Sinke je napisao/la:
Definicija spremnosti za brak bila bi razumijevanje dužnosti i odgovornosti vjernika koji želi u njega ući, te formiranja uvjeta da se te dužnosti mogu činiti. Isto kao što možemo ući u seksualni odnos nespremni, pod pritiskom okoline i vlastitog nagona, u brak možemo ući ne razumijevajući njegovu ulogu u našem životu.
Mišljenja sam da se ne mora vršiti psihičke, duhovne i fizičke pripreme
za brak
U vrijeme kada sam ulazio u
brak nisam bio neki vjernik. Imali smo pripremu
za brak kod našeg župnika, ali u to vrijeme mi to nije puno značilo. Zato pretpostavljam da i današnjim parovima koji nisu susreli Gospodina to puno ne dolazi u njihova srca. Važno je samo oženiti se u crkvi...kao što je i meni bilo.
Međutim, što se tiče ulaska u
brak, itekako sam dobro znao da to želim, da mi je to put. Pošto sam imao 22 g. nisam puno razmišljao o svojoj spremnosti, zrelosti i odgovornosti. Mislim da treba razmišljati, ali ne i pretjerivati jer tada čovjek već počne računati i sve više ga je strah neizvjesnosti. Ja sam se samo pustio...i nisam nikad požalio. Iako je bilo teških i kritičnih trenutaka, gledajući sa današnjeg gledišta, u svemu tome smo nešto naučili, otkrili, promijenili, tražili, našli i idemo dalje kako Gospodin hoće, jer to je savršeno
za nas...
Mislim da je Bog davno odredio tko je
za koga i da se to, ako se želi, može osjetiti. Što si stariji, to je teže, iako ima iznimki. Čovjek (žena) u pravilu, što više ulazi u zrelost podložniji je utjecaju komformizma, straha od novih situacija, mijenjanju osobnog mišljenja i stavova, okoline, navika...postaje sebičniji u smislu djeljenja života. To se uglavnom odnosi na ljude koji nisu doživjeli osobni susret sa Isusom.
Ukratko: "Prepusti Gospodinu putove svoje i On će sve voditi...", a i osposobiti te da budeš supružnik i roditelj.
Dobro je netko rekao:
Brak je kao kuća koja se ne gradi u jedan dan, već dugo vremena, red po red cigle. Oni koji očekuju da na sebi ne treba ništa raditi kad se jednom uđe u
brak i misle da sve mogu pripremiti prije, grdno se varaju Tek tada počinju kušnje i izlaze nove i nove stvari
za koje nismo ni znali da ih nosimo i kojih se treba riješiti i ići dalje.
Malo sam se zanio, ali samo znam da
brak bez Boga možda može opstati, nikako i uspjeti.Bez Njega ne možemo učiniti ništa.