Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 03:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Uto sij 19, 2010 20:12 

Ok večeras sam umoran i nešto prehlađen pa ću se malo sutra koncentrirati i pokušati odgovoriti

Vrh

PostPostano: Čet sij 21, 2010 13:57 

Evo kao uvod u moje razmišljanje i odgovor na pitanje molim pročitati: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Čet sij 21, 2010 19:44 

Barnaba je napisao/la:
Nije ovo što si napisao baš usko vezano uz temu ali molim te Sneni možeš li nam objasniti što je agnosticizam, te da li bi bila bolja solucija da se ništa ne stavi nego da bude križ i polumjesec?

Evo pokušat ću dati odgovor:
1. Agnosticizam je filozofski pravac koji uči da se bit stvari i objektivna realnost ne mogu spoznati, koji općenito odriče mogućnost spoznaje.

2. teološki: agnosticizam je učenje koje dopušta opstojnost neke više sile, ali odriče da je ljudski um može spoznati.

3. Općenito stav da na mnoga bitna pitanja ne postoje i nikada neće postojati odgovori, da su pred njima nemoćni i znanost i filozofija i teologija, odnosno da apsolutne istine nema.. (citat iz Hrvatski enciklopedijski riječnik)

Suvremena katolička enciklopedija (izd. Slobodna Dalmacija) za agnosticizam kaže da je to pojam koji se povezuje s onima koji se ne mogu odlučiti da prihvate ili odbace postojanje Boga. Agnosticizam je stanje nesigurnosti u pogledu velikih pitanja religije. Ponekad se agnosticizam prikazuje kao stanje neutralnosti u odnosu na ateizam i teizam ili kao neka vrsta središnje točke između vjerovanja i nevjerovanja...

Ova treća točka općenito je zabrinjavajuća na brojnim poljima počevši od nacionalnog (vrijednost nacije pa prema tome i "Domovinskog rata") preko religioznog (jednako je i križ i polumjersec) do društveno političkog- ako nema nekog vrhunskog sveopćeg moralnog zakona, općih priznatih principa tko će biti mjerilo u društvu ( na pr Hag?) Mislim da nas ovakvo poimanje stvarnost ne vodfi ničemu dobrome! (Moje mišljenje!)

Križevi - polumjesec s obzirom da je za njega sve isto - pokazuje da uopće ne pozna stvarnost jer križ je znak Boje pobjede nad zlom (taj znak su ljudi često zloupotrebljavali u svoje svrhe!) Dok je polumjesec borbeni znak muslimansko arapskih hordi pod kojim su osvajali tuđe...

S druge strane ne prizna vrijednost većine nad manjinom. Ne prizna vrijednost reciprociteta da bi i u muslimanskim zemljama trebali kršćani slobodno postavljati svoje znakove..

pa bih zaključio da je agnosticizam mnogo gori nego bilo koja vrsta borbenog ateizma. Jer si u borbenom ateizmu znao zauzeti pozicije a ovdje toga nema.

Vrh

PostPostano: Čet sij 21, 2010 23:19 

Uostalom, ja sam bila agnostik prije no sto sam postala vjernica. Bila bez nekog jasnog stava. Bog nadje nacina kako da nas pronadje u tom kaosu. Ne treba gledati na ljude crno bijelo. :P

Vecina mladih su danas agnostici, nazalost, po mom iskustvu. I to smatram porazavajucim. A najuvredljivije za Isusa je kad mladi krizmenici kalkuliraju koliko ce tko od njih dobiti novaca i nakita za krizmu. Cula iz prve ruke. Strasno.
Ili kad nakon polnocke mladi odu tulumarit do zore pijani i polugoli u zadimljenim diskacima da proslave Bozic, blagdan mira. Jos strasnije.
Nazalost to je stvarnost. Cast onima koji postuju Bozje, ne govorim za sve. Ali ovakve djece ima sve vise i vise.

Vrh

PostPostano: Čet vel 04, 2010 13:41 

Na stranici katolik.hr imate odličan tekst pod nazivom Ispovijest bivšeg agnostika u kojem se može naći dosta materijala za shvaćanje nelogičnosti Agnostičke pozicije. Sve je napisano iz kuta čovjeka koji se pošteno i bez zadrške suočio s tim. Za raziliku od njega, ovi naši "politički agnostici" su zapravo promjenjeni ateisti-komunisti kojih je baš briga za istinu.

Vrh

PostPostano: Čet vel 04, 2010 18:18 

Možete pročitati i knjigu F. Collinsa - Božji jezik. On je bio agnostik.

Vrh

PostPostano: Pet vel 19, 2010 10:53 

Ne znam uklapa li se ovaj moj post tu, no bilo je nekoliko puta napisano da je naša premjerka ateistica. Znate li nešto više o tome? Tko se još od HDZ-ovaca izjašnjava kao agnostik/ateist?

Vrh

PostPostano: Pet vel 19, 2010 17:55 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
Ne znam uklapa li se ovaj moj post tu, no bilo je nekoliko puta napisano da je naša premjerka ateistica. Znate li nešto više o tome? Tko se još od HDZ-ovaca izjašnjava kao agnostik/ateist?

I što ćeš ti s tim informacijama? Ne možeš te činjenice upotrijebiti protiv svojih političkih protivnika jer nigdje u statutu niti jedne stranke ne stoji da član ne smije biti ateist.
Ne znam zašto ateisti a priori HDZ-ovce smatraju katolicima? Da je tako onda bi zakoni naše države poštivali Božje zakone. A tako nije! Zato je i problem vjernika katolika biti aktivno uključen u politiku jer već time što ne ukazuje na zakonom dozvoljena zla poput pobačaja i MPO (koliko ta dva zla samo štete zdravlju žena malo je kome poznato jer liječnici o tome šute, a šute jer na tome dobro zarađuju), gay parade pod osiguranjem policije (na trošak svih nas) itd.- znači da čini grijeh propusta.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata