25. i 26.10. u Rimu se Papa sastao s članovima Apostolskog pokreta Schonstadt i odgovarao na pitanja koja su mu postavljali članovi
https://www.lifesitenews.com/news/pope- ... the-family“How many hurt families, how many broken marriages? How much relativism in the conception of the Sacrament of Matrimony?” he said. “In this moment, from the sociological point of view or from the point of view of human values, or from the point of view of the sacrament, of the Christian sacrament, there is a crisis in the family.” - Papina izjava.
Koliko govori o poziciji Crkve sam način na koji Papa iznosi svoje mišljenje?! Prošlo je, očito, vrijeme kad je Pio IX. mogao otvoreno reći svijetu u lice ono što je rekao u Syllabusu. Način govora se možda, privremeno, promijenio, ali sadržaj je ostao isti.
Mislim da nema potrebe čuditi se što netko "vrišti o mraku"; mrak postoji, i uvukao se tamo "gdje mu nije mjesto", ili riječima Pavla VI. "Dim Sotonin uvukao se u svetište". To je realna situacija danas.
S druge strane, o mojem "vrištanju", moglo bi se reći još nešto: laik nema pravo reći da je Papa odstupio od Magisterija (što sam ja na ovom forumu napisao) čak i kad bi to bilo istina. Hvala Bogu, to nije istina.
Ima dužnost ne slijediti Papu ako naučava pogreške, ali otpor i kritika u krajnjoj nuždi spadaju u dužnost biskupa.
A što se tiče načina na koji ovaj Papa istupa, načina koji je zbunjujuć i nejasan, na prvi pogled, to ništa ne govori o Papi (koji je, izgleda, direktna osoba), nego tim više o stanju u kojem se svijet nalazi - nikada nije bio dalje od Boga, i u njemu je Crkva kao tvrđava napadana izvana i iznutra.
Toliko o mraku u svijetu, a o mom osobnom mraku sud je donio svećenik u ispovjedaonici.
Napomena: u istom linku nalazi se, ispod teksta o Papi i Schonstadtu, i zanimljiv i poučan tekst o kardinalu Burkeu (to je onaj za kojeg je netko napisao da izgleda kao "nakićena Amerikanka"

).