Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto pro 10, 2024 07:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 14, 2010 14:46 

Jučer (13. 1.) se navršilo 18 godina otkada je papa Ivan Pavao II prvi u svijetu priznao samostojnost i neovisnost naše domovine. Ukoliko ste propustili, od srca preporučujem emisiju Znakovi vremena HKR-a, u kojoj su sudjelovali i svoja svjedočanstva o tim vremenima dali msgr. Nikola Eterović i posebice msgr. Milan Simčić...

http://dl.dropbox.com/u/3860812/webarhi ... 130110.mp3

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 15:39 

Nije baš direktna tema ali ima dodirnu točku uz osobu Ivana Pavla II. - moj je dojam da smo ga mi hrvati, ali i ostali vjernici njegovog doba, čisto zato jer smo živjeli usporedo s njime, malo preiskovali u zvijezde.. Znam da se mnogi neće složiti, no to je moje mišljenje. Meni je bolji Benedikt 16. I to dosta.. Da je bar kao mlađi preuzeo pontifikat. Vjerujem i da će neki na ovo pomisliti - to je stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. Ali guess what, o ukusima se itekako raspravlja, i mi to svi stalno činimo. A ono što ne bi bilo u redu je da se ukus nameće.

Uz ovo, kao da nekako u Crkvi u posljednjem razdoblju od kakvih 10, 15 g imamo trend štancanja proglašavanja blaženika, svetaca, itd. Kad je Ivan Pavao II umro, mislim da je već isti dan počela priča o kanonizaciji. Meni je to too much. Reklo bi se negdje kud si navro?

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 19:17 

Hvala, Rio, na uključenju i oprosti na direktnosti, ali tema nije ni beatifikacija pape Ivana Pavla II, ni nečije kovanje u zvijezde, pa niti djetinjasto uspoređivanje dvojice Papa: koji ti je bolji. Tema je jedan konkretan događaj iz ne tako davne povijesti i prisilio si me reći kako mislim da je pravi propust i šteta ako danas obrazovani hrvatski teolog ili običan vjernik misli da se tu radi o nekakvom prenapuhavanju zasluga, ako to podcjenjuje ili (ne daj Bože) misli da je Papa „dugovao“ našem narodu nekakvo priznanje, i okreće glavu misleći: pa nije ni to baš nešto. Ukoliko imaš nešto reći o odnosu Hrvata prema Svetom Ocu od toga događaja nadalje, slobodno reci, ja mislim da olako ZABORAVLJAMO i da smo NEZAHVALNI, i ništa ne učimo iz toga. Ako nemaš ništa za reći, dobro hvala doviđenja … :wink:

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 21:08 

Citat:
mislim da je pravi propust i šteta ako danas obrazovani hrvatski teolog ili običan vjernik misli da se tu radi o nekakvom prenapuhavanju zasluga, ako to podcjenjuje ili (ne daj Bože) misli da je Papa „dugovao“ našem narodu nekakvo priznanje, i okreće glavu misleći: pa nije ni to baš nešto. Ukoliko imaš nešto reći o odnosu Hrvata prema Svetom Ocu od toga događaja nadalje, slobodno reci, ja mislim da olako ZABORAVLJAMO i da smo NEZAHVALNI, i ništa ne učimo iz toga. Ako nemaš ništa za reći, dobro hvala doviđenja … :wink:

Imam nešto. Mislim da fokus sa "papa je priznao RH", treba stavljati na "Crkva se založila". Nije Papa sam Crkva. A naročito nije neko tako epohalno vrijeme uz koje mi tako rado vežemo neke sentimentčiće - dok je pontifikat imao Ivan Pavao II. Nije Papa Ivan Pavao II sam skovao planove ni za priznanje ni za posjete RH. U toj svoj IvanPavaoDrugimaniji samo je još falilo da neki religijski spikeri, komentatori ili pera izreknu da su "hrvati najobljubljeniji narod Ivana Pavla II.". Još smo više tašti no nezahvalni. Zadovoljna?

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 21:22 

Zadovoljna.

Čak i s ovim:

Citat:
Mislim da fokus sa "papa je priznao RH", treba stavljati na "Crkva se založila". Nije Papa sam Crkva.

Ali ni Crkva nije bezimena masa. Upravo zbog toga bilo mi je drago poslušati svjedoke tog vremena uživo i neke detalje oko čitavog zalaganja za Hrvatsku u onoj emisiji, čiji sam link stavila na početak. Jer, znam da ćeš se u ovome složiti sa mnom, mnogi su i dosad bili jaki na riječima (hvale i ljubavi), ali malo se toga iz primjera Svetog Oca slijedilo vjerom i djelima. Mislim da se i premalo toga (u široj javnosti) poznavalo. To je isključivi razlog zbog kojeg sam pokrenula ovu temu. Da nađemo bar malo vremena poslušati i njihovu, vatikansku stranu...

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 21:24 

Citat:
Jer, znam da ćeš se u ovome složiti sa mnom, mnogi su i dosad bili jaki na riječima (hvale i ljubavi), ali malo se toga iz primjera Svetog Oca slijedilo vjerom i djelima.

Slažem se.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 23:21 

Rio je napisao/la:
Citat:
Jer, znam da ćeš se u ovome složiti sa mnom, mnogi su i dosad bili jaki na riječima (hvale i ljubavi), ali malo se toga iz primjera Svetog Oca slijedilo vjerom i djelima.

Slažem se.

I ?... Što biste poduzeli u vezi glede toga...? :wink:

Prvi tvoj post mi odaje kao neku averziju prema tom papi. Znaš, osobno sam se već dosta naslušala svakakvih komentara o njegovom pontifikatu i, priznajem, u njegovo vrijeme niti me nije interesirala ni teologija ni njegove enciklike - o tome malo znam, ali on je kao osobnost utjecao na ljude više nego bilo kojim papirima i dokumentima. Poruka njegovog života sigurno nije sadržana u nikakvim knjigama (mada moram pohvaliti "Prijeći prag nade"), više dojma je sigurno (među običnim vjernicima) ostvario jednostavnim stvarima: kao štovatelj Gospine krunice, kao planinar, putnik i hodočasnik, zalagao se za ekumenizam, pokrete i masovne susrete... Drugim riječima bio je otvoren, pristupačan i znao je "popularizirati" svoju ulogu... jel to bilo nešto loše?
A što se tiče Hrvata, eto baš se poklopilo da u njegovo vrijeme određene stvari sjednu na svoje mjesto, nadam se da ste čitali to što msgr. Simčić kaže o http://www.katolicki-tjednik.com/vijest.asp?n_UID=2359

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata