ING,
ING je napisao/la:
Jasno je da je temelj crkve Kristove - KRIST sam - i o toj stijeni Isus govori, a ne o Petru.
Ta izjava postoji samo u Matejevom evandjelju (Mt16.18) i odnosi se na Krista samog kao stijeni na koju ce se izgraditi crkva Kristova.
Izvrćeš Isusove riječi, na protestantski način. Isus jasno kaže "TI si Petar, stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju". Dakle iz ovih riječi je nepobitno jasno da je Petar stijena.
Osim toga ove riječi nisu jedine Isusove riječi o Crkvi. Već sam ti navodio neke druge citate poput Mt 18,17 i Lk 10,16.
Citat:
S druge strane evandjelista Ivan je jedini koji govori o obnovi "hrama" za tri dana i objasnjenju te slike ucenicima (Iv2.19).
Tako da se ne moze govoriti o stilskom odstupanju istog evandjeliste/predaje. Radi se o DVA razlicita evandjeliste/predaje i s toga razlicitost u izrazaju i zmedju DVIJE razlicite biblijske scene.
Nakana svih evanđelista je jedna te ista: vjerno prenijeti čitateljima život i nauk Isusov. A ne skrivati istinu od čitatelja i zavaravati ih. Prema tome, ono što piše treba prihvatiti tako kako piše, a ne mudrovati neke svoje nategnute NEDOKAZIVE interpretacije samo zato što nam se ne sviđa 2000 godina katoličkog pravovjerja. U protivnom, morali bismo zaključiti da neki evanđelisti skrivaju istinu od svojih čitatelja - a to je apsurdan zaključak.
Citat:
Sto se tice odlomaka o poslusnosti prema crkvi i preziranju crkve prema neposlusnima (Mt18.17 i Lk10.16) one svakako nisu apsurdne vec izrazavaju odnos onih koji ne mogu doprijeti do rijeci Kristove i onih ljudi koji nose te rijeci u svom srcu (crkve).
Ali PRETPOSTAVKA svega toga je da je Crkva vidljiva; u protivnom, kako ću ZNATI koga trebam slušati??? SVATKO se može pozivati na neki svoj opskurni smisao Svetoga Pisma i samopravedno ga pravdati nekakvim svojim tobožnjim "uvidom" svoga samopravedno "prečistog" srca. Pa i ĐAVAO je to činio kad je Krista kušao u pustinji. I onda takvi za sebe tvrde da su neka prava nevidljiva "crkva"... Ti sebe proglašavaš tom "crkvom", ali zašto bih ti ja ili itko vjerovao?? Ne, takvo tumačenje doista nema nikakvog smisla.
Citat:
Kad Isus izgovara rijeci ucenicima u Lk10.16 on NE DAJE POSEBAN AUTORITET ucenicima, o, sobito ne Pilatski autoritet. On im NE govori tko vas prezire - prezirite i vi njega.
Očito da im ipak DAJE poseban autoritet. Naravno da ne kaže "prezrite i vi njega", ali ono što kaže, definitivno implicira poseban autoritet Isusovim učenicima, jer iz ovih riječi jasno proizlazi da NJIH moramo slušati ako ne želimo prezreti Isusa. Tko NJIH prezire, Isusa prezire.
Citat:
Svakako da ne moze svatko uzeti i tumaciti Sveto Pismo. Naposlijetku, ustanimo i pitajmo ljude oko nas da li oni sami za sebe mogu uzeti i priznati tu snagu i sposobnost. Onaj tko nema snage ni sposbnosti ce ti otvoreno reci da NEMA i vjerovatno ce usmjeriti prema sveceniku ili teologu.
A to nas onda dovodi do službene Crkve, koju si do sada sustavno odbacivao, i čiji je nauk NESPOJV s tvojim tezama. Dakle, prema tvojim shvaćanjima, ili su takvi ljudi koji "nemaju snage" - bez vlastite krivnje - osuđeni na nepoznavanje svete i spasonosne istine, ili moraš priznati autoritet službene Crkve, čime sam sebi i svojim shvaćanjima oduzimaš tlo pod nogama.
Citat:
TH, ne zahtjevam i ne podupirem koristenje razuma i srca zato da se umnozavaju vjere (osobito ne institucionalne) vec da svatko dolazi u sto OSOBNIJU domenu u svom odnosu s Bogom.
Osobni odnos s Bogom može se graditi tek NAKON spoznaje i prihvaćanja objektivne ISTINE o tom Bogu i o načinima uspostave odnosa s njime. A ta istina sadržana je u službenom Katoličkom nauku. Bez toga, dolazi se u opasnost da se neka vlastita fikcija proglasi "bogom" i da se uspostavlja odnos s tom fikcijom, dok se samoga sebe autosugestijom uvjerava da je to odnos s "bogom".
Citat:
Danasnji proces individualizacije je NEUMOLJIV i NEZAUSTAVLJIV. I on nije rezultat ljudskog izopacenja vec dio velikog i sirokog Bozjeg Plana koji nam pruza da ovladamo odredjenim kvalitetama unutar nas samih. Taj proces individualizacije se tvrdoglavo moze nastojati odbacivati i izbjegavati ga kao snaznu i odlucuju struju danasnjice, medjutim, ON SE DOGADJA i ne moze biti opovrgnut. Naprotiv, s njime treba zivjeti i treba ga oplemenjivati s Kristovom rijecju.
Bog je objavio istinu o sebi, ta istina je jedna, apsolutna, objektivna, i vječna. Samo na njoj može se graditi "odnos s Bogom". Sve drugo je pogrešno; gradnja na pijesku. Ako je istina jedna, onda tu nema mjesta individualizmu u kojemu svatko ima neku svoju verziju istine; individualizam je dakle očito zlo i zabluda. Ili će se on prestati događati, ili će svijet propasti.
Citat:
Ja nisam rekao da sam ja dokucio pravo znacenje Svetog Pisma i da sam jedini koji razmislja na ovaj nacin... TH, to zasigurno znas.
Proglasio si pogrešnim 2000 godina službenog katoličkog vjerovanja, vjere na kojoj su svoj život gradile tisuće svetaca i blaženika; umjesto toga nudiš neko svoje privatno shvaćanje Božje riječi za koje nitko nikada nije čuo, i nisi u stanju navesti niti jednu jedinu osobu koja bi potvrdila i složila se s tvojim mišljenjem. Ne tvrdiš izrijekom da si prvi i jedini, ali iz svega što govoriš upravo to proizlazi.
Citat:
Kad covjek zivi u svijetu koji je otvoreniji (jezicno, informacijski, iskustveno) onda on stvarno objektivno (unekoliko) moze primjetiti raznovrsnost struja, dubinu i sirinu raznih ljudskih nastojanja.
Vjerske istine nisu stvar ljudskih nastojanja (ljudska nastojanja nikada ne bi mogla dokučiti istine koje su striktno nadnaravne, a vjerske istine su mahom takve), nego su one stvar Božje objave, koja dolazi putem nauka Crkve.
Citat:
U smislu krscanskih praksi danasnjice treba biti ozbiljan i RAZUMJETI, zasto se cini nesto sto se cini!
Da, ali ti ih ne razumiješ. Službena Crkva ih je, naprotiv, razumjela kroz svih 2000 godina koliko postoji.
Smisao sakramenata je da vidljivim i opipljivim sredstvima donesu čovjeku nevidljivu MILOST POSVETNU koja mu je neophodno potrebna za spasenje. Ti izgleda nikako ne možeš shvatiti ovu jednostavnu svrhu sakramenata. Oni moraju biti, tvojim riječnikom rečeno,"izvanjšteni", jer ih je Bog uspostavio kao VIDLJIVE.
Da, naravno da je bitan sadržajni sloj Kristovih poruka. Ali upravo nam taj sadržajni sloj otkriva ISTINE, koje su preduvjet bilo kakvog shvaćanja biti sakramenata:
- da se čovjek rađa u stanju istočnog grijeha, bez milosti posvetne;
- da je čovjeku ta milost posvetna nužno potrebna za spasenje tj. za život vječni u raju poslje smrti;
- da čovjek ne može nikakvim svojim dobrim djelom tu milost zaraditi;
- nego da je ta milost nezasluženi dar od Boga;
- da je Bog odlučio tu milost dijeliti na vidljivi način, putem sakramenata Crkve;
- da je Bog propisao točan način tko može dijeliti te sakramente i na koji način to ima činiti.
To je dio poruka Isusovih; na tome se temelji katolički nauk o sakramentima. Žao mi je ako to ne možeš shvatiti ili prihvatiti, ali BOG je odredio da neke stvari MORAJU biti "izvanjštene". Tako su ih shvaćali i apostoli - pročitaj Djela Apostolska.
Citat:
Zlato i sjaj koji se koriste u Svetoj Rijeci nisu stvarna vrijednost po svojoj fizickom ili ovo-svjetnom mjerilu.
Iako zlato i sjaj u Sv. Pismu imaju sigurno i dublje, simboličko značenje, oni ipak JESU stvarno zlato i stvarni sjaj. Koriste se i danas i kroz svu povijest u Katoličkoj Crkvi, izražavajući upravo kroz svoju fizičku ovo-svjetovnu stvarnost dublju simbolički istinu: na veću slavu Božju.
Itd itd...
P.S.Napominjem da me neće biti do kraja tjedna.