Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 15:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: Uto svi 13, 2008 23:27 
Administrator

Domenika, Crkva nas uči da je obaveza svakog vjernika da materijalno podupire Crkvu, ali nije određeno koji postotak svojih prihoda treba dati. Desetina je bila starozavjetna dužnost koja je obavezala Židove pod Mojsijevim Zakonom.

Osim onoga što sam napisao na početku teme, razmotrimo i cijeli ovaj ulomak iz Novog Zavjeta:
"Smatrao sam dakle potrebnim zamoliti braću da unaprijed pođu k vama i da pripreme vaš još prije obećani dar te bude pripravan - kao dar darežljivosti, a ne škrtosti.
Ta eno: tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilato, obilato će i žeti. Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja. A Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom da u svemu svagda imate svega dovoljno za se i izobilno za svako dobro djelo - kao što je pisano:
Rasipno dijeli, daje sirotinji,
pravednost njegova ostaje dovijeka." (2Kor 9, 5-8 )

Drugim riječima, Bog ne zahtjeva od nas fiksni iznos ili postotak novaca, on želi da dajemo od srca.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 14, 2008 20:51 

..Giovi...
Svakako da treba podupirati svoju Crkvu,
...a šta se tiće starozavjetne desetine...
takav naćin davanja Crkvi...osobno mi se svidio,
posebno kad nam je prof.Ivanćić rekao,
da treba davati baš desetinu od svih (svojih)
prihoda...ja se toga držim...i zbog tog sam veoma radosna... :D ...

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 20:47 

Moje misljenje je da svatko treba davati onoliko koliko moze...
Interesantna je ova desetina...koja je po mojem misljenju i u ono vrijeme,bila jedan simbol orijentacije...kako bi se lakse odlucili,da pravedno doprinose...svoje darove,svoju milostinju...
Nekada ,a ima i danas jos u siromasnim krajevima, gdje u kucama nitko ne radi na drzavnom poslu, davali su uvjek "lukno"...
Nesto od uroda poljski plodova...to se darivalo,kolicinski...onoliko ,koliko je tko mogao i zelio dati,recimo npr. kukuruz,zito,krompir itd.to u nekim krajevima zadrzali su do danas.....To nikako nije mogla da bude destina,jer cesto je zvislio i o samoj godini i sjetvi,odnosno kakav je bio urod plodova..od cega su cijele obitelji zavisile..
Interesantna je ova desetina..bas zato,kako se ipak svi ravnaju na 10..%
zasto nitko ne odluci 20%,jer danas puno vise posjedujemo ,nego nekada u stara vremena..Iako smo svi u nekoj oskudici,jos uvjek imamo vise nego sto nam je potrebno..Problem lezi u nama i nasim zahtjevima,
jer s vremenom mi trebamo sve vise..i vise ..tako da to mjerilo,nebi nikako odgovaralo ovom danasnjem vremenu..

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: Sri kol 20, 2008 21:23 

Daješ li baš strogo desetinu ili nekad više, a nekad manje?
Da li si nekad dala sve što imaš?[/quote]

hmmm
zanimljivo pitanje...
dugoooo nisam imala puno za dati...
i onda sam jednostavno skupa s obitelji, dala bas sve sto smo imali...(ali bas sve)
poklonili i otisli...nisam znala kako ce to zavrsiti, ali dobili smo jako puno i sada kada dajem znam da vise ne trebam razmisljati jer desetina ili vise..

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 18:48 

loveyou,
Citat:
i onda sam jednostavno skupa s obitelji, dala bas sve sto smo imali...(ali bas sve)

Oprosti, bilo je to pred nešto vremena što si ovo napisala, a ja sam ovdje novi. - možeš li zapravo konkretno, najkonkretnije napisati koliko je to sve što ste imali, što je to sve? :shock:

Vrh

PostPostano: Ned sij 01, 2017 13:33 

Lijepo vas sve pozdravljam
Krajem 2015 sam poceo davati desetinu od onoga sto sam zaradio, tj sve sto sam zaradio u 2015 sam odvoio desetinu i dao za prosli Bozic. Ove godine sam dao za polovicu godine, i mislio datii drugi dio sada za Bozic, ali me nije bilo kuci.(A moj zupnik nezna tko daje desetinu). U medjuvremenu dok sam dosao kuci, moj zupnik je organizirao molitveni lanac za duhovna zvanja u mojoj zupi,jer u mojoj zupi nije bilo JAKO dugo mlada misa. I sad, nije mi jasno ovaj dio: "davati u Bozju riznicu da u Njegovoj kuci uvjek bude hrane."...
Ja sam do sada davao za potrebite u mojoj zupi i nabavljala se hrana za one koji su u oskudici. I mislio sam, posto je sutra blagoslov kuca kod mene u ulici da mu predlozim da se taj dio da za duhovna zvanja, ako bude u zupi ili biskupiji, a ako nebude u zupi i biskupiji neka se skoluju svecenici u Africi, ako vec nece nitko iz zupe ili biskupije.
Citam vec to sve dosta dugo i istrazujem, i uvjek naletim kako je to bio stari zakon za zidove pa je taj zakon Krist podigao na visu razinu (nije ga dokinuo) i stalno se to vergla i ponavlja.
Znaci sta bi bilo ispravnije: davati za duhovna zvanja u zupi ili dati za one u oskudici, ili pola-pola, posto drugu polovicu jos nisam dao?? a moram pod hitno to napraviti....
Dali je to ok ? Dali je to u redu?? :roll:
Trebao bih jasne smjernice, prijedloge, misljenja....
:roll: :?:

Vrh

PostPostano: Ned sij 01, 2017 14:53 

Hej, otr_ovni,

to što kažeš da je župnik organizirao "molitveni lanac za duhovna zvanja" vjerojatno se odnosi na ovako nešto ili možda točno to, ako si iz Đakovačko-osječke nadbiskupije:

http://www.djos.hr/index.php/sredisnje- ... -za-zvanja

Znači, moli se za više novih duhovnih zvanja, ne skupljaju se materijalna sredstva.
Dalje, kad daješ dar Crkvi mislim da nema potrebe da ti određuješ ili naglašavaš župniku na što će se potrošiti novac.

A par postova iznad imaš dobar Giovijev odgovor na temu davanja i desetine.

Osobno ne dajem desetinu. Dam jednom-dvaput godišnje (po mogućnosti, kako se zalomi) neki iznos kao dar za potrebe Crkve i redovno plaćam lukno.

Pozdrav.

Vrh

PostPostano: Ned sij 01, 2017 15:34 

I sad, nije mi jasno ovaj dio: "davati u Bozju riznicu da u Njegovoj kuci uvjek bude hrane."...

Taj dio (proročka opomena) iz Svetog pisma glasi:
6Jer ja, Jahve, ne mijenjam se, a vi se, sinovi Jakovljevi, mijenjate bez prestanka! 7Od vremena svojih otaca odstupate od mojih uredaba i ne čuvate ih. Vratite se meni, i ja ću se vratiti vama – govori Jahve nad vojskama. Pitate: »Kako da se vratimo?« 8Smije li čovjek prikraćivati Boga? A vi mene prikraćujete. I pitate: »U čemu te prikratismo?« U desetini i u prinosu. 9Udareni ste prokletstvom jer me prikraćujete vi, sav narod! 10Donesite čitavu desetinu u riznicu da u mojoj kući bude hrane. Tada me iskušajte – govori Jahve nad vojskama – neću li vam otvoriti ustave nebeske i neću li izliti na vas punom mjerom blagoslov, 11neću li zbog vas zaprijetit’ skakavcu da vam više ne kvari usjeva i da vam ne bude nerodna loza u polju – govori Jahve nad vojskama. 12Svi će vas narodi tad držati sretnima, jer ćete biti zemlja blaženstva – govori Jahve nad vojskama.
/iz Knjige proroka Malahije/

...također lijepi pozdrav!

Vrh

PostPostano: Ned sij 01, 2017 17:16 

@fico: sve sam to vec procitao vise puta, nisam nikome mislio odredjivati na sta ce potrositi ono sto beuzvjetno dajem, to je bas bezveze sto si reko.
Mislio sam to ili nesto konkretno predloziti pa da bude primjer.
Izmedju ostalog, i da sam nekome nesto odredio nebih pitao za misljenje, zar ne ?
Da, radi se o tome na linku, ali se nisam htio hvalisati sa time sto radim, jer to sve vodi oholosti.
zaboravi da sam ista pitao.

@adrijana: hvala na utrosenom vremenu. Citao sam o tome sve

Bolje da nisam nista pitao, drzat cu se u tajnosti i dalje.
Bog dragi to sve vidi.

Vrh

PostPostano: Ned sij 01, 2017 21:09 

Što si tako osjetljiv, nitko te nije vrijeđao ili rekao nešto loše?
Nije ni ta preosjetljivost dobra ni za svjetovni niti za duhovni život.

Naravno da možeš župniku iznijeti svoja zapažanja ili prijedloge kome ili čemu pomoći, zašto ne. Razgovor je uvijek dobrodošao.
Pogotovo sad kad smo u situaciji da nam se često mijenjaju župnici i kad oni možda ne poznaju župu tako dobro kao domaći svijet.
Isto tako možeš biti nazočan i kod sastanka pastoralnog vijeća i iznijeti svoje prijedloge.

A to što moliš i materijalno pomažeš je nešto prekrasno i mislim da je bitan kontekst u kojem se to spominje i onda je sve u redu.
Nisi se ti došao hvaliti time, nijedna tvoja riječ ne ide u tom pravcu i to se jasno vidi. Znači nemaš se zašto ljutiti. Ni na sebe.
Ali te preosjetljivosti se rješavaj i nauči se ophoditi s mislima i okolinom. Nije svakome tko ti se obrati cilj napasti te, ocrniti ili poniziti na bilo koji način.

Pozdrav ti.

Vrh

PostPostano: Ned sij 01, 2017 21:31 

Znaci sta bi bilo ispravnije: davati za duhovna zvanja u zupi ili dati za one u oskudici, ili pola-pola, posto drugu polovicu jos nisam dao?? a moram pod hitno to napraviti....

Znači ustanovili smo da se ne skuplja novac za duhovna zvanja u župi.
Za obitelji u oskudici u našoj župi uvijek se skupljaju prilozi i župni Caritas to onda podijeli potrebitima. Ne znam je li tako i kod vas.
Ti možeš svoj prilog dati župniku, a možeš isto tako i sam posjetiti nekoga tko je u potrebi i darovati te ljude.
Što ti je od toga jednostavnije ili ti se čini prikladnije.

Vrh

PostPostano: Ned sij 01, 2017 22:56 

Nemojte mi zamjeriti, u pitanju je visoko osjetljiva osoba(hipersenzitivac), i neljutim se nego odgovaram direktno, jer nevolim bas forume, nije meni nitko uputio ruznu rijec nit sam ja kome to uradio, nego mi se postavlja ponovo ispocetka nesto sto sam vec sve procitao, a pitao sam precizno i konkretno i trebala mi je smjernica, prijedlog, komentar, podrska makar ili stagod, a ne citati koje znam.
BB
neda mi se vise pisati
Pozdrav

Vrh

PostPostano: Pon sij 02, 2017 10:48 

Ništa ti ne zamjeramo, a nemoj ni ti nama...
U citatu piše sve, bitna je dobra nakana, a ne koliko ćeš dati ovome ili onome. O tome kome ćeš dati možeš odlučiti jedino i samo ti, a sad za Afriku i za svećenike - tu je najbolje da se raspitaš s kojim biskupijama tvoja biskupija već surađuje, da ne date novac nekoj lijevoj udruzi koja ni za Crkvu ni za vjeru ne mari... Naša Crkva je povezana s Afrikom direktno preko biskupija, misionara, Papinskih misijskih djela, ne mora se tu ništa novo izmišljati... A to si vjerojatno znao i prije, pa slobodno zanemari moj post.

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2017 14:52 
Administrator

Dodao bih u vezi desetine, da ne promakne smisao, nakon Krista više nije zakon ta matematika, 10%, već svatko treba poklanjati velikodušno i od srca prema mogućnostima.
Svaka situacija je jedinstvena, no za primjer ako netko ima plaću 2000kn, drugi 10000kn i oboje se odreknu desetine svojih prihoda.
Jedan je dao od svog suviška, bez ozbiljnog odricanja, to je kao sitniš koji je jedva osjetio.
A drugi je dao možda sve što je imao, i morao se stvarno odreći osnovnih stvari. To su neke realne situacije.
Te dvije desetine nisu iste, čak se ne mogu ni uspoređivati po velikodušnosti. Kao prispodoba koju sam već ovdje naveo:
"Pogleda i vidje kako bogataši bacaju u riznicu svoje darove. A ugleda i neku ubogu udovicu kako baca onamo dva novčića. I reče: "Uistinu, kažem vam: ova je sirota udovica ubacila više od sviju. Svi su oni zapravo među darove ubacili od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sav žitak što ga imaše." " (Lk 21, 1-4)

Dakle, to je što se tiče samog iznosa, on za Krista nije bitan, već je bitan stav srca. Velikodušnost, spremnost pomoći, osloboditi se navezanosti na novac i sigurnost...

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2017 23:22 

Naravno da je srce bitno, a ne "kesa"...... :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata