Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 02:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 207 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Sub lis 18, 2014 01:33 

pelegrin je napisao/la:
Iz knjige:"Pisma iz sužanjstva" (1951-1960)
Alojzije Viktor Stepinac
Priredio dr. Juraj Batelja

strana 13.
Krašić, 26. travnja 1953.

Pismo vlč. Vinku Komeričkom, (38) župniku i dekanu, svome školskom kolegi iz gimnazije, u ovom pismu Kardinal poziva na vjernost Crkvi i Svetome Ocu.

Carissime!
Primio sam Tvoje cijenjeno pismo sa potpisima ostale braće svećenika prigodom ispovijedi u Desiniću. Svima srdačna hvala na dobrim željama k Uskrsu.
Znam, da vam nije lako u ovim danima. Tim više, što se našlo nekoliko kukavaca (koje ja smatram izdajnicima Crkve Božje) koji su kraj svih opomena sa strane
Ordinarija (39) pali na ljepak žalosnom društvu, s kojim sveti Ćiril i Metod nemaju baš nikakva posla, jer ide za ciljem posve protivnim od njihovog, to jest za
odcijepljenjem od pećine Petrove. Do konca pak svijeta ostaje na snazi: "Ubi Petrus ibi Ecclesia!" (40) (podebljao i potcrtao pelegrin)
Lijepo pozdravi sve potpisnike, kad Ti se pruži prilika. Neka ih prati blagoslov Božji, da ostanu vjerni svojem svećeničkom pozivu, a dosljedno i Crkvi Kristovoj.
Oluja će proći, a Bog ostaje!
Uz sveti blagoslov
+ Alojzije kard. Stepinac
nadbiskup zagrebački

Gdje je Petar, tamo je i Crkva - vrijedilo je to i za vrijeme Vigilija, Honorija I., Benedikta IX. ili Aleksandra VI. Malo proguglaj Pelegrine, pa razmisli.

Osim toga, ako ti to išta znači, ovako većina biskupa na Sinodi za obitelj shvaća vjernost Petrovom nasljedniku = Crkvenom Nauku

https://www.youtube.com/watch?v=AKAHM1vqYAU

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sub lis 18, 2014 13:08 

Ignisardent je napisao/la:
Benedikt XVI. je bio najveći Papa od Pija XII. do danas, ponižavan i vrijeđan od medija i javnosti od početka do kraja svog raspetog pontifikata. Njegova je veličina u tome što nije ni za korak odstupio od Nauka, nego je ostao njegovim čuvarem i braniocem, što i jest uloga Pape. Ali nije se "znao" prilagoditi vremenu u kojem živimo, kao ni njegov Učitelj prije 2000 godina.

Ignisardent, iz kojeg si to prsta isisao? :)
Čime, kako i zašto si "izbrisao" ime Ivana Pavla II?
(ne kanim ulaziti u detalje oko pedofilije i imena pape Benedikta XVI. Samo mi objasni onaj boldani dio, molio bih...Hvala unaprijed!).

Vrh

PostPostano: Sub lis 18, 2014 13:18 

Ne znam treba li se smijat ili plakat. U Crkvi je najveći onaj tko je svet. Od Pija XII. na ovamo imamo dva sveca, koji je onda kriterij da jedan živući papa (nema veze što je u mirovini) bude veći od njih. I tko to daje objektivnu procjenu kriterija za nečiju veličinu. Smiješno je ili žalosno, kako tko hoće, da se bilo koji čovjek usudi mjeriti vjernost nekog čovjeka mimo kriterija Crkve. I još bolje kad proziva bilo koga radi nevjernosti nauku Crkve. Stvarno poludjeli svijet!

Vrh

PostPostano: Sub lis 18, 2014 14:03 

zdrave je napisao/la:
Benedikt XVI. je bio najveći Papa od Pija XII. do danas, ponižavan i vrijeđan od medija i javnosti od početka do kraja svog raspetog pontifikata. Njegova je veličina u tome što nije ni za korak odstupio od Nauka, nego je ostao njegovim čuvarem i braniocem, što i jest uloga Pape. Ali nije se "znao" prilagoditi vremenu u kojem živimo, kao ni njegov Učitelj prije 2000 godina.

(ne kanim ulaziti u detalje oko pedofilije i imena pape Benedikta XVI. Samo mi objasni onaj boldani dio, molio bih...Hvala unaprijed!).

Kardinal Rotvajler, tako su ga zvali ako se ne varam. Prefekt Kongregacije za nauk vjere 1981-2005., napadan još i tada dok je bio glavni oslonac Sv. Ivana Pavla II. Njemu najviše možemo zahvaliti za slavnu deklaraciju Dominus Jesus. Kao Papa, učinio je ono što se nitko ne bi usudio od 2. vatikanskog naovamo, hrabrom izjavom o "proroku" Muhamedu i islamu. I sve ono što je napisao i rekao o "teologiji kontinuiteta" nasuprot "teologiji prekida", vezano uz primjenu 2. vatikanskog sabora, a nasuprot falsifikatorima tog istog Sabora pod firmom infamoznog "duha koncila" (kojeg?!), i sve ostalo što je govorio i pisao (kritika liturgijske obnove, kako se provodi u pastoralnoj praksi, ispravljanje pogrešnih historijskih analiza vezanih uz povijest liturgije, posebno raskrinkavanje navodne povijesnosti obreda versus populum, osnove za novus ordo Misu), mediji su nepogrešivo prepoznali kao konzervativni, opresivni katolicizam, i tretirali su ga shodno tome. U svemu, potpuna suprotnost današnjem Papi.

Da ne spominjem Summorum Pontificum...

Što se tiče detalja oko pedofilije, u koje ne kaniš ulaziti, povezivali su to mediji podjednako i s imenom Ivana Pavla II. Jednako neosnovano i tendenciozno, i s istom namjerom.

Žao mi je ako je ispalo da želim umanjiti ulogu i značaj Ivana Pavla II, nije mi to bila namjera, posebno ne danas kad se katoličko pravovjerje brani upravo njegovim imenom (posebno egzortacijom Familiaris Consortio) ali uvjeren sam da će povijesna analiza, kad jednom bude pravljena, ukazati da je glavna figura u povijesti Crkve našeg vremena bio Benedikt XVI.

Uostalom, bez detaljne povijesne analize, za koju treba i neka vremenska distanca, nemoguće je procjenjivati ijedan pontifikat, posebno s obzirom na odnos između vjere i geostrategije, ali to je već druga tema.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Zadnja izmjena: Ignisardent; Sub lis 18, 2014 14:10; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub lis 18, 2014 14:05 

zdrave je napisao/la:

Što se tiče Ivana Pavla II, jedno njegovo čudo, koje se dogodilo u četvrtak

http://rorate-caeli.blogspot.com/2014/1 ... .html#more

Vrh

PostPostano: Sub lis 18, 2014 14:40 

sara je napisao/la:
Ne znam treba li se smijat ili plakat. U Crkvi je najveći onaj tko je svet. Od Pija XII. na ovamo imamo dva sveca, koji je onda kriterij da jedan živući papa (nema veze što je u mirovini) bude veći od njih. I tko to daje objektivnu procjenu kriterija za nečiju veličinu. Smiješno je ili žalosno, kako tko hoće, da se bilo koji čovjek usudi mjeriti vjernost nekog čovjeka mimo kriterija Crkve. I još bolje kad proziva bilo koga radi nevjernosti nauku Crkve. Stvarno poludjeli svijet!

A koji su to kriteriji Crkve tko je najveći, to da je netko mrtav? Jer znamo da nitko ne može biti proglašen svetim dok je živ. Ja sam uvjeren da će i Benedikt XVI. biti jednom proglašen svetim. Istina je da je i "najmanji u kraljevstvu Božjem veći od" Benedikta XVI. ali kad govorimo o Papama, mislimo na ovaj zemaljski pontifikat. Kriteriji koje Crkva ima u vezi proglašavanja svetosti osoba, uključujući i Pape, ne uključuje uvijek iste kriterije na osnovu kojih tvrdimo da je neki pontifikat bio uspješniji.

Kad se radi o takvom uspoređivanju među Papama, pomoći ću ti primjerom: Pavao III. bio je sigurno veći Papa, da ne kažem efikasniji, od Klementa VII, ali je Klement sigurno bio svetiji. Ovdje kompariranje uopće nema veze s kriterijem Crkve na osnovu kojih se određuje svetosti - Klementa nikada nitko nije optužio za osobnu nedostojnost, nije imao ljubavnice, ništa, ali je kao Papa bio neuspješan, nasuprot Pavlu III, koji bi vjerojatno bio proglašen svetim, da nije iza sebe ostavio čopor sinova, od kojih je jedan osnovao čak i vladarsku dinastiju. Uglavnom, pogriješila si što si kriterij kojim Crkva prepoznaje svetost proširila na područje koje mu ne pripada - svetim se proglašava osoba Pape, ne pontifikat. Klement bi npr. bio proglašen svetim da je podnio mučeništvo zbog kreposti (a malo mu je falilo), ali bio je loš papa.

Ovo sam naveo samo kao primjer, nema nikakve veze s kompariranjem Sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Kao što, kad bih rekao da je Grgur I. bio veći papa od Pija X., to ne bi značilo da sam se služio kriterijima kojima je Crkva procijenila da su oboje sveti. Mislim da je za jednu vjeroučiteljicu u današnje vrijeme jako važno da razumije takve stvari. S obzirom na kulturu dijaloga, koja je integralni dio modernističkog katolicizma, kao i s obzirom na to da se KRITERIJI CRKVE DANAS MIJENJAJU U SKLADU S DUHOM VREMENA, odnosno u skladu s mogućnostima primjene istih, samo što ti to nemaš hrabrosti
priznati.

Vrh

PostPostano: Sub lis 18, 2014 21:28 

sara je napisao/la:

A koji su to kriteriji Crkve tko je najveći, to da je netko mrtav? Jer znamo da nitko ne može biti proglašen svetim dok je živ. Ja sam uvjeren da će i Benedikt XVI. biti jednom proglašen svetim. Istina je da je i "najmanji u kraljevstvu Božjem veći od" Benedikta XVI. ali kad govorimo o Papama, mislimo na ovaj zemaljski pontifikat. Kriteriji koje Crkva ima u vezi proglašavanja svetosti osoba, uključujući i Pape, ne uključuje uvijek iste kriterije na osnovu kojih tvrdimo da je neki pontifikat bio uspješniji.

Kad se radi o takvom uspoređivanju među Papama, pomoći ću ti primjerom: Pavao III. bio je sigurno veći Papa, da ne kažem efikasniji, od Klementa VII, ali je Klement sigurno bio svetiji. Ovdje kompariranje uopće nema veze s kriterijem Crkve na osnovu kojih se određuje svetosti - Klementa nikada nitko nije optužio za osobnu nedostojnost, nije imao ljubavnice, ništa, ali je kao Papa bio neuspješan, nasuprot Pavlu III, koji bi vjerojatno bio proglašen svetim, da nije iza sebe ostavio čopor sinova, od kojih je jedan osnovao čak i vladarsku dinastiju. Uglavnom, pogriješila si što si kriterij kojim Crkva prepoznaje svetost proširila na područje koje mu ne pripada - svetim se proglašava osoba Pape, ne pontifikat. Klement bi npr. bio proglašen svetim da je podnio mučeništvo zbog kreposti (a malo mu je falilo), ali bio je loš papa.

Ovo sam naveo samo kao primjer, nema nikakve veze s kompariranjem Sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Kao što, kad bih rekao da je Grgur I. bio veći papa od Pija X., to ne bi značilo da sam se služio kriterijima kojima je Crkva procijenila da su oboje sveti. Mislim da je za jednu vjeroučiteljicu u današnje vrijeme jako važno da razumije takve stvari. S obzirom na kulturu dijaloga, koja je integralni dio modernističkog katolicizma, kao i s obzirom na to da se KRITERIJI CRKVE DANAS MIJENJAJU U SKLADU S DUHOM VREMENA, odnosno u skladu s mogućnostima primjene istih, samo što ti to nemaš hrabrosti
priznati.

Pa očito je da ti imaš svoje kriterije, ali ti nisu Crkveni. Što misliš da u nečiju svetost ne spada i ono što mu je dužnost? Ili bi mogao biti dobar papa i loš kršćanin?! - samo ako imaš mjerila svijeta. No, ne bih ja na to reagirala da ti nemaš stalnu potrebu "plakat" za nekakvim "pravovjerjem" i procjenjivat tko je koliko "pravovjeran".
A što se tiče mene, ostavi to onome komu odgovaram za svoj mandat. Tvoje "soljenje" Crkvi me ni malo ne impresionira.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2014 20:58 

sara je napisao/la:

Ajmo od početka: ja sam samo rekao da je Benedikt XVI. najveći papa od Pija XII. naovamo na temelju zasluga koje ima za Crkvu i svega što je učinio, još kao kardinal-Prefekt kongregacije za nauk vjere, zatim kao Papa, i to na osnovu kriterija Crkve, a ne mimo njih.

Nisam time umanjio ulogu i značaj Ivana Pavla II. niti Ivana XXIII. Jednostavno, radi se o tome da svetost ne može biti kriterij, jer je Papa Emeritus živ čovjek, i samim tim ne može biti svetac kao prethodna dva. No, ako jednog dana bude proglašen blaženim ili svetim, to neće uvećati njegove zasluge.

One su već sada takve kakve jesu: kao Prefekt kongregacije za Nauk pod I.P. II. odigrao je takvu važnu ulogu u obrani pravovjerja u svim pitanjima u kojima je Crkva u sporu sa svijetom; od spolnog morala do međuvjerskog dijaloga, svugdje braneći Tradiciju. Bio je izravno upleten u borbu s teologijom oslobođenja, u nekoliko navrata je osudio dekretima njihove tendencije nespojive s Naukom, kao i u suspenziju Leonarda Boffa. Sastavio je Deklaraciju o masonskim udruženjima, koja je ponovila osudu te ideologije, i to u vrijeme kad je Alta Vendita nastojala uspostaviti most prema Crkvi, služeći se 2. vatikanskim saborom (uostalom, pritisak masona na Crkvu, i osobito na Vatikan, nikad nije posustao, od ujedinjenja Italije do danas, dovoljno je sjetiti se Alda Mora i Pavla VI.). Uz to je bio i u komisiji koja je sastavila današnji Katekizam početkom 90-ih. Tu je i Dominus Jesus, prevažni dokument, sigurno među ključnima u novijoj povijesti Crkve.

Nasuprot svih nastojanja liberala izvan Crkve i modernista-kvazikatolika u njoj stoji teološka građa koja u velikoj mjeri potiče iz Ratzingerovog pera. Nitko ne može tvrditi, bez obzira na svetost dvaju papa, da Ratzinger nije veći teolog od njih, a upravo je ta karakteristika potrebnija nego osobna svetost iz čisto praktičnih razloga, kad se radi o doktrinarnim sukobima. Uzevši u obzir to, kao i tretman koji je trpio još kao Prefekt, a posebno kao Papa, od liberalnih medija, uključujući i podmetanja o nekakvom navodnom nacizmu, tvrdim da je bio najveći Papa nakon, u medijima podjednako masakriranog, Pija XII. Dovoljno je samo pošteno priznati, bez obzira na osobne preferencije, da nitko od posljednjih Papa nije bio izložen takvoj mržnji i napadima neprijatelja Crkve kao Benedikt, Ivan XXIII. jer je pokrenuo otvaranje Crkve prema svijetu, koje je ispalo tako kako je ispalo, a Ivan Pavao II. je valjda bio previše popularan u javnosti (ali je zato tu bio Ratzinger, dežurni krivac i "rotvajler"). [u]Ti će mediji uvijek napadati one koji brane Crkvu i vjeru, i isto tako hvaliti one koji ih ruše[u].

Ne znam kako bi to mogli biti razlozi "mimo kriterija Crkve", kako Ti kažeš. Ako je razlog svetost, Benedikt je živ, pa zato nije svetac poput Ivana Pavla II. Ako su u pitanju zasluge njegovih prethodnika i njegove, kriteriji proizlaze iz podataka koji su dostupni svima koje stvar zanima, svatko ih može provjeriti. Usporedba papa, ako se već u to upuštamo, nije stvar Crkvene doktrine, tj. Nauka, pa da bi Crkva bila jedina ovlaštena donositi sud o tome, kao da bi uspoređivanje Papa i sud o tom pitanju bilo nešto kao članak Vjere. A ako se radi o "mjerenju vjernosti nekog čovjeka", kako si se Ti izrazila, ja uopće ne govorim o vjernosti spomenutih Papa, nego o njihovim zaslugama u obrani Crkve od modernističke kuge, a to nije isto što i osobna vjernost; ja mogu biti savršeno vjeran, ali nedovoljno obrazovan, i ne mogu u toj obrani učiniti baš puno.

A što se samih kriterija, tj. razloga koje sam naveo tiče, pa zar ti kriteriji nisu savršeno u skladu s kriterijima Crkve: vjernost Nauku, predano i požrtvovno zalaganje za njegovu čistoću i očuvanje od svakog kvarenja. Uostalom, crkveni oci Tertulijan i Origen nisu sveti, zar ne? Pa ne možemo reći da nisu bili veći teolozi i da nisu više učinili za obranu vjere od npr. Sv. Stjepana Ugarskog. Nadam se da razumiješ što mislim.

Prilikom zaključivanja Sinode o obitelji, Papa Franjo je govorio o "... iskušenju neprijateljske nepopustljivosti, u zatvaranju u pisanu riječ, kad nismo u stanju dopustiti da nas Bog iznenadi... u zatvaranju u zakon, u sigurnost onog što znamo a ne u otvorenosti prema onome što još možemo naučiti i dostići." Ako ja tu dobro razumijem Papu, zar to ne znači u stvari da ne moramo biti opterećeni onim što ti nazivaš "Crkvenim kriterijima", jer uvijek se može dogoditi da je važnije ono što ne znamo nego ono što nam je objavljeno. Ne treba se zatvarati u "kriterije Crkve", u "pisanu riječ", u "zakon", dogmu, Sv. Pismo itd. Moramo biti otvoreni prema iznenađenjima, a ne opterećavati se biblijskim sentencama kao što je npr. Ivan 18,20: "Isus mu odgovori: Ja sam javno govorio svijetu. Ja sam uvijek učio u sinagogi i u Hramu gdje se skupljaju svi Judejci. Ništa nisam rekao tajno.", ili nešto slično, što bi nas moglo zavesti na pogrešan put da postoje kriteriji koji se ne mijenjaju. Jer, dok smo otvoreni iznenađenjima, ko zna kako će Crkveni kriteriji izgledati kad postanemo pametniji nego što smo sada, vjerovatno ih neće uopće biti. Što bi bilo vrlo nezgodno za vjeroučitelje, kao i za Pape.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2014 21:36 

sara je napisao/la:
Pa očito je da ti imaš svoje kriterije, ali ti nisu Crkveni. Što misliš da u nečiju svetost ne spada i ono što mu je dužnost? Ili bi mogao biti dobar papa i loš kršćanin?! - samo ako imaš mjerila svijeta. No, ne bih ja na to reagirala da ti nemaš stalnu potrebu "plakat" za nekakvim "pravovjerjem" i procjenjivat tko je koliko "pravovjeran".
A što se tiče mene, ostavi to onome komu odgovaram za svoj mandat. Tvoje "soljenje" Crkvi me ni malo ne impresionira.

Znači, u skladu s Papinim govorom, nećemo više o kriterijima, jer robovanje kriterijima Crkve je u suprotnosti s "sposobnošću da budemo iznenađeni" itd. Biti optećen Naukom i kojekakvim kriterijima Crkve je farizejština, treba se otvoriti prema mogućnosti nečeg novog, "iznenađenja" - a iznenađujuće u pitanju Pisma, Zakona... jednom riječju Crkvenog nauka, može biti samo nešto različito od ovog do sada. Drugim riječima, kao ljudi 21. st. moramo se otvoriti prema mogućnosti da saznamo nešto što će promijeniti naša uvjerenja, naše dogme i "kriterije".

http://en.radiovaticana.va/news/2014/10 ... od/1108944

Primjer "dobrog Pape i lošeg kršćanina" dao sam u liku Pavla III., koji je pokrenuo katoličku obnovu i u buli "Sublimus Dei" osudio ropstvo, a njegov politički uspjeh je izravno doprinio sposobnosti Crkve da se odupre utjecajima svjetovnih vlasti i samim time provede obnovu i protureformacij (što je, brat bratu, produžilo život Crkve do danas). Ali bio je loš kršćanin, bar negdje do 50te godine života. Suprotnost je Klement VII, dobar kršćanin, asket, vjeran celibatu, ali neuspješan kao Papa.

Već sam ti pokušao objasniti da si pobrkala kriterije po kojima Crkva prepoznaje svetost pokojnih s kriterijima po kojima smo svi, a ne samo Crkva (jer se ne radi o stvari vjere), u stanju procijeniti koliko je netko ostvario uspjeha kao Papa, ili biskup ili svećenik (što zaista ne mora i često nema nikakve veze s osobnom svetošću); i nije stvar dogme, ponavljam. Dakle, da sam ja rekao da Ivan Pavao II. nije trebao biti proglašen svetim, onda bi se moralo reći da je to u sukobu s kriterijima Crkve itd. Ali to mi nije na kraj pameti, Ivan Pavao II. je svetac i mučenik, jednako kao i Benedikt.

Što se tiče pravovjerja - čini se da većina biskupa sudionika sinode dijeli moje plakanje za pravovjerjem. Sudeći po tome kako su odbili da se o zasjedanju objavi samo (unaprijed sastavljeni) "izvještaj", i sudeći po komentarima koje su dali: spomenuo sam i stavio linkove za Burkea, Napiera, Gandeckog, Pella, evo iz usta kardinala Saraha

http://www.catholicnewsagency.com/news/ ... ing-48097/

Tako barem u "plakanju za nekakvim ""pravovjerjem"", kako si se lijepo izrazila kao moderna katolkinja i vjeroučiteljica, nisam sam, sa mnom plače i 2/3 sudionika sinode, posebno Afrikanci (Bog ih sve blagoslovio).

I, za kraj, u vezi tvog mandata - ja Ti samo pokušavam pomoći da se bolje snađeš, vidim da Ti ne ide... Ne moraš se odmah duriti, ko neka zadrta "tradicionalistkinja", opsjednuta "kriterijima Crkve". Sjeti se kako sam ti lijepo napomenuo da Sv. Braća nisu preveli liturgijske knjige na staroslavnenski po nalogu Pape nego bizantskog cara (zamisli da te učenik na satu ispravio). Ili da staroslavenski nije bio "narodni" jezik.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2014 22:37 

...Znači, u skladu s Papinim govorom, nećemo više o kriterijima, jer robovanje kriterijima Crkve je u suprotnosti s "sposobnošću da budemo iznenađeni" itd. Biti optećen Naukom i kojekakvim kriterijima Crkve je farizejština, treba se otvoriti prema mogućnosti nečeg novog, "iznenađenja" - a iznenađujuće u pitanju Pisma, Zakona... jednom riječju Crkvenog nauka, može biti samo nešto različito od ovog do sada. Drugim riječima, kao ljudi 21. st. moramo se otvoriti prema mogućnosti da saznamo nešto što će promijeniti naša uvjerenja, naše dogme i "kriterije"....

Mislim da nije problem u nauku i da je zato sazvana ova sinoda nego u pastoralu. Kako evangelizirati svijet danas. Ljudi ne žele slušati. Očito da treba nešto mijenjati da se ljudi vrate u Crkvu. Kako povit rane rastavljenima i dovesti ih Kristu i kako vodit obitelji k Kristu da se ne dogodi brodolom braka. Kako pomoći u odgoju djece bračnim parovima itd.
Nekako dosta radikalno gledaš na stvari. Mislim da je ovaj srednji put jedini ispravan.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 07:48 

sara je napisao/la:

Znači, u skladu s Papinim govorom, nećemo više o kriterijima, jer robovanje kriterijima Crkve je u suprotnosti s "sposobnošću da budemo iznenađeni" itd. Biti optećen Naukom i kojekakvim kriterijima Crkve je farizejština, treba se otvoriti prema mogućnosti nečeg novog, "iznenađenja" - a iznenađujuće u pitanju Pisma, Zakona... jednom riječju Crkvenog nauka, može biti samo nešto različito od ovog do sada. Drugim riječima, kao ljudi 21. st. moramo se otvoriti prema mogućnosti da saznamo nešto što će promijeniti naša uvjerenja, naše dogme i "kriterije".

http://en.radiovaticana.va/news/2014/10 ... od/1108944

Primjer "dobrog Pape i lošeg kršćanina" dao sam u liku Pavla III., koji je pokrenuo katoličku obnovu i u buli "Sublimus Dei" osudio ropstvo, a njegov politički uspjeh je izravno doprinio sposobnosti Crkve da se odupre utjecajima svjetovnih vlasti i samim time provede obnovu i protureformacij (što je, brat bratu, produžilo život Crkve do danas). Ali bio je loš kršćanin, bar negdje do 50te godine života. Suprotnost je Klement VII, dobar kršćanin, asket, vjeran celibatu, ali neuspješan kao Papa.

Već sam ti pokušao objasniti da si pobrkala kriterije po kojima Crkva prepoznaje svetost pokojnih s kriterijima po kojima smo svi, a ne samo Crkva (jer se ne radi o stvari vjere), u stanju procijeniti koliko je netko ostvario uspjeha kao Papa, ili biskup ili svećenik (što zaista ne mora i često nema nikakve veze s osobnom svetošću); i nije stvar dogme, ponavljam. Dakle, da sam ja rekao da Ivan Pavao II. nije trebao biti proglašen svetim, onda bi se moralo reći da je to u sukobu s kriterijima Crkve itd. Ali to mi nije na kraj pameti, Ivan Pavao II. je svetac i mučenik, jednako kao i Benedikt.

Što se tiče pravovjerja - čini se da većina biskupa sudionika sinode dijeli moje plakanje za pravovjerjem. Sudeći po tome kako su odbili da se o zasjedanju objavi samo (unaprijed sastavljeni) "izvještaj", i sudeći po komentarima koje su dali: spomenuo sam i stavio linkove za Burkea, Napiera, Gandeckog, Pella, evo iz usta kardinala Saraha

http://www.catholicnewsagency.com/news/ ... ing-48097/

Tako barem u "plakanju za nekakvim ""pravovjerjem"", kako si se lijepo izrazila kao moderna katolkinja i vjeroučiteljica, nisam sam, sa mnom plače i 2/3 sudionika sinode, posebno Afrikanci (Bog ih sve blagoslovio).

I, za kraj, u vezi tvog mandata - ja Ti samo pokušavam pomoći da se bolje snađeš, vidim da Ti ne ide... Ne moraš se odmah duriti, ko neka zadrta "tradicionalistkinja", opsjednuta "kriterijima Crkve". Sjeti se kako sam ti lijepo napomenuo da Sv. Braća nisu preveli liturgijske knjige na staroslavnenski po nalogu Pape nego bizantskog cara (zamisli da te učenik na satu ispravio). Ili da staroslavenski nije bio "narodni" jezik.

Ti čitaš kako ti želiš i ono što ja napišem, ali očito i sve ono što kažu svi koji se ne uklapaju u tvoju sliku. Uz put, ponešto i manipuliraš - npr. ono o Ćirilu i Metodu. Ili želiš reći da se papa usprotivio koristenju narodnog jezika?! Nije valjda da sad treba eksplicirat čitavo događanje? A lijepo molim kojim su jezikom govorili slavenski narodi u to vrijeme - 10.st?
Nemoj mi pomagati lijepo molim i ne prebacuj stvari na osobno jer je to nepošteno - napomenula sam ti tko je odgovoran za moj rad, tebe se on ne tiče.
A kad je riječ o tvojim navodima i tumačenjima, oni su toliko tendenciozni da je gubljenje vremena tebi nešto objašnjavat. Ti vidiš i čuješ samo po svom, uokvirenom obrascu. Suprotstavljaš Benedikta XVI. i Franju, a toliko si slijep da ne vidiš istinsku sličnost. Ti vidiš i slušaš medijske impresije, a ne vidiš srž. I tako stvari postavljaš u svemu - uopće nisi razumio da svjetovna mjerila u procjeni službovanja jednog pape nemaju što tražit. I što je najgore, stalno želiš istaknuti kako Crkva treba čuvati, a da ne razlikuješ poklad vjere, od načina naviještanja.

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2014 18:44 

Jučer su Franji navodno kardinali Burke, Ruini i još neki uskratili pozdrav?!

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2014 19:43 

romanac je napisao/la:

To ti je javio ovaj tvoj u nakićenoj odjeći?! trebalo mi je dosta vremena da skužim da to niej neka stara, nakićena Amerikanka!

Vrh

PostPostano: Sri lis 22, 2014 12:37 

sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:

To ti je javio ovaj tvoj u nakićenoj odjeći?! trebalo mi je dosta vremena da skužim da to niej neka stara, nakićena Amerikanka!

Da on se uvjek znao ukusno i lijepo obući!

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2014 14:17 

A sada, uronite u blagi Mir, do sljedeće SINODE 8)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 207 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata