Ignisardent je napisao/la:
Može li neki link na dokumente Crkve koji bi zabranjivali primanje sakramenata kod sspx, nisam uspio ništa naći na internetu? Ja sam pitao jednog svećenika i odgovorio mi je da se to smije (to je bilo prije par mjeseci)!?!?
Nisam ti mogla odgovoriti ranije. Možda da najprije zajednički razotkrijemo što je to valjanost, a što dopuštenje.
Crkva, recimo, priznaje valjanost krštenja u slučaju i kad u prijekoj potrebi krsti i laik, a za druge sakramente osim ovlaštenog svećenika (znači, onog koji radi s dopuštenjem biskupa) postoje i drugi uvjeti da bi sakrament bio valjan. Sveta misa koju slavi neki suspendirani svećenik možda čak i može biti valjana (!), ali to ne znači i da je sve sasvim legalno, kada on to radi bez dopuštenja koje propisuje Kanonski zakon. Ispovijed kod sspx-a jest nevaljana, jer kanonski zakon propisuje da svećenik koji ispovijeda mora imati biskupovo dopuštenje. Postoje svećenici i unutar Crkve kojima je to dopuštenje iz raznoraznih razloga uskraćeno, pa treba biti oprezan...
Ukidanje ekskomunikacije, i sam znaš, nije imalo za posljedicu povratak sspx-a u Crkvu (na veliku žalost pape emeritusa i mnogih biskupa i svećenika), a znamo i da krivnja nije s naše strane. Da su se vratili imali bi prava po kanonu, ali ovako opet ništa.
To je zasad još uvijek ilegalno i neregularno. Govoriti ljudima nek idu na misu k sspx-u, znači zapravo odvlačiti ih iz jedine i prave Crkve, a ovo zabranjeno voće izgleda itekako primamljivo jer se Tradicija prikazuje kao nešto nedostižno suvremenoj Katoličkoj crkvi koju se kritizira u rangu s najborbenijim ateističkim (masonskim) napadačima.
Ako tražiš link, najprije ti dajem Zakonik kanonskog prava u kojem su zapravo svi detalji o valjanosti sakramenata:
http://www.katolicki.info/linkovi.htmEvo recimo za ispovijed:
Kan. 966 - § 1. Za valjano odrješenje od grijeha traži se da služitelj, osim vlasti reda, ima i ovlast vršiti je nad vjernicima kojima podjeljuje odrješenje.§ 2. Svećenik može dobiti tu ovlast bilo po samom pravu bilo po dopuštenju koje mjerodavna vlast daje prema odredbi kan. 969.
...
Kan. 969 - § 1. Samo je mjesni ordinarij mjerodavan dati bilo kojem prezbiteru ovlast da ispovijeda sve vjernike; ali, neka se prezbiteri koji su članovi redovničkih ustanova njome ne služe bez barem pretpostavljene dozvole svojeg poglavara.
ili ženidba:
Kan. 1108 - § 1. Valjane su samo one ženidbe koje se sklapaju u prisutnosti mjesnog ordinarija ili župnika, ili svećenika ili đakona koje ovlasti jedan od njih dvojice, a i dvojice svjedoka,Znači, ako svećenik nije župnik, a župnik mu također nije dao potrebno ovlaštenje, on može imati i najbolje namjere, ali ženidba je nevaljana.