Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 17:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Je li Blažena Djevica Marija „Suotkupiteljica“?
Ne 45%  45%  [ 5 ]
Da 55%  55%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 11
Autor Poruka
PostPostano: Pet stu 14, 2025 23:22 

evo šta ( navodno) Isus kaže Mariji Valtorti

Navodno. E vidiš, tu sam te čekao. Navodno.

Vrh

PostPostano: Sub stu 15, 2025 20:22 

evo šta ( navodno) Isus kaže Mariji Valtorti

https://www.youtube.com/watch?v=11nv48TV8SI

Po Isusu / Bogu je Marija Suotkupiteljica!

Čini se da sva ta ukazanja koja nisu priznata (ni Valtorta, ni Amsterdam) pokušavaju pobožnim rječnikom odvući vjernike od stvarnih Marijinih poruka...

Citiram jedan raniji post:
"...Tako teolog-laik Mark Miravalle već godinama pokušava uvjeriti ljude, ali prije svih biskupe i kardinale (pišu se peticije, vrši se pritisak) kako se jednostavno i neizbježno MORA čim prije proglasiti peta marijanska dogma - jer bez nje, prema porukama iz Amsterdama, Blažena Djevica Marija neće moći pomoći i izvršiti svoju ulogu pri spašavanju svijeta !!"

Što će nam teološki argumenti, kad su tu "poruke" :wink: - samo čije?

Tko voli čitati, preporučujem odličnu knjigu "Marija - Kristova i naša majka" (Leo Scheffczyk). Pisac se potrudio sve marijanske dogme razjasniti, a i ovo naše pitanje o "Suotkupiteljici"...
https://verbum.hr/marija-7151

Vrh

PostPostano: Sub stu 15, 2025 20:37 

Tko voli čitati, preporučujem odličnu knjigu "Marija - Kristova i naša majka" (Leo Scheffczyk). Pisac se potrudio sve marijanske dogme razjasniti, a i ovo naše pitanje o "Suotkupiteljici"...
https://verbum.hr/marija-7151

Daj citiraj dio šta se kaže na tu temu. Da sad svaki posebno ne kupuje knjigu.

Vrh

PostPostano: Ned stu 16, 2025 19:34 

Suotkupiteljica ili Otkupiteljeva sljedbenica?

"Marijino je sudjelovanje u Kristovu djelu otkupljenja u svim njegovim fazama, koje su vjera i pobožnost počastili tolikim uzvišenim naslovima poticalo na još sažetiji izričaj koji će Majku posve uvrstiti u otkupiteljsko djelo njezina Sina. Činilo se da je nađen u naslovu "Suotkupiteljica" (Corredemptrix) koji se pojavio u 15. stoljeću. Ovim se naslovom moglo najtočnije izraziti Marijinu paralelu s Evom (...) kada se u ovom kontekstu govori o "otkupiteljskom paru", prisutna je opasnost izjednačavanja Otkupiteljeva djelovanja i doprinosa njegove Majke što, dakako, nije namjera nijedne strane koja sudjeluje u raspravi o tomu."

Dalje, razlike između parova: Adam/Eva i Krist/Marija - Adam i Eva su oboje ljudi; Krist je božanska osoba, a Marija ljudska.
I Marija, kao stvorenje, treba biti otkupljena - jer nijedan otkupljenik ne može otkupiti samoga sebe.

U zadnja dva stoljeća Pape zagovaraju Marijino posredništvo u djelu otkupljenja, ali nijedan ne rabi naziv Suotkupiteljica:
-ni Pio IX. u buli proglašenja dogme Bezgrešnog začeća
-ni Lav XIII. u enciklici Jucunda semper gdje je Mariju označio kao "Kristovu suradnicu u djelu otkupljenja ljudskog roda"
-ni Pio XII. u buli proglašenja dogme o uznesenju Marijinu na nebo

Drugi vatikanski sabor u Lumen gentium 62 o Mariji piše:
"...Zbog toga se Blažena Dje­vica zaziva u Crkvi naslovima Odvjetnice, Braniteljice, Pomoćnice i Posrednice. No to se shvaća tako da niti što oduzima niti što nadodaje dostojanstvu i djelotvornosti Krista, jedinoga Posrednika.
Nijedan se, naime, stvor nikada ne može staviti na istu razinu s utjelovljenom Riječi i Otkupiteljem, ali kao što službenici i vjerni narod na različite načine imaju udjela u Kristovu svećeništvu i kao što se jedna Božja dobrota na različite načine stvarno razlijeva u stvorove, tako i jedino Otkupiteljevo posredništvo ne isključuje, nego pobuđuje kod stvo­rova raznovrsnu suradnju koja ima udjela u jedinom izvoru."

Isti nauk i kasnije:
-papa Pavao VI. u Marialis cultus
-papa Ivan Pavao II. u Redemptoris Mater

U novije vrijeme osobito američki katolici zahtijevaju uvođenje nove dogme o suotkupljenju, i pridavanje Mariji naslova "Posrednice svih milosti" i "Zagovornice Božjeg naroda".

"Problem se postavlja poglavito s obzirom na naslov "Suotkupiteljice" koji kao takav i uporabljen sam za sebe ne naznačuje razliku spram otkupiteljstva Isusa Krista. (...) Kada se otkupljenje shvaća kao novo stvaranje, koje je još snažnije i velebnije od prirodnog stvaranja - kao što nikakav stvorenjski uzrok ne može sudjelovati u činu stvaranja, tako ne može ni u činu otkupljenja. Sudjelovanje ne može biti u redu djelatne uzročnosti, nego samo u redu prihvaćanja, suglasnosti i osobnoga pristanka, kako je to uzorno učinjeno Marijinim "da" na anđelovu poruku."

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2025 11:31 

Očito osebujnom modernom shvaćanju nije dosta što stoji prefix su-otkupiteljica pa se ukida čitav pojam. To je logički skroz promašeno kao kada bi netko zanemarivao „su“, pa tvrdio kako je pojam "supruga" isto što i "pruga". Takvima brak postaje željeznički kolodvor, a jedna od stanica je svakako i istospolna zajednica koju je dozvoljeno blagoslivljati.

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2025 12:31 

Teološka bespuća... nerviraju me a zapravo se ne bih trebao ni osvrtati. Za vrijeme mojeg života najsnažnije javno svjedočanstvo vjere nije mi došlo od strane teologa ni klerika nego od 21 običnog građevinskog radnika. Zanimljivo, nikada se nisam zapitao imam li vjere kao neki kardinal. Ali često mi prođe kroz glavu bih li imao vjere svjedočiti Krista kao ti koptski mučenici.

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2025 15:31 

Zašto se ne bi smjelo postavljati??
Pa jesi li ti pomno pročitala sve članke na tu temu što smo stavljali??

O popularnosti zahtjeva za donošenje nove marijanske dogme možemo zaključivati također i iz podatka od veljače 2008. god., o kojemu nas izvješćuje Agencija „ZENITH“: na poticaj petorice kardinala, preko 500 katoličkih biskupa, potpisuje tzv. „Votum“ kojim se kod Svete Stolice zalaže za proglašenje dogme o Mariji kao Suotkupiteljici, Odvjetnici i Posrednici svih milosti.[5] U ožujku 2010. godine, ista agencija nas izvješćuje da se broj potpisnika među katoličkim biskupima popeo na preko 800

Pet kardinala je to davno tražila uz 800 biskupa... kao su oni smjeli postaviti to pitanje??

Evo, ako nisi pročitao, što Vatikan kaže:
Suprotno tome, titula „Suotkupiteljica“ smatra se neprikladnom i problematičnom. Titula „Posrednica“ smatra se neprihvatljivom kada poprima značenje koje isključuje Isusa Krista; međutim, može se prikladno koristiti sve dok izražava uključivo i participativno posredovanje koje slavi Kristovu moć. Titule „Majka milosti“ i „Posrednica svih milosti“ smatraju se prihvatljivima kada se koriste u vrlo preciznom smislu, ali dokument također upozorava na posebno široka objašnjenja značenja pojmova.

Između ostalog.

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2025 15:33 

Nije li to bura u čaši vode? Ogromna većina katolika, kad pišem ogromna mislim na 99%, niti je do sada koristila taj termin, niti će ga koristiti od sada, a vjerojatno ni ne razumije teološke implikacije samog izraza. Baš bih volio znati što je bio motiv za ovu intervenciju.

Slažem se, u biti nebitno.
Meni kao laiku jasno je da postoji samo jedan Otkupitelj, Isus Krist.
Pa možda je zato ipak bitno, jer ti razni epiteti bl. dj. Mariji mogu ljude dovesti u zabludu oko same biti, esencije katoličke (i kršćanske) vjere. Kao da se razvodnjava Isus i njegovo djelo/ djelovanje.
Još ponajviše čitanje romana/ fikcije Marije Valtorte može napraviti zbrku onome tko voli takva štiva.

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2025 15:27 

totus tuus je napisao/la:
Suprotno tome, titula „Suotkupiteljica“ smatra se neprikladnom i problematičnom.

Što misliš zašto zanemaruju prefiks "su" pa daju uputu kao da netko koristi bez prefiksa?
Titula „Posrednica“ smatra se neprihvatljivom kada poprima značenje koje isključuje Isusa Krista; međutim, može se prikladno koristiti sve dok izražava uključivo i participativno posredovanje koje slavi Kristovu moć.

Bogu hvala, bar nešto.

Vrh

PostPostano: Pet stu 21, 2025 17:44 

Današnji Blagdan Prikazanja Marije u Hramu otkriva nam Mariju potpuno predanu Bogu već kao dijete.
U toj posveti vidi se početak njezine jedinstvene suradnje s Kristom, koja će svoj vrhunac imati pod križem. Zato je tradicionalni naziv Suotkupiteljica sasvim razumljiv jer ne izjednačuje Mariju s Kristom, nego priznaje njezinu savršenu poslušnost i sudjelovanje u Božjem planu spasenja. Zato je danas teško razumljivo kada se odbacuje ili zabranjuje taj naslov jer blagdan Prikazanja sam po sebi pokazuje da je Marija od početka bila pripremljena i posvećena za ulogu uz Krista, a ne tek usputni promatrač povijesti spasenja.

Vrh

PostPostano: Uto stu 25, 2025 14:31 

Prema pobožnoj tradiciji Marija je bila u Hramu od svoje 3. do 14. godine- do zaruka sa Josipom!
O tome piše i crkveni otac , sveti Grgur iz Nise.
Prije 15 godina sam čitao ( ako se dobro sjećam) teško nabavljivu knjigu od redovnice Marije Od Isusa, Marije Agredske, mislim da se djelo te poznate mističarke zvalo: Život Blažene Djevice Marije.

Vrh

PostPostano: Uto stu 25, 2025 16:57 

Današnji Blagdan Prikazanja Marije u Hramu otkriva nam Mariju potpuno predanu Bogu već kao dijete.
U toj posveti vidi se početak njezine jedinstvene suradnje s Kristom, koja će svoj vrhunac imati pod križem. Zato je tradicionalni naziv Suotkupiteljica sasvim razumljiv jer ne izjednačuje Mariju s Kristom, nego priznaje njezinu savršenu poslušnost i sudjelovanje u Božjem planu spasenja. Zato je danas teško razumljivo kada se odbacuje ili zabranjuje taj naslov jer blagdan Prikazanja sam po sebi pokazuje da je Marija od početka bila pripremljena i posvećena za ulogu uz Krista, a ne tek usputni promatrač povijesti spasenja.

Ne, nije razumljiv, postoji samo Otkupitelj a to je Krist.
I Vatikan je tako rekao i ne bi trebalo biti prijepora.
Niti razglabati o tome. Ali ljudi su takvi, pa hajmo...ako su evanđelja 100% tačna, Mariji nije ništa bilo jasno kad se Isus "izgubio" u hramu. Čak joj je rekao "Ženo, što ja imam s tobom?" Toliko o tome.

Vrh

PostPostano: Uto stu 25, 2025 17:33 

Naravno da postoji Otkupitelj, ali zašto misliš kako prefiks "su" ništa ne vrijedi. Npr. Kad neko kaže da si svom mužu supruga to nije isto kao kad bi rekao da si pruga. Dakle prefiks "su" itekako ima smisla pogotovo kada ga se upotrebljava na način da upućuje na Krista.
Čak joj je rekao "Ženo, što ja imam s tobom?"
Ovo je argument koji inače potežu protestanti kad žele umanjiti jedinstvenu ulogu BDM u spasenju svijeta. Ovim ne tvrdim kako si ti protestant, već samo kažem kako to i oni potežu. Blagdan Prikazanja Marije u Hramu otkriva nam Mariju potpuno predanu Bogu već kao dijete. U toj posveti vidi se početak njezine jedinstvene suradnje s Kristom, koja će svoj vrhunac imati pod križem. Mislim kako nije katolički na bilo koji način dovoditi u pitanje ili umanjivati jedinstvenu ulogu koju ima BDM.

Vrh

PostPostano: Sri stu 26, 2025 16:17 

Naravno da postoji Otkupitelj, ali zašto misliš kako prefiks "su" ništa ne vrijedi. Npr. Kad neko kaže da si svom mužu supruga to nije isto kao kad bi rekao da si pruga. Dakle prefiks "su" itekako ima smisla pogotovo kada ga se upotrebljava na način da upućuje na Krista.
Ne, nema smisla, jer samo je jedan Otkupitelj i neznam čemu stvarati zabune?!
Ovo je argument koji inače potežu protestanti kad žele umanjiti jedinstvenu ulogu BDM u spasenju svijeta. Ovim ne tvrdim kako si ti protestant, već samo kažem kako to i oni potežu. Blagdan Prikazanja Marije u Hramu otkriva nam Mariju potpuno predanu Bogu već kao dijete. U toj posveti vidi se početak njezine jedinstvene suradnje s Kristom, koja će svoj vrhunac imati pod križem. Mislim kako nije katolički na bilo koji način dovoditi u pitanje ili umanjivati jedinstvenu ulogu koju ima BDM.

Ne, nitko ne dovodi u pitanje jedinstvenu ulogu BDM.
Samo joj, sa svim poštovanjem, ne treba prepisivati Isusovu ulogu i njegovo poslanje. Kao da se želi umanjiti, raspoloviti to. :?
Govoriti mi što je KATOLIČKI baš je smiješno i čudno, dok se pozivam na riječi evanđelja i Vatikana. Zar ima nešto još katoličkije? :)
A to spominjanje protestanata, nemam pojma što oni govore, bolje bi bilo, ukoliko se držiš katolikom, malo više to proučiti umjesto okupiranja njima.

Vrh

PostPostano: Čet stu 27, 2025 20:34 

Govoriti mi što je KATOLIČKI baš je smiješno i čudno, dok se pozivam na riječi evanđelja i Vatikana. Zar ima nešto još katoličkije?

Lijepo je što ti je to važno i onda bi trebala isto tako pristupati kada se raspravlja o stvaranju Svijeta u sedam dana ili kada Papa primi nekoga.
Što se mene tiče mislim kako se katolici ne trebaju približavati protestantima u vjerovanju već trebaju naglašavati čistoću Blažene Djevice Marije, njeno mučeništvo i potpuno predanje Kristu. Jer ona je pratila Krista u svim ključnim otajstvima. Njezino trpljenje je pod križem bilo jedinstveno i njezina je prisutnost u povijesti spasenja nezamjenjiva. Marija je sudjelovala u spasenju ne snagom, nego ljubavlju; ne kao izvor otkupljenja, nego kao majčinsko srce uz Spasitelja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata