Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 18:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Ned pro 28, 2008 16:36 

zdrave je napisao/la:
Da se postavi pitanje dužine jedne rečenice, potrebno je citirati CIJELI POST?
I to ispod netom napisanoga na koji se odnosi replika?

Zar bi đačić prvačić rekao da je to neumjesno? Ne, nego da je glupost…nepotrebno zauzimanje prostora na serveru.
.
Gutaperka, je li Juda u paklu, čistilištu ili u raju - nisi zaključila iz Isusovih riječi?
Vjerojatno si zbrda-zdola pročitala što sam napisao, ali se nisi potrudila promisliti, jer da jesi siguran sam, ako ti je doista stalo do ISTINE, a ne potvrde tvoje (hipo)teze - opet bi pročitala Evanđelje i to U CJELINI, ne ovako fragmentarno, ne cjepkajući ga, ne vadeći detalje iz konteksta i to na način koji tebi odgovara!
Kako vidim ovakvo prepucavanje (jer to i nije razgovor) ničemu ne vodi. Pogotovo ne uzajamnom potpomaganju da se ipak nešto iskristalizira.
Nije li ovo "katolički ODGOVORI"? Vjerojatno sam se zabunio...
.
Barnaba, i cijenjena damo, ova tema je za mene a.a.!
(pozdrav društvu…)!

vidim da si ti taj koji baš dobro ne čita jer da čitaš mogao bi bez problema shvatiti da nisam ja nikakva dama nego muškarac :lol: Moram priznat da me još niko nikad nije nazvao damom a još manje tako izgledam.

Drugo,temu sam postavio zbog razloga koji sam naveo u prvom postu pa sam čisto htio čut mišljenja ostalih sudionika o tome s namjerom da mi to malo bude jasnije.

Treće,vidim da me pokušavaš uvjerit u nešto a sam o tome ne znaš dovoljno pa ne bi zgorega bilo da ipak malo proučiš o samoj temi prije nego drugoga ideš uvjeravat u svoje mišljenje i stavove.Jer ovo što si napisao svakome je jasno da je pisano od nekoga ko nije baš upućen nego površno pozna materiju.

Tebi za informaciju da ne bi opet išao nekoga uvjeravat u neke svoje stavove,Crkva za nikoga pa ni za Judu nije rekla da se nalazi niti u Paklu niti u Čistilištu i čak ostavlja mogućnost da je spašen.

Ako si već tako siguran da je Juda u Paklu mislim da bi bilo dobro da obavijestiš Papu da ne živi u neznanju je on ne zna di se sada Judina duša nalazi :wink:

Vrh

PostPostano: Ned pro 28, 2008 21:30 

Gutaperka, da ne ispadne kako sam podvio rep:
.
"Nitko nema pravo oduzeti ničiji život, pa ni svoj vlastiti. To pravo ima samo Onaj koji je taj život i dao - Bog"!(V.S.)
Neovisno o tome, možda je po tvome siroti Juda, odmah - nakon što je obješen izdahnuo - odlepršao u Raj,...ravno u krilo Abrahamu?
.
ps: Papu onda obavijesti ti - da je Zdrave heretik!!!

Vrh

PostPostano: Ned pro 28, 2008 22:40 

Gutaperka je napisao/la:
Tebi za informaciju da ne bi opet išao nekoga uvjeravat u neke svoje stavove,Crkva za nikoga pa ni za Judu nije rekla da se nalazi niti u Paklu niti u Čistilištu i čak ostavlja mogućnost da je spašen.

Odlično si primjetio to je Katolički stav koji uvijek pravovjerno potvrđuje suverenost Božju nad milošću, koju On dijeli po svojoj volji.

zdrave je napisao/la:
Gutaperka, da ne ispadne kako sam podvio rep:.

Dramatizacija naša svagdašnja :lol:
Ovo je forum, dakle mjesto razgovora a ne drame. :wink: :lol:

Citat:
"Nitko nema pravo oduzeti ničiji život, pa ni svoj vlastiti. To pravo ima samo Onaj koji je taj život i dao - Bog"!(V.S.)

To se odnosi na vjernike a ne na suvereno pravo Božje da djeli svoju Milost. Juda je kao i svaki samoubojica, počinio težak grijeh, no gdje je on sada, samo dragi Bog zna.

Citat:

Ako se ovo shvati ozbiljno onda imaš svakako visoko mišljenje o sebi da Papa mora znati kako si heretik. :wink:
Ako pak se ovo shvati kao šalu onda je dramatika prešla u humoresku.

Vrh

PostPostano: Ned pro 28, 2008 23:06 

zdrave je napisao/la:
Gutaperka, da ne ispadne kako sam podvio rep:
.
Neovisno o tome, možda je po tvome siroti Juda, odmah - nakon što je obješen izdahnuo - odlepršao u Raj,...ravno u krilo Abrahamu?
.

ajd zdrave ne uzmi k srcu što sam se malo našalio s tobom,kad si onako sigurno i samouvjereno nastupio, a jasno je da dovoljno ne poznaješ materiju jednostavno nisam mogao odolit a da te malo ne uhvatim u đir :mrgreen:

Kad tako gledaš kao što si ti naveo ispada da je Juda stvarno osuđen.Ali kao što je Barnaba napisao samo Bogu spada da sudi di će čija duša završit.Samoubojstvo jest težak grijeh ali da bi nešto bilo grijeh volja mora bit slobodna i čovjek mora bit svjestan svog čina.Puno samoubojica (tako barem neki kažu a i meni se tako isto čini) bude pritisnuto očajem i beznađem pa je time njihova slobodna volja znatno ograničena i utoliko grijeh umanjen.

Pošto samo Bog zna u kojoj je mjeri neko bio svjestan čina i koliko mu je tada volja bila stvarno slobodna onda samo Bog može prosuditi o težini nečijeg grijeha pa makar to bilo ubojstvo ili samoubojstvo.

A tu postoji i element pokajanja prije smrti.Od trenutka kad je stavio omču oko vrata i bacio se da se objesi pa do trenutka kad mu je život prekinut Bog mu je mogao dati milost pokajanja i time bi mu duša bila spašena.A jel se to dogodilo ili nije to opet samo Bog zna.

Iz tih razloga Crkva nikad nikog nije proglasila da je u Paklu ili Čistilištu jer samo Bog zna stvarnu težinu nečijeg grijeha i jel se taj pokajao u zadnjoj sekundi svog života ili nije.

p.s. ako si ovo shvatio onda mislim da ne trebamo Papu obavještavat,nek mirno spava :wink:

Vrh

PostPostano: Pon pro 29, 2008 01:49 

To, kako si naveo, da netko bude pritisnut očajem i beznađem, pa je time slobodna volja znatno ograničena i utoliko grijeh umanjen, je netočno utoliko što si pobrkao slobodnu VOLJU sa poimanjem REALNOSTI samouboice.
.
Da,…nekoć samoubojicama nije išao svečenik…za razliku od danas, kada i JA SAM vjerujem da svatko u onih 10-50 sec pred gubitak svijesti(ako je u pitanju vješanje) ima mogučnost spoznaje težine svoga ćina i odluke NIKADA više tako što…no, je s Judom?
.
Sav Judin grijeh je zbijen/sadržan u konstatntnom o d b i j a n j u činjenice da je Isus Sin Božji!
Zar Juda nije vidio i čuo kao svi apostoli kakva čudesa izvodi Učitelj?
"Juda onda uze četu i od svećeničkih glavara i farizeja sluge te dođe onamo sa zubljama, svjetiljkama i oružjem." - lijepo piše. A koga on poljubi, taj je! A Petar zgrabi mač…no Isus PRED JUDOM zacijeli odsječeno uho!
NI TADA nije htio prihvatiti tko je Isus!
"Sagriješih predavši krv nedužnu!"- je PRIZNANJE da je pogriješio, no NIJE kajanje! Da jeste, ne bi izašao i objesio se. Da bi uopće bilo kajanja, naveo sam…a nakon kajanja, ponavljam, mora biti odluka "nikada više"! - A ŠTO? Izdati nevina čovjeka kojeg je pratio 3 godine kao blagajnik(i povremeno vadio iz kese za sebe) ili izdati Sina Božjega!?
Razmisli: što znači "izdati"?
To nije isto što i ODATI, pokazati/ukazati na nekoga.
.
Piše li igdje za Iliju da je u Raju...ili Bl.Dj. Mariju? A ipak sa sugurnošću možemo reći za 3 osobe da su tamu. Spomenute plus raskajani razbojnik. Za pakao...vjerojatno ipak Juda /-:
.
Koliko je tebi jasno da dovoljno ne poznajem materiju - drugom zgodom, jer nisam ovdje da se dokazujem, potvrđujem nego da POMOGNEM.
Samo to!
I sorry…ono "a" na kraju nicka me zbunilo,…da je Gutaperko, sve bi bilo jasno(((:
I zaista sad sve stavljam a.a. Pozdrav!

Vrh

PostPostano: Pon pro 29, 2008 08:58 

zdrave je napisao/la:
"Sagriješih predavši krv nedužnu!"- je PRIZNANJE da je pogriješio, no NIJE kajanje! Da jeste, ne bi izašao i objesio se. Da bi uopće bilo kajanja, naveo sam…a nakon kajanja, ponavljam, mora biti odluka "nikada više"! - A ŠTO? Izdati nevina čovjeka kojeg je pratio 3 godine kao blagajnik(i povremeno vadio iz kese za sebe) ili izdati Sina Božjega!?

ajme zdrave s tobom nikako na zelenu granu.Ok ti imaš pravo na svoje mišljenje i to ti niko ne osporava.Ali sad se već hvatamo toga da ti tvrdiš da se nije pokajao a pogledaj šta piše u Evanđelju:"Kada Juda, njegov izdajica, vidje da je Isus osuđen, pokaja se i vrati trideset srebrnjaka glavarima svećeničkim i starješinama 4 govoreći: "Sagriješih predavši krv nedužnu!" Mt 27,3-4

Ako ne piše da je odlučio "nikad više" jesi li ti 100% siguran da Juda nije tako odlučio? Ono u šta sam ja siguran je da ti nikako to ne možeš znati pa shodno tome ni tvrditi da Juda nije odlučio da nikad neće ponoviti taj grijeh.

Uostalom zar ti neko ko je priznao da je sagriješio,vratio je novac i pokajao se a nakon svega se od muke objesio,zar ti takva osoba izgleda kao da ima želju opet ponoviti isti grijeh?Mislim da je Judi bilo i previše to što je učinio da bi opet imao želju ponoviti isti grijeh.Možda bi ipak na kraju Juda i ponovio taj grijeh ali po ovome što ja vidim prije bi pomislio da ne bi to učinio.

zdrave moj,da bi bio tako siguran u to što tvrdiš prvo trebaš dobro pročitati materiju o kojoj pišeš i upuštaš se u diskusiju.A onda trebaš dobro poznavati teologiju da bi se mogao tako sigurno i samouvjereno nešto tvrditi.
Po tvojim tvrdnjama ispada da ti bolje poznaš Bibliju i teologiju od Crkve jer si ti siguran da je Juda u Paklu a cijela Crkva kroz 2000 godina to nije mogla shvatiti.

Možda ipak na kraju došapnemo Papi da si heretik... :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata