Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet srp 02, 2026 18:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Lefrebrovci
PostPostano: Čet svi 14, 2026 21:03 

https://www.facebook.com/share/17YM8NJg6b/
Što ovi rade

Vrh

Naslov: Re: Lefrebrovci
PostPostano: Pet svi 22, 2026 17:42 

Nisu Lefrebrovci nego žargonski Lefebvreovci po svom osnivaču nadbiskupu pokojnom Marcelu Lefebvreu. Puni naziv je Bratstvo svetog Pija X. ili skraćeno SSPX.
Što rade? U zadnje vrijeme pripremaju posvećenje biskupa bez Papinog odobrenja i tako se izopćuju iz Katoličke Crkve.
Bolje je to objasnio u svojoj knjizi "Izbor raskida: nadbiskup Lefebvre, Rim, posvećenja, 1974.–2026." otac Albert Jacquemin koji je bio član tog bratstva sve do 1988. kada je Lefebvreu izopćen. Po njegovu mišljenju, ta su posvećenja često tumačena kao neposredna posljedica neuspjeha pregovora između Bratstva svetog Pija X. i Rima. Bratstvo svetog Pija X. opravdava posvećenje novih biskupa pozivajući se na stanje nužde u kojem se Crkva navodno nalazi. No, premda „stanje nužde” može postojati, ono se nikada ne može pozivati protiv izričite volje Pape. Kanonsko pravo priznaje to načelo, osobito kada je riječ o osiguravanju spasenja vjernika u izvanrednim okolnostima: ratovima, progonima, životnoj opasnosti, trajnoj nemogućnosti pristupa sakramentima ili privremenoj nemogućnosti obraćanja crkvenoj vlasti. No stanje nužde zahtijeva posebne uvjete. Opasnost na koju se poziva mora ugrožavati neko bitno dobro Crkve: mora biti ozbiljna, objektivna, stvarna ili neposredno prijeteća. Iznad svega, ne smije postojati drugo zakonito rješenje. Konačno, primijenjena sredstva moraju ostati razmjerna opasnosti i usklađena s hijerarhijskim ustrojem Crkve. Stanje nužde stoga nije pravo iznimke koje bi dopuštalo jednostrano suspendiranje poslušnosti Crkvi.
Nadalje, stanje nužde ne može proglasiti neka posebna skupina koja ga namjerava prizvati za vlastitu korist. U Katoličkoj Crkvi konačna prosudba takve situacije uvijek pripada nadležnoj vlasti — a osobito Svetoj Stolici — kada čin o kojem je riječ zadire u crkvenu strukturu. https://www.quovadisecclesia.com/sspx-g ... acquemina/

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2026 15:03 

A tradicionalisti, dakle, pitala AI

"Lefebvreovci (službeno Svećeničko bratstvo sv. Pija X. ili FSSPX) su tradicionalistička katolička zajednica koju je 1970. godine osnovao francuski nadbiskup Marcel Lefebvre. Poznati su po protivljenju reformama Drugog vatikanskog sabora i inzistiranju na služenju mise isključivo na latinskom jeziku.

Ključne značajke ovog pokreta uključuju:
Tradicionalizam: Odbacuju noviju liturgiju (tzv. Novus Ordo Missae) i zalažu se za stari obred te stare oblike dijeljenja sakramenata.
Napeti odnosi s Vatikanom: Zbog neovlaštenog ređenja biskupa 1988. godine, nadbiskup Lefebvre i zaređeni biskupi pali su u izopćenje (ekskomunikaciju). Iako je papa Benedikt XVI. 2009. godine skinuo to izopćenje kako bi potaknuo pregovore, njihov status unutar Katoličke crkve ostaje nejasan i pravno nereguliran.
Djelovanje: Redovito djeluju i u Hrvatskoj, gdje okupljaju vjernike privržene staroj tradiciji, često izazivajući reakcije službene crkvene hijerarhije zbog nedostatka kanonskog mandata."

Jesu li oni neki izuzetak ili su svi tradicionalisti takvi? Ima li još izuzetaka, raznih pokreta kao kod reformista?

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2026 12:47 

Papa Lav XIV. uputio je posljednji apel Svećeničkom bratstvu svetoga Pija X. da odustane od ređenja četvorice novih biskupa bez papinskoga mandata, zakazanoga za 1. srpnja u jutarnjim satima u švicarskom Écôneu.
„S očinskim srcem i svjestan odgovornosti koju mi je Gospodin povjerio kao nasljedniku apostola Petra, obraćam se Vama te, po Vama, biskupima, svećenicima, bogoslovima i vjernicima povezanima sa Svećeničkim bratstvom svetoga Pija X.“, piše papa Lav XIV. „Crkva prepoznaje privrženost liturgijskomu životu, zauzetost za svećeničku formaciju, apostolsku revnost i želju za vjernošću Tradiciji koje obilježavaju mnoge osobe i zajednice povezane s vašim bratstvom. Upravo je to potaknulo pažljiv i velikodušan pristup koji su moji prethodnici prema vama dosljedno pokazivali.“
„U tome duhu, ispunjen kršćanskom ljubavlju, apeliram i od svega vas srca molim: vratite se!“, nastavlja Papa. „Pozivam vas da ozbiljno razmotrite duhovno dobro vjernika, jer bi raskolnički čin koji namjeravate učiniti uskratio vjernicima zakonito, a u nekim slučajevima čak i valjano primanje sakramenata koje ljube i traže radi svojega posvećenja.“
„Crkva ostaje otvorena putu dijaloga i međusobnoga razumijevanja koji Duh Sveti može učiniti mogućim i plodonosnim“, piše Papa u pismu sastavljenom na francuskome jeziku, s nadnevkom od 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla. „Molim za vas, jer razdirati Kristovu nešivenu haljinu grijeh je iznimne težine. Neka Gospodin prosvijetli vaše savjesti i probudi vaša srca. Sa srcem ispunjenim žalošću, ali i nadom, osjećam svojom dužnošću, na temelju vlasti koju sam primio od Krista, zamoliti vas da odustanete od naumljenoga čina. Te nakane povjeravam Bezgrješnom Srcu Marijinu, Majci Dobroga Savjeta“, piše Papa FSSPX-u. https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/p ... vasa-srca/

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2026 15:55 

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/sv ... te-1565283
To su tradicionalisti.
Ovi ostali što se isto smatraju takvima (i ti si među njima?) isto žele sve po starom, ali, (kao) priznaju Pape (nalazeći im zamjerke od 1960 te).
Moja je nona rođena još u pretprošlom stoljeću, bila je jedini katolik u našoj obitelji(njenim utjecajem primila sam sakramente) i ne sjećam se da je ikad spominjala misu na latinskom. Ali, gle: Hrvati su bili jedini katolički narod u zapadnoj Europi koji je stoljećima imao posebnu povlasticu slavljenja mise na narodnom (staroslavenskom i starohrvatskom) jeziku, umjesto na latinskom.
Sad mi nije jasno...Ni Isus nema veze s latinskim. A vi želite baš misu na tom jeziku (nije mi antipatičan, dapače, ali naš je hrvatski).
,

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2026 17:45 

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/foto-ovo-su-odmetnici-katolicke-crkve-prijeti-joj-raskol-papa-lav-uputio-dramaticni-apel-molim-vas-odustanite-1565283
To su tradicionalisti.
Ovi ostali što se isto smatraju takvima (i ti si među njima?) isto žele sve po starom, ali, (kao) priznaju Pape (nalazeći im zamjerke od 1960 te).
Moja je nona rođena još u pretprošlom stoljeću, bila je jedini katolik u našoj obitelji(njenim utjecajem primila sam sakramente) i ne sjećam se da je ikad spominjala misu na latinskom. Ali, gle: Hrvati su bili jedini katolički narod u zapadnoj Europi koji je stoljećima imao posebnu povlasticu slavljenja mise na narodnom (staroslavenskom i starohrvatskom) jeziku, umjesto na latinskom.
Sad mi nije jasno...Ni Isus nema veze s latinskim. A vi želite baš misu na tom jeziku (nije mi antipatičan, dapače, ali naš je hrvatski).
,

Puno si ti ovdje izmiješala različitih stvari pa je nemoguće odgovoriti na sve jer bi onda morala pisati lancune. Ja to neću činiti već ti sada navesti samo par činjenica, a ostalo ću kasnije. Sutra ako sspx zaredi biskupe bez Papine dozvole past će pod kaznu zareditelj i svećenici koji prihvate takvo nevaljano biskupsko ređenje. Neće biti izopćeni svi vjernici koji vole tradiciju i vide u njoj koristi. Uostalom sam papa Lav u apelu ističe pozitivne stvari koje tradicionalan pastoral, liturgija i teologija daju Katoličkoj Crkvi. Isto tako i sama vidiš kako je tvoja nona bila uspješna u prenošenju vjere, a jesu li današnje žene isto tako uspješne?

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2026 10:05 

Nije problem ovdje niti u latinskom jeziku ni u tradicionalnoj misi, nego o ređenju novih biskupa bez Papine dozvole.

Šteta što AI nije naveo da su se 1988. iz tog Bratstva odvojili svećenici i bogoslovi koji su htjeli i dalje ostati vjerni Papi, pa su osnovali drugo Svećeničko bratstvo sv. Petra koje je u punom zajedništvu s Papom.

Kod nas oni ne djeluju, ali se u crkvi sv. Blaža u Zagrebu služi jednom tjedno misa na tradicionalnom obredu za vjernike koji su tome privrženi...

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2026 16:28 

Sve ok ali ne razumijem što nekom znači latinski, zašto mu je draži nego hrvatski (još da je aramejski, to bih shvatila)?
I zašto je ljepše nekom gledati svećenika odzada umjesto u lice, ekspresiju?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata