budući da na moja pitanja nitko ne zna odgovoriti ( ili možda zna, ali onda bi pobijali svoje ranije teze) idemo pokušati opet neke stvari razjasniti , točno definirati , pa da kažemo ipak nešto konkretnije oko milosti i EENS-a
krenuli smo od milosti ,odnosa milosti i slobodne čovjekove volje , spasenja po milosti itd...iz te teme, pa iz neslaganja oko nekih teza oko toga došli smo do teme odnosa milosti i EENS-a -izvan KC nema spasenja
nauk KC kaže:
Katekizam nas uči da naše opravdanje ili spasenje dolazi od Božje milosti. A milost definira kao „naklonost, ničim zasluženu pomoć koju nam Bog daje da bismo odgovorili njegovu pozivu:
da postanemo sinovi i kćeri Božje, posinci, sudionici božanske naravi i života vječnoga...
Božji posinci postajemo kada smo članovi Kristove Crkve ( KC) na zemlji, kada smo kršteni u njegovoj crkvi- mističnom tijelu Kristovom, kojoj je Isus Krista glava, a mi kršteni katolici smo udovi!
tada tek dobivamo potenciju, mogućnost da budemo sudionici božanske naravi i vjećnog života u Raju s Bogom
dok se ne krstimo, dok ne primimo krsnu, posvetnu MILOST do tada smo samo massa demnis, masa pecatoris koja propada zbog ljage iskonskog grijeha...i zbog svojih osobnih grijeha!
milost daje Bog kome hoće
milost je ničim zasluženi dar
sinoda u Orangeu čak kaže da se dobrim djelima, poniznošću, molitvama i zazivima milost ne može zaslužiti!
Bog je svemoguć
Bog je sveznajuć , Bog ima predznanje o čitavoj povijesti, čitavoj budućnosti jer za Boga ne postoji prošlost i budućnost, za njega je sve to sadašnjost
Bog svojom snagom- moćima naravno upravlja svom ljudskom povješću, upravlja svemirom i događanjima na zemlji!
Bog sve drži u svojim rukama... može utjecati na sve prirodne zakone koje je sam uspostavio...Bog može činiti svakakva čuda na zemlji!
Bog- DUH SVETI je pomagao od početka apostolima , prvim katolicima u širenju kršćanske vjere ...pomagao je i sv. pavlu , poslije svim misinraima KC širom svijeta
ništa svi oni ne bi postigli bez pomoći Duha svetoga, bez Božje pomoći!
recimo da je dosta zemalja tadašnjeg rimskog carstva ( evropa, sjev.afrika, dio azije) bilo evangelizirano već do 4-5 stoljeća, španjolska u 7.st, germani i franci 8. st., ostatak evrope do 10.stoljeća, amerika 16.st.
ugrubo rečeno većina današnjeg katoličkog svijeta evangelizirano je već do 8.stoljeća
većina svijeta, zemalja je bilo već evengelizirano do tada...poslije 7.st. na scenu stupa islam koji zauzima dio azije , dio afrike, i iz mnogih do tada većinskih po vjeri kršćanskih zemalja sustavno oslabljuje, ili čak istjeruje u potpunosti kršćanstvo ( recimo samo za primjer sirija-damask gdje se prvi put spominje pojam " kršćani" , primjer gradove sjedišta katoličke misli i biskupije - Aleksandriju , kartagu, hipon i druge gradove sj.afrike -perjanice kršćanstva- sadašnje islamske sirija, libanon, egipat, tunis , maroko, Alžir)
ako je sve to istina i mi kao katolici prihvaćamo da je to istina , onda iz toga proizlaze neki zaključci
Bilo je i previše dovoljno vremena da se uzme da je Bog kroz misionare KC mogao izvršiti evangelizaciju svijeta, pogotovo ovih zemalja koje sam naveo ( sjeverna afrika) da su već bile i kršćanske , a sada nisu ili su u manjini kršćanske
ako smatramo da Bog to do sada preko ljudi nije mogao , onda smo u velikoj zabludi i herezi ( da Bog nije svemoguć)
sve ovo napominjem je vezano za pojam krštenja koji se spominje u NZ i koje je uveo sam Isus -Bog , a kao uvjet da primimo krsnu milost i operemo se od ljage istočnog grijeha!
znači, krštenje kao uvjet za spas duše možemo reći da su već stoljećima prije imali svi narodi svijeta!
neki su ga odbili na najkrvaviji način čineći zločine nad kršćanima, ubijajući ili protjerujući kršćanske svećenike, redovnike, časne sestre
zbog svega toga , smatram da danas nakon toliko stoljeća pričati da mnogi narodi , zemlje u svijetu nisu imale priliku čuti za Isusa jednostavno ne stoji
svi narodi su čuli ili su mogli čuti dosada za Isusa i katoličku vjeru
ako su ranije vođe, što svjetovne što vjerske zabranjivale misionarima kršćanstva da šire ili samo opet povrate katoličku vjeru koja je već prije postojala ( prije dolaska islama) onda njihov grijeh ostaje kao prokletstvo na njihovim potomcima
pričati, da potomci nisu ništa krivi i da su stoga u neotklonjivom neznanju , je kao da pričami i na generalnom planu da svi mi ljudi nismo ništa krivi radi grijeha naših prapra predaka adama i eve , i da smo mi u neotklonjivoj nekrivnji glede nasljeđivanja smrti nekrštene duše zbog posljedica IG
iz svega toga , opet kao i u ranijim postovima naglašavam da smatram da danas ili recimo npr. 100-200 godina prije nitko ne može reći da je zbilja u neotklonjivom neznanju glede Isusa i krštenja
osim toga, opet naglašavam, da je svemogući Bog ako je pod svaku cijenu ( kako danas kršćani nategnuto tvrde) htio spasiti sve nekatoličke narode svijeta da je to u svojoj neograničenoj moći mogao to do danas izvesti...ili ipak smatrate da nije mogao??
pričati da Bog nije mogao pokrstiti mnoge narod do danas je nonsens i svođenje Boga na nemoćnog , nesvemogućeg Boga ...to je lakrdija i heres!
i onda , zbog toga što Bog kao nije to mogao učiniti , onda moramo u KKC uvesti teze da će Bog mnoge nekrštene spasiti mimo krštenja ( a koje je sam Isus u bibliji imamo, naveo kao uvjet za spas duše), po nevidljivoj milosti i nama nepoznatim putovima
da li ste vi zbilja toliki skeptici glede EENS-a i Božje svemogućnosti?
osim toga , sami ste više puta isticali šta je milost ( da se ne daje svakome), da dobra djela , poniznost itd nisu karta da se primi milost od Boga( koncil u orangeu iz 529.g)
zašto onda i na krštenje i nekrštenje nekih ne gledate kao na milost prema nekim ljudima (ili nemilost prema drugima) u kontekstu u kojem smo sve vrijeme pričali, i što potvrđuju sami koncili KC ( posebice spominjani koncili u orangeu, lionu, Firenci i tridentu!)
Bog nekim ljudima i globalno gledano nekim narodima svijeta je jednostavno po svojoj želji i svojoj providnosti nekima dao milost da prime krsnu milost, a neki da je ne prime
i to je milost ...neki su preko krštenja primili milost ,a neki ne!
ja dok sam bio u biti neopelegijanac ( što je kolko vidim i većina današnjih katolika), dok o milosti i teologiji nisam puno znao ,odnosno o milosti nisam znao ništa , sam amaterski razmišljao da se svi dobri ljudi ( dobri, dobrih plemenitih namjera, dobri u duši isl) mogu spasiti , pogotovo oni koji žive u nekim državama gdje katolička vjera nije dominantna ili j e možda čak i uopće nema
tako razmišlja npr. teški laik i amater moj otac koji o teologiji nema pojma
ali emotivno i intuitivno razmišlja ( kao nažalost većina današnjih katolika) da mnogi muslimani koji vjeruju u Boga-alaha vjeruju u Boga-Oca samo ga drugačije zovu...sic!
i da oni mogu biti spašeni , jer nisu krivi što ne znaju za Isusa , a pored toga i oni vjeruju u boga kojega samo zovu alah

oni ipak vjeruju u Boga, mole mu se ( čak puno više od nas katolik...svaki dan se 5 puta klanjaju!), možda su i bolji, plemenitiji ljudi od nas modernih katolika zapadnog svijeta
i zašto oni ako su dobri ljudi nebi bili spašeni samo zato jer nisu kršteni i ne vjeruju u Isusa i Duha svetoga?...tako kaže moj inače kao osoba jako dobri otac...a vjerujem i mnogi vaši prijatelji , poznanici ili sama rodbina
eto molio bih još jednom sve forumaše ( a posebice Ignisardenta, Dominiku, zdrave, skolastiku, tonija, giovija itd) da ukažu s kojom tezom , zaključkom se ne slažu ( ako se ne slažu)
šta nije na mjestu, šta nije katolički nauk od gore iznesenoga?