hrki je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
hrki je napisao/la:
molio bih ex forumaše sa pravovjerja ili tebe-trazim da mi se jave preko pp-a, pošalju mi poruku ( henok, job, dizma,sljedbenik hodočasnik, prancing c., marron...)
trebaju mi neke informacije- pomoć u biti

Iz ovoga zaključujem kako nisi u stanju formulirati što tebe u stvari muči? Kao imaš neki "zaključak", ali ga nisi u stanju argumentirati. Poslušaj glas razuma, bez sufliranja si više u stanju doći do istine i razumijevanja nego uz sufliranje.
hrki je napisao/la:
barnabi ću odgovoriti čim stignem...mislim da će biti opširnije
Iz ovoga zaključujem kako ne znaš za takav izričiti citat jer bi odgovor bio kratak i jasan. Ne zanima me tone teksta već ima ili nema i ako ima gdje je to.
Barnaba , imam ja zaključke , već sam ih dao više puta
i ne tražim ja nikakav poseban citat za tebe...jer ti nisi ništa pobio niti specijalno pojasnio
rekao si skoro ništa, osim one 2 kratke definicije milosti i u vezi krštenja i milosti
o ovome su puno bolje i više pisali Giovi , ignisardent, toni1, zdrave...
Ne shvaćam raspravu kao nadmudrivanje već kao mogućnost dolaska do istinitog odgovora. Dakle, citate nisam tržio za sebe, jer znam kako ih nema, već sam tebe time htio potaknuti da potragom uvidiš stav Crkve, razumiješ ga i prihvatiš. Ja sam tebi odgovorio na sve što si me konkretno pitao i nije moja krivica što ti ne preferiraš konkretan odgovor. U raspravi, od početka želim raščistiti stvari pa zbog toga ne idem dalje sve dok se stvari ne razjasne kako se rasprava ne bi uvijek vraćala na početak.
Isto tako podsjećam kako sam na početku izrazio određeno razumijevanje za tvoja pitanja jer je postojala mogućnost kako stvarno tražiš odgovor, dakle stvarno sam imao namjeru pomoći ti u razumijevanju kao što su i ostali koje spominješ to pokušali, ali ispostavilo se kako ti zapravo želiš druge uvjeriti u svoje unaprijed donesene zaključke.
hrki je napisao/la:
i ako si možda pomislio da ove pajdaše sa pravovjerja zovem da mi "pomognu" u pisanju s tobom, grdno se varaš
to od njih nisam tražio ni kod giovija, ignija, tonija...pa nema razloga da tražim ni sada
da ne ispadne da lažem , reći ću javno zašto sam ih tražio
samo da napomenem da henok nije ovaj vaš henok sa ovog foruma...on mi se danas javio
ja sam ove ljude zvao ukoliko duže pišu na ovom forumu da ih pitam znaju li kako duže pišu : ima li koji "jaki" svećenik na ovom forumu, ili neki jaki teolog npr. tipa dr. ivan karlić
volio bih znati da li karlić ili neki potkovaniji svećenik piše na ovom forumu i da čujem njegovo mišljenje u vezi ovoga
Ovi tvoji razlozi su mi užasno smiješni kao i potraga za nekim „jakim, potkovanim“ ili pročelnikom dogmatske teologije koji ti se neće sam javiti. Te ljude sa nickovima koje spominješ ima smisla tražiti na forumima koje navodiš ili osobnim kontaktom, a ovo tvoje može samo biti dobar scenarij za humorističku seriju koja bi se bavila prokazivanjem.
hrki je napisao/la:
jako me iscrpljuje kada se detaljno tvrdim obrazlagati svoje misli i teze, a netko se potcjenjivački počme odnositi prema detaljnom pisanju, plahtama, pa tobože se mora mučiti sve čitati itd
ja iznosim i razne varijante , i jasne primjere u vezi pojmova koje koristite ( neotklonjivo neznanje, neskrivljeno neznanje, u vezi budućnosti i Božjih sposobnosti itd) , trudim se detaljno pojasniti, a druga strana samo olako zaključi da je to sve nejasno, bulshit, da ja ne znam šta hoću, da sam blizu zaključka ali opet ga kao nemam isl!
Jedino je vjerojatno točno to da te opširni postovi iscrpljuju, a tvrdnja o jasnoći tvog izražavanje je naprosto netočna jer između ostalog niti ne citiraš ispravno i koristiš velika ili boldana slova s iskrivljenom svrhom. To je kao da netko ispravno koristi pravila pisanog oduzimanja, ali ne potpisuje jedinice ispod jedinica, a desetice ispod desetica pa se čudi ako ga se ispravno ne razumije ili se sam zbuni u oduzimanju. Isto tako objašnjavanje putem copy/paste sa drugih foruma često nema smisla …
hrki je napisao/la:
zato bih htio saznati tko je ovdje teolog, ili svećenik,...
Možda se treba i ozbiljno osvrnuti na ovo. Kad bi razumnije razmišljao vidio bi koliko je tvoj zahtjev duboko nepošten. Pogledaj samo kako prolaze svećenici i vjeroučitelji ako otkriju svoj poziv ili zanimanje na anonimnom forumu. Odmah im se anonimno prijeti, spominje mandat i izvrgava neugodnostima. Imaš zadnji primjer nekorektnosti od strane Ignisardenta prema Sari. Njoj se divim koliko predano svjedoči vjeru unatoč nekorektnostima kojima je izvrgnuta.
Pored toga ti još tražiš od nekih poznatih ljudi da ti prokažu svećenike na ovom forumu. Daj se malo zamisli činiš li dobro i zašto ne poštuješ nečiju volju da ti se sam ne javi?
hrki je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Pa vidim kako na tvoje postove treba odgovarati s vremenskim odmakom, a moram u njemu i raščlaniti što je tko pisao zbog nepravilnog citiranja. Sad mi pade na pamet kako bi tebi ta tvoja nesavršenost u citiranju mogla pomoći u razumijevanju invalidnih osoba.
Još bih te molio,
nožeš li mi dati izvor gdje si u crkvenim dokumentima vidio ovakav izričiti izraz:
hrki je napisao/la:
ili je nekome daje ili je ne daje ...
i ovaj
hrki je napisao/la:
nema potrebe da se pričao o objektivnom neznanju
ne razumijem šta ti ovdje nije jasno...i što mora biti neki citat iz crkv.dok.??
više puta smo rekli šta je milost i to sve govori
ne treba dalje nikakav specijalni citat iz dokumenta ...
Ja sam ti korektno pružio mogućnost da podastreš neki drugi crkveni dokument sa ovakvim izričitim tvrdnjama jer se iz izjave o Milosti, s kojom si se složio, ne iščitavaju ove tvoje izjave.
hrki je napisao/la:
jel znamo da Bog suvereno daje milost kome hoće...znamo
onda je lako zaključiti da moja prva tvrdnja je točna...netko dobiva milost netko ne
netko dobije milost pa je odbije...i taj propada
a netko ne dobije ni početnu milost da se obrati po Duhu svetomu i evv. postane katolik...i taj propada
Meni je za pobijanje tvojih tvrdnji, dovoljna samo ova izjava s kojom si se potpuno složio
„Božja milost je unutrašnji i nadnaravni dar, koji nam se daje bez ikakve naše zasluge nego po zaslugama Isusa Krista radi postizanja vječnog života.“ Spreman sam to učiniti ako ti obećaš da poslije toga nećeš stvar vraćati na početak. Dakle, hoćemo li logički uzeti samo ovu izjavu, s kojom smo se obojica složili, kako bi raspravili problematiku koja te muči?
hrki je napisao/la:
vi stalno polazite od krive pretpostavke da su ljudi dobri i da je početno stanje čovjeka ulaznica u raj?
...zanemarujete osnovnu dogmu kršćanstva o ISKONSKOM grijehu, po kome svi koji nisu krštenu u KC propadaju!
Molio bih te da se ovo tvoje prozivanje ne izrodi u puno puta viđeno vrijeđanje kada ljudi zbog svoje nemoći i neznanja počnu s prozivkama o panteistima, modernistima i sličnim gnusobama.
Ja osobno polazim od Božje dobrote, a nikako od čovječje naravi koja je ranjena grijehom.