modus vivendi je napisao/la:
Moje je mišljenje da je celibat sve više problem, kod sve većeg broja svećenika.
Također mislim da je to javna tajna, neka vrsta tabua o kojoj se ljudi boje govoriti.
A kod svećenika kod kojih zbilja to djeluje, tamo je sigurno pitanje milosti.
Nije istina. Oni bogoslovi koji su samnom studirali (ne svi nego oni koje sam bolje poznavao), riječ je o dvadesetak ljudi, nisu imali probleme sa celibatom, osim trojica ili četrvorica.
Cijela ta priča je prenapuhana radi medijske kampanje protiv Crkve, budući da u medije dolaze samo loše vijesti. Nitko ne priča o 120 svećenika koji u Africi pomažu onim jadnim ljudima, ali se daju naslovnice za dva svećenika koja su navodno neku djecu neprimjereno grlila. Zamislite da ima 120 slučajeva pedofiije u Crkvi u Hrvatskoj, mediji bi digli Kaptol u zrak.
Ne sporim da ima svećenika (možda 5, 10 ili 30 posto, ne znam) koji celibat krše, ali treba ispitati motive tih ljudi, zašto su postali svećenici. Primjer bogoslova kojeg poznajem, koji se bio zaljubio u jednu curu (na sreću ostalo je na tome), radi se o čovjeku koji je vjernik, ali je od malih nogu u crkvenim krugovima i jednostavno je osjećao zaređenje kao neku vrstu dužnosti. Čovjek bi puno više dao kao laik koji može imati ženu i obitelj. Mnogi odu u svećenike radi siromaštva, pogotovo iz brojnih bosanskih obitelji.