Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 18:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ruj 18, 2010 18:13 

cunjozu je napisao/la:
Baš mi je drago vidjeti takve statistike koje potvrđuju da čovjeku treba jedna stabilnost i sigurnost da se sutra neće sve okrenuti.

Ne shvaćam baš što si htio reći...što si ti dobio ovom statistikom, kakvu sigurnost? Zar će ova statistika pomoći riješiti problem zvanja u Katoličkoj crkvi? Problem je očito isti i kod nas i kod njih...dakle s celibatom i bez njega...no, ja ne mogu ne vjerovati, da je jedan od razloga zašto se mladi ne odlučuju na zvanja ipak celibat. Ako zbog ničega, onda zbog bogoslova, koji su studij i bogosloviju napustili da bi se oženili, te su danas obiteljski ljudi, a kojih ima jako puno. Celibat je prekompleksno pitanje, sa psihološke, fiziološke i duhovne strane, da bi ga se ocjenilo crnim ili bijelim, isključivo pozitivnim ili isključivo negativnim. I ako se ovdje tvrdi, da uzrok krize zvanja u Katoličkoj crkvi nije u celibatu, ja isto tako tvrdim da predanost sveženičkoj službi, vjernicima i svemu što uz to ide, nikako ne bi bila određena činjenicom je li svećenik oženjen ili ne. Ista stvar!

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 07:08 

evo što sam jutros našao na kath.netu. Što Delaj Lama (znamo tko je?!) misli o celibatu:
Der Dalai Lama (75) preist die Vorzüge des Zölibats. «Als Mönch kann man sich so besser seinem Glauben widmen», betonte das geistliche Oberhaupt der Tibeter am Dienstag in einem «Bild»-Interview zu seinem 75. Geburtstag. «Sex macht den Menschen gemein mit allen anderen Tieren. Ich bin ein Mensch, der für gewisse moralische Prinzipien steht. Das Zölibat ist etwas, was mich vom gewöhnlichen Tier unterscheidet.»
Delaj Lama (75) hvali prednosti celibata. "Kao monah može se bolje posvetiti svojoj vjeri",naglašava duhovni poglavar Tibetanaca u utorak u "Bild" - interview za njegov 75. rođendan. "Seks izjednačava čovjeka sa svim drugim bićima. Ja sam čovjek, koji stoji uz određene moralne principe. Celibat je nešto što me razlikuje od običnih životinja."
Tako Delaj Lama!

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 07:56 

sneni je napisao/la:
evo što sam jutros našao na kath.netu. Što Delaj Lama (znamo tko je?!) misli o celibatu:
Der Dalai Lama (75) preist die Vorzüge des Zölibats. «Als Mönch kann man sich so besser seinem Glauben widmen», betonte das geistliche Oberhaupt der Tibeter am Dienstag in einem «Bild»-Interview zu seinem 75. Geburtstag. «Sex macht den Menschen gemein mit allen anderen Tieren. Ich bin ein Mensch, der für gewisse moralische Prinzipien steht. Das Zölibat ist etwas, was mich vom gewöhnlichen Tier unterscheidet.»
Delaj Lama (75) hvali prednosti celibata. "Kao monah može se bolje posvetiti svojoj vjeri",naglašava duhovni poglavar Tibetanaca u utorak u "Bild" - interview za njegov 75. rođendan. "Seks izjednačava čovjeka sa svim drugim bićima. Ja sam čovjek, koji stoji uz određene moralne principe. Celibat je nešto što me razlikuje od običnih životinja."
Tako Delaj Lama!

Uz dužno poštovanje, ali ovakva tvrdnja... ona je na posvemašnjem tragu teze kako su spolni odnosi nešto što čovjeka degradira, odnosno spolnost se Bogu "zalomila".
Slažem se da se celibatarac može više posvetiti Božjim "stvarima" ako je odluka bila time motivirana, ali zar nas razum, slobodnja volja i besmrtna duša ne odjeljuju od ostalog stvorenog svijeta. Eto nekako su me tako učili dok sam još išla na onaj vjeronauk, pretkoncilski

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 09:55 

Da sve je tako ali ipak se slažem da su ljudi po samom seksu jednaki životinjama, druga stvar je razumsko upravljanje nagonima. Danas smo svjedoci u seksusaliziranom društvu ispravnosti Delaj Lamove tvrdnje.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 10:05 

sneni je napisao/la:
Da sve je tako ali ipak se slažem da su ljudi po samom seksu jednaki životinjama, druga stvar je razumsko upravljanje nagonima. Danas smo svjedoci u seksusaliziranom društvu ispravnosti Delaj Lamove tvrdnje.

Pa ni tu se ne slažem. Spolni nagon životinja koristi za razmnožavanje, što se čovjeka tiče, raspon je vrlo veliki - od zlostavljanja do ljubavi.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 12:23 
Administrator

sneni je napisao/la:
Da sve je tako ali ipak se slažem da su ljudi po samom seksu jednaki životinjama, druga stvar je razumsko upravljanje nagonima.

Ukratko, ovakvo mišljenje nikako nije nauk KC i pogrešno je. Uostalom Crkva ne priča o "seksu" nego o vođenju ljubavi, pa već sam taj pojam puno toga objašnjava. A što se tiče Dalaj Laminih riječi, on nije katolik, pa može imati svoje teorije kakve god bile, no sa stanovišta KC oni koji kršćanski žive bračni poziv, a ne celibat, nisu poput životinja, takvo razmišljanje je potpuno pogrešno.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 14:56 

Prvo iznošenjem mišljenja Delaj Lame ničim nisam htio uspoređivati sa učenjem KC o celibatu. Iznio sam ga kao mišljenje uvažene ličnosti izvan našeg kulturnog i duhovnog ozračja.
No uz dužno poštovanje crkvenog nauka o celibatu i čovjeku ipak smatram da imaa pravo.
Čovjek ima nagone kao i životinja. Nagon za hranom, jelom i pićem kao i nagon za razmnožavanjem. Kod životinje tim nagonima ravna instinkt, a čovjek upravlja tim nagonima razumom i slobodnom voljom.
Čovjek koji ne ravna svojim nagonima (bilo kojima) gori je od životinje (ni jedna životinja se neće "prežderat" ni "oblokat" kao čovjek i tu pada pod nižu razinu od životinje. Primjera iz povijesti imamo dovoljno.
Tako je i spolnim nagonom. Životinja ne može činiti sve one gadosti koje čini čovjek! Ali i životinja se ne može odreći (osim kad je prisiljena - kavezom) svog spolnog nagona. Pa ni iz viših ciljeva. A čovjek to može i to ga uzdiže iznad životinje. I u tom kontekstu sam shvatio Delaj Lamu.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 17:03 

"Seks izjednačava čovjeka sa svim drugim bićima. Ja sam čovjek, koji stoji uz određene moralne principe. Celibat je nešto što me razlikuje od običnih životinja."
Ok, spolni nagon ima i čovjek i životinja. On kao čovjek ima moralne principe - u ovom kontekstu znači neće koristit svoj spolni nagon poput životinje. - ok
Ali da ga celibat razlikuje od običnih životinja implicira da svi oni koji nisu u celibatu jesu obične životinje. E pa to ne mogu probavit, ma što tko god rekao.
Ili, sam možda, s obzirom na godine, malo skrenula pa me napustilo logičko mišljenje i ovo znači nešto što ja ne mogu shvatit?!

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 17:09 

Nagoni su stavljeni u covjeka od strane Boga i po svojoj prirodi su neutralni. Ni pozitivni ni negativni. Na covjeku je uistinu kako ce njima vladati. No nije tocno da se covjek moze odreci nagona, niti ce zivljenje celibata ubiti sploni nagon. Mi zivimo s nasim nagonima od pocetka do kraja zivota.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 18:11 

A gdje piše i tko kaže da celibat ubija nagone?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 18:47 

Uistinu nitko nije rekao da celibat ubija spolni nagon. Ukoliko procitate cijelu recenicu kojom ispravljam Vasu netocnu tvrdnju (No nije tocno da se covjek moze odreci nagona, niti ce zivljenje celibata ubiti sploni nagon.) dio o ubijanju nagona tek mozemo shvatiti kao nadopunu.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 21:06 

Kad ovo pročitate trebale bi mnoge stvari biti jasnije

http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 18:19 

Celibat je definitivno problem u službi. Sve što je isforsirano postaje s vremenom problem.

Mariamne pozdravljam te :)

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 18:58 

Riječ je napisao/la:
Celibat je definitivno problem u službi. Sve što je isforsirano postaje s vremenom problem.

Mariamne pozdravljam te :)

Bez njega bi ih bilo duplo više - kad je već o problemima riječ.
Nego, znakovit ti je nick - razmisli malo o izboru

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 22:10 

Zašto ste tako sigurni u to?
To mogu konstatirati ili ne, samo oni kojih se to tiče!

Je li tako Mariamne? :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata