Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon lip 08, 2026 06:01

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto sij 12, 2010 13:19 

Gutaperka je napisao/la:
sara je napisao/la:
Daba je napisao/la:
Po mojoj procjeni su mnogi svećenici pretjerali i izazvali inat. A osim toga, ruku na srce, zar Drugi kandidat ostavlja dojam iskrenog, kulturnog vjernika?

vjerojatno ima i takvih koji su za Josipovića glasali iz inata ali čsito sumnjam da je 60% ljudi glasalo za njega iz inata ili jer je finiji od Bandića,nismo nezrela djeca pa da ćemo po takvim kriterijima birati čovjeka koji će voditi Hrvatsku slijedećih 5 godina.Kao št ni Mesić nije bio izabran iz inata niti jer je fin.To sve samo pokazuje kako Hrvati razmišljaju i šta radije biraju - crvenu Hrvatsku,homoseksualne brakove i izbacivanje križeva iz javnih ustanova

Karakteristična hrvatska osobina je inat. Osim toga, Bandić je uistinu imao čudne metamorfoze koje baš ne ukazuju na osobitu vjeru, mnogo više na borbu za vlastitu promociju. I nastupi su mu odisali sirovošću i neznanjem o mnogim stvarima.
S druge strane, sigurno je da mnogi koji se deklariraju vjernicima imaju vjeru na razini nekakvog teizma i folklora. To je stvarnost.
Što se tiče zakonodavstva, budimo realni, zakone donosi Sabor, a tamo već imamo obilje onih koji dižu ruku za svakakve nakazne stvari. Uostalom, kakav je i vrijednosni sustav premijerke, a i čitave vlade.
Na kraju, moram napomenuti - u mojoj mladosti dok je jedna prihvatila s ljubavlju dijete začeto iz jedne naopake veze i ustrajala uza sva ogovaranja, kolegica koja je bila vrlo aktivna u Crkve joj je rekla kako ona to ne bi mogla ipak bi abortirala, dakle?!

Vrh

PostPostano: Uto sij 12, 2010 13:23 

Mislim da je u Hrvatskoj najveći broj ljudi - agnostici - Bog me ne zanima, osim ako ga mogu upotrijebiti, možda ga ima, a možda i ne, ali tko zna, a nije ni važno.

Vrh

PostPostano: Uto sij 12, 2010 18:50 

Likovanje jednog agnostika i masona (psssst!) nad svojim naivnim i jadnim biračkim tijelom:

Slika

Da je to sve u inat vjernicima i Katoličkoj crkvi krasno oslikava i ovaj članak http://www.jutarnji.hr/grijeh-kaptolskih-struktura/467288/. To je izgleda prototip "novinarstva" na koji ćemo odsad morati naviknuti...

Vrh

PostPostano: Uto sij 12, 2010 19:23 

Dragi moji, Barnaba u uvodu teme iznosi kako za razliku od ateiste agnostik ne kaže da Boga ili Smisla nema, već da on možda i postoji, ali ga na ovom stupnju razvoja (agnostik) ne može dokučiti. Sad moje mišljenje(a ne napad): kad bi to doista bilo tako, kako bi uopće dotični mogao sa sigurnošću ustvrditi da je on agnostik - ipak je prvo MORAO pokušati shvatiti to navodno "nemoguće shvatljivo"? U protivnom bi bio obična lijenčina koja nastoji održati svoj um uščuvanim, ne dirnutim.
Mišljenja sam da nema pravog/okorjelog nevjernika, agnostika još manje, jer već to isticanje "takav sam" podliježe i osobnoj provjeri tko sam, što sam, i konačno to sam. I ono: jesam li doista to što smatram da jesam?! Druga najveća nepoznanica smo svatko sam sebi, pa je sve to vrlo blisko obliku vjerovanja - sve je vezano uz činjenicu da sam sada to što jesam(provjereno i dokazano!), a i "sutra" je temeljeno na ovome danas.
I istina, ma kako se prizmnom činila je ipak uzvišena, dakle ispitana, provjerena: "Mislim, djelujem, planiram, provjeravam - dakle dokazujem da ja jesam, da postojim"!
Kad se takva osoba gleda noću u zvjezdano nebo da li doista zaključuje kako je nemoguće dokazati da postoji Bog? Hm...

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 11:30 

sara je napisao/la:
Mislim da je u Hrvatskoj najveći broj ljudi - agnostici - Bog me ne zanima, osim ako ga mogu upotrijebiti, možda ga ima, a možda i ne, ali tko zna, a nije ni važno.

Podsjeća me na jednu propovjed našeg župnika. Svi znaju (kad je potrebno) Boga moliti, no rijetki su oni koji mu- zahvaljuju.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 11:58 

Pa zar nije tako, koliko je na ratištu bilo agnostika i ateista?

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 13:28 

adrijana je napisao/la:
Likovanje jednog agnostika i masona (psssst!) nad svojim naivnim i jadnim biračkim tijelom:

Slika

Da je to sve u inat vjernicima i Katoličkoj crkvi krasno oslikava i ovaj članak http://www.jutarnji.hr/grijeh-kaptolskih-struktura/467288/. To je izgleda prototip "novinarstva" na koji ćemo odsad morati naviknuti...

Ne bulazni, ne možeš Katoličku većinu koja je izabrala Josipovića nazivati naivnom masom, možeš se tek neslagati sa njihovim odabirom i možeš mu pokušat dat šansu, možda nas u konačnici ne razočara.

Inače, pogledajmo malo prošlost i prošle odabire našeg Katoličkog naroda; Tuđman - veći dio života ateist, Mesić-otvoreni ateist, prema tome sve je jasno.

Usput, ni meni se ne sviđa Josipović, ali ću mu dati šansu da pokaže što zna i kako vlada, stvarno nije jasno zašto ga nazivaš masonom bez ikakvih dokaza.

Zadnja izmjena: modus vivendi; Pon sij 18, 2010 13:50; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 13:31 

sara je napisao/la:

Dosta njih, izvanjska pobožnost ne znači da je netko vjernik.

Inače da odgovorim na naslovno pitanje: nisu opasni ni agnosticizam ni ateizam, daleko su najopasnije sablazni koje čine pojedini Katolici i time potiču sve veće osipanje vjernika iz Crkve.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 13:48 

modus vivendi je napisao/la:
sara je napisao/la:

Inače da odgovorim na naslovno pitanje: nisu opasni ni agnosticizam ni ateizam, daleko su najopasnije sablazni koje čine pojedini Katolici i time potiču sve veće osipanje vjernika iz Crkve.

Koliko se uopće mogu zvati Katolicima oni koji se samo nazivaju tako a zastupaju stavove suprotne od stavova Katoličke Crkve? Vrhunac je to laži jer nastoje svojim nekatoličkim djelovanjem sablazniti u ime katolika.
Moduse jasno je ovdje što je tema ali je jasno je da ponovo pokušavaš trolati svaku temu na gore opisani način. Što se mene tiče s tobom je rasprava odavno završena!

Vratimo se temi i probajmo pobliže objasniti što je agnosticizam. Ja bih se složio da je to pozicija u koju se čovjek stavlja jer se ne želi baviti religijom, no pitanje je da li se takvo ponašanje dugoročno uopće isplati?

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 14:01 

sara je napisao/la:

S ovim zadnjim se potpuno slažem!
Na ratištu je bilo vrlo malo agnostika i ateista, ne deklarativno, nego iz nutrine, jer se radilo o opstanku, a smrt je bila vrlo blizu i nagonila čovjeka da misli i na svoj kraj. Za vanjske pobožnosti bilo je malo mjesta i vremena.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 14:04 

Barnaba je napisao/la:
sara je napisao/la:

Koliko se uopće mogu zvati Katolicima oni koji se samo nazivaju tako a zastupaju stavove suprotne od stavova Katoličke Crkve? Vrhunac je to laži jer nastoje svojim nekatoličkim djelovanjem sablazniti u ime katolika.
Moduse jasno je ovdje što je tema ali je jasno je da ponovo pokušavaš trolati svaku temu na gore opisani način. Što se mene tiče s tobom je rasprava odavno završena!

Vratimo se temi i probajmo pobliže objasniti što je agnosticizam. Ja bih se složio da je to pozicija u koju se čovjek stavlja jer se ne želi baviti religijom, no pitanje je da li se takvo ponašanje dugoročno uopće isplati?

Mislim da živimo u vremenu koje je izuzetno površno i u čovjeku potencira manjak promišljanja i ozbiljnosti. Tako zapravo razmišljanja o smislu uopće ne dođu na red. Živi se u trci i buci, u pokušaju da se domogne ugode na svaki način i zadovolji svaki prohtjev, odmah i sad.
Posve je jasno da u tome misao o Bogu, smislu i razlozima života uopće nemaju mjesta.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 14:11 

sara je napisao/la:
sara je napisao/la:

S ovim zadnjim se potpuno slažem!
Na ratištu je bilo vrlo malo agnostika i ateista, ne deklarativno, nego iz nutrine, jer se radilo o opstanku, a smrt je bila vrlo blizu i nagonila čovjeka da misli i na svoj kraj. Za vanjske pobožnosti bilo je malo mjesta i vremena.

Vdiš a ja ću reći jednu stvar koju sam već odprije govorio a koju sada jako lijepo potkrepljuju rezultati izbora, ovaj narod jest Katolički, ali je većinom sačinjen od relativističkih Katolika, dakle Katolika koji nisu po modelu ''pravog Katolika'' kako ga crkva definira.

Tvrditi suprotno, jednostavno spada u zabijanje glave u pijesak.

Možda mi većinski Katolici u Hr. baš i nismo po standardu?

Zadnja izmjena: modus vivendi; Pon sij 18, 2010 14:59; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 14:23 

Vdiš a ja ću reći jednu stvar koju sam već odprije govorio a koju sada jako lijepo potkrepljuju rezultati izbora, ovaj narod jest Katolički, ali je većinom sačinjen od relativističkih Katolika, dakle Katolika koji nisu po modelu ''pravog Katolika'' kako ga crkva definira.

Tvrditi suprotno, jednostavno spada u zabijanje glave u pijesak.

Nitko nije (pogotovo ja) tvrdio da je ovaj narod istinski katolički što potvrđuje i stanje u kojem se nalazi zbog toga jer ne zna izabrati na izborima one koji se zalažu za istinske vrijednosti. No za razliku od tebe ja ne smatram da se problem može riješiti podilaženjem većini pa proglasiti da nije grijeh ono što većini paše. No to nije tema ovdje.

Agnosticizam je opasnii od ateizma jer baš idelano uspavljuje savijest. Međutim ne treba zaboraviti da je ulog koji se gubi takvim stavom sama vječnost.

Svi offtopic postovi bit će brisani a ponavljanje istih bit će sankcionirano.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 18:31 

Meni je dosta izjava Josipovića da bi uz križ trebalo staviti polumjesec. Koje ludilo. Bilo on mogao to predložiti u jednoj muslimanskoj državi. Neka, ti Hrvati katolici, neka im sada sija polumjesec, pa neće škoditi ni petokraka. Živjeli mi!

Vrh

PostPostano: Uto sij 19, 2010 09:00 

sneni je napisao/la:
Meni je dosta izjava Josipovića da bi uz križ trebalo staviti polumjesec. Koje ludilo. Bilo on mogao to predložiti u jednoj muslimanskoj državi. Neka, ti Hrvati katolici, neka im sada sija polumjesec, pa neće škoditi ni petokraka. Živjeli mi!

Nije ovo što si napisao baš usko vezano uz temu ali molim te Sneni možeš li nam objasniti što je agnosticizam, te da li bi bila bolja solucija da se ništa ne stavi nego da bude križ i polumjesec?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata