Barnaba je napisao/la:
hrki je napisao/la:
što se tiče pakla i lefebra , ja sam se samo očitovao da nije sigurno da je on završio u paklu samim time što je izopćen
ne znam odakle iz toga zaključak da se treba nasljedovati njegovo djelo?
Tema je o nasljedovateljima lika i djela Lefebvrea, a ti se pitaš zašto negiranje njegove situacije u kojoj je umro ne proizvodi posljedice koje su za to stanje objavljene?!
Sličnost između tvog djelovanja i djelovanja lefebvreovaca je u oporbi prema Crkvi i tu nalazite svoje zajedništvo, a posve je jasno kako oni ne priznaju ono nepriznato ukazanje koje ti promoviraš i strašno se sprdaju s njim. Ta zajednička nit pokazuje kako je zavodljivost grijeha toliko velika da se oporbenjački govor, kako Crkva mnoge stvari relativizira, čini prihvatljivijim od realnosti iako oni svojim stavom o izopćenju Lefebvrea istinski relativiziraju grijeh.
Može se zaključiti kako su na jednoj strani oni koji žele biti vjerni Crkvi, a na drugoj strani oni koji iznalaze raznorazne izgovore kako bi relativizirali kako kazne koje Crkva izriče tako i sudove o nekim pojavama koje donosi.
Barnaba je napisao/la:
hrki je napisao/la:
što se tiče pakla i lefebra , ja sam se samo očitovao da nije sigurno da je on završio u paklu samim time što je izopćen
ne znam odakle iz toga zaključak da se treba nasljedovati njegovo djelo?
Tema je o nasljedovateljima lika i djela Lefebvrea, a ti se pitaš zašto negiranje njegove situacije u kojoj je umro ne proizvodi posljedice koje su za to stanje objavljene?!
Sličnost između tvog djelovanja i djelovanja lefebvreovaca je u oporbi prema Crkvi i tu nalazite svoje zajedništvo, a posve je jasno kako oni ne priznaju ono nepriznato ukazanje koje ti promoviraš i strašno se sprdaju s njim. Ta zajednička nit pokazuje kako je zavodljivost grijeha toliko velika da se oporbenjački govor, kako Crkva mnoge stvari relativizira, čini prihvatljivijim od realnosti iako oni svojim stavom o izopćenju Lefebvrea istinski relativiziraju grijeh.
Može se zaključiti kako su na jednoj strani oni koji žele biti vjerni Crkvi, a na drugoj strani oni koji iznalaze raznorazne izgovore kako bi relativizirali kako kazne koje Crkva izriče tako i sudove o nekim pojavama koje donosi.
ma nije mi skroz jasno šta ti brate na kraju hoćeš reći ,ali reći ću ti šta ja mislim, ako misli uspijem dobro petočiti u riječi
kolko se sjećam sa ove teme i pisanja nekih blogera o lefebrovcima, moje je mišljenje da su oni zabrazdili jer se nisu ni nakon dugogodišnjih pregovora sa papom i vaticanom složiti oko bitnih stvari nađše vjere i naših kanona, a to je da se potčine volji pape i vrha KC
to je definitivno njihov grijeh jer ne priznaju na neki način ono što papa odredi , pa bilo to i evv.pogrešno
znači oni su u tom smislu otpadnici od normi i kanona KC ...tu ih naravno osuđujem
ali kolko sam shvatio iz ranijih postova oni nisu heretici , oni u biti žele da se ne razvodnjava nauk KC, žele da nauk KC iza 2vk ostane isti ili što bliži nauku prije 2VK
oni se boje progresizma , liberalne struje u KC i u tom smislu sigurno nisu heretici , nego su njihove namjere baš da se bore protiv suvremenih stremljenja u teologiji moderne KC koje idu za tim da se iskrivi pravi nauk KC koji je vladao stoljećima
u tom smislu na njihovu borbu za očuvanje tradicionalnog učenja KC i borbe protiv masonerije i liberalizma koji sve više prodire u sveučilišta i teologiju u KC gledam pozitivno
sveukupno gledano oni su šizmatici i nisu OK, ali u ovom aspektu koji sam maloprije naveo, mislim da su bilo ok , ili u najmanju ruku su imali dobre namjere
Njihove namjmere u smislu obrane tradicinalnog nauka su po meni bile dobre namjere , nisu bili heretici ili na lioniji progresista i masonerije koja se sve više uvlači u KC s namjerom da KC ode u smjeru protestantizna i razvodnjavanja katol. nauka, tj. da se kroz ekumenizam nauk KC što više približi protestantiznu,a na uštrb nauka KC koji je vladao 19 stoljeća
što se tiče međugorja , oni po meni dubolo griješe, pogotovo što se šrpdaju s njim kao i ti dobro ukazuješ
ali nažalost, sa međugorjem se šprdaju i mnogi naši biskupi ..po tom pitanju većina biskupa rh i bih se ne razlikuju mnogo od lefebrovaca
evo , barnaba, reci ti šta ti misliš o međugorju
jesu li po tebi plodovi međugorja pretežito pozitivni ili negativni?
ili recimo jasnije ovako:da te netko prisili da moraš reći samo dvije opcije , bez opcije neznam , treba čekati sud najviše instance KC isl., da li bi ti za međugorje prije rekao da je ono istina ili laž-izmišljotina 6 vidioca koje su na to nagovorili lokalni franjevci
najšeće se iznosi ta tvrdnja , uz onu da lokalni biskup ne priznaje međugorje jer je to kao izmišljotina neposlušnih lokalnih franjevaca
eto da imaš samo te dvije opcije, da ili ne, jesi li ti prije da je međugorska Gospa laž ili istina?
reci čisto svoje mišljenje, manimo se visoke politike i linije manjeg otpora , da see kao ne zamjeramo mišljenju lokalnog biskupa, pa ćemo se apriori linijpom manjeg otpora samo prikloniti njegovom mišljenju...a koje kao što svi znamo može biti pogrešno
svaki biskup pa tako i biskup perić može biti pogrešiv oko toga pitanja, za njega ne vrijedi tzv. nepogrešivost pape oko pitanja koja se tiču vjere i morala i to kada govori ex catedra