Nitko ne tvrdi da je papa nepogrešiv u apsolutno svim stvarima. Štoviše, vjerujem da takav stav ima samo netko tko je površno upoznat s tematikom. Prema dogmi s 1. V.K. zna se kada je papa nezabludiv i to si točno napisao. Budi iznimno oprezan u terminologiji jer se ne radi o "mojem" ili "tvojem" ipso facto, već se radi o Kodeksu kanonskog prava, buli Pija IV te citatima brojnih svetaca. Nadalje, kada bi određena osoba bila papa i bila u javnoj ustrajnoj herezi, ta bi osoba prestala biti papom, ne treba ga nitko proglasiti antipapom ili heretikom, on sam po sebi to postaje. Što se prethodnog komentara tiče, daj mi primjer nekog pape u prošlosti (od prvih papa do Pija XII.) koji je javno promicao hereze. Rekao si da je gotovo nemoguće da niti jedan od njih nije promicao hereze javno te je na tebi sada da dokažeš koji papa to jest činio i pritom ostao papa.
Vidio sam sve dokumente koje si naveo...pa i kodeks crkvenog -kanonskog prava iz 1917.
HVALA TI na tome , jer dobro je vidjeti takve dokumenta koji se odnose prije 2.VK!
Ja sam te više puta pitao, nisi još odgovorio u vezi toga da takav prestaje sam po sebi biti papa ( iliti ipso iure)...to je samo teorija
Objasni nam onda ako takav prestaje biti papom, tko ga onda zamjenjuje,na koji način?
Tko će službeno proglasiti da takav više nije papa?
ako takav nije papa tko će raspisati izbor novog papae...jer ako pape više nema , onda treba izabrati novog papu!
u tom smislu sam ti pojasnio da je to samo teorijska priča koja je i pravno i stvarno neprovediva
ako misliš da nije tako , reci nam onda daljnji postupak oko toga...ne smije biti instituc. kriza i pravna praznina oko pitanja tko je valajni papa!
pitam te općenito, ne za nekog papu posebno