Ta se tvrdnja ne odnosi na one koji bez svoje krivnje ne poznaju Krista i njegovu Crkvu: Oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo Evanđelje i njegovu Crkvu, a ipak iskreno traže Boga i pod utjecajem milosti nastoje Njegovu volju, koju su spoznali u glasu savjesti, djelom izvršiti, mogu postići vječno spasenje. (#847)
“Iako Bog putovima koje samo on zna može ljude koji bez vlastite krivnje ne poznaju Evanđelje dovesti do vjere,`bez koje je nemoguće omiljeti Bogu’, Crkvi je dužnost i ujedno sveto pravo da navješćuje Evanđelje” svim ljudima. (#848)
Samo Bog poznaje svačije srce i samo On zna tko će biti spašen.
"Mt 7,21.24-27
21"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. "
Isus nam jasno kaže: "Doći će od istoka i zapada, sa sjevera i juga, i sjest će za stol u kraljevstvu Božjem." Da, istina je da se svi mogu spasiti jer svi smo djeca istoga Oca, Jedinog Boga, koji je Alfa i Omega, koji jest, koji bijaše i koji će biti Vječni Svevladar. (sl. Otk 1,8).
I evo malo iz Quo vadis Ecclesia:
Bog je pravedan, i neće nas suditi po vjeroispovijesti niti po boji kože ili po narodnosti. Jer nitko od nas nije birao obitelj ni sredinu u kojoj će se roditi. Sudit će nam se po savjesti i po našim djelima, a vjera bez djela je nula, ispod nule. Evanđelje kaže (1 Kor 13.1): „Kad bi sve ljudske i anđeoske jezike govorio a ljubavi ne bi imao, bio bi mjed što ječi ili cimbal što zveči. Kad bi imao… sve znanje; i puninu vjere… a ljubavi na bi imao, bio bi ništa…“ Bolje je ne imati nikakvu vjeru, a imati djela, nego imati vjeru, a ne imati djela, ili činiti zla djela, jer zbog takvih se, kaže Evanđelje (Rim 2,24): ‘Ime Božje izruguje među poganima’ i nevjernici govore: ‘Gledaj kakvi su vjernici i svećenici! Gori su od nas. Kad bi uistinu bili službenici živoga Boga, Bog ne bi dopustio tih sablazni. I stoga vjerujem da Boga nema, da drugi život ne postoji’. I eto ti smrti Vjere i Milosti. Zato onima, koji se diče vjerom, a nemaju djela ili čine zla djela, Isus govori: (Mt,21-29): ‘Neće u Nebesko Kraljevstvo ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!, nego onaj koji vrši volju Oca mojega koji je ne Nebesima…“ Mt 25,31-46): „Odlazite od mene, prokleti, u oganj pakleni što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim. Jer ogladnjeh, i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne napojiste me… bijah gol, i ne obukoste me… Zaista kažem vam, što ste ili niste učinili jednom od ovih najmanjih, meni ste učinili.“ Apostol Jakov kaže (Jak 2,14-25): „Što koristi, braćo, ako tko kaže da ima vjeru, a nema djela? Zar ga vjera može spasiti?… I đavli vjeruju – i dršću…“ A sveti Petar kaže: „Uistinu shvaćam da Bog nije pristran, nego u svakom narodu Njemu je mio onaj koji Ga se boji i čini pravdu.“ Sveti Augustin također kaže: „Crkva ima svoju djecu među svojim neprijateljima i neprijatelje među svojom djecom.“ Linija razgraničenja dobra i zla ne prolazi između ljudi, već prolazi kroz svakog čovjeka. Nitko nije potpuno dobar i nitko nije potpuno zao.
|