[quote:“Adrijana“]
Citat:
Ovo je zanimljivo, kako onda da su ljudi malo upućeni u takve dokaze?
Kao što sam ranije pisao, stvari oko evolucije su puno više razvikane, to sam i ja sam vidio dok nisam malo dublje krenuo u istraživanje. Pogledajmo npr. koji su najčešći sadržaji novina i vijesti u današnje vrijeme – ubojstva, prijevare, katastrofe i slično. Na televizorima se vrte priče kako je zemlja stara milijarde godina, neki „navodni“ dokazi o tome (koji su pobijeni), razni muzeji i na koncu čak i škola – pa naravno da smo svi usmjereni prema tome, jer drugu stranu ni ne znamo. No kad smo kod dokaza, mogu vam ovdje napisati stotine istih za koje mislim, kao i vi, da većina ljudi nije ni svjesna. No stvarno preporučam knjigu Postanak od Rusarina o dokazima i objašnjenjima koja su u njima sakupljana. Znači, imate navodni dokaz evolucionista i protudokaz objašnjen znanstveno. Tu su između ostalog i protudokazi evolucionista koji su bila izričito protiv Boga kao Stvaraoca, no s vremenom su shvatili istražujući kako stvari uistinu stoje.
1. Pričali ste prije o atmosferi kako je ista ili nešto takvo. U Time magazinu iz 1987, iz studenog, str. 82, evolucionisti su priznali da je prije bilo 50% više kisika nego danas. Kada su dr. Baugh i suradnici namjestili u hiperbaričnoj biosferi takve uvjete i pojačali magnetno polje dobili su zapanjujuće rezultate. Omotač oko Zemlje sprječavao bi štetan utjecaj zračenja iz svemira. Dokazano je da u tim uvjetima organizmi poput mušica barem dvostruko dulje žive, ribe narastaju i do 4 puta veće, biljke rastu 2-3 puta veće, zmijski otrov mijenja strukturu i prestaje biti otrovan. Rane koje ljudima mjesecima nisu zarastale, u hiperbaričnoj biosferi zarastale su za par sati ili čak za 45 minuta. U časopisu Science magazine objavljeno je da u tim uvjetima krvna plazma biva znatno obogaćenija kisikom, a to objašnjava kako su dinosauri sa malim plućima i malim nosnicama, a do 30 metara dugačkim tijelima lako živjeli, a zašto su nakon Potopa i velikih promjena brzo nestajali. Sve ovo su ispitivali i dokazali i drugi neovisni znanstveni instituti. Biblija ne spominje padanje kiše prije Potopa, već samo natapanje tla vodama koje su izvirale iz zemlje (Post 2,5). Tijekom Općeg Potopa taj omotač se urušio pridruživši se podzemnim vodama koje su probijale na površinu, a postojeća mora zbog pucanja zemljine kore također su stvarala velike udare valova tako da je taj događaj potpuno preoblikovao lice Zemlje, kao što kaže sveti apostol Petar: „Ondašnji svijet propade vodom potopljen“ (2 Pt 2,6).
Ljudi su nekad živjeli i do 900 godina, zašto?
2. BBC je 1999. godine izvijestio da je Potsdam institut za klimatska istraživanja objavio da je Sahara nastala prije 4000 godina u razdoblju od nekih 300 godina. Dakle, proces stvaranja Sahare počeo je prije nekih 4300 godina. To se savršeno poklapa sa razdobljem poslije Potopa kada su se potopne vode povukle. Naime, u Sahari topli vjetar puše gotovo uvijek u istom smijeru i isušuje teren koji se sve više pretvara u pustinju. Sahara se povećava više od 6 km godišnje. Da je Sahara stara milijunima godina bila bi puno veća nego što je to danas.
Citat:
Biblija nije ni pisana s nakanom da bude znanstvena ili prirodoslovna knjiga, ali katolički su teolozi tek u 20. st. prihvatili da se u tim stvarima ona ne može tumačiti "doslovno", npr. stvaranje u 6 dana. Što se tiče "padanja u vodu cijelog nauka Biblije" ne bih sudila tako katastrofično.
Naravno da Biblija nije s tim razlogom pisana i slažem se da se ne shvaća doslovno, posebice bez suradnje Duha Svetoga (jer baš zbog toga imamo danas problema jer si svatko Bibliju tumači na svoj način čitajući ju kao najobičniju knjigu). Ja se osobno ne protiv ničemu što pomaže čovječanstvu i otkrivanju stvarne istine, pa tako ni takvih dijelova tumačenja evolucije od strane evolucionista, no ako je nešto toliko očito da se suprotstavlja nauku Biblije, onda negdje mora postojati granica. Katostrofično je u tom pogledu ako se čovjeku Biblija prezentira kao nešto što navodno svaki evolucionist može pobiti (npr. kao što su faraonovi vračari htjeli dokazati zbivanja prije Izlaska kao da to nisu od Boga, a znamo kako je sve završilo) i prikazati u tom pogledu Boga kao nestvarnoga ili ga odvući time na „drugu stranu“, što mislim da je u većini ovdje slučaj, čast iznimkama, pa bili oni evolucionisti ili neki drugi znanstvenici.
Citat:
Ta teorija je slikovno prikazana i u Krapinskom muzeju
Moram priznat da sam davno i sam bio u tom muzeju, prije nego sam shvatio kako stvari stoje i ne sjećam se detalja, no sjećam se onih čudnih ljudi (majmunolikih) i svega toga. Ne kažem da je sve tamo krivo interpretirano, no poanta je jasna, a ta poanta ne ide u skladu Biblije, a ni znanstvenih dokaza o kojima se puno ne zna.
Citat:
Kao drugo, preporučam nabaviti udžbenik biologije za 4. razred srednje, "Evolucija i genetika", jer je tu teoriju postavio upravo Darwin, ali su tek sada stvorene mogućnosti da se ona istraži.
Ne sjećam se svega toga što tamo stoji, no sami ste rekli da je Darwin, odnosno mnogi evolucionisti sve to iznašali zbog svog osobnog razračunavanja sa Bogom i Crkvom, a o Darwinu sam svoj zaključak na temelju dokaza donio, tako da se na to ne bih baš oslanjao.
Citat:
Čovjek je samo stvorenje, mi nismo "mali bogovi", već povezani sa čitavom prirodom i ostalim živim bićima. Zar čovjek išta gubi na svom dostojanstvu, ako je to tako?
Čovjeku je jedinome Bog pružio mogućnost i dao poseban dar da može stvoriti odnos sa svojim Stvoriteljem i po tome je čovjek "kruna svega stvorenja"...
Ne znam da li sam dobro shvatio što ste sa ovime htjeli reći, no kako sam ja to shvatio, ne slažem se baš sa ovim vašim pretpostavkama.
Na koji način mislite da smo povezani sa prirodom? Bogovi nismo, to sigurno, no znademo da smo veći i od anđela i koliko posebni jesmo u Božjim očima, ta dao je svog Sina za nas i stvorio na SVOJU sliku. Sve je stvoreno da bi bilo nama podloženo, a ne da su životinje na istom nivou sa nama, a razlika je vjerojatno onda po vama samo razumska? Na to ne pristajem nikako, a znademo i što stoji u Svetom Pismu.
Čovjek definitivno jest „kruna stvaranja“, no znademo kako je nastao Adam, pa Eva i sve što knjiga Postanka govori i što Biblija u kompletu govori i ako možemo tako reći, koja je pouka Biblije. Životinje su bile tamo za žrtvovanje, jelo, prijevoz i slično, podložne čovjeku i to stoji u Bibliji. Slažem se da su životinje Božja stvorenja, no kada vidim kako neki ljudi postupaju prema životinja, s koliko ljubavi, organiziraju prosvjede, ne jedu ih jer imaju neke „pametne“ razloge i slično, plaćaju se operacije za njih po desetke tisuća kuna, a u isto vrijeme npr, susjed do njih umire od gladi ili gaze sve koji im se nađu na putu. Znamo kako stvari stoje ili bi trebale stajati, zar ne?
Citat:
Mislim da puno zbunjenosti unose neki kršćanski časopisi koji evoluciju opisuju kao "majmunologiju", a objašnjavaju je ovako: "Nikada se neki pas nije pretvorio u mačku."
Istina da su neki izrazi u tom časopisu pre-direktni, no zbog toliko toga što nas već godina „bomba“ o evoluciji, pa i kao djeca smo se zezali da smo od majmuna i slično. Kako bi bilo da nam je netko iznio drugu stranu priče, kao i u mnogim drugim stvarima, puno toga bi bilo drugačije; koliki imaju samo krivi stav o crkvi, vjeri i Bogu uopće? Mislim da ovaj časopis želi, kao i u mnogim drugim temama, jakim izričajem naglasiti probleme i neke stvari koje ne stoje, te objasniti kako čak znanstveno stvari stoje, pa valjda iz tog razloga upotrebljavaju tako neke izraze koje bih se usudio reći mnogi upotrebljavaju u svakodnevnom životu, vjerojatno iz šale, no od kud nam te šale? Mlako pisanje o nečemu ne poučava rezultate, ni u bilo kojoj temi, već treba neke stvari „glasno“ iznositi, pa da vidimo obje strane priče i neka ljudi sami prosude. Mnogo puta se mi oglušujemo na to koliko ima u HR abortusa, prijevara, laži i slično i govorimo kako je sve divno krasno. E pa nije i moramo se trznuti, posebice zbog primjera koje imamo u Europi i propadanja i crkava i ostalog i legalizacije svega što je navodno „dobro“. U mladosti sam i sam bio u situacijama kada je trebalo nešto posvjedočiti prilično uplašen, tih i nedovoljno aktivan i mnogi su mogli čuti i drugu stranu priče, ali nisu baš zbog takvog mog stava (ne moraju nužno ni biti neke ozbiljne teme, može biti obična dječja igra) i iz tog razloga mi se ovakav stav sviđa, bilo tko da ga iznosi, naravno, mora svagdje biti granica.
Citat:
„..sasvim nepotrebno umjetno stvarati razjedinjenost i nepovjerenje jednih prema drugima“.
.
Svakako, svatko ima slobodu razmišljanja, to nam nitko ne može uzeti

, no mislim da nije problem i pitanje nepovjerenja, nego prave Istine i iznošenja svake strane dokaza i onih od evolucionista, ali i onih koji tumače to isto na drugi način koji se dade znanstveno dokazati i ipak u svemu tome treba povući korelaciju sa Biblijom, jer ako ju tu u potpunosti zapostavimo, onda dovodimo mnogo toga u pitanje, a svjedočim za to da u Bibliji ništa nije upitno, već Istinito.
Božji blagoslov!