Barnaba je napisao/la:
hrki je napisao/la:
romanac je napisao/la:
Pitanje za Hrkija i nikoga drugoga!
Gdje idu umrla, nerođena djeca koja nisu primala krštenje?
a ja sam ti teolog od formata pa ti je bitno moje mišljenje??

... samo moje i ničije više
evo , teološko potkovani ignisardent ti je sve odgovorio...slažem se s njim
Ja se ispričavam na upadu, ali nije mi jasno s čime se slažeš u njegovom postu koji je heterogen i suprotan tvojem shvaćanju spasenja? Prvo je spominjanje Tome Akvinskog pa izjava pape Benedikta XVI i na kraju njegovo viđenje koje implicira nemogućnost spasenja za osobe koje su bez svoje krivnje nekrštene (iz pakla nema spasenja), a neke od njih su umrle i mučeničkom smrću tj. bile abortirane.
Čini mi se kako pomno pratiš postove na drugim temama pa gdje se imalo pojavi upis o spasenju, evo tebe sa cijeđenjem te kreće neka vrsta trolanja te teme, a ovdje se slažeš sa nečim što je u biti suprotno od onoga što pišeš inače na drugim temama? Zar se može biti objektivan i doći do istine ako se pristupa tako van suštine te veže slaganje samo uz osobu koja piše. Na primjer što napiše neki "x" je za apsolutno slaganje, a postovi od nekog "y" su za propitivanje bez obzira na suštinu i kontekst napisanog?! Dakle ako je igdje mjesto za raspravu o spasenju onda je to na ovoj temi a to poštovani Hrki izbjegava.
Kad sam se već javio red je napisati i svoje mišljenje. Što se tiče djece koja nisu krštena nije mi poznato na koji izričaj Ignisardent misli kada spominje Tomu Akvinskog, ali meni je iz općenitog konteksta Tominih objašnjenja i onoga što Crkva općenito uči o mogućnosti spasenja izvan Sakramenata, logičnija tvrdnja kako se Tomina izjava odnosi na mjesto "na granici" odnosno Limb u kojem ne osjećaju bol već osjećaju najveću moguću sreću koliko je to moguće bez Boga, no nisu u raju (mjestu potpune sreće) jer nitko ne može vidjeti Boga (vizija Boga) ukoliko se ne krsti. Od opcija koje je spomenuo Ignisardent ona koju je rekao Papa Benedikt je najispravnija ne samo zbog pojedinačne sudbine već zato što se oslanja na Katolički nauk definiran u KKC koji se tim pitanjem bavi u točki 1261.
Što se tiče djece umrle bez krštenja, Crkva ne može drugo nego ih povjeriti Božjem milosrđu, što i čini u obredu njihova ukopa. Veliko Božje milosrđe, naime, koje želi da se svi ljudi spase, i Isusova nježnost prema djeci kada govori:
"Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im!' (Mk 10. 14), dopuštaju da se nadamo da postoji put spasenja i za djecu umrlu bez krštenja. To zahtjevniji je stoga poziv Crkve da se maloj djeci ne priječi da po daru svetoga krštenja dođu Kristu." Ova zadnja rečenica znači kako djecu treba krstiti što ranije, a izričaj točke 1261 može se činiti fluidan jer ovo pitanje nije dogmatski riješeno.
moguće je kako kažeš da sam malo pristran glede Ignisardenta...pa nekada ne primjetim možda neku malu greškicu ili nekonzistentnost u njegovom pisanju kako ti tvrdiš
ali njegovo veliko poznavanje povijesti starije Crkve, sagledavanje mnogih teoloških problema i iz kuta prije 2VK, ili čak prvenstveno iz toga kuta ( a koje skoro NITKO nikada ne spominje kako ih on spominje....meni je jasno da svi koji su rođeni poslije 1945-50. su studirali poslije 2VK... znači danas svi mlađi od 65-70 godina su formirani, su obrazovani i odgajani po duhu iza 2VK...ima tu jako puno duha ekumenizma, približavanja protestantima itd)
nevezano samo za povijest prije 2vk koju Igni možda najbolje pozna na ovome forumu ( uz sokratesa koji je ranije pisao i moguće hipolita koji samo povremeno nešto napiše...da nije hipolit bivši socrates?), Igni jako dobro piše...stvar sagledava iz svih kuteva i ima jako veliko strpljenje , spreman je jako opširno na sva teška pitanja odgovoriti isl.
Od Ignija se može jako puno naučiti o teologiji i povijesti Crkve...pogotovo na način koji nije jednostran , prozaičan i površan kako se o teologiji piše zadnjih desetljeća
od nikoga se to ne može toliko naučiti kao od njega i sokratesa...i ne pišu oni to zlonamjerno, nego dobronamjerno...oni žele ukazati da se danas nauk KC dosta razvodnjava i preširoko tumači sve u cilju političke korektnosti , da se ne zamjeramo "našoj braći protestantima " i slično
meni je jako žao kada se na njegovo pisanje koje je jako kvalitetno gleda samo iz jednog uskog kuta i kada se napada drvljem i kamnejme i kada to ne treba ( kada nije u herezi isl) , nego samo zato jer je on pripadnik bratstva koje je pod šizmom
dočim kada pišu puno veći šizmatici , krivovjerci, heretici svih fela , protestanti koji provociraju našu vjeru , onda smo prema njima puno blaži??
Uglavnom, Igni jako opširno piše, piše sa puno znanja, jako dobro pozna povijest Crkve i prije 2vk , barata s puno podataka itd...i mogu priznati da mi se jako sviđa njegovo pisanje...priznajem Barnaba , to si dobro primjetio u vezi njega
ali zašto i ti barem nekada mu ne skineš kapu i ne pohvališ ga kada pametno napiše...zašto ga isto možda subjektivno analiziraš , samo zbog činjenice da znaš da je pripadnik bratstva pia x?
ja sam subjektivan glede njega, ali mislim da si i ti?
od struje nazovimo to "nove teologije" najviše mi se ovdje sviđa Giovi ( jako slično piše Rob Royu sa forum.hr...onaj dr. fizike iz zagreba koji najviše rastura na forum.hr....uz danijela10ili 12?)
moram priznati da si se i ti Barnaba dosta popravio u zadnje vrijeme...eto , toliko za sada , ovo mi je bilo nadahnuće u hipu , pa sam to napisao bez velikog vaganja riječi....što iz srca to odmah vani...jel se tako kaže?
budite mi svi voljeni, zdravi, bez zle krvi i nemojmo biti prestrogi prema braći koja su puno bliža jedinstvu KC, negoli oni koji slijede nauk heretika Luthera, Calvina , zwinglija itd