Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 13:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 07, 2015 22:04 

Nije me bilo neko vrijeme i sad vidim cijelu hrpu nebuloza koje nemaju ni reda ni pameti. Ne vidim čemu to služi.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 13:45 

Giovi je napisao/la:
Moram upozoriti da se na ovom forumu neće dopuštati bilo kakvo reklamiranje susreta koji nisu u zajedništvu s Crkvom.

Kad već dopuštaš majmuniranje s tradicijom koji ovaj forum srozava na dno dna, onda ne znam zašto bi ičemu drugom bio problem?

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 14:02 

Giovi je napisao/la:
Katolik treba prisustvovati misi u katoličkoj crkvi, u punom zajedništvu s papom. Tko bi se pričestio kod SSPX-a bio bi suprotnost znaku euharistije kao punog zajedništva. Posebno je sablazan kad se to ne govori vjernicima, pa svećenik čeka u ispovijedaonici ne govoreći da se kod njega ne može dobiti oprost grijeha, i tko bi svjesno tamo otišao na ispovijed ostao bi u stanju grijeha. A ako bi se tamo vjenčao, živio bi kao u preljubu, jer su takvi sakramenti od strane SSPX bez ikakvog učinka. Bez obzira što je na tom svećeniku odgovornost i grijeh zbog simuliranja sakramenta, kad se već spominje SSPX misa, treba upozoriti vjernike na te činjenice, i moliti da se vrate u jedinstvo s Crkvom.

Neokonzervativci imaju profesionalni problem da nekad ispadaju papskijim od pape - očito ti nije poznato da je sama Sveta Stolica izjavila da je moguće ispuniti nedjeljnu obavezu na Misama kod Bratstva.

Drugo, svi sakramenti kod svećenika Bratstva su i valjani i dopušteni zato jer oni rade samo ono što su katolički svećenici radili kroz sve vjekove. Neprihvaćanje modernističke revolucije koja uništava vjeru nije nikakav grijeh i zato su sve sankcije nametnute samo zato jer netko ne želi služiti Novu Misu s ministranticama, pričesti na ruku i protestantiziranim obredom potpuno nevaljane i bez učinke i Crkva po samom pravu dopunja one ovlasti koje su nepravedno oduzete:
***maknuto pozivanje na stranice izvan punog jedinstva s Crkvom***

Nasuprot tome, vjernici su u opasnosti da sudjeluju u simuliranim sakramentima prisustvujući Novoj misi koja je toliko razvodnjena da postoji realna opasnost od nevaljanosti ako je služi svećenik formiran na modernoj teologiji gdje se pojam žrtve sv. Mise potpuno ignorira i tako favorizira hereza. Također se vjernici ne mogu prepustiti vodstvu i savjetima svećenika formiranih na modernoj teologiji koja je došla do izražaja na protekloj Biskupskoj sinodi, gdje se želi rastavljene i ponovno vjenčane pripustiti pričesti. To bi za neokonzervativce bilo u redu, jedino nije u redu kada netko želi tradicionalnu Misu zato jer želi ostati katolik...

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 18:57 

Hipolit je napisao/la:
Neokonzervativci imaju profesionalni problem da nekad ispadaju papskijim od pape - očito ti nije poznato da je sama Sveta Stolica izjavila da je moguće ispuniti nedjeljnu obavezu na Misama kod Bratstva.

Drugo, svi sakramenti kod svećenika Bratstva su i valjani i dopušteni zato jer oni rade samo ono što su katolički svećenici radili kroz sve vjekove. Neprihvaćanje modernističke revolucije koja uništava vjeru nije nikakav grijeh i zato su sve sankcije nametnute samo zato jer netko ne želi služiti Novu Misu s ministranticama, pričesti na ruku i protestantiziranim obredom potpuno nevaljane i bez učinke i Crkva po samom pravu dopunja one ovlasti koje su nepravedno oduzete:

Nasuprot tome, vjernici su u opasnosti da sudjeluju u simuliranim sakramentima prisustvujući Novoj misi koja je toliko razvodnjena da postoji realna opasnost od nevaljanosti ako je služi svećenik formiran na modernoj teologiji gdje se pojam žrtve sv. Mise potpuno ignorira i tako favorizira hereza. Također se vjernici ne mogu prepustiti vodstvu i savjetima svećenika formiranih na modernoj teologiji koja je došla do izražaja na protekloj Biskupskoj sinodi, gdje se želi rastavljene i ponovno vjenčane pripustiti pričesti. To bi za neokonzervativce bilo u redu, jedino nije u redu kada netko želi tradicionalnu Misu zato jer želi ostati katolik...

Oprosti, ali krivo tumačiš i obmanjuješ javnost.

Niti jedan sakrament kod svećenika Bratstva nije dopušten, a ispovijed i ženidba prema Zakonu kanonskog prava nisu ni valjani. Kao i nekolicina hercegovačkih fratara koji su pod suspenzijom, ali i dalje su svećenici, tako i vi, niti vi nemate ovlasti niti dopuštenja ni služiti mise ni ispovijedati, iako oni svećenici koji pristupe k vama i dalje ostaju svećenici - ali automatski upadaju pod suspenziju.

Vjernici koji žele slušati latinsku misu mogu i unutar Katoličke crkve (pod određenim uvjetima), ali opasno bi bilo nasjedati na ovakvu propagandu osoba koje nemaju nikakav kanonski status i nisu u punom jedinstvu sa Crkvom, već ocrnjuju Crkvu i sasvim valjani red mise da bi privukli što više sljedbenika.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 17:26 

Citat:

Vidite kako sami sebi skačete u usta - koristeći modernistički termin 'punog / nepotpunog jedinstva' priznajete da Bratstvo jest u jedinstvu; jer ako je to jedinstvo nepotpuno, ono ipak jest jedinstvo, zar ne? Prema tome, ako današnji autoriteti koje vi veličate i tvrdite da je svaki njihov čin savršen to isto govore za druge religije - nema više toga da je netko izvan Crkve nego samo u 'nepotpunom jedinstvu', onda budite tako dosljedni prema Bratstvu pa pokažite malo 'ekumenskog duha' i s onima koji očito jesu katolici jer ispovijedaju cjelovitu katoličku vjeru.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 17:30 

adrijana je napisao/la:

Niti jedan sakrament kod svećenika Bratstva nije dopušten, a ispovijed i ženidba prema Zakonu kanonskog prava nisu ni valjani. Kao i nekolicina hercegovačkih fratara koji su pod suspenzijom, ali i dalje su svećenici, tako i vi, niti vi nemate ovlasti niti dopuštenja ni služiti mise ni ispovijedati, iako oni svećenici koji pristupe k vama i dalje ostaju svećenici - ali automatski upadaju pod suspenziju.

Vjernici koji žele slušati latinsku misu mogu i unutar Katoličke crkve (pod određenim uvjetima), ali opasno bi bilo nasjedati na ovakvu propagandu osoba koje nemaju nikakav kanonski status i nisu u punom jedinstvu sa Crkvom, već ocrnjuju Crkvu i sasvim valjani red mise da bi privukli što više sljedbenika.

Ne, vi ste na ovome forumu koji obmanjujete javnost i iskrivljujete istinu jer opravdavate cijelu modernističku orijentaciju postkoncilske Crkve koja je nezakonita, a tako i svi čini koji iz te orijentacije proizlaze - neomodernistički nauk i načela kolegijalizma, vjerske slobode, ekumenizma, kao i Nova misa, čija je načela crkveno Učiteljstvo prethodno svečano osudilo. Zato se postavlja pitanje, kome ćemo vjerovati: svim papama do Pavla VI. koji su tvrdili da je nedopustivo protestantizirati katoličko bogoslužje, odbaciti tradicionalnu Misu i uvesti novi obred koji insinuira protiv temeljnih vjerskih istina, ili postkoncilskim papama koji takvo nešto odobravaju? Odgovor svakog iskrenog katolik treba biti ovaj prvi, jer je to mjerilo istine i crkvenosti, a ne bilo kakve novotarije protivne nauku i tradiciji Crkve svih vjekova. I zato je jasno da je svako djelovanje u skladu s prvim načelima valjano i dopušteno, dok ovo drugo nije dopušteno i s obzirom na iskrivljivanje vjere, postavlja i sumnju o nakanama onih koji te čine vrše. Jer autoritet nije svrha samome sebi - Crkva nije neka totalitaristička država, nego je njegova svrha spasenje duša i mora biti podložan božanskom autoritetu. Pa ako nekad taj autoritet djeluje protivno svojoj svrsi, postoji pravo i obveza oduprijeti mu se radi spasenja duša, kao što je to činio sv. Atanazije kada je 'nezakonito' djelovao zato jer ga je papa nepravedno ekskomunicirao; a arijanci su jednako poput vas ekipe trubili da je neposlušan.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 18:38 

Ja bih postavio jedno pitanje, svejedno kome, ***izbačeno provociranje***
Ako se ja prebacim na protestnatizam, jer mi neke stvari smetaju u katoličkoj Crkvi. I onda kasnije idem redovito, na godišnje susrete Taizea i potičem ekumenizam. Kolika je vjerovatsnost da ću biti spašen! Jer ipak sam i ja dalje brat katolicima i papi, i tko me smije osuditi! Ukratko, da odem tamo gdje je lakše i bolje se provodi!
Hvala unaprijed na odgovoru!! :roll: :oops:

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 19:13 

Alan Ford je napisao/la:
Ja bih postavio jedno pitanje, svejedno kome, ***izbačeno provociranje***
Ako se ja prebacim na protestnatizam, jer mi neke stvari smetaju u katoličkoj Crkvi. I onda kasnije idem redovito, na godišnje susrete Taizea i potičem ekumenizam. Kolika je vjerovatsnost da ću biti spašen! Jer ipak sam i ja dalje brat katolicima i papi, i tko me smije osuditi! Ukratko, da odem tamo gdje je lakše i bolje se provodi!
Hvala unaprijed na odgovoru!! :roll: :oops:

Jednom mi je jedan dečko rekao da više ne ide u crkvu. Kada sam ga pitao zašto ne ide on mi krenuo vrlo argumentirano govoriti kakvi sve idu i kakvo je stanje u crkvi. Tada sam ga pitao jel' zna kako se zove to njegovo ponašanje. On mi rekao da ne zna i ja mu kažem da se u vojnoj terminologiji to zove dezerterstvo. Objasnio sam mu da onaj koji napusti borbeni položaj i ostavi svoje suborce je dezerter, a kazna za takvo ponašanje je smrtna kazna. Ako on napusti svoju crkvu i ne bori se za svoju crkvu onda će upravo oni zbog kojih je otišao zavladati u potpunosti. Nakon nekog vremena me nazvao i rekao da ide ponovno u svoju crkvu.

Što biste vi rekli o meni da sam svaki dan kod vas na ručku, da se igram s vašom djecom, da iskazujem ljubav vašoj ženi... a moja obitelj me ne zanima? Što reći za one koji ne idu u svoju crkvu? Takvi su vam kao izbjeglice. Jadni lutaju, kod sviju su smetnja, svima su krivi. Zato, ne budi dezerter, niti izbjeglica. Budi katolik koji ima i voli svoju crkvu i svoju župu je tvoja crkva dom i kao takav si dužan se boriti za nju!

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 20:47 

Hipolit je napisao/la:
Ne, vi ste na ovome forumu koji obmanjujete javnost i iskrivljujete istinu jer opravdavate cijelu modernističku orijentaciju postkoncilske Crkve koja je nezakonita, a tako i svi čini koji iz te orijentacije proizlaze - neomodernistički nauk i načela kolegijalizma, vjerske slobode, ekumenizma, kao i Nova misa, čija je načela crkveno Učiteljstvo prethodno svečano osudilo. Zato se postavlja pitanje, kome ćemo vjerovati: svim papama do Pavla VI. koji su tvrdili da je nedopustivo protestantizirati katoličko bogoslužje, odbaciti tradicionalnu Misu i uvesti novi obred koji insinuira protiv temeljnih vjerskih istina, ili postkoncilskim papama koji takvo nešto odobravaju? Odgovor svakog iskrenog katolik treba biti ovaj prvi, jer je to mjerilo istine i crkvenosti, a ne bilo kakve novotarije protivne nauku i tradiciji Crkve svih vjekova.......

„Prva: nemoguće je za jednog katolika svrstati se za II. Vatikanski, a protiv Tridenta ili I. Vatikanskog sabora. Tko prihvaća II. Vatikanski sabor, onako kako je pismeno izražen i u duhu shvaćen, istodobno potvrđuje neprekinutu tradiciju Crkve, osobito dvaju prethodnih Sabora. To vrijedi za takozvani 'progresizam', barem u njegovim ekstremnim oblicima. Drugo: na isti način, nemoguće je odlučiti se za Trident i I. Vatikanski sabor, a protiv II. Vatikanskog sabora. Tko niječe II. Vatikanski sabor, niječe i autoritet koji je vodio druga dva Sabora te ih tako otkida od njihova temelja. To vrijedi za takozvani 'tradicionalizam', također u njegovim ekstremnim oblicima. Pred II. Vatikanskim saborom svaki izbor jednog dijela razara cjelinu, tj. Samu povijest Crkve koja može opstojati samo kao nedjeljivo jedinstvo.“

Joseph Ratzinger & Vittorio Messori: „Razgovor o vjeri“, Verbum, Split, 2005.

Hipolite iskreno te pitam i bez zafrkancije: Kome bi ti prije povjerovao; svojoj pameti ili papi Benediktu XVI ??
Jesi li ti sedevakantist ?

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 00:30 

adrijana je napisao/la:
Hipolit je napisao/la:

Može li neki link na dokumente Crkve koji bi zabranjivali primanje sakramenata kod sspx, nisam uspio ništa naći na internetu? Ja sam pitao jednog svećenika i odgovorio mi je da se to smije (to je bilo prije par mjeseci)!?!?

Što se tiče slušanja Mise po izvanrednom obliku, vjernici koji to žele mogu, ali ne mogu, tj. formalno je dozvoljeno, ali stvarno nije moguće. Oficijelno, ta mogućnost nije ničim uvjetovana, jer svećenici mogu slaviti u izvanrednom obliku bez dopuštenja biskupa tj. ne moraju se ispunjavati nikakvi uvjeti. U stvarnosti, to je danas npr. u Zagrebačkoj nadbiskupiji moguće jedino kod sspx. Izimka su samo oni vjernici koji poznaju svećenike koji potajno služe Misu po izvanrednom obliku, što samo po sebi govori dovoljno o tome koliko je to "mogu" stvarno.

Osim toga, poznato nam je svima, da današnji Papa, za razliku od Benedikta XVI., nije ni najmanje naklon izvanrednom obliku, a u tome ga slijedi većina svećenstva.

Na kraju, ako ovo

https://www.youtube.com/watch?v=enWiFcsBqIE

prema kanonskom pravu nije dopušteno, pitam se kako je uopće moguće da se Crkva dovela u takvo stanje, da nešto ovakvo (npr. od 31:40) njeguju gotovo samo otpadnici. Jer, budimo iskreni, u regularnoj strukturi Crkve nešto takvo ne postoji, barem ne u Hrvatskoj. Naprotiv, kao da nikad nije ni postojalo. Ako je Crkva moja majka, zašto se odnosi prema meni kao prema sakatom kopiletu? Po čemu smo to mi koji volimo koral i staru Misu gori od neokatekumena, ili nekih drugih?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Zadnja izmjena: Ignisardent; Pon sij 12, 2015 22:04; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon sij 12, 2015 15:41 

Vidim da se troše tone forumskog prostora za jadikovanje nad sudbinom lefebreovaca koji su tobože proganjani od Crkve. Međutim, ne znam da li vam je poznato kako i sami lefebvreovci imaju svoje disidente koje nesmiljeno šibaju. To su Williamsonove pristalice koje su se odvojile od FSSPX u vrijeme kada se ono počelo približavati Rimu. Paradoksalno je to što je Williamson ispao dosljedniji jer je bio od početka protiv, a drugi su bili malo za pa malo protiv pa ništa...
Ta ekscentrična sklonost ka napadanju svakoga je postala dio njihovog folklora te se ne treba čuditi niti njihovim bijesnim ispadima na ovom forumu. Petpostavljam da tako brane i Ivana Grubišića pred od "maćehinskog odnosa"?

Vrh

PostPostano: Čet sij 15, 2015 18:52 

adrijana je napisao/la:

9.8.2014. svećenik SSPX služio je Misu u Vatikanskoj bazilici

http://rorate-caeli.blogspot.com/2014/0 ... saint.html

pa me zanima je li tom prilikom euharistija bila valjana, ako tvrdiš da sakramenti Bratstva nisu dopušteni? Koliko ja znam, ekskomunikaciju je ukinuo papa Benedikt XVI.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Čet sij 15, 2015 19:04 

Da i Grubišić tamo služi zar bi bili valjani?

Vrh

PostPostano: Čet sij 15, 2015 19:07 

Barnaba je napisao/la:
Da i Grubišić tamo služi zar bi bili valjani?

Zar bi mu Vatikan to dopustio? Ko je dozvolio sspx-u da služi Misu u Sv. Petru, valjda ne Grubišićeva loža?

Vrh

PostPostano: Čet sij 15, 2015 20:37 

Ignisardent je napisao/la:
Može li neki link na dokumente Crkve koji bi zabranjivali primanje sakramenata kod sspx, nisam uspio ništa naći na internetu? Ja sam pitao jednog svećenika i odgovorio mi je da se to smije (to je bilo prije par mjeseci)!?!?

Nisam ti mogla odgovoriti ranije. Možda da najprije zajednički razotkrijemo što je to valjanost, a što dopuštenje.

Crkva, recimo, priznaje valjanost krštenja u slučaju i kad u prijekoj potrebi krsti i laik, a za druge sakramente osim ovlaštenog svećenika (znači, onog koji radi s dopuštenjem biskupa) postoje i drugi uvjeti da bi sakrament bio valjan. Sveta misa koju slavi neki suspendirani svećenik možda čak i može biti valjana (!), ali to ne znači i da je sve sasvim legalno, kada on to radi bez dopuštenja koje propisuje Kanonski zakon. Ispovijed kod sspx-a jest nevaljana, jer kanonski zakon propisuje da svećenik koji ispovijeda mora imati biskupovo dopuštenje. Postoje svećenici i unutar Crkve kojima je to dopuštenje iz raznoraznih razloga uskraćeno, pa treba biti oprezan...

Ukidanje ekskomunikacije, i sam znaš, nije imalo za posljedicu povratak sspx-a u Crkvu (na veliku žalost pape emeritusa i mnogih biskupa i svećenika), a znamo i da krivnja nije s naše strane. Da su se vratili imali bi prava po kanonu, ali ovako opet ništa.
To je zasad još uvijek ilegalno i neregularno. Govoriti ljudima nek idu na misu k sspx-u, znači zapravo odvlačiti ih iz jedine i prave Crkve, a ovo zabranjeno voće izgleda itekako primamljivo jer se Tradicija prikazuje kao nešto nedostižno suvremenoj Katoličkoj crkvi koju se kritizira u rangu s najborbenijim ateističkim (masonskim) napadačima.

Ako tražiš link, najprije ti dajem Zakonik kanonskog prava u kojem su zapravo svi detalji o valjanosti sakramenata:
http://www.katolicki.info/linkovi.htm

Evo recimo za ispovijed:
Kan. 966 - § 1. Za valjano odrješenje od grijeha traži se da služitelj, osim vlasti reda, ima i ovlast vršiti je nad vjernicima kojima podjeljuje odrješenje.
§ 2. Svećenik može dobiti tu ovlast bilo po samom pravu bilo po dopuštenju koje mjerodavna vlast daje prema odredbi kan. 969.
...
Kan. 969 - § 1. Samo je mjesni ordinarij mjerodavan dati bilo kojem prezbiteru ovlast da ispovijeda sve vjernike; ali, neka se prezbiteri koji su članovi redovničkih ustanova njome ne služe bez barem pretpostavljene dozvole svojeg poglavara.

ili ženidba:
Kan. 1108 - § 1. Valjane su samo one ženidbe koje se sklapaju u prisutnosti mjesnog ordinarija ili župnika, ili svećenika ili đakona koje ovlasti jedan od njih dvojice, a i dvojice svjedoka,

Znači, ako svećenik nije župnik, a župnik mu također nije dao potrebno ovlaštenje, on može imati i najbolje namjere, ali ženidba je nevaljana.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata