...bio sam lutao svukud , čak sam bio i u tim tradicionalnim vodama iz koje sam se jedva naravno uz nezasluženim milost izvukao..
Kloni se toga. Zaobilaziti te internet-ratnike koji su više tradicionalni od samog pape, i to zaobilaziti u širokom luku. Nema tradicionalizma iznad tradicionalizma pape Lava.
i sam.na svojoj koži osjetio koliko je to zlo, perfidno, podmuklo i zagrnuto u pobožnostmi svetosti...
PS 19, 13-14
Od potajnih grijeha očisti me!
Od oholosti čuvaj slugu svoga
da mnome ne zavlada.
Tad ću biti neokaljan,
čist od grijeha velikoga.To je točno ono što Soren piše, citiram;
Shvati, niti jedan biskup nema vlast nad papom. Što god on mislio o sebi kao svetome borcu, baratao svetim pojmovima, svetim obredima... u suštini je oholost, očiti neposluh, a vjerovatno i drugi grijesi u pozadini.
Ne može biskup, a bome ni razni internet-ratnici biti bolje tradicionalni od rimskog pape. Papa je taj koji određuje šta jest tradicionalno a šta nije. Ne ti ili ja, ne Toma Blizanac i njegov brat Marko ili Quo vadis blog.

Ako je to nekom teško za skužiti, onda imamo problem.
....svi smo smeće i dobro je da to znamo hvala Bogu da to znamo to je milost.
DS 384 Kan. 14. "Nijedan bijednik neće biti oslobođen nikakve bijede, osim ako ga ne predusretne Božje milosrđe"...
DS 392 Od sebe nitko nema ništa osim laži i grijeha.
Ps 62, 10 Sinovi su ljudski samo dašak, laž su djeca čovječja: svi da stanu na tezulju, od daha bi lakši bili.
Uistinu si grešnik i mnogim strastima podložan i vezan. Po sebi uvijek težiš za onim što ništa ne vrijedi: brzo padaš, brzo bivaš pobijeđen; brzo bivaš smeten, brzo raspušten. Nemaš ničega čime bi se mogao hvaliti, ali mnogo toga radi čega moraš sebe prezirati: jer si mnogo bjedniji nego možeš shvatiti. Toma Kempenac "Nasljeduj Krista"
Ovo mogu zbilja istinski misliti i reći: Gospode, ništica sam, ništa ne mogu, nisam po sebi sposoban za bilo kakvo dobro; nego u svemu malakšem i uvijek smjeram na ništavilo. Toma Kempenac "Nasljeduj Krista"
Moram samoga sebe uvjeriti da bih, bez posebne ljubavi koju mi je Isus pokazao, danas bio ništa drugo nego siromašan seljak, najgrublji, najneukiji i možda najopakiji od svih. Ja uopće nisam ono što mislim da jesam niti ono za što bi moja oholost htjela da me drugi smatraju. Moj otac je seljak koji provodi svoje dane kopajući i radeći teške poslove, a ja, daleko od toga da sam bolji od svoga oca, vrijedim mnogo manje; jer moj otac je barem jednostavan i dobar, dok u meni nema ničega osim zloće. Sv. Ivan XXIII., " Dnevnik duše i ostali pobožni spisi"U našem je srcu korjen svega zla. Trebali bismo shvatiti kolika je pokvarenost ljudskog srca pa bismo znali koliko nam je potrebna čistoća. Ima u nama beskrajno puno zloće koju ne vidimo jer nikad ozbiljno ne ulazimo u svoju dušu. Kad bismo ušli, našli bismo bezbroj neurednih želja za čašću, nasladom, udobnošću, koje bez prestanka vriju u našem srcu. Toliko smo puni krivih mišljenja i lažnih sudova, neurednih osjećaja, strasti i zloće da bismo se sami sebe postidjeli kad bismo vidjeli svoju pravu sliku. "Nauk o duhovnom životu" Louis LallemantNije li pomalo besmisleno imati o sebi neko mišljenje, ako svi dobro znamo šta smo i tko smo?!