Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 22:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: Pet svi 02, 2008 22:31 

Giovi, grijesis u tumacenju rijeci iz "Postanka". Kada je Bog reko Adamu i Evi "Ne jedite...jer cete umrijeti!", nije se mislilo na trenutacnu smrt, vec na smrt uopce! Smisao Bozje zabrane jadenja sa drveta poznanja dobra i zla imalo je znacenje: "Ako budete jeli sa toga drveta postacete smrtni "("umrijecete smrcu"-kao sto kaze u Pismu), a ne "umrijecete istoga momenta. (prema svetome Jovanu Zlatoustom, "Sestodnev-Besede na knjigu Postanja")

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 03, 2008 08:58 

Giovi je napisao/la:
Katolici su slobodni vjerovati da je stvaranje trajalo 6 dana ili neki drugi vremenski period.
Ono što je bitno, jasno i nepromjenjivo je Božja poruka nama, Bog je stvorio svijet.
"U vezi sa stvaranjem sveti tekst naucava istine koje je Bog objavio za nase spasenje,
koje omogucuju da "spoznamo duboku narav stvaranja, njegovu vrijednost i
svrhovitost, a to je slava Bozja"." (KKC 337)
Ja ću se zadržati na toj biti Božje poruke, jer raspravljanje o broju dana je često potaknuto međusobnim dokazivanjem, a ne potrebom našeg spasenja.

Tu je razlika između slobode katolika da vjeruju i isključivosti nekih protestantskih denominacija koje zagovaraju isključivi kreacionizam. Mislim da nisu ni svjesni koliko time ograničavaju Božju svemoć, prvenstveno u svojim očima.
Svatko tko je imalo upoznat s upravljačkim procesima, zna da je potreban daleko veći genij ako se nešto stvara jednim procesom koji uključuje puno faktora (vrijeme, jedinstvenost u oblikovanju svake pojave...) nego mađioničarski trik koji traje jedan tren.
Dakle za mene je postupan nastanak svijeta baš dokaz velike genijalnosti i svemoći našeg Boga.
Svatko neka vjeruje ono što smatra ispravnim bitno je za nas katolike, da nam protestanti ne nameću svoju viziju kao isključivu, jedino ispravnu i da nas nemaju pravo proglašavati nevjernicima ako ne vjerujemo kao oni.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 03, 2008 09:11 

Citat:
bitno je za nas katolike, da nam protestanti ne nameću svoju viziju kao isključivu, jedino ispravnu i da nas nemaju pravo proglašavati nevjernicima ako ne vjerujemo kao oni.

Ihvala Bogu da je svijet stvarao i bez katolika i bez protestanata,pa tako i ostali ljudi svijeta imaju prava na taj svijet,i Gospodinovu velicinu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 05, 2008 14:12 
Administrator

Rade Kumitkata je napisao/la:
Giovi, grijesis u tumacenju rijeci iz "Postanka". Kada je Bog reko Adamu i Evi "Ne jedite...jer cete umrijeti!", nije se mislilo na trenutacnu smrt, vec na smrt uopce! Smisao Bozje zabrane jadenja sa drveta poznanja dobra i zla imalo je znacenje: "Ako budete jeli sa toga drveta postacete smrtni "("umrijecete smrcu"-kao sto kaze u Pismu), a ne "umrijecete istoga momenta. (prema svetome Jovanu Zlatoustom, "Sestodnev-Besede na knjigu Postanja")

Slažem se da se te riječi moraju uzeti simbolično, jer Bog kaže Adamu:
"U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!" (Post 2,17)
Samo je pitanje trebamo li ovdje u prenesenom smislu shvatiti dan ili smrt. Jedno i drugo se očito ne može uzeti doslovno. U pravu si zato sa svojom primjedbom.
No što je simbolika a što doslovno u Knjizi Postanka možemo lakše shvatiti samo usporedbom sa ostalim dijelovima Pisma. Što se tiče vremenskog perioda stvaranja vrijede ista mjerila, i Crkva promatrajući cijelovitu Bibliju ipak ostavlja mogućnost za doslovno shvaćanje 6 dana, kao i za preneseno shvaćanje drugog vremenskog perioda.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 05, 2008 20:02 

Giovi, ako dozvolis. Ne mozes reci da je u pitanju simbolika jer nije. U pitanju je duhovna realnost i tu nema simbolike. Mislim da po pitanju tumacenja ipak treba da sledime tumacenja Svetih Otaca, koji su nam, makar do 11. stoleca, zajednicki.
Sveti Oci, naime, govore da su rijeci "u dan u koji okusis, umrijecete" recene ne u zapovjednom smislu, kao imperativ, naredba("umrijecete) vec u futuru, kao prorostvo, ali upotrebljene figurativno. Rijecju "umrijecete", sto je krajnja posledica neposlusanja covjeka, Bog je hteo reci da ce nakon ucinjenoga prijestupa nastupiti najprije duhovna, ontoloska smrt, a tek onda i fizicka. U sklada sa onime sto su rekli Sveti Irinej Lionski i Svetim Teofilom Antiohijski, rijec "umrijecete" su se odnosile najprije na duhovnu smrt(kao raskidanje zajednice neposlusanjem Onoga Koji je Besmrtan i Koji dava besmrtnost), a tek nakon duhovne smrti, rijec "umrijecete" imaju i bukvalno znacenje-fizicke smrti! "Neposlusanje ce rezultirati smrtnoscu najprije, a potom i definitivnom smrcu", htep je reci Bog, a upotrebio je rijec "umrecete" koja je krajnja posledica neposlusanja! Ako sami "tumcimo" Sveto Pismo zapadame u opasnosti protestantizma, tj beskonacnoga trvljenja i dijeljenja zbog razlicitih tumacenja i insistiranju na sopstvenom tumacenju kao najispravnijem. Zato sam hteo da ukazem na ovo. Nadam se da neces zamjeriti i hvala na izvrsnom objasnjenju razloga za upotrebu vina u evharistiji. Pozdrav, Rade.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 06, 2008 10:29 
Administrator

Već sam ti napisao da si u pravu sa svojom primjedbom, i sada ti to moram ponovno potvrditi.
Jasno je da je prvo nastupila duhovna smrt (postali su smrtni), pa onda fizička. Pitanje je samo vremena jednog i drugog, Justin Mučenik to tumači simbolikom dana, a da li je u pravu provjerio bih ako nađem vremena.

No da se vratimo na vrijeme stvaranja.
Kroz stoljeća su crkveni oci predložili mnogo interpretacija što znači 6 dana, počevši od 6 24 satna dana.
No postojala je i interpretacija da govor o 6 dana nije namijenjen prenijeti točno vrijeme stvaranja već okvir koji nam pojašnjava smisao i svrhu stvaranja. To je i najbliže današnjoj formulaciji iz katekizma.
Ne možemo sa sigurnošću definirati svaki dan kao 24 sata pa ni svaki dan zasebno kao simbol jednog dužeg vremenskog perioda (iako Hebrejska riječ za dan "yom" može označavati i dulji period), jer i dalje ostaju iste manjkavosti. Naime sunce nije stvoreno prije četvrtog dana, dakle nakon što je zemlja već imala hidrološki ciklus i ciklus dana i noći. Stvaranje sunca četvrti dan sugerira da dane ne treba uzeti kronološki, već da se radi o simbolici koja nam pojašnjava smisao i svrhu stvaranja.
"Pismo prikazuje Stvoriteljevo djelo na simbolican nacin kao slijed
sest "radnih" dana, koji zavrsavaju "pocinkom" sedmoga dana. U vezi sa
stvaranjem sveti tekst naucava istine koje je Bog objavio za nase spasenje,
koje omogucuju da "spoznamo duboku narav stvaranja, njegovu vrijednost i
svrhovitost, a to je slava Bozja"." (KKC 337)

Ipak, Crkva dozvoljava pritom vjerovati i da se radi o periodu o 6 24 satna dana.

Vrh

PostPostano: Sri svi 07, 2008 23:35 

Zeljko je napisao/la:
Da li je zaista svet stvoren za 6 dana ?
[mislim 6 x 24 sata]
Ili je to sektaska propaganda [pre svega mislim na adventiste]?

...Da Zeljko, lijepo rezoniraš,
zaista kršćanin postaje mag, kad Sveto Pismo
oslanja na ledenu matematiku i logiku,
a ne na živo Srce Isusovo, na ljubav koja i stvaranje
ispravno tumaći. Bog je tajna, vjera je tajna,
a sveta se tajna samo ljubavlju ispituje
i istinito spoznaje..nikako drukćije.
Bog je sigurno stvoreni svijet, ostavio nedovršenim,
da bi ćovjek, kao kruna svega stvorenoga, mogao biti
suradnik, graditelj, istražitelj i zahvalitelj za sve stvoreno...
bez obzira dali je dan trajao dvadeset ćetiri sata..
..ili milenij...!! Ništa se ne mijenja...!!

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 09:32 

Zeljko je napisao/la:
Da li je zaista svet stvoren za 6 dana ?
[mislim 6 x 24 sata]
Ili je to sektaska propaganda [pre svega mislim na adventiste]?

teško da je stvoren za 6 dana, u to nije vjerovao vjerojatno ni pisac tih redaka. pisao sam na temi "nedjelja dan za euhar., a ljudska duša je besmrtna", o porijeklu tjedna i subote. nije na temelju stvaranja nastao tjedan, nego je pisac uzeo već postojeći tjedan sa subotom kao predložak za opis stvaranja, i usput, kao poziv da se slavi šabat.
opis stvaranja nemože se shvatiti ako nemamo u vidu poimanje svijeta tadašnjeg vremena, o zemlji kao ploči na stupovima, okruženu vodama (majim), iznad nje svod (rakija-naglasak je na "ij"), a iznad svoda "gornje vode" (šamajim, usp. "donje vode" majim) (mala digresija-tako opći potop nije pljusak i poplava, nego pucanje "rakije", povratak u prvobitni kaos).
tako su prva tri dana obilježena dijeljenjem (svjetla od tame, majim od šamajim, vode od kopna), a drugi dio trećeg dana pa dalje "ukrašavanjem" (biljke, životinje, zvijezde i čovjek). tu vidimo poredak dostojanstva-biljke i nebeska tijela, pa ribe i ptice, pa zemaljske životinje, pa kruna svega-čovjek). zanimljivo je zamijetiti da sunce i mjesec, za razliku od poganstva, gdje su božanstva, ovdje svedeni na obična svjetlila. opis je u imperfektu, koji odgovara uglavnom našem futuru, ili radnji koja se stalno čini-stvaranje nije gotov čin, Bog neprekidno stvara i usavršava (evolucija!), a jednom će doći i buduće stvaranje-Krist.

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 10:39 

Na to pitanje nece nitko tocno odgovoriti. Dali je u pitanju bilo samo stvaranje Zemaljske kugle ili ostatak svemira,
koliko je to trajalo, samo dragi Bog moze znati.
Sigurno nije trajalo sest ili sedam dana, u Bibliji je dosta toga slikovito opisano, sto se
svega toga tice, poput prica za malu djecu.
Jedna od pretpostavki da je stvaranje svijeta trajalo cak i vise milenija, i da je Bog stvarao tako dugo
dok nije savrseno sve dovrsio. Sto se tice samog covjeka, hm, na sliku i priliku.. .
Slika

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 11:52 

Ja vjerujem da je bas za sest dana sve stvoreno. Price o evoluciji i o nekima milionima godina su najobicnije nebuloze i konstrukcije bez ikakvih dokaza. Ne slazem se sa adventistima da su svi oni koji vjeruju drugacije u krivu (slusao sam predavanje jednoga adventiste, koji je rekao da su oni krscani koji ne vjeruju u sest dana stvaranja-sljam!. Kao dokaz mogu vam ispostaviti postom dvd sa istim predavanjima. U pitanju je izvjesni Miroljub Petrovic iz Novoga Sada, predsednik CPS-a za Srbiju). Najbitnije je da se vjeruje u Krista, ali i stvaranje je veoma bitno i dava izuzetnu silu i ljepotu Kristovoj jevangelskoj Rijeci.

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 13:24 

najveći problem svih mogućih protestanata i ostalih doslovnih tumača Biblije je taj što gledaju Bibliju očima modernog čovjeka 20. i 21.st., zaboravljajući da se treba uživjeti u svijet jezika , simbola i shvaćanja onoga vremena i prostora, što se tiče predavanja sa šljamom, koje je rade spomenuo u prethodnom postu, vjerojatno se sam pisac postanka smije takvim "predavačima"

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 16:05 

Ljudi, prica o postanku svijeta je toliko duboka i prije svega istinita da ne moze biti rijeci o nekakvoj alegoriji ili metafori. Procitajte tumacenja Ivana Zlatoustog, Jefrema Sirijca ili Vasilija Velikoga (Sestodnev)molim vas i uvjericete se da je ta prica toliko cudnovatao istinita, da je prosto, makar za mene, nemoguce da je bilo drugacije negoli je opisano tamo.

Vrh

PostPostano: Pon lip 02, 2008 15:38 

...No, kako bilo da bilo, ali jedno je sigurno,
Bog se nije nimalo šalio, kad je izustio prvu
stvaralaćku rijeć, od ćije moći je zagrmio i
stresao se cijeli svemir...!
Vjerujem djetinjom vjerom...kad je izustio..."Neka bude"..
i bilo je tako...! Dakle,vjerujem u izvještaj
o stvaranju u kojem Bog zapovijedi... i to se dogodi...!

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: Uto lip 03, 2008 08:14 

To bi onda znacilo da djeca Adama budu besmrtna i tako dalje?

Vrh

PostPostano: Uto lip 03, 2008 10:15 

Ja vjerujem da je bas za sest dana sve stvoreno. Price o evoluciji i o nekima milionima godina su najobicnije nebuloze i konstrukcije bez ikakvih dokaza.

Ovo jednostavno nije točno. da sad nebi išli u znanstveno tumačenje koje je jasno znanstvanicima i za koje trebaju znanstvena polazišta, mene bi zanimalo Rade što ti misliš je li veći dokaz nečije moći da netko stvori u trenu jabuku u tvojoj ruci ili da ju stvara tako da raste i dozrijeva. S tim u vezi promotrimo današnje djelovanje Boga, nastaju li jabuke same od sebe ili rastu. Bog djeluje na isti način i sada i prije jer je nepromjenjiv u tome da neprestano stvara. On je jedna dinamika a ne statika.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata