Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 01:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 59 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto sij 24, 2017 21:14 

Logos Panus je napisao/la:
Nije mi pobjegao taj detalj ako sam naglasio kad se već dijelilo imanje ....prošlo je vremena od kad je sin otišao rasipati "talente" a otac mu nije zbog toga rekao ni zli ni lijeni sine.Mogao je drugi sin povećati imanje jer je marljiv i nije zao.Možda vi ne vidite sličnost u tim prispodobama zato sam i postavio pitanje vezano za identitet gospodara ?.Da nisu on i otac jedna te ista osoba?

Otac i Gospodar su Bog. Talenti su Riječ Božja. Sluge koje su došle podnijeti račun za to što su napravile s Rječju Božjom su mrtve (osobni ili posljednji sud). Sin koji se vraća ocu je živ tj. nije umro.

Vrh

PostPostano: Sri sij 25, 2017 01:36 

Otac i Gospodar su Bog. Talenti su Riječ Božja. Sluge koje su došle podnijeti račun za to što su napravile s Rječju Božjom su mrtve (osobni ili posljednji sud). Sin koji se vraća ocu je živ tj. nije umro.
Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara.U prispodobi gospodar veli slugama svojim : `Trgujte dok ne dođem.Tko to od kuće Oca čini kuću trgovačku?.Kako to da je sin preživio što nije uduplao podareno mu imanje već ga rastrošno potrošio,nije ga čak ni sačuvao?.

Vrh

PostPostano: Sri sij 25, 2017 18:23 

Za prispodobe o talentima i mnima najbolje je pročitati objašnjenje sv.Jeronima:

https://www.bitno.net/vjera/odgovorno-p ... ne-darove/

Rađe bi prispodobu o izgubljenom sinu usporedio sa pričom o farizeju i cariniku iako se može povući paralela i sa prispodobom o talentima.

Kako to da je sin preživio što nije uduplao podareno mu imanje već ga rastrošno potrošio,nije ga čak ni sačuvao?.

Ako kuću Oca gledaš kao Crkvu, a imetak kao darove Duha Svetoga onda je prispodobu lakše razumjeti. Živeći u grijehu gubiš milost i od kraljevskog dostojanstva ne ostaje ništa. Sigurno da u mlađem sinu djeluje skrivena milost jer ipak dolazi sebi, kaje se i odlučuje vratiti u Crkvu tj. kuću Očevu. Otac ga voli i čeka jer je Otac dobar tj. nije tiranin i sinu prašta. Da je sin kojim slučajem umro bez da se vratio Ocu i bez da je tražio oprost bio bi osuđen kao i sluga zli i lijeni. U ovoj prispodobi je u puno gorem stanju stariji sin.

Vrh

PostPostano: Sri sij 25, 2017 18:49 

Za prispodobe o talentima i mnima najbolje je pročitati objašnjenje sv.Jeronima:

https://www.bitno.net/vjera/odgovorno-p ... ne-darove/

Rađe bi prispodobu o izgubljenom sinu usporedio sa pričom o farizeju i cariniku iako se može povući paralela i sa prispodobom o talentima.

Ako kuću Oca gledaš kao Crkvu, a imetak kao darove Duha Svetoga onda je prispodobu lakše razumjeti. Živeći u grijehu gubiš milost i od kraljevskog dostojanstva ne ostaje ništa. Sigurno da u mlađem sinu djeluje skrivena milost jer ipak dolazi sebi, kaje se i odlučuje vratiti u Crkvu tj. kuću Očevu. Otac ga voli i čeka jer je Otac dobar tj. nije tiranin i sinu prašta. Da je sin kojim slučajem umro bez da se vratio Ocu i bez da je tražio oprost bio bi osuđen kao i sluga zli i lijeni. U ovoj prispodobi je u puno gorem stanju stariji sin.
Naravno da sam Riječ Božju gledao kao darove Duha Svetog a zašto ih vi gledate kao nešto čime treba trgovati?.Nisu li sinovi oslobođeni trgovine odnosno što će uopće trgovati kad imaju sve što otac ima?.I jedan i drugi sin su u dobrom stanju a tko je od njih bolje prošao sasvim je suvišno raspravljati.

Vrh

PostPostano: Čet sij 26, 2017 22:24 

Naravno da sam Riječ Božju gledao kao darove Duha Svetog a zašto ih vi gledate kao nešto čime treba trgovati?

Nije isto i nije trgovina trgovina nego zapovijed navještanja Evanđelja. Stavio sam ti link na tumačenje sv. Jeronima.

Citat:
Nisu li sinovi oslobođeni trgovine odnosno što će uopće trgovati kad imaju sve što otac ima

Zato što to Otac ili Gospodar ili Isus Krist zapovijeda svojim učenicima tj. Apostolima. Da idu i navještaju Evanđelje po svem svijetu.

Citat:
I jedan i drugi sin su u dobrom stanju a tko je od njih bolje prošao sasvim je suvišno raspravljati.

Pa drugi sin nije uopće u dobrom stanju i jako malo mu fali da isklizne u propast. Iz prispodobe ne znamo kako je završio drugi sin.

Vrh

PostPostano: Pet sij 27, 2017 13:58 

Nije isto i nije trgovina trgovina nego zapovijed navještanja Evanđelja. Stavio sam ti link na tumačenje sv. Jeronima.

Zato što to Otac ili Gospodar ili Isus Krist zapovijeda svojim učenicima tj. Apostolima. Da idu i navještaju Evanđelje po svem svijetu.

Pa drugi sin nije uopće u dobrom stanju i jako malo mu fali da isklizne u propast. Iz prispodobe ne znamo kako je završio drugi sin.
Što je novčar u prispodobi drugi učitelj?.Zamislite da podaren talent dadete novčaru i on u krizi burze propadne.Možda ćete reći da njegova neće propasti nikad no zašto se onda gospodar boji svoje propasti više nego se sluga boji gospodara kad prijeti mačem,ognjem i škrgutom zubiju?. Čudi me jer drugi sin zamjera Ocu što se veseli sudbini kojoj je "zli i lijeni" sluga izbjegao.Sad možeš ti meni reći da nije isto ovo ili ono ali nisam ja s Ocem izjednačio gospodara.

Vrh

PostPostano: Pet sij 27, 2017 19:55 

Što je novčar u prispodobi drugi učitelj?

Da. Drugi novčar je npr. svećenik kojega je biskup zaredio.

Citat:
Zamislite da podaren talent dadete novčaru i on u krizi burze propadne.Možda ćete reći da njegova neće propasti nikad no zašto se onda gospodar boji svoje propasti više nego se sluga boji gospodara kad prijeti mačem,ognjem i škrgutom zubiju?

Misliš Isus Krist se boji svoje propasti više nego tvoje ? Ne razumijem ovo pitanje.

Citat:
Čudi me jer drugi sin zamjera Ocu što se veseli sudbini kojoj je "zli i lijeni" sluga izbjegao.

Pogađaš bit i odlično zaključuješ. Stvarno je žalosno što što se stariji brat ne veseli s Ocem i čak mu je i žao što mu je mlađi brat spašen.

Citat:
Sad možeš ti meni reći da nije isto ovo ili ono ali nisam ja s Ocem izjednačio gospodara.

Samo pričamo o tri prispodobe. Možeš slobodno izjednačiti jer Bog je gospodar.

Vrh

PostPostano: Sub sij 28, 2017 05:59 

"Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti".Pitanje bi glasilo čega se to gospodar boji da reagira agresivno kad Riječ Božja neće uminuti odnosno propasti ?.Zar bi propala od lijenih i zlih sluga ?.Uostalom sve mi to smrdi na jedno veliko licemjerstvo jer ništa manje brvno u oku tog tvog gospodara nije kad "uzima gdje nije pohranio i žanje što nije sijao".Sluga nije bio od onih koji uzimaju od sirotinje i daju bogatima.Gospodar živi u uvjerenju (što nisi dao talent novčaru?) da predio u kojem sluga "ordinira" može dati više od uloženog iako on sam nikad nije "pošteno zasukao rukave" (žanjem što nisam sijao) niti je bio domaćin na terenima po kojima je slao svoje sluge da harače ("uzimam gdje nisam pohranio") .

Vrh

PostPostano: Sub sij 28, 2017 17:51 

Upravo suprotno, Bog je gospodar svih stvari, jer je sve stvorio, Zemlju i sve što je na njoj. Mi nismo gospodari, mi samo "gospodarimo" onime što nam je On dao, privremeno, prolazno, dok On ne dođe. Mi nismo gospodari ni svojeg života, ni svoje smrti, a On jest. Sve što vrijedi, što učinimo u Njegovoj volji, to će ostati i za vječnost, a proći će i nestat sve što nije od Boga. Zato ne vrijeđaj Boga i ne griješi dušu, jer nećeš biti u pravu.

Vrh

PostPostano: Sub sij 28, 2017 18:02 

Valjda Otac zna više .Rekao mi je da kraja nepravdi neće biti dok se ne počne "zviždati" a tko želi šutit i zadržati život da će ga izgubiti.

Vrh

PostPostano: Sub sij 28, 2017 23:33 
Administrator

Očito ne tražiš ozbiljnu raspravu, daljnje trolanje se neće tolerirati.

Vrh

PostPostano: Uto sij 31, 2017 14:37 

Upravo suprotno, Bog je gospodar svih stvari, jer je sve stvorio, Zemlju i sve što je na njoj. Mi nismo gospodari, mi samo "gospodarimo" onime što nam je On dao, privremeno, prolazno, dok On ne dođe. Mi nismo gospodari ni svojeg života, ni svoje smrti
Onda slažete se sa mnom da onaj koji je "posijao" ima pravo "požeti",osim ako nije nekog drugog ovlastio da to čini za njega ali ni onda se njegov odnos prema gladnom i siromašnom ne bi promijenio .Imate li argumenata za tvrdnju da je Otac onaj koji "žanje" a nije "sijao"?.

Vrh

PostPostano: Uto sij 31, 2017 20:51 

Citat:
Imate li argumenata za tvrdnju da je Otac onaj koji "žanje" a nije "sijao"?.

Nemam, to je tvrdnja lijenog sluge u prispodobi...
to jest, nije on toliko lijen koliko ima - pogrešnu predodžbu o svijetu.
I o Gospodaru.

Njegov je čin, "sakrivanje talenata", zapravo posljedica njegovog ne-povjerenja u Boga.

Dvojbu možda čine i riječi Gospodara:
"Znao si da žanjem gdje nisam sijao, i kupim gdje nisam vijao..."
i daju dojam kao da bi to bila gotova činjenica i da Gospodar priznaje tu "optužbu", ali to nije istina...
Bog nas zove da u slobodi budemo Njegovi suradnici za otkupljenje svijeta...

Vrh

PostPostano: Sri vel 01, 2017 02:20 

Nemam, to je tvrdnja lijenog sluge u prispodobi...
to jest, nije on toliko lijen koliko ima - pogrešnu predodžbu o svijetu.
I o Gospodaru.

Njegov je čin, "sakrivanje talenata", zapravo posljedica njegovog ne-povjerenja u Boga.

Dvojbu možda čine i riječi Gospodara:
"Znao si da žanjem gdje nisam sijao, i kupim gdje nisam vijao..."
i daju dojam kao da bi to bila gotova činjenica i da Gospodar priznaje tu "optužbu", ali to nije istina...
Bog nas zove da u slobodi budemo Njegovi suradnici za otkupljenje svijeta...
Svaki sluga poznaje svog gospodara tako da bi se njegov čin skrivanja talenata mogao protumačiti kao protest protiv svijeta oko sebe i gospodara, jer kakav je to svijet a i gospodar kad uzima "košulju" od onog koji ima jednu i daje onom koji ima dvije.Imate primjera u Bibliji gdje se ne negira ono što netko reče pa se to smatra istinom.

Vrh

PostPostano: Sri vel 01, 2017 09:55 

A KAKAV je to Božji sluga koji ima toliko "soli" u glavi da - hvatajući se bilo čijeg posta - nalazi novu šansu da osuđuje Gospodara, no nema "soli" u glavi kad je u pitanju on sam? Da, kakav je to "mudri sluga" s nikom Pamus..., koji odbija prihvatiti da je zapravo on sluga i Gospodaru i bližnjima? (Da bi to trebao biti)...
Ali TO prihvatiti značilo bi sebe staviti pod tepih, svu svoju mizeriju, te priznati "Nisam najpametniji na svijetu"!
Takav je sluga sluga samo Zloga (gospodara), kojemu služi, uzdižući sebe iznad svih, pa i iznad samoga Boga, tražeći dlaku u jajetu da bi svakoga s one druge strane monitora bacio sebi pod noge i zgazio. Žalosno što se uopće itko osvrće na takvoga slugu Zloga.
Talenti i prispodobe mu ne znače ništa. Samo su mu "artiljerija" da "puca" po Istini.
Adrijana i ostali, pa dajte prestanite (dobronamjerno) ulijetati u zamke ovoga sluge Zloga. (Kad ga već Giovi neće banirati).
.
Ono najbitnije: Ovakvi "umnici", kao i moderni pismoznanci ne zaboravljaju li oni činjenicu da je Bog izabrao pastire, kao prve svjedoke RADOSNE VIJESTI, da se u malom gradiću, tr. selu Betlehemu, u štalici rodio Spasitelj?! Male ljude! A ne čak ni "potkovane" farizeje, (kao što ovaj naš Logos Pamus sebe smatra, čak "potkovanijim" od njih).
Mislim da svi oni zaboravljaju i da je Galileja bila - za razliku od Judeje - takorekuć polupoganska, neobrazovana, Židovi u njoj često su balansirali između vjere u pravoga Boga i stranih božanstava, pa ipak, baš iz Galileje Isus sâm bira svoje učenike - priproste ribare, male ljude. Zašto? Vjerojatno zato što nisu opterećeni POZNAVANJEM ZAKONA, poput farizeja Judeje; otvoreni su Radosnoj vijesti koja oslobađa, ne roboju predrasudama nego činjenicama "gledaju u oči" - otvorena srca. Tada Duh Sveti "radi".
Može li to i kod našeg Pamusa? Neee... Najapsurdnije je što Logos P. OSUĐUJE Gospodara! Pa, zar on ne poziva na odgovornost i samoga Isusa? Jer navodno nije dobro složio prispodobu? Nije li to jadno i za žaliti takve osobe, i samo moliti da im pravi Gospodar podari snage da stanu pred ogledalo, otvore barem jedno oko te tako (možda) shvate da pred Božjim činjenicama treba otvoriti oba oka? I najbitnije srce.

Zadnja izmjena: zdrave; Sri vel 01, 2017 17:28; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 59 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata