se spominju neki pojedinacni loši slucajevi u crkvi da se automatski napada svu Crkvu?

A opet. Nije li Juda ima najboljeg svecenika, savjetnika i vođu? A pao je. Problem nije u vodstvu ili crkvi i ne treba tu traziti rjesenje. Istina je da ako se nasa ponasanja i karakteri ne mijenjaju, ako se nase srce ne transformira - uvijek ce biti "ista pisma".

Vrh

PostPostano: Pet svi 24, 2019 22:22 
Administrator

Komisija HBK »Iustitia et pax« pozvala je na građansku dužnost izlaska na izbore za Europski parlament u nedjelju:

"Hrvatski su građani danas ponovno pred pravom i dužnošću izbora zastupnika za taj Parlament. Komisija stoga poziva katoličke vjernike, druge kršćane i vjernike općenito, kao i sve građane Republike Hrvatske da se, vodeći računa o okolnostima vremena i teškoćama koje nosi budućnost, a svjesni svoje građanske dužnosti izbora hrvatskih narodnih zastupnika za Europski parlament, informiraju o programima kandidata te sudjeluju na tim izborima na dobro domovine i Europe, kao i svijeta – za naraštaje koji dolaze."

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2019 14:19 

Komisija HBK »Iustitia et pax« pozvala je na građansku dužnost izlaska na izbore za Europski parlament u nedjelju:

"Hrvatski su građani danas ponovno pred pravom i dužnošću izbora zastupnika za taj Parlament. Komisija stoga poziva katoličke vjernike, druge kršćane i vjernike općenito, kao i sve građane Republike Hrvatske da se, vodeći računa o okolnostima vremena i teškoćama koje nosi budućnost, a svjesni svoje građanske dužnosti izbora hrvatskih narodnih zastupnika za Europski parlament, informiraju o programima kandidata te sudjeluju na tim izborima na dobro domovine i Europe, kao i svijeta – za naraštaje koji dolaze."

To je nešto što me malo muti,ta povezanost i inzistiranje Crkve na EU.
Kako je EU bankaroidno liberalna tvorevina,čiji je cilj nadzor i iskorištavanje za povlaštenu elitu,nije mi jasno što tu traži Crkva,koja bi,naročito kod državica poput naše,trebala težiti očuvanju nacionalnog.U stvari,želim da mi nije jasno,jer dosta autora objašnjava spregu RKC i EU,dosta uvjerljivo i nimalo simpatično.Što ima Crkva od nametanja Istanbulske,npr?
Osobno sam glasovala protiv ulaska u EU,no ono je bilo namješteno glasovanje,bilo je dovoljno i da ih samo troje izađe(za razliku od referenduma),gadljivo.
Stoga,normalan slijed je da ne glasam ni za europarlamentarce,sramota je koliko su plaćeni za nikakav posao.Ne vidim tu nikakvu
dužnost,nadam se raspadu te tvorevine,dobra je za nekolicinu,a što Crkva ima s time,možda je bolje što neznam,i ne želim istraživati...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 740 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 50  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata