Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet srp 02, 2026 18:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 01, 2025 19:30 

Sve što sam iznosio je bilo iskreno i od srca...

Vrh

PostPostano: Sub ožu 01, 2025 19:33 

Bez ikakve potrebe za dokazivanjem, bez ikakve potrebe za sumnjičanjem... Već sam sve te tekstove od UI skupljao neko vrijeme i htio podijeliti s vama... Sve te tekstove čuvam na svom blogu... I svoja osobna svjedočenja i tekstove od UI..eto... Kako ljudi reagiraju na iskrenost i otvorenost.. Nažalost u današnjem svijetu kada su svi zamaskirani i sumnjičavi prema svemu i svačemu!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 01, 2025 19:44 

I da, mogu shvatit da možda djeluje sve to čudno... Ali ne vidim ništa loše u UI tekstivima osim eto možda što su od UI pa ljudi negoduju... I da, pogriješio sam šro sam jedan za deugim slao... Ali eto, šta je, tu je... Odustajem od foruma... Kad gledam postove na forum haeru tamo je katastrofa i još gora situacija... Ljudi su tamo previše negativni i samo se nadmeću i predbacuju i ismijavaju i osuđuju... A tu.. Previše sumnjičavi prema svemu... Ne znate cijeniti iskrenost niti motivacijske tekstove koje potiču na vjeru i nauk Katoličke Crkve... Jest, doduše od UI, ali svejedno... Jednostavno... Kad je forum bilo kakve vrate u pitanju ne može biti normalna vibra i to je to.. Prva dobrodošlica je bila sumnjičavost da sam stavio ime svećenika a ja ga izmislio i nisam znao da je ro ime svećenika.. Cccc.. Onda da trolam... A mislim da postovi nisu mogli bit pozitivniji nego šta jesu... Onda svašta nešto... Mahhh bježim od ovog virtualnog svijeta, i okrećme s eopet potpuno realnim iskustvima, svome duhovniku, i prijateljima i obitelji... Ionako nisam previše čovjek od tehnologije.. Jedva da koristim fejs i instagram...
A vi pokušajte izvući neku pouku iz svega ovoga... Uistinu ima istine u izreci - za dobrim konjem prašina se diže... Al ja ču na kraju opet reć - Bog vas sve blagoslovio i podario vam zdravlja, areće, radosti i obilja u životu... Jer sam dobar i neiskvaren... Pozdrav svima!!!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 03, 2025 12:38 

I da, mogu shvatit da možda djeluje sve to čudno... Ali ne vidim ništa loše u UI tekstivima osim eto možda što su od UI pa ljudi negoduju... I da, pogriješio sam šro sam jedan za deugim slao... Ali eto, šta je, tu je... Odustajem od foruma... Kad gledam postove na forum haeru tamo je katastrofa i još gora situacija... Ljudi su tamo previše negativni i samo se nadmeću i predbacuju i ismijavaju i osuđuju... A tu.. Previše sumnjičavi prema svemu... Ne znate cijeniti iskrenost niti motivacijske tekstove koje potiču na vjeru i nauk Katoličke Crkve... Jest, doduše od UI, ali svejedno... Jednostavno... Kad je forum bilo kakve vrate u pitanju ne može biti normalna vibra i to je to.. Prva dobrodošlica je bila sumnjičavost da sam stavio ime svećenika a ja ga izmislio i nisam znao da je ro ime svećenika.. Cccc.. Onda da trolam... A mislim da postovi nisu mogli bit pozitivniji nego šta jesu... Onda svašta nešto... Mahhh bježim od ovog virtualnog svijeta, i okrećme s eopet potpuno realnim iskustvima, svome duhovniku, i prijateljima i obitelji... Ionako nisam previše čovjek od tehnologije.. Jedva da koristim fejs i instagram...
A vi pokušajte izvući neku pouku iz svega ovoga... Uistinu ima istine u izreci - za dobrim konjem prašina se diže... Al ja ču na kraju opet reć - Bog vas sve blagoslovio i podario vam zdravlja, areće, radosti i obilja u životu... Jer sam dobar i neiskvaren... Pozdrav svima!!!

Ono, kad sam sebe hvališ :shock:
Treba druge pitati...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 16, 2025 20:08 

Vrste milosti:

Opća milost – svi ljudi primaju Božje blagoslove, poput sunca, zraka, hrane i života.
Posebna (spasonosna) milost – milost koja nam donosi oproštenje grijeha i vodi nas k Bogu.
Posvećujuća milost – kad živimo u prijateljstvu s Bogom, ona nas drži na pravom putu.
Djelatna milost – konkretna pomoć u određenim trenucima, npr. kad se moliš za snagu i osjetiš mir.
Kako zadobiti Božju milost? Jednostavno – otvori svoje srce Bogu, moli Ga, vjeruj u Njega i živi u ljubavi. Milost ne možemo zaraditi, ali je možemo prihvatiti.

:wink: Zanimljivo što sve UI može generirati... Inače, razlika između posvećujuće i djelatne milosti je što posvećujuća milost osobu vodi k svetosti (primamo je kroz sakramente i molitvu), a djelatna ne ovisi o svetosti i stanju osobe koja ju prima. Ona se daje za pomoć zajednici, npr. kad svećenik dobro propovijeda i može nadahnuti vjernike, ali sam živi u nekom teškom grijehu.. Djelatne milosti su vidljive i ljudi ih ponekad mogu zamijeniti sa svetošću (npr. kad svećenik ima dar liječenja ili savjeta), a ustvari srce čovječje vidi samo Bog i jedini On zna što je u njemu..

Vrh

PostPostano: Pon ožu 17, 2025 21:32 

:wink: Zanimljivo što sve UI može generirati... Inače, razlika između posvećujuće i djelatne milosti je što posvećujuća milost osobu vodi k svetosti (primamo je kroz sakramente i molitvu), a djelatna ne ovisi o svetosti i stanju osobe koja ju prima. Ona se daje za pomoć zajednici, npr. kad svećenik dobro propovijeda i može nadahnuti vjernike, ali sam živi u nekom teškom grijehu.. Djelatne milosti su vidljive i ljudi ih ponekad mogu zamijeniti sa svetošću (npr. kad svećenik ima dar liječenja ili savjeta), a ustvari srce čovječje vidi samo Bog i jedini On zna što je u njemu..

Puno je bolje kad to neko objasni....

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2026 10:43 

Ako je netko čitao encikliku "Magnifica humanitas" u originalu ili u AI verziji na hrvatskom, npr. ovdje:
https://zcuric.github.io/magnifica-humanitas-hr/

(gdje je točno navedeno da nije mjerodavan tekst, ali može poslužiti za upoznavanje u cjelini)
može napisati svoj komentar...

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2026 13:28 

Ako netko još nije svjestan što se oko nas događa, evo dajem primjer današnje AI procesije uživo iz Vatikana:
https://www.youtube.com/watch?v=bxiCS2YB9aM
(više od 4000 gledatelja u ovom trenutku)

:?
Može li AI kod ljudi promijeniti vjeru, duhovnost, pogled na istinu i traženje Boga?...
Sve je ovo donedavno bila tek utopija, ali danas se za hrpu klikova koji donose novac sve može generirati, iskoristiti i zavarati ljude.

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2026 16:05 

Valjda se oni koji se daju zavarati to i zaslužili.
I prije AI bilo je svega na katoličkim portalima. Od promoviranja protestanata, Berthe Dude, "Knjige Istine" pa da ne nabrajam...
Dosadilo mi je objašjavati "katolicima" koji to promptno lajkaju ne razumjevši što i o čemu piše, još gore, ne vidjevši odmak od naše vjere.
Pa i ovdje ima samozvanih katolika koji ne postavljaju teme, ne znaju za dijalog, samo naskaču ne bi li provocirali i to lijepo prolazi. Ah, mi, katolici...Ne može nikakav AI napraviti čovjeka boljim/ lošijim, glupljim/ pametnijim :;

Vrh

PostPostano: Sri srp 01, 2026 16:50 

:wink: Nikad nam ne smije dosaditi objašnjavati jer ima ih što nisu sami krivi jer ne znaju, a ima dosta i zavedenih.. Ako đavao nikad ne spava, ne smijemo se ni mi ulijeniti... :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata