Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 12:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 160 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 05, 2015 16:34 

teo je napisao/la:
...Možeš li mi reći da li ti poštuješ ovaj zakon?Ako ne ,možeš li objasniti zašto?

Bez obzira što sam dosta vezan za međugorski fenomen ipak nastojim u sve uklopiti svoju Kršćansku/Katoličku vjeru. Kršćanstvo kroz Povijest ima svoje uspone i padove, svi smo mi dio toga.
Naravno da ni ja ne poštujem te Zakone, ali ipak znam da bi trebalo izbjegavati svinjetinu, - ja je izbjegavam. Mnogi tumače da su Islamisti zbog vrućina ukinuli svinjetinu jer se brzo kvari, e -onda bi ukinuli i ribu.
Želim reći da se Biblija ne može čitati kao druge knjige, Gospa preko vidioca poziva vjernike da poste o kruhu i vodi,i da čitaju Bibliju. Često u porukama naglašava da Bibliju stalno trebamo držati na vidnom mjestu, i svaki dan nešto malo pročitati i o tome razmišljati. Dakle, uči nas da sami proniknemo i shvatimo, a ne da nam netko tumači ili da čitamo tumačenja.
Tako sam i ja slijedio upute i naišao na jednu šokantnu činjenicu u Bibliji. Svaki se put stresem nad činjenicom da je Crkva nekada kroz Povijest izmjenila i smisao jednog djela 10 Zapovjedi.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 18:04 

teo je napisao/la:
...neka ostane u svojoj nečistoći sedam dana; tko se god nje dotakne neka je nečist do večeri.Možeš li mi reći da li ti poštuješ ovaj zakon?

baš me zanima je li se i ona Vidjelica toga drži :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 18:16 

teo je napisao/la:
....Kad žena imadne krvarenje, izljev krvi iz svoga tijela, neka ostane u svojoj nečistoći sedam dana; tko se god nje dotakne neka je nečist do večeri.Možeš li mi reći da li ti poštuješ ovaj zakon?Ako ne ,možeš li objasniti zašto?

Ja se sjećam da nekad žene nisu išle u Crkvu na misu u tim danima. No,važno je da imamo stalno pred očima veličinu Zakona Biblije koji su stari nekoliko tisuća godina. Ako ih nismo sposobni shvatiti i držati se njih, trebali bi barem imati poštovanja prema njima.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 18:47 

Jeremija je napisao/la:
Ja se sjećam da nekad žene nisu išle u Crkvu na misu u tim danima. No,važno je da imamo stalno pred očima veličinu Zakona Biblije koji su stari nekoliko tisuća godina. Ako ih nismo sposobni shvatiti i držati se njih, trebali bi barem imati poštovanja prema njima.

što bi sad ovo trebalo konkretno značiti?

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 20:11 

Crni Barun je napisao/la:
.. No,važno je da imamo stalno pred očima veličinu Zakona Biblije koji su stari nekoliko tisuća godina. Ako ih nismo sposobni shvatiti i držati se njih, trebali bi barem imati poštovanja prema njima.
Citat:
što bi sad ovo trebalo konkretno značiti?

Često ne upućeni kršćani ismijavaju vjerske običaje drugih religija, kao što je konzumiranje svinjetine, a pritom ne znaju da je Islam taj zakon usvojio upravo iz njihove Biblije.
Nekome je smiješan i Mojsijev Zakon koji kaže da se ne smije kuhati kozle u mlijeku njegove majke. Zatim, kad netko umre u nekoj prostoriji kuće, u toj istoj prostoriji moraju se odmah razbiti sve glinene posude koje nisu bile poklopljene. Ili, muškarcima je zabranjeno istovremeno spavati sa dvije sestre.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 20:52 

Jeremija je napisao/la:
Često ne upućeni kršćani ismijavaju vjerske običaje drugih religija, kao što je konzumiranje svinjetine, a pritom ne znaju da je Islam taj zakon usvojio upravo iz njihove Biblije.

koliko znam, ismijavanje je samo po sebi nedopušteno. Drugo, izvor muslimanima nije Biblija već Kuran :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 21:19 

... Drugo, izvor muslimanima nije Biblija već Kuran :wink:

Slabo si upućen u druge religije i njihove Povijesti.
Islam nastaje 600 godina nakon Krista. Kur´an je ništa drugo već dobro prepričana Biblija.
Znaš li zašto su u Islamu zabranjene ikonografije???

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 22:34 

očigledno ne znaš što znači riječ "izvor".
A za ovo što ti pokušavaš reći dobro znam da su mehmedstvo, židovstvo i kršćanstvo tzv. "abrahamske religije" tako da mi ne moraš puno toga objašnjavati. Izvor za svaku religiju je drugačiji i zato svaka i ima svoju svetu knjigu.

btw. svaka čast što si uspio zaspammat offtopicom temu Međugorje. Ni najveći protivnici Međ. fenomena to ne bi uspjeli napraviti. 8)

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 23:08 

Jeremija je napisao/la:
... Drugo, izvor muslimanima nije Biblija već Kuran :wink:

. Kur´an je ništa drugo već dobro prepričana Biblija.

:oo

Vrh

PostPostano: Uto sij 06, 2015 08:34 

...

btw. svaka čast što si uspio zaspammat offtopicom temu Međugorje. Ni najveći protivnici Međ. fenomena to ne bi uspjeli napraviti. 8)

Varaš se da sam se udaljio od teme, rekao sam da Crkva nikada neće priznati Međugorski Fenomen, i zato sam otišao u širinu problema. Nije lijepo niti Pobožno što mi svoju vjeru stavljamo iznad svih vjera, i, mislim da je naša Crkva jedina pozvana da donese svoj sud o sudbini Međugorskog Fenomena. Sve biskupske komisije pažljivo izučavaju Gospine Poruke i njih nastoje protumačiti prema crkvenom shvatanju, a kako ja poznajem smisao poruka tako sam se i usudio donijeti svoj stav.
Gore sam te pitao zašto je u Islamu zabranjena ikonograija?
Nije čudo, mnogi to nikada nisu znali jer ne znaju čitati Bibliju, a da bi se znala čitati između ostalog treba je izuzetno voljeti i poštovati. ..
Islam je nastao na temeljima Biblije (riječ "izvor" nije prikladna za ovo) i preuzeli su mnoge Zakone iz nje.

Nama kršćanima je po Bibliji zabranjeno imati i izrađivati ikonografije i razne kipove svetih...

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 11:47 

Zar nitko ne zna gdje u Bibliji stoji pisano da ne smijemo praviti kipove svetih niti njihove slike?
Pa, to vam je Druga Božja zapovjed, pogledajte u Deset Zapovjedi što piše??

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 11:59 

Jeremija da li je Bog Isus Krist za zemeljskog života izdiktirao Evanđelja ili je osnovao Crkvu?

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 12:05 

Barnaba je napisao/la:
Jeremija da li je Bog Isus Krist za zemeljskog života izdiktirao Evanđelja ili je osnovao Crkvu?

Evanđelja se javljaju najmanje stotinjak godina nakon Krista, samo su 4 ušla u Bibliju, a ima ih desetak.
Nego, što se ti ne usudiš komentirati moj post, taj gore?

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 12:18 

Jeremija je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Evanđelja se javljaju najmanje stotinjak godina nakon Krista, samo su 4 ušla u Bibliju, a ima ih desetak.
Nego, što se ti ne usudiš komentirati moj post, taj gore?

Tvoj post je napisan iz protestantske pozicije i jasno mi je što ti želiš pa nemam želje to komentirati. No zašto prigovaraš kad ni ti nisi odgovorio na moje pitanje koje je nudilo dvije opcije? Daj molim te odgovori konkretno bez spinova kako bi mogli logično zaključiti čija je pozicija razumnija!

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 13:27 

Barnaba je napisao/la:
... Daj molim te odgovori konkretno bez spinova kako bi mogli logično zaključiti čija je pozicija razumnija!

Baš me zanima ta tvoja logika, pa evo:
Deset Božji Zapovjedi koje je Mojsije urezao na dvije kamene ploče, dakle izvornih Deset Zapovjedi, Druga Božja Zapovjed se razlikuje od današnje koje spominje naša crkva.
Ta Zapovijed izričito zabranjuje izradu kipova svetaca, kao i ikonograije.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 160 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata