adrijana je napisao/la:
Čitala sam tu knjigu davno i ne sjećam se početka. Možeš kratko ispričati na što misliš, ako nemaš knjigu u blizini? Mene zanima.?
Može.

Nemam Silmarillion kod sebe, no znam otprilike napamet.
Dakle, prvi dio Silmarilliona je tzv. Ainulindale, odnosno hrvatski rečeno Pjev Ainura, a u kome se govori o stvaranju Ea-e (svemira), te Arde (Zemlje). Središnje mjesto u Pjevu ima Iluvatar (Eru), odnosno Bog u Tolkienovom legendariumu, koji je u svojim dvorima (nebo) iz svoje misli stvorio Ainure (anđele, anđeoska bića), koji su potom pjevali pred njim.
Ainura je bilo jako puno i svaki od njih je imao neku sposobnost, koju je unosio u pjesmu, a među njima su se posebno isticali oni koji će kasnije biti znani kao Valari. Jedan od njih bio je i Melkor, koji je usred pjeva Ainura u pjesmu počeo unositi nesklad, disonantne tonove, zaglušujuću buku, smatrajući kako je veći i od samog Iluvatara. Međutim, kad je buka dosegla najveću razinu, oštro ju prekinu Iluvatar i u pjesmu unese i svoje tonove. Kad je pjesma završila, pokaza im Iluvatar rezultat njihove pjesme, uobličen u stvarnost, u Ea-u.
Ea-u (svemir) nazvaše Malim kraljevstvom, jer je ono uistinu sićušno u odnosu na Dvore Iluvatarove koji se nalaze van Ea-e, a Iluvatar Ainurima ponudi da se nasele u njemu. Mnogi od njih i prihvatiše i otiđoše u Ea-u kako bi pomogli u njenoj materijalnoj izgradnji. S njima je pošao i Melkor, koji je isprva sa ostalim Valarima i Ainurima nižeg reda (tzv. Maiarima, narodom Ainura) gradio svijet, no ubrzo je otkrio svoje pravo lice, pobunivši se i protiv Iluvatara i protiv ostalih Valara. Pritom je na svoju stranu pridobio i brojne Maiare te ih ubrzo potpuno iskvario, a među njima i Saurona te balroge.
Budući nijednom Valaru nije bila dana moć da stvara razumni život bez blagoslova Iluvatarovog, Valari su željno iščekivali da se u svijetu pojave Iluvatarova djeca - vilenjaci i ljudi - koje je Iluvatar stvorio ubacivši se u Pjev Ainura nakon Melkorove pobune. Međutim, neki od njih niu mogli čekati, pa je tako Aule odlučio stvoriti patuljke, no ni oni nisu mogli živjeti punim životom dok im Iluvatar nije u tome uskočio, prekorivši Aulea zbog njegovog postupka, no i oprostivši mu.
S druge strane, Melkor (kasnije znan kao Morgoth) nije mogao ništa nova stvoriti, već samo iskvariti ono postojeće, pa su tako od zarobljenih i iskvarenih vilenjaka nastali orci.