Giovi je napisao/la:
Kumpić je napisao/la:
Svećenik se zaljubio, veza postala ozbiljna, cura ostala trudna. Nadređeni su mu ponudili da će se Crkva brinuti o njoj i djetetu, pod uvjetom da sve ostane u tajnosti...nisu pristali, danas žive u civilnom braku. Ne znam, kako bi u takvim situacijama Crkva trebala reagirati prema crkvenom zakonu?

Kumpić je napisao/la:
naime, cijela priča odigravala se oko samoga ređenja; dotičnom je bilo ponuđeno od njegovih magistara da se ipak zaredi, a da se žena i dijete zbrinu financijski, da se to drži u tajnosti, a vezu smije održavati. Dotični se zaista i zaredio, ali i vrlo brzo pokrenuo proceduru laicizacije (na poticaj žene, ljubavnice, djevojke, ne znam kako bih je nazvao) koja dan-danas nije dovršena.
Svašta si nelogično napisao. Prvo svećenik se zaljubio, onda bogoslov se zaljubio pa se kasnije zaredio (??), a Crkva ponudila da će se brinuti o djetetu (??), zatim njegovi magistri su to ponudili(??).
Da razjasnimo: bogoslov koji se zaljubi i ne misli prekinuti sa curom neće se i ne može se zarediti, već jednostavno prekida bogosloviju i normalno ulazi u brak. Tu nema nikakvih problema. Svaki bogoslov je teološki dobro obrazovan i zna da mu drugi svećenici ne mogu ponuditi da se zaredi a da ostane sa curom, a biskup ga u takvoj situaciji neće zarediti. Može se samo zavaravati. Taj bogoslov je izgubio razum, nitko razuman ne bi se pokušao zarediti a da misli ostati sa curom.
Pretpostavljam da je ova nerazumna priča verzija od njegove strane, u svakom slučaju ne drži vodu.
U vezi teme, jedan primjer Božjeg poziva, u prošlu subotu je u Sošicama nakon 40g. u toj župi zaređen grkokatolički svećenik, Danijel Hranilović. Danijel se odlučio ne ženiti i svjestan je da nakon primanja svećeničkog reda više nema ženidbe. To je događaj koji svojom veličinom zasjenjuje sve male loše primjere kršenja celibata.
Logično ili ne, dogodilo se,
nažalost svjedočio sam dijelu tih događaja. Možda nije nerazumna priča, koliko njegovi postupci: prvo, da se zaredio iako je imao dilemu; drugo, da je ostao s djevojkom/ljubavnicom, nakon što se zaredio. No, i jedno i drugo možemo smatrati slabošću jednog čovjeka; no mene više smeta odnos magistara u bogosloviji prema ovom problemu, jesu li smatrali da je to nešto prolazno, pa ga ohrabrivali na ređenje; ili se svjesno išlo na poticanje ređenja, iako se znalo za njegov odnos s djevojkom.
Što se tiče ovog primjera, nadam se da će Danijel uspjeti održati način života na koji se opredijelio. No, ne treba gurati glavu u pijesak, jer ti loši primjeri sigurno nisu mali. Kao što sam rekao, nisam a priori za ukidanje celibata, no baš taj stav, da se radi o "malim" primjerima, je veliki problem, budući da malih loših, primjera ima jako puno i da sadašnji sustav daje plodno tlo za takve loše primjere. Ovako mi sve to izgleda kao čardak ni na nebu, ni na zemlji, gdje se, vrlo često, uz prešutno znanje Crkve, svećenicima dopušta život različit od onoga na koji su se obvezali, gdje oni plešu između svoje župe i svojih "izleta". Naravno, da se to ne odnosi na one, koji predano vrše službu, no koliki je broj jednih, a koliki drugih...samo Bog zna. Ja sam nekako mišljenja, da nam ne bi bilo drago kad bismo to saznali. No, to je samo moje mišljenje.