Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 20:28

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto sij 26, 2010 13:39 

Čitam jučer u novinama, bila je kratka i štura vijest kako Sveti Otac preporučuje blogove i facebook. Bez ikakvog dodatka vijest mi se zaista učinila kao jeftina reklama nečemu što reklamu (više) ne treba. Vijest je izgledala i kao kapitulacija Crkve (koja uvijek "zaostaje za trendovima") pred tehnologijom. Takav dojam ostavlja nažalost tako prenesena vijest. Nekad se od Crkve očekivalo da bude bar na kritičkom i promišljenom odmaku od svih stvari, i zato me takva vijest (neugodno) iznenadila.

Papa ipak nije trebao ostati tako (ne)shvaćen. Ono što je zaista rekao je malo drugačije: Neka svećenici naviještaju Krista na digitalnome kontinentu dajući dušu webu. To sad malo prikladnije zvuči... Cijela vijest je puno sadržajnija: http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=351633, ali "dušu webu" može se dati na 100 drugih načina, boljih od fejsa... Web je za mene mjesto koje više-manje trajno čuva jednom zapisane riječi, misli, "dušu", koju jednom otkriješ, ali facebook me nikad nije privlačio, jer iz okoline vidim koliku ovisnost izaziva.

Pošto sam i sad već "ovisnik" sa svojih 2-3 sata dnevno koje provodim na netu, bez profila na facebooku, a pošto sam i na poslu bila uključena u rješavanje teških problema vezanih za tu "društvenu mrežu", mislim da ovako mogu stvari svesti na razumnu i umjerenu granicu stvarnog i virtualnog svijeta... Ne znam što ostali misle?

Vrh

PostPostano: Uto sij 26, 2010 16:01 

Osim potencijalne ovisnosti, ima li jos koji razlog Protiv?
Eto, ja jesam na fejsu (ikljucivo zbog starih prijatelja i rodbine)
Imala sam problem u pocetku (s onim pustim kwizovima :lol: ),
ali sad odem 1x tjedno, ako stignem.

Ne vidim nista lose, dapace, mozes i na taj nacin svjedocit svojim zivotom i krscanskim stavovima.

Vrh

PostPostano: Uto sij 26, 2010 16:48 

N išta od tehnike nije po sebi ni dobro, ni loše. Dobrim ili lošim čini način na koji se čovjek time služi.

Vrh

PostPostano: Uto sij 26, 2010 18:49 

kalimero je napisao/la:
Osim potencijalne ovisnosti, ima li jos koji razlog Protiv?

Ne znam, koliko uspijem vidjeti u svom društvu, FB je još jedan "kradljivac vremena" (uz dr.), sve više klinaca provodi vrijeme tamo (osnovne škole!!), ljudi druženjem virtualno zanemaruju izlaske i susrete s istim FB prijateljima uživo (to mi je potvrdilo nekoliko njih, jer navodno "na fejsu imaju sve"), koliko sam uspjela doznati ljudi pomalo mijenjaju i idealiziraju svoj identitet (netko bi rekao "maskiraju"), a recimo kod svoje sestre uočila sam krajnost u ponašanju prema meni, jer mi djeluje kao da za nju "jedva postojim" jer nisam na fejsu...

Citat:
Eto, ja jesam na fejsu (ikljucivo zbog starih prijatelja i rodbine)
Imala sam problem u pocetku (s onim pustim kwizovima :lol: ),
ali sad odem 1x tjedno, ako stignem.

Ne vidim nista lose, dapace, mozes i na taj nacin svjedocit svojim zivotom i krscanskim stavovima.

Naravno da FB ima i dobrih strana i da se može svjedočiti, voljela bi kad bi korisnici napisali nešto više o tome...
Npr. konkretnije... kako?

P.S. Jedanput tjedno!! Evo, svaka čast, pružam ti ruku, ti si prva koju sam takvu upoznala!

Vrh

PostPostano: Uto sij 26, 2010 19:06 

Evo ja sam na internetu punih 12 godina - vrlo zanimljiva iskustva.. porazna saznanja, odem na net.chat kao svecenik-zupnik, s kakvimn mi se ljudi obraćaju pitanjima... što sve čujem.. neke stvari koje su mi izgledale nezamislive, u školi prije (50 godina) njih smo spominjali u dodatku kao neke nastranosti (na pr. incest u direktnoj lozi) a danas se susrećem s tim u stvarnosti, na pitanje pa od kuda ti ideja: naučila na FB.

Imao sam župnu web stranicu ali sam je ugasio zbog nemogućnosti azuriranja (ipak nisam tako informatički potkovan),, ali sada imam svoju web stranicu koja je izvanredno dobro posjećena (iako se nigdje ne reklamira) znam da je čitaju i pravoslavci..

I mnogo bi više mogao dati kad bih riješio neke probleme tehničke naravi.

Vrh

PostPostano: Sri sij 27, 2010 12:06 

Neka Bog blagoslovi sve svećenike koji navještaju Krista na internetu. Na žalost njih je malo. No, nadam se, da će ih poslije Papina poziva, biti više.
S tim u vezi važno je da Crkvene institucije imaju svoje web stranice i forume na kojima bi svećenici mogli sudjelovati u raspravi jer prečesto su u neku ruku šikanirani na privatnim forumima od nekih članova koji ne trpe autoritet.

Vrh

PostPostano: Sri sij 27, 2010 12:50 

Barnaba, lijepa želja, ali mislim, čak sam uvjeren da ja to za svog života neću doživjeti!

Vrh

PostPostano: Sri sij 27, 2010 14:32 

Barnaba je napisao/la:
S tim u vezi važno je da Crkvene institucije imaju svoje web stranice i forume na kojima bi svećenici mogli sudjelovati u raspravi jer prečesto su u neku ruku šikanirani na privatnim forumima od nekih članova koji ne trpe autoritet.

Iznenadio si me ovom sintagmom "privatni forumi", ali kad se malo bolje razmisli to je doista tako... Lako svatko stavi ovakav ili onakav naslov foruma, teme i lajt-motiv, ali kako će to funkcionirati i u što će se umetnuti najviše ovisi o ponašanju i osobnosti moderatora... Neki mogu sve isprivatizirati, odrediti po svom, dopuštati svakakvu subjektivnost i hirovitost glede vjerskih tema, a na katoličke forume često dolaze ljudi u svakakvoj potrazi (za Bogom, Isusom, zajednicom...), ili u potrebi, ili jednostavno neznanju, a ako nedostaje svećenika i iskusnih ljudi, možda i teologa, oni ne samo da ostaju neutješeni, nego i razočarani...

Vrh

PostPostano: Sri sij 27, 2010 14:40 

sneni je napisao/la:
Evo ja sam na internetu punih 12 godina - vrlo zanimljiva iskustva.. porazna saznanja, odem na net.chat kao svecenik-zupnik, s kakvimn mi se ljudi obraćaju pitanjima... što sve čujem.. neke stvari koje su mi izgledale nezamislive, u školi prije (50 godina) njih smo spominjali u dodatku kao neke nastranosti (na pr. incest u direktnoj lozi) a danas se susrećem s tim u stvarnosti, na pitanje pa od kuda ti ideja: naučila na FB.

Imao sam župnu web stranicu ali sam je ugasio zbog nemogućnosti azuriranja (ipak nisam tako informatički potkovan),, ali sada imam svoju web stranicu koja je izvanredno dobro posjećena (iako se nigdje ne reklamira) znam da je čitaju i pravoslavci..

I mnogo bi više mogao dati kad bih riješio neke probleme tehničke naravi.

DA LI JE TO MOGUĆE? Jasno mi je da mi ponekada izgleda da su mene moji roditelji držali pod staklenim zvonom, no dok sada vidim kakve se stvari događaju s mladima izgleda mi kao da sam odrastao i odgajan u totalnoj izolaciji. S jedne strane kao socijaldemokrat bih morao zagovarati pravo na sve i svašta, no smatram da je široka demokracija i ukidanje šiba u školi u stvari dovelo do ovog što sada imamo. Pa ja bih zabranio da mlađi od 16 godina uopće PRIMIRIŠU na internet koji nudi takve stvari da je meni to nevjerojatno. Facebook je po meni zlo koje mlade ljude izolira od društva, a ne da spaja. Kakvi su to "virtualni prijatelji"? Mismo išli pecati i voziti se na biciklu, a ovo danas visi na tom facebooku. Pa onda oni razgovori "si bio na fejsu?" Ljudi moji, kud sve to vodi? Inače, nisam prestar bliže sam 40-toj nego 30-toj, no ove su mi stvari kod mladih totano totalno sulude.

Sneni, lijepo bih molio ako možete napisati adresu Vaše web stranice.

Vrh

PostPostano: Sri sij 27, 2010 15:51 

http://www.don-ivica.net.

Vrh

PostPostano: Sri sij 27, 2010 22:17 

Promjenjen je naziv teme u "Papa preporučio naviještaj Krista na digitalnome kontinentu!" kako bi tematikom obuhvatili čitav spektar takvog pastoralnog djelovanja.

Moderator
==================================================================

Ujedno bih dao još par web stranica kojima svećenici informiraju vjernike preko interneta na posebno zanimljiv način, odnosno na nešto višoj razini od one osnovno-informativne.

Tu je svakako blog Angelusove propovijedi: http://katolink.blog.hr/
Zatim web stranica Rimokatoličke župe Presvetog Srca Isusova u Šurkovcu gdje se nalaze informacije vezane uz djelovanje fra Ive Pavića: http://www.zupa-surkovac.com/

I na posebnom mjestu zanimljiv projekt Rimokatoličke župe Srca Isusovog u Vinkovcima: http://www.srce-isusovo.com/index.php koja ima i vlastiti forum gdje svećenik odgovara na pitanja: http://www.srce-isusovo.com/phpbb/

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 12:05 

Unaprijed moje isprike za offtopic.....

Prije par dana u nekom časopisu sa TV vodičem pročitam ovakav naslov "Senzacionalno! Otkrili smo na Faceboooku da su Boki Bobo i Carla u vezi!!!". I nakon što sam pročitao članak, saznao sam da su novinari gledali facebook i vidjeli sliku gdje neka djevojka koja je sudjelovala u nekom reality showu ulijeva ulje u auto jednom drugom sudioniku reality showa. Stvarno mi nije jasna svrha toga, smatram da se u svakom slučaju vjera može širiti preko interneta, no koristiti za to facebook ipak smatram da nije primjereno.

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 17:49 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
DA LI JE TO MOGUĆE? Jasno mi je da mi ponekada izgleda da su mene moji roditelji držali pod staklenim zvonom, no dok sada vidim kakve se stvari događaju s mladima izgleda mi kao da sam odrastao i odgajan u totalnoj izolaciji. S jedne strane kao socijaldemokrat bih morao zagovarati pravo na sve i svašta, no smatram da je široka demokracija i ukidanje šiba u školi u stvari dovelo do ovog što sada imamo. Pa ja bih zabranio da mlađi od 16 godina uopće PRIMIRIŠU na internet koji nudi takve stvari da je meni to nevjerojatno. Facebook je po meni zlo koje mlade ljude izolira od društva, a ne da spaja. Kakvi su to "virtualni prijatelji"? Mismo išli pecati i voziti se na biciklu, a ovo danas visi na tom facebooku. Pa onda oni razgovori "si bio na fejsu?" Ljudi moji, kud sve to vodi? Inače, nisam prestar bliže sam 40-toj nego 30-toj, no ove su mi stvari kod mladih totano totalno sulude.

U pravu si, koliko ljudi se zamislilo nakon onog što su u Americi istraživanja pokazala:
Što sve djeca imaju u svojoj sobi?
računalo s internetom - 52 %
playstation - 29 %
TV - 66 %
mobitel - 79 %
DVD - 38 %
http://www.jutarnji.hr/djeca-7-i-pol-sa ... m-/505101/

Mislim da bi u "navještaju Krista na digitalnom kontinentu" trebalo posebno roditelje suočiti s materijalnom rastrošnosti, zatvaranju djece u "svijet tehnike", a ne pravog života, njihove razmaženosti i s ovisnostima o elektronskim medijima, koji osiromašuju duhovni život...

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 18:39 

Primjetio sam (dobio obavijest od T coma da mi se povećala potrošnja. Otkrio sam da mi kradu jer imam bezžični spoj.. Skinuli su mi dvostruko više nego mi je pretplata. Znam da to rade i u Splitu ... Kad sam upozorio roditelje da je to nemoralno i krađa.. roditelji su mi odgovorili da sam naivan kad tako mislim jer da to čine djeca u susjednom selu i kradu s općinskog ... To su kršćanski roditelji...

Vrh

PostPostano: Sub vel 20, 2010 22:02 

sneni je napisao/la:
Primjetio sam (dobio obavijest od T coma da mi se povećala potrošnja. Otkrio sam da mi kradu jer imam bezžični spoj.. Skinuli su mi dvostruko više nego mi je pretplata. Znam da to rade i u Splitu ... Kad sam upozorio roditelje da je to nemoralno i krađa.. roditelji su mi odgovorili da sam naivan kad tako mislim jer da to čine djeca u susjednom selu i kradu s općinskog ... To su kršćanski roditelji...

... da su to kršćanski roditelji pobrinuli bi se da im djeca ne postanu ovisnici o elektronskim medijima, jer svaka ovisnost ima često i duge prste...

Iako taj poremećaj još nije službeno uvršten u registar ovisnosti, znam da se u nekim poliklinikama postavljaju dijagnoze i provode terapije... Što velite na proširivanje korizmenog ispita savjesti?! :wink:

Imao je pravo Papa koji je u "Etiku na internetu" uvrstio kao glavnu krjepost i - umjerenost.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata