Stari zavjet je za neke kršćane teško shvatljiv , pa čak i u mnogim stvarima neprihvatljiv
Imam jednog prijatelja koji čak smatra da je SZ "privatna" knjiga Židova...da je to samo njihova izmišljena povijest, da je SZ u mnogočenu puki mit i da ga kršćani ne bi trebali smatrati za svetu knjigu , Sveto Pismo!?
On se smatra dobrim kršćaninom-katolikom, ali dovodi u pitanje istinitost SZ, dovodi u pitanje da li je to nadahnuta knjiga od Boga...on smatra da je to umotvorina Židova/ Izraelaca i da je tu mnogo toga izmišljeno i da mi trebamo čitati samo Novi Zavjet.
Kako vi gledate na SZ? Njegovu autentičnost, istinitost, da li je to sveto pismo ndahnuto od Boga ili?
Šta vam smeta u SZ i zašto mislite ( ako mislite) da SZ NE treba biti uz Novi Zavjet dio svetih knjiga kršćana?
Meni je jasno da je SZ zbog nekih mjesta mnogima težak, nerazumljiv i neprihvatljiv, ali s druge strane u Evanđeljima ima toliko poveznica sa SZ - osobito u Matejevom evanđelju, zatim same Isusove riječi - kad se On poziva na knjigu proroka Izaije, pa spominje Jonu, Daniela, Zahariju, Mojsija. Isus se toliko puta obraća na Pisma i govori da Pismo zapravo svjedoči za Njega - i učenicima na putu u Emaus on pojašnjava Pisma - tako da bi bila velika šteta, ludost i grijeh odbaciti SZ.
Inače, postoje teška mjesta, treba ih primiti s poniznošću i mudro pojasniti prijateljima...