Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 10:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ruj 04, 2009 16:03 

Josip2 je napisao/la:
Zanima me što mislite o ovoj temi da li smjemo kritizirati Crkvu i svećenike ili ne?

Da li smijemo je jedno,a da li smo duzni ,mozda porazgovarati s nekim "ako nesto ne odgovara u zupi ,crkvi i sa svecenikom , da se to ispravi je drugo..?
Neke stvari se moraju cak i dalje prijaviti ,mozda u Biskupiju..ali za to mora da postoji pravi razlog...Najcesce se ogovara "nepravedno" ,mozda donosi i predrasuda,a da nam nije sve poznato i iz kojeg razloga druga strana tako postupa...Tako da tu ne vidim ispravno ,na drugom mjestu kritizirati nekoga i da ima koristi, po mojemu bi bilo mnogo bolje porazgovarati s doticnom osobom i uputiti joj ako treba "dobronamjernu kritiku" i otvoreno porazgovarati.!
Josip2 je napisao/la:
Mislim konkretno na biskupe i svećenike i cjelu Katoličku Crkvu nap. na župnika kojega nitko od njegovih župljana nevoli jer se prema svojim župljanima krivo ponio i slično pa ljudi idu u susjednu župu na Svetu Misu itd.

Ne shvacam sta znaci..."zupnika kojega nitko od njegovih zupljana ne voli"...???
malo mi je ovo komplicirano,kakvi su to zupljani..? Od zupljana zavisi kakav ce biti zupnik,i obratno..!
Josip2 je napisao/la:
[
Znam da se na Svetu Misu neide radi župnika ali što ako je nap. župnik na vjeronauku opalio šamar osmogodišnjem djetetu i ako roditelji radi toga nežele sudjelovati na Svetoj Misi kod tog župnika?Moramo biti iskreni da smo ljudi i da nismo toliko čvrsti da bi olako prelazili preko nekih stvari.Ljudi su osjetljiva bića i kod nap. ovakvog slučaja teško je poštovati odluke tog svećenika osim ako je čovjek toliko duhovno jak da može brzo oprostiti ovakvu pogrešku.

Ne mogu vjerovati dragi brate,da zbog toga sto je zupnik jednom djetetu opalio samar ,cijela zupa ne ide k njemu u Crkvu,vec u drugu...
Ja ne podrzavam tog zupnika sto je opalio samar djetetu...tu je pogrijesio,trebao se izviniti i popraviti tu situaciju...Zna li se mozda razlog "zasto je zupnik opalio samar"???

Vrh

PostPostano: Pet ruj 04, 2009 17:52 

Ja sam jednom klincu dao takvu šamarčinu, nije bio kriv, ali je rekao da je on napravio..kad sam saznao pravu stvar znao sam da voli palačinke otišao kod njega doma i izgladili stvar.. kasnije me molio da mu budem krizmani kum.. a jednom drugom da tako priljepio da je sve zvonilo, nakon što sam čuo od njega u sakristiji psovku na Boga... danas smo odlični prijatelji...prema tome

Vrh

PostPostano: Pet ruj 04, 2009 18:11 

U Austriji ni roditelji ne smiju da udare djete, jer je kaznjavano..."a mogu da mu i oduzmu zbog toga"a da se ne prica o drugima...Kolika je samo "kazna novcana," ajmemeni....
Ovdje bi odmah "izbacili svecnika iz zupe",bez obzira sto zeli popraviti to...

Smatram ,da nikada nitko ne bi udario nekoga bez razloga..! Uvjek postoji razlog za to..
Dijete koje provocira i djete koje udara,jednako su krivi...Da ONO PRVO NIJE PROVUCIRALO NE BI DOSLO DO TUCE, ONDA NI DRUGO NE BI UDARALO..Ono sto se trazi,to se dobije...Samo,to nije najbolje rijesenje,a ni bas krscanski...!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 04, 2009 20:34 

Mislim da ste ovu riječ iz naslova "sukob" počeli doslovno shvaćati pa pišete o šamaranju u crkvi :D
Možete malo i o onoj drugoj "dijalozima". :wink:

Vrh

PostPostano: Pet ruj 04, 2009 22:49 

Leja je napisao/la:
U Austriji ni roditelji ne smiju da udare djete, jer je kaznjavano..."a mogu da mu i oduzmu zbog toga"a da se ne prica o drugima...Kolika je samo "kazna novcana," ajmemeni....

Smatram ,da nikada nitko ne bi udario nekoga bez razloga..! Uvjek postoji razlog za to..
Dijete koje provocira i djete koje udara,jednako su krivi...Da ONO PRVO NIJE PROVUCIRALO NE BI DOSLO DO TUCE, ONDA NI DRUGO NE BI UDARALO..Ono sto se trazi,to se dobije...Samo,to nije najbolje rijesenje,a ni bas krscanski...!

Ajme kad sam ja pred biskupom pohvalio neku djecu koja su marljivo dolazili na pripremu za krizmu.. A to bili crveni .. onda su crni počeli urlat.. o tome su pisale sve austrijske novine bilo je to 1997

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 06:27 

Leja je napisao/la:
Josip2 je napisao/la:
Zanima me što mislite o ovoj temi da li smjemo kritizirati Crkvu i svećenike ili ne?

Da li smijemo je jedno,a da li smo duzni ,mozda porazgovarati s nekim "ako nesto ne odgovara u zupi ,crkvi i sa svecenikom , da se to ispravi je drugo..?
Neke stvari se moraju cak i dalje prijaviti ,mozda u Biskupiju..ali za to mora da postoji pravi razlog...Najcesce se ogovara "nepravedno" ,mozda donosi i predrasuda,a da nam nije sve poznato i iz kojeg razloga druga strana tako postupa...Tako da tu ne vidim ispravno ,na drugom mjestu kritizirati nekoga i da ima koristi, po mojemu bi bilo mnogo bolje porazgovarati s doticnom osobom i uputiti joj ako treba "dobronamjernu kritiku" i otvoreno porazgovarati.!
Josip2 je napisao/la:
Mislim konkretno na biskupe i svećenike i cjelu Katoličku Crkvu nap. na župnika kojega nitko od njegovih župljana nevoli jer se prema svojim župljanima krivo ponio i slično pa ljudi idu u susjednu župu na Svetu Misu itd.

Ne shvacam sta znaci..."zupnika kojega nitko od njegovih zupljana ne voli"...???
malo mi je ovo komplicirano,kakvi su to zupljani..? Od zupljana zavisi kakav ce biti zupnik,i obratno..!
Josip2 je napisao/la:
[
Znam da se na Svetu Misu neide radi župnika ali što ako je nap. župnik na vjeronauku opalio šamar osmogodišnjem djetetu i ako roditelji radi toga nežele sudjelovati na Svetoj Misi kod tog župnika?Moramo biti iskreni da smo ljudi i da nismo toliko čvrsti da bi olako prelazili preko nekih stvari.Ljudi su osjetljiva bića i kod nap. ovakvog slučaja teško je poštovati odluke tog svećenika osim ako je čovjek toliko duhovno jak da može brzo oprostiti ovakvu pogrešku.

Ne mogu vjerovati dragi brate,da zbog toga sto je zupnik jednom djetetu opalio samar ,cijela zupa ne ide k njemu u Crkvu,vec u drugu...
Ja ne podrzavam tog zupnika sto je opalio samar djetetu...tu je pogrijesio,trebao se izviniti i popraviti tu situaciju...Zna li se mozda razlog "zasto je zupnik opalio samar"???

Ja nisam napisao cjela župa da ide u susjednu župu na Svetu Misu nego sam napisao da roditelji tog djeteta idu u susjednu župu na Svetu Misu.Istina je da o župljanima ovisi kakav će biti župnik i ja također nepodržavam uvjek župljane i želim biti realan u svojim procjenama i mišljenju.
Za veliku većinu ovdje šamar djetetu neznači ništa,župnik bi smio po mišljenju mnogih uzeti pendrek i mlatiti ljude okolo i samo zato što je svećenik a mi dobri Katolici moramo na takve stvari šutiti i podnositi.Ja ću biti iskren i reći da mi smeta što pomazana i posvećena ruka izgubi kontrolu i djeli šamare okolo.Protiv sam i pojedinih tzv. vjernika koji bez razloga kleveću svoje župnike i svećenike pa se pitam da li se mnogi mogu uopće zvati vjernicima.
Uzeo bi primjer Šestinskog župnika Velečasnog Čučeka,moje osobno mišljenje je da je on potpuno nevino osuđen i da su mu zli ljudi smjestili.Vidili ljudi na TV-u da toga ima u Americi pa su to milom ili silom htjeli u Hrvatskoj.Vidila žaba kako konja kuju pa i ona digla nogu.
Žao mi je što su mnogi svećenici i župnici žrtve raznih bolesnih ljudi koji su skloni širiti laži i dezinformacije te su mnogi svećenici žrtve kleveta i laži.Znam da pojedinim svećenicima nije zgodno to trpiti.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 06:35 

sneni je napisao/la:
Ja sam jednom klincu dao takvu šamarčinu, nije bio kriv, ali je rekao da je on napravio..kad sam saznao pravu stvar znao sam da voli palačinke otišao kod njega doma i izgladili stvar.. kasnije me molio da mu budem krizmani kum.. a jednom drugom da tako priljepio da je sve zvonilo, nakon što sam čuo od njega u sakristiji psovku na Boga... danas smo odlični prijatelji...prema tome

Onda je i on bio kriv jer je lagao.Nije mi jasno zašto vi kao svećenik djelite šamare,znam da vam je poslije bilo žao i da je dobro prošlo ali bilo bi vam pametnije da se suzdržite od djeljenja šamara.Mislim da s tim navlačite sablažnjive situacije na sebe pa pojedini ljudi radi takvih stvari osuđuju cjelu crkvu.Vi ste ipak svećenik,niste policajac.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 07:29 

:wink: Nije to tako jako davno kada se u školi moglo dobiti batina i od roditelja također, a još prije toga govorilo se kako je šiba rasla u raju.
Danas je udariti dijete pravi užas i kazneno djelo. I dobro da je tako, ali nije dobro što je izostalo ono što bi trebalo zamijeniti šibu, a to je; objašnjenje djetetu da to što je učinilo nije dobro. Temeljiti razgovor; a za to se nema vremena pa imamo stanje kakvo je i u obiteljima i u školi.
Svi smo mi ljudi i reagiramo spontano. Davno je to bilo kada se jedan mali potpisao u crkvi na svježe obojenu klupu. Dobio je zaušnicu, ali se nije uvrijedio nego mi je rekao nakon vjeronauka da sam pravo postupio. To je i posljednji puta u životu da sam tako reagirao. Ali to je bilo i drugo vrijeme kada su za sitne navaljanštine đaci dobijalo packe.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 07:56 

U moje vrjeme kada sam bio u osnovnoj školi na vjeronauku je časna sestra imala jedan gumeni čekić koji se savijao poput harmonike i kada bi nekoga udarila to uopće nije boljelo nego je taj čekić zasvirao kao kada stisnete gumenu igračku koja bi odmah zasvirala.Ta metoda je bila odlična i bezbolna.Poslije su uveli taj čekić i pod dječijom Svetom Misom pa je redar pazio.Pod Svetom Misom ako se netko našao od starijih morao se smijati jer stvarno je to bilo smješno.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 08:02 

Leja je napisao/la:

Znači mene kolega naljuti na poslu ja bi imao pravo uzeti letvu i izudarati ga,ono što je tražio to je dobio.Znači krščanski je udariti nekoga tko nas provocira i tko nas živcira.Što je Isus rekao?Da li je rekao:"Oko za oko i zub za zub?
Mislim da je Isus rekao nešto drugo a što je suprotno od ovoga.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 09:33 

angelus je napisao/la:
:wink: Nije to tako jako davno kada se u školi moglo dobiti batina i od roditelja također, a još prije toga govorilo se kako je šiba rasla u raju.
Danas je udariti dijete pravi užas i kazneno djelo. I dobro da je tako, ali nije dobro što je izostalo ono što bi trebalo zamijeniti šibu, a to je; objašnjenje djetetu da to što je učinilo nije dobro. Temeljiti razgovor; a za to se nema vremena pa imamo stanje kakvo je i u obiteljima i u školi.
Svi smo mi ljudi i reagiramo spontano. Davno je to bilo kada se jedan mali potpisao u crkvi na svježe obojenu klupu. Dobio je zaušnicu, ali se nije uvrijedio nego mi je rekao nakon vjeronauka da sam pravo postupio. To je i posljednji puta u životu da sam tako reagirao. Ali to je bilo i drugo vrijeme kada su za sitne navaljanštine đaci dobijalo packe.

U moje vrijeme, a nisam tako stara :mrgreen: kad bi dobili zaušku od župnika, ne bi ni smjeli reći kod kuće, jer ako bi rekao još bi i kod kuće dobio batine jer nisi bio dobar........

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 09:44 

Josip2 je napisao/la:
Leja je napisao/la:
Josip2 je napisao/la:

Josip2 je napisao/la:

Josip2 je napisao/la:
[

Ja nisam napisao cjela župa da ide u susjednu župu na Svetu Misu nego sam napisao da roditelji tog djeteta idu u susjednu župu na Svetu Misu.Istina je da o župljanima ovisi kakav će biti župnik i ja također nepodržavam uvjek župljane i želim biti realan u svojim procjenama i mišljenju.
Za veliku većinu ovdje šamar djetetu neznači ništa,župnik bi smio po mišljenju mnogih uzeti pendrek i mlatiti ljude okolo i samo zato što je svećenik a mi dobri Katolici moramo na takve stvari šutiti i podnositi.Ja ću biti iskren i reći da mi smeta što pomazana i posvećena ruka izgubi kontrolu i djeli šamare okolo.Protiv sam i pojedinih tzv. vjernika koji bez razloga kleveću svoje župnike i svećenike pa se pitam da li se mnogi mogu uopće zvati vjernicima.
Uzeo bi primjer Šestinskog župnika Velečasnog Čučeka,moje osobno mišljenje je da je on potpuno nevino osuđen i da su mu zli ljudi smjestili.Vidili ljudi na TV-u da toga ima u Americi pa su to milom ili silom htjeli u Hrvatskoj.Vidila žaba kako konja kuju pa i ona digla nogu.
Žao mi je što su mnogi svećenici i župnici žrtve raznih bolesnih ljudi koji su skloni širiti laži i dezinformacije te su mnogi svećenici žrtve kleveta i laži.Znam da pojedinim svećenicima nije zgodno to trpiti.

Dobar izgovor zlata vrijedi, kažu stari ljudi :mrgreen:
Imala sam kolegicu na poslu koja je rekla da ne ide na misu nedjeljom zbog župnika jer je ovakav, onakav........... novog župnika imamo već pet godina, a moja radna kolegica još ne ide u crkvu, a valjda joj ni ovaj ne odgovara :wink:

I naravno po tvom upisu da većini šamar ne znači ništa zaključujem da je većina župe normalna :mrgreen:

Zadnja izmjena: barbaraa; Sub ruj 05, 2009 09:48; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 09:47 

Josip2 je napisao/la:
barbaraa je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Slika

Česta je pojava u virtualnom svijetu (katoličkim forumima) da se želi stvoriti neka umjetna atmosfera sklada. Nepoželjno je zatalasati, reći mišljenje, braniti nauk, već se treba opustiti, blagoglagoljiti sve da se nekoga ne bi uznemirilo.
Da li je realni svijet drugačiji? Mislim da nije. Kao uvod u temu poslužit ću se s citatima iz dva članka te ujedno vam savjetujem da ih pročitate.

Čini nam se da se broj i intenzitet nutarnje Crkvenih sukoba povećava. „Novi crkveni smjer“, „imenovanje biskupa“, „teologija oslobođenja“, „napetost između tradicionalnih i modernih grupacija“ danas potiču sukobe na veliko. K tome dolaze „trajno goruće“ teme kao „diskusije o sprječavanju začeća“, „seksualni moral“, „celibat“, „žene u Crkvi“, „laici“, a onda mjere učiteljstva (Küng, Boff, Drewermann) pružaju vrlo često izliku za žestoke sukobe. Narod Božji i sukobi

Isto tako zanimljivo je razmišljanje koje opravdava određenu konstruktivnu kritiku:

Konstruktivno-kritička zadaća vjernika je jedna od najvažnijih za Crkvu. Kodeks kanonskog prava u kanonu 212. §3. kaže da vjernici imaju pravo, a ponekad i dužnost, iskazivati svoje mišljenje u stvarima koje se odnose na dobro Crkve. Uz to, jedna od funkcija postojanja teologa je i u tome da svojim razmišljanjima i pitanjima unose “nemir” u Crkvu. Na taj način Crkva ostvaruje svoju zadaću da uvijek zrelije i osmišljenije naviješta Krista. Kroz kritiku se ona oslobađa kategorija i mentaliteta prošlih vremena, kako bi bila sakrament spasenja ovdje i sada. Kršćanstvo, naime, nije zbir zatvorenih tvrdnji koje bi osiguravale doživotnu sigurnost.
http://responder.blog.hr/2009/03/index.html#dan23

Što mislite?:
Jesu li su sukobi nešto što je u svojoj biti suprotno Crkvi koju je osnovao sam Krist, čak sotonsko djelo?
Kakvu vrijednost, po vama, imaju unutarnje Crkveni sukobi, danas?
Koje zamke nosi isključivost u razmišljanju i promišljanju stvarnosti Crkve?
Da li je konstruktivno-kritički pristup isto što i sukob isključivih mišljenja?
Koju ulogu u Crkvi ima sukob a koju dijalog te koji način preferirate?

ako misliš na onaj forum, na koji ja mislim da misliš :roll: :roll: :roll: , a joj zakomplicira, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: mislim da su to dobronamjerni ljudi sa malo suženim pogledom na neke stvari :lol:

Barbara onda napiši otvoreno da se to radi o forumu Alfa i Omega! Mislim da je licemjerno tražiti dlaku u jajetu i tražiti greške na drugima.Upravo takvo ponašanje stvara napetost i razdor među krščanima.Mislim da bi bilo ljepše i bolje da se družimo u duhu ljubavi i mira nego da gledamo jedni druge preko snajpera.Koliko ja znam ja i Damir smo dopustili svima da slobodno izraze svoje mišljenje.Problem je nastao u tome što mnogi žele silom mjenjati drugima mišljenje.Bez obzira na to ja svima pružam ruku prijateljstva pa sam pružio svima koji misle i različito od mene.Iz nepoznatih razloga oni koji su tradicionalisti koji misle da brane nauk Katoličke Crkve se neponašaju u skladu s tim naukom pa odbijaju prijateljstvo s onima koji drugačije misle i s tim pokazuju da se nedrže nauka kojeg tako gorljivo zastupaju.

sve što mislih o alfi, tamo sam napisala, ružno je etiketirati neki forum na drugim forumima, a sad ako si se prepoznao :wink: ili imaš dar čitanja misli :wink:

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 13:19 

Citat:
sve što mislih o alfi, tamo sam napisala, ružno je etiketirati neki forum na drugim forumima, a sad ako si se prepoznao :wink: ili imaš dar čitanja misli

Barbaraa imam taj dar ali sam malo ljubomoran na tebe što nemam dar znanja kao ti.Vidiš kako ti znaš koje ja darove imam pa ti si prava. Svaka ti čast! :D

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 13:54 

Dobro ako smo to riješili da li bi neko mogao odgovoriti na pitanja iz uvodnog posta?

Jesu li su sukobi nešto što je u svojoj biti suprotno Crkvi, koju je osnovao sam Krist, čak sotonsko djelo?
Kakvu vrijednost, po vama, imaju unutarnje Crkveni sukobi?
Koje zamke nosi isključivost u razmišljanju i promišljanju stvarnosti Crkve?
Da li je konstruktivno-kritički pristup isto što i sukob isključivih mišljenja?
Koju ulogu u Crkvi ima sukob a koju dijalog te koji način preferirate?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata