Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lip 27, 2008 10:58 

Krizostom je napisao/la:
... u smislu da je Josip poslije rođenja Isusova s Marijom živio spolno….

...Za ovo bi te trebalo iskljućit sa foruma...

Vrh

PostPostano: Pet lip 27, 2008 13:52 

Krizostome ti znaš, iako si adventist, da nama Katolicima Biblija nije jedini izvor vjere nego i Sveta predaja koju mi imamo a oni koji su osnovani u prošlom stoljeću niti ne mogu imati, pa se prave da mogu tumačiti stvari kako im je najprirodnije. Isusova majka je Blažena Djevica Marija kako sada tako i za vrijeme života na zemlji. Ne zanima me što tebi bolje paše ovako ili onako ti svoju vjeru krojiš kako ti paše a istinu ima pravo tumačiti samo Duhom Svetim nadahnuto učiteljstvo crkve a neki s dopisne teologije.

Citat:
Kao treće, u židovskoj se kulturi tog doba smatralo da bračni par uživa ne samo slobodu nego i da ima dužnost ispunjavati Božju zapovijed o plođenju i množenju, osim ako jedan njegov član nije zbog nečeg nečist ili tjelesno oštećen. Ako su Josip i Marija bili pobožni Židovi, a sve upućuje na to da jesu, vrlo je vjerojatno da su poštovali Zakon, napose s obzirom na to što se na brak gledalo kao na sredstvo nastavka obiteljske loze i očuvanja njezine baštine

Ovo isto ne stoji jer je puno primjera jedinstvenog ponašanja i događanja koji su vezani uz Isusovo vrijeme na zemlji, poput krštenja koje je radio Ivan a u starih židova takvo što nije bilo uobičajeno.
Marijino Djevičanstvo je jedinstveni događaj u povijesti Crkve i ništa prije niti poslije nije mu slično. Naravno da ćeš ti tupiti svoje ali te upozoravam da si na Katoličkom forumu i da ne iznosiš krivovjerje.

Vrh

PostPostano: Pet lip 27, 2008 14:05 

Cemu teme i odgovori i pitanja kad je sve zabiljezeno u Katolickom nauku? Cemu Forum Giovi?

Vjernici danasnjice znaju sto nauk govori, no problem je u tome sto to uopce ne pomaze prakticnom razumjevanju i primjenjivanju u zivotnoj stvarnosti... stoga i pitanja i preispitivanja i pokusaj da se doprinosi odgovornim krscanskim stavom...
Naposlijetku, duznost nam je savjesno pruzati svoj stav u slobodi vjerskog misljenja. Ako nije tako, cemu slijepo vjerovanje u nesto sto su teolozi 4 stoljeca utemeljili ("u-stjenili") i nesto u cemu krscani svih vremena pa i ovog ne mogu imati svoj doprinos.

To mu dodje slicno formiranju Zakona i morala koji diktiraju unuci najbogatijih politicara i poduzetnika. I svi ostali u su tu kao tzv. demokratske "slobodne" figure.

Ono sto jest Istina je zabiljezeno i prije 4-og stoljeca, i prije KC nauka.

Bilo djelom "Rasprave" ili neke druge kategorije, ono sto bilo navedeno ovdje je s punim pravom zabiljezeno i prisutno vjernicima da u slobodi svoje savjesti promisljaju, izlazu svoje stavove i na taj nacin doprinose formiranju jasnijeg razumjevanja Svetog Pisma.

Vrh

PostPostano: Pet lip 27, 2008 14:11 

ING je napisao/la:
Cemu teme i odgovori i pitanja kad je sve zabiljezeno u Katolickom nauku? Cemu Forum Giovi?

Vjernici danasnjice znaju sto nauk govori, no problem je u tome sto to uopce ne pomaze prakticnom razumjevanju i primjenjivanju u zivotnoj stvarnosti... stoga i pitanja i preispitivanja i pokusaj da se doprinosi odgovornim krscanskim stavom...
Naposlijetku, duznost nam je savjesno pruzati svoj stav u slobodi vjerskog misljenja. Ako nije tako, cemu slijepo vjerovanje u nesto sto su teolozi 4 stoljeca utemeljili ("u-stjenili") i nesto u cemu krscani svih vremena pa i ovog ne mogu imati svoj doprinos.

To mu dodje slicno formiranju Zakona i morala koji diktiraju unuci najbogatijih politicara i poduzetnika. I svi ostali u su tu kao tzv. demokratske "slobodne" figure.

Ono sto jest Istina je zabiljezeno i prije 4-og stoljeca, i prije KC nauka.

Bilo djelom "Rasprave" ili neke druge kategorije, ono sto bilo navedeno ovdje je s punim pravom zabiljezeno i prisutno vjernicima da u slobodi svoje savjesti promisljaju, izlazu svoje stavove i na taj nacin doprinose formiranju jasnijeg razumjevanja Svetog Pisma.

Oprosti ali trolaš opet, jasna su pravila na dijelu Odgovori svoja promišljanja možeš izraziti na dijelu Razgovori ovaj dio je za ljude u dilemi kad hoće nešto jasno pitati i dobiti odgovor.

Vrh

PostPostano: Pet lip 27, 2008 18:26 

Živac
Citat:
Nisi spomenuo niti jedan, barem ne u ovom topicu. Pa jel ima ovdje netko s kim se može pričati?

kažem, iščitaj postove od početka, pa ćeš vidjeti. ako misliš na konkretne citate, moram reći da se Biblija ne tumači samo navođenjem citata.

Citat:
"Nasljeđivanje" istočnoga grijeha je mitološki govor i nema veze sa biologijom. Grešnost, odnosno istočni grijeh je svostvo duše koje svaki čovjek ima kao Adamov sin u mitološkm smislu, a ne kao biloški sin svog grešnog oca ili majke. Osim ako mu nije dana posebna milost, kao što je dana Mariji.

Marija je bezgrešna jer Bog želi ljudsku suradnju u svakom svom djelu. Tako i najveće djelo spasenja zahtijeva najveću ljudsku suradnju, osobe koja je čak bez istočnoga grijeha. To nema veze sa očuvanjem Isusa od nasljeđivanja grijeha, kao imao bi ga da je Marija bila grešna... :roll: Marija sa istočnim grijehom jednostavno ne bi mogla reći "evo službenice Gospodnje", i zato je to bilo potrebno.

suprotno, istočni grijeh se tako prenosi. Biblija ne gleda na tijelo i dušu, već cjelovitog čovjeka, dakle to je svojstvo čovjeka, a ne njegove duše, jer čovjek jest duša. Isus je svoju ljudsku bit primio od nje, nije to bilo samo zbog njene suradnje, zato se i kaže da bi bila dostojan stan Sinu Božjemu.

Citat:
Znači imali su spolni čin?

ne, nego sam ti objasnio što razumijem pod sjedinjenjem u jedno tijelo, što si me pitao.

Citat:
Molim? O čemu ti?
Mt 22:23-30; Mk 12:18-27 i Lk 20:27-40 su prejasni u tome da se radi o životu nakon uskrsnuća.
[/quote]

koji ne bi bio moguć bez Marije, Isusa i njihovog odnosa i djela.

Vrh

PostPostano: Pet lip 27, 2008 18:35 

Krizostom

Citat:
Isus dolazi propovijedati u Nazaret…Njegovi sumještani ne znaju što bi s njim, pa ga stavljaju među njegove ukućane……“Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? I sestre mu nisu li sve među nama?“ (Matej 13, 55.56.)

Mnogi tvrde da je Jakov, Isusov bratić, rođak. Ali u grčkom postoji riječ za bratića – anepsios – ali s njom nisu nikada označeni ni Jakov ni ostala braća i sestre. U stvari upotrijebljena je riječ adelfos, koja normalno označava brata po krvi.

točno, no evanđelje su pisali židovi, koji su razmišljali semitski, te primjenili doslovnu grčku riječ s temeljnim značenjem. primjenjeno na semitski ambijent, gdje su riječi višeznačne (pokazao sam gore), plus analiza imena koju sam prikazao, dobivamo rođake. naravno, ne trebam ni spominjati da KC ne uzima samo Bibliju za tumačenje, pošto bi to bilo nebiblijski.
Citat:
Kao drugo, priča o Marijinom djevičanstvu (a koju su ispričali Matej i Luka) po svemu sudeći je ograničena na Isusovo rođenje. Kad Josip doznaje da mu je zaručnica trudna, on najprije želi diskretno raskinuti zaruke, ali mu se u snu pojavljuje anđeo te mu veli da nastavi vezu: „Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu je rekao anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu. I ne upozna je dok ne rodi sina“. (Mt 1, 24.25.) Tu bi rečenicu na grčkom bilo najprirodnije pročitati u smislu da je Josip poslije rođenja Isusova s Marijom živio spolno….znamo što riječ upoznati u Bibliji znači…Adam upozna Evu a ona zače i rodi Kajina..

ne mora nužno značiti, što se tiče izvornika, da je nastupila promjena, nakon rođenja, odnosa Josipa i Marije, pogotovo čitano u kontekstu cijelog NZ-a.

Citat:
Kao treće, u židovskoj se kulturi tog doba smatralo da bračni par uživa ne samo slobodu nego i da ima dužnost ispunjavati Božju zapovijed o plođenju i množenju, osim ako jedan njegov član nije zbog nečeg nečist ili tjelesno oštećen. Ako su Josip i Marija bili pobožni Židovi, a sve upućuje na to da jesu, vrlo je vjerojatno da su poštovali Zakon, napose s obzirom na to što se na brak gledalo kao na sredstvo nastavka obiteljske loze i očuvanja njezine baštine
[/quote]

no moramo isto tako biti svjesni da njih dvoje ipak nisu bili obični židovski par svoga vremena. nije mala stvar nositi Boga u sebi, te spavati sa ženom koja je Bogorodica.

Vrh

PostPostano: Pet lip 27, 2008 18:39 

Citat:
Domenika je napisao/la:
Krizostom je napisao/la:
... u smislu da je Josip poslije rođenja Isusova s Marijom živio spolno….

...Za ovo bi te trebalo iskljućit sa foruma...

znaš Domenika, ondje gdje se ne cijeni život u celibatu i djevičanstvu, tako jasno preporučen u Bibliji, ondje je teško i shvatiti biblijsku istinu o Marijinu djevičanstvu..

Vrh

PostPostano: Sub lip 28, 2008 10:16 

haim je napisao/la:

znaš Domenika, ondje gdje se ne cijeni život u celibatu i djevičanstvu, tako jasno preporučen u Bibliji, ondje je teško i shvatiti biblijsku istinu o Marijinu djevičanstvu..

...Znaš Haime...da je ovo rekao neki rođeni autentićni adventista,
to bi za mene i bilo prihvatljivo...ali kad to kaže otpali katolik "Krizostom"
onda je to ćista provokacija i osveta...pljuvanje po Katolicizmu...!!

Vrh

PostPostano: Sub lip 28, 2008 20:46 

Posljedica istočnoga grijeha jeste i smrt, da ili ne?
Ako jeste, Marija nije bila liješana baš svih posljedica - smrti kao primjer.
Ono što je Bogu Ocu(time i Sinu i Duhu Svetomu - dakle Trojedinomu) bilo najbitnije jeste da Marija bude
1. Djevica, čista(ne "glumica");
2. Pošlušna kao 1. Eva (do grijeha);
3. Da svojom voljom odluči biti Majkom Božjom("Evo me službenice...")
Marija je ove uvjete(sigurno ih ima još)ispunila.

A samo začeće - dakako da je bila djevica i u 9. mj. trudnoće. Kako?
Kao mladića od 17. do 22. me je mučio taj isti "problem". Onda je Bog sam "upetljao svoje prste".
Došao sam do - u to vrijeme rijetke - literature, koja objašnjava sve u vezi tada poznate genetike. Pročitavši i detaljni opis jednog laboratorijskog eksperimenta sa žabom - mogao sam reći jedino: "Bože, hvala ti"!
Zašto?
Danas je genetska manipulacija postala čak opasnost, jer je čovjek toliko zašao u genetiku.

Što je Doli?
Zar je to "bezgriješno" začeta ovca?
A što reče anđeo Gabrijel Mariji?
"Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!" (Lk 1,35-37)

Pa, ako je u ono moje mladenačko doba čovjeku već tada bilo moguće restriktivnim enzimima odstraniti "suvišno" iz najobičnije stanice kože od "mame"-žabe uzete, da bi takvom stanicom oplodio stanicu(jaje)mame-žabe da dobije živu kopiju spomenute žabe - što li je sve(zaključio sam tada) tek sve moguće Bogu Stvoritelju!

Od jedne…recimo kapljice Marijine krvi(da ne ulazimo u jajnik) može li(da pitam SMIJE LI?) sam Bog učiniti nešto kao i čovjek?
On je daleko veći "majstor" na području NJEGOVE genetike, pa mu je čista igrarija stvoriti - ne vjernu kopiju Marije - posve novo ljudsko biće, ali ne bilo kakvo, nego KAKVO JE ON SAM ŽELIO…
To će biti Otkupitelj!
I čovjekov brat.
Prvenstveno NJEGOV SIN - dakle Bog.

Stoga je Marija ne samo ono "morala" biti, nego na najprirodniji način i BILA i ostala djevica po Božjem naumu, kako to On i sam reče po prorocima: "Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel - što znači: S nama Bog"!

Vrh

PostPostano: Sub lip 28, 2008 23:59 

Ajde Zdrave...piši malo kraće postove,
ovako se gubiš u nepotrebnoj širini....
Sve se to može reći...kratko i jezgrovito,
ćemu tolika filozofiranja...?
...Dok je naš Bog taaaako Jednostavan...!!

Vrh

PostPostano: Ned lip 29, 2008 07:22 

Smatrao sam da je sve ovo važno, čak i moja mladelačka muka.
Ako nekome treba zabavljač, sory.
Jer nisam taj.
Ako je moj post filozofiranje - što je sa Krizostom?
Ili bi ti zbog ovakvog moga posta rekla da i za mene vrijedi ono tvoje:" ...Za ovo bi te trebalo isključiti sa foruma..."?
Valjda što sam se kao novi usudio...hm...Po forumima je to česta praksa, zar ne?

Vrh

PostPostano: Ned lip 29, 2008 21:15 

Molim objašnjenje zašto je moj prvi post maknut sa teme odgovora? Njime nisam ušao u raspravu nego odgovorio na pitanje potpuno u skladu s katoličkim naukom. Što se ne bi moglo reći za ovo:

Giovi je napisao/la:
Citat:
U Mt 1,25 piše:"I ne upozna je dok ne rodi sina.I nadjenu mu ime Isus." Znači da je Josip upoznao Mariju nakon što je rodila sina.

U Evanđelju ne piše da je Josip upoznao Mariju poslije Isusovog rođenja,
radi se o načinu izražavanja koji je sličan onome u knjizi Samuelovoj: "Mikala, Šaulova kći, ne imade poroda do dana svoje smrti." (2 Sam 6, 23)

U knjizi Samuelovoj se radi o stilskoj figure, jer je jasno da se ne može roditi nakon smrti. Naprotiv, Matej je zaista, ne eksplicitno, ali implicitno rekao da je Josip upoznao Mariju nakon rođenja sina. To je jasno svakom tko to čita, i ne treba izmišljati i natezati tekst kako kome paše. Budući da nije bio eksplicitan, moguće da nije bio siguran ili se dvoumio, na temelju čega se mogu temeljiti suprotne tvrdnje, to stoji.

Prema ovome, tražim da se moj odgovor vrati u odgovore, i tražim da se doda moj gornji komentar ili obriše taj dio Giovievog odgovora, jer ne mogu pod trebalobibiti odgovorima nauka pisati nečije teološko nagađanje.

Umoran od gomile "katoličkih" foruma na kojima se provodi jednoumlje, došao sam na ovaj očekujući da se tu može ispravno teološki raspravljati, poebno kad sam slike papa. Nemojte me razočarati. :|

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Pon lip 30, 2008 06:34 

Živac je napisao/la:
Molim objašnjenje zašto je moj prvi post maknut sa teme odgovora? Njime nisam ušao u raspravu nego odgovorio na pitanje potpuno u skladu s katoličkim naukom.

U dijelu "Odgovori" se odgovara u skladu s Katoličkim naukom a ne raspravlja mada mnogi kao Krizostom, ING, pa i ti Živac donekle, zloupotrebljavaju to za iznošenje nekih svojih pogleda na vjeru. To je prihvatljivo ovdje na razgovorima ali tamo nije.
Od tvog odgovora je počela rasprava pa je i razumljivo da je on prebačen ovdje, kao početak rasprave.
Ono što je u skladu s katoličkim naukom je zapisano u Katekizmu a on jasno govori da je Marija vazda djevica.

Citat:
Prema ovome, tražim da se moj odgovor vrati u odgovore, i tražim da se doda moj gornji komentar ili obriše taj dio Giovievog odgovora, jer ne mogu pod trebalobibiti odgovorima nauka pisati nečije teološko nagađanje.

Ajde, ajde pa dozvolit ćeš vodstvu foruma da procjenjuje što je potrebno staviti a što ne. Imaš ovdje mjesta za raspravu a što će biti na odgovorima ipak odlučuje Admin i to s pravom koje mu pripada.
Citat:
Umoran od gomile "katoličkih" foruma na kojima se provodi jednoumlje, došao sam na ovaj očekujući da se tu može ispravno teološki raspravljati, poebno kad sam slike papa. Nemojte me razočarati. :|

Brate Živac pa nitko ti ne brani teološku raspravu, dapače ali nema nametanja nečeg što nije dio nauka Katoličke Crkve već tvoje viđenje u dio "Odgovori".
I na kraju sačuvao nas Gospodin od svakog egoizma.

Vrh

PostPostano: Pon lip 30, 2008 09:54 
Administrator

Živac je napisao/la:
Molim objašnjenje zašto je moj prvi post maknut sa teme odgovora? Njime nisam ušao u raspravu nego odgovorio na pitanje potpuno u skladu s katoličkim naukom.

Mislio sam ostaviti prvih nekoliko postova, pošto tvoj prvi odgovor nije bio potpun, no rasprava se tako proširila da to nisam mogao izvesti te sam na kraju premjestio sve postove. Ono što je bilo dvojbeno u prvom postu je tvoj odgovor:
Citat:
Iz navedenog Matejevog citata zaista je vjerojatno da je imala normalni bračni život sa Josipom nakon Isusovog rođenja, što bi bilo i u skladu sa kršćanskim poimanjem braka.
Na "Odgovorima" dajemo samo odgovore u skladu sa Crkvenim učenjem, a pošto se ovaj dio odgovora ne slaže sa naukom iz Katekizma, niti sa objašnjenjem retka Mt 1,25 iz Jeruzalemske Biblije, morat ćeš ga potkrijepiti nekim crkvenim spisom ako želiš da ga vratim u "Odgovore".

Što se tiče mog odgovora "U Evanđelju ne piše da je Josip upoznao Mariju poslije Isusovog rođenja" on je potpuno u skladu sa pojašnjenjem retka "I ne upozna je dok ne rodi sina" Mt 1,25 iz Jeruzalemske Biblije u kojem se izričito kaže da "Ovaj izričaj ništa ne govori o kasnijem razdoblju".

Vrh

PostPostano: Pon lip 30, 2008 12:24 

evo sinoć razgovarao s jednim teologom u vezi ovog problema i on mi reče da u Grčkom izraz "dok" nema isto značenje kao u našem jeziku pa to baca skroz drugo svjetlo.Kaže da to ne znači da je i upoznao

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata