Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 18, 2026 15:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 29, 2010 17:48 

Purple, slažem se u svemu s tobom osim u ovome:
purple je napisao/la:
I taj lik iz Maroka, toboze iscjelitelj. Prestrasno. Red se stvorio pred njim da ih "ozdravi" i to danima. Kladim se da su to isti oni koji su isli na duhovne seminare katolickih karizmatika.

Ja sam na katoličkom karizmatskom seminaru vlč. Radigovića spoznala da sam inicijacijom u reiki počinila težak grijeh. I ispovijedila se u suzama - toliko je moje pokajanje bilo!!!
Zašto to nisam znala prije iako sam svaku nedjelju bila u Crkvi?

Puno pitanja koja si postavila, postavljam i ja. Bojim se da naša Crkva u puno stvari ne želi zauzeti jasan stav. Čitam tako u večernjaku od prošle nedjelje o indigo ili kristalnoj djeci. Nekada su takve pojave smatrali dokazom reinkarnacije. Meni liči na okultno...
I ubacim u google da saznam malo više o čemu se tu radi. Naiđem odmah na blog jedne majke indigo djeteta, a na blogu linkovi na reiki i bioenergiju. Da li je to što se majka bavi okultnim razlog što dijete ima neke dojmove i sjećanja koji mu nikako ne bi trebali pripadati?
Zašto Crkva šuti, a svega nekoliko svećenika koji će javno nešto jasno o tome reći gotovo da se smatra krivovjernima?
Ne želim ovime nikome nametati svoje stavove jer imam premalo znanja o svemu, ali jednostavno ne želim pomesti pod tepih nešto na što kao predani vjernik imam pravo znati!!!

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 18:06 

Teme o sektama su sastavni dio vjeronaučnog gradiva i osnovnoškolskog i srednjoškolskog vjeronauka. Tu bi mladi trebali dobiti informacije. Osim toga, danas je nemoguće funkcionirati a da čovjek sam ne pita i ne traži. No, uvjet za to je dobro poznavanje vlastite vjere da čovjek sam može procjeniti što je protivno onom pokladu vjere kojega je prihvatio sakramentom potvrde.

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 18:36 
Administrator

ruta je napisao/la:
Zašto to nisam znala prije iako sam svaku nedjelju bila u Crkvi?
(...)
Bojim se da naša Crkva u puno stvari ne želi zauzeti jasan stav.
(...)
Zašto Crkva šuti, a svega nekoliko svećenika koji će javno nešto jasno o tome reći gotovo da se smatra krivovjernima?
Ne želim ovime nikome nametati svoje stavove jer imam premalo znanja o svemu, ali jednostavno ne želim pomesti pod tepih nešto na što kao predani vjernik imam pravo znati!!!

Svaki vjernik mora znati da new age duhovnosti (reiki i dr.) nisu spojive sa kršćanstvom. Crkva tu ima jasan stav.
Zašto mnogi to (i još puno toga) ne znaju, nije zato što Crkva šuti, već zato što "katolike" ni ne zanima što je Crkveni nauk.
Na misi se ne može dobiti sustavni nauk, za to postoji vjeronauk i kateheze za odrasle. Ali tko ide iskreno i redovito na misu sigurno će biti potaknut da pročita barem osnove, Bibliju, KKC, da upozna svoju vjeru i da se uključi u župnu zajednicu gdje će ju dalje produbljivati.

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 21:22 

Giovi, jako sam puno katoličkog tiska čitala tada uz Bibliju i KKC. Ali i onda i sada u katoličkim časopisima nailazila sam na stav da vjernik sam treba prosuditi. A zaboravlja se da ti činjenice mogu izgledati drugačije ako ih gledaš iz različite perspektive, pa je i prosudba o tome ovisna. Danas je moja prosudba drugačija nego što je bila prije nego što sam se "opekla". I na ovom forumu, katoličkom, imaš topic na tu temu gdje neki katolici opravdavaju i uvažavaju mnoge new age tehnike i metode "liječenja".

Saro, lijepo si rekla - čovjek sam pita i traži. Padovi su valjda isto dio tog puta i tog traženja. I moram reći da ipak nisam pala tako jako kao neki koji su inicirani u reiki a ne idu u Crkvu; znam da me ipak Bog čuvao i izveo iz te napasti. Mogla sam biti bez toga, ali si više ne predbacujem ništa. Radije se molim.

A ovo što kaže Purple - časne sestre i Meki Torabi - ipak nije informacija iz prve ruke od naše Purple - već od brata od šogorice - pa ću radije vjerovati da to nije istina.

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 22:56 

To je vrlo teska tema, i nezgodna. Pitanje je da li katolik koji se pocne baviti takvim stvarima zapravo uopce bio upucen u svoju vjeru. Vjerojatno nije.
Ali tko sam ja da o tome govorim, i ja sam bila izgubljena pa sam nadjena. Mogu samo reci da svasta covjeku moze bit privlacno, pa i katoliku. I onaj koji je vjernik, ako nije dovoljno upozoren ili ako sam ne istrazuje dovoljno, moze upasti u probleme.
Problem je u ljudima sto su lakovjerni, plitki u svojim promisljanjima. Meni se npr. dogodilo da sam jednostavno prestala razmisljati, toliko trauma sam u kratkom vremenu dozivjela i jednostavno sam odustala od razmisljanja, samo "vegetacija". I dok sam bila u takvoj fazi apatije bila sam prisiljena traziti stan za podstanarstvo i uletila kod te cure. Tako se poklekne, kada je duh slomljen. I onda nije dovoljno, jednostavno nije dovoljno reci: pricamo o tome tu, pa tamo...to nije dovoljno!
Brojka obicajnih vjernika i povecani broj reikista, jogista u Hrvatskoj i sl. to dokazuje.

Ljudi koji upadaju u takve sekte su slabi duhom, ranjeni ljudi, izgubljeni. Mi ih kao zajednica trebamo zastititi da shvate da u crkvi imaju utociste, a ne govoriti da smo ih sve to ucili u skoli pa ko voli nek izvoli, ko hoce razmisljat nek razmislja. Mislim da to nije ispravan stav. Mislim da se uz ucenje u skoli mora na jos tisucu nacina ljudima objasnjavati i govoriti jer nisu svi dobili dar spoznaje i prepoznavanja, nisu svi jakog duha da se znaju obraniti.

Evo recimo ta djevojka kod koje sam bila, koja je reikistica, ona je izgubila roditelje, zivjela je sama u stanu ocito u depresiji i apatiji. I naletila na te ljude. I danas vidi sve u reikiju, cijeli svoj smisao.
Ili brat moje sogorice, on sa svojom zenom pokusava zaceti dijete godinama i nista im ne uspijeva, i cak im ne daju da usvoje dijete jer je sustav takav kod nas, izrazito nepovoljan za usvajanje (u 35. god su, a smije se usvojiti do 35. god i ne daju im). Zbilja ne znam tko je pisao taj zakon, uzas. I oni su otisli tamo kod tog Marokanca vec ocajni. Jer se ne znaju nositi sa svojom boli, slabog su duha i vjere. Ali ne treba im zamjeriti vec ih jacati, bodriti, uciti i tjesiti. A bojim se da crkva ima previse pasivne sustave pomoci takvim ljudima, koji su slomljeni. Oni su glavne mete sekti.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 06:58 

ruta je napisao/la:
Giovi, jako sam puno katoličkog tiska čitala tada uz Bibliju i KKC. Ali i onda i sada u katoličkim časopisima nailazila sam na stav da vjernik sam treba prosuditi. A zaboravlja se da ti činjenice mogu izgledati drugačije ako ih gledaš iz različite perspektive, pa je i prosudba o tome ovisna. Danas je moja prosudba drugačija nego što je bila prije nego što sam se "opekla". I na ovom forumu, katoličkom, imaš topic na tu temu gdje neki katolici opravdavaju i uvažavaju mnoge new age tehnike i metode "liječenja"...

Možeš li napisati na što se to konkretno odnosi? Koja tema i koji katolici?

A sad nešto nevezano uz Rutin post.
Mislim da većina vjernika ne zna što je nauk Katoličke Crkve jer to zapravo ne želi znati. Oni imaju neko svoje viđenje a ako im pokažeš što je nauk Crkve onda oni zauzmu stav da im je tako lijepo i radije će s nevjernikom biti u krivu i miru nego poslušati što je nauk i korigirati svoje stavove. Nažalost u zbunjivanju ljudi ponekad sudjeluju i svećenici. Naravno da je takvo duhovno okruženje pogodno za sektaštvo.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 08:19 

Evo vam samo jedan primjer... Katolička majka (4 sina) odgojena u katoličkom duhu, sudjeloje u svim akcijama mladih tada uj svojoj župi.. razgovaramo o moralu mladih..i ona meni" ... a, moj župniče, pa neka mladi danas uživaju... ja sam katolčički odgojena i znam da to nije po pravilima.. ali danas vam je to trako..." eto to je naše kršćanstvo!

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 12:51 

Sneni, pa to je prestrasno! :(

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 13:06 

sneni je napisao/la:
Evo vam samo jedan primjer... Katolička majka (4 sina) odgojena u katoličkom duhu, sudjeloje u svim akcijama mladih tada uj svojoj župi.. razgovaramo o moralu mladih..i ona meni" ... a, moj župniče, pa neka mladi danas uživaju... ja sam katolčički odgojena i znam da to nije po pravilima.. ali danas vam je to trako..." eto to je naše kršćanstvo!

Da,veličasni "Sneni".Jaka antikršćanska propaganda koja ukazuje na naizgledne nelogičnosti i navodne pretvrde stavove unutar kršaćnskog morala i kršćanskih etičkih normi urodila je plodom-Razbila je kršćansku Obitelj.
Danas je jako teško odgajati djecu i ako nismo u milosti Božjoj onda smo u pustinji života.
A pogotovo je pogubno odgajati djecu ako sva ta propaganda počme utjecati i polako ali sigurno nagrizati moral i mjenjati stavove roditelja-šo nije ništa za neočekivati jer su danas većina roditellja "djeca koja su rođena u vremenima eskalacije antikršćanskih propagandi"- beznačelnog liberalizma kojemu je jedino načelo "čini što te volja".
Mislim da je je stvar toliko zauzela maha i infiltrirala se u sve pore društva da su danas i psihologija i psihijatrija i ine znanosit u tom smejru, pod utjecajem misli New Age_a i njegovih sekti.

Po meni,mi kršćani se danas nalazimo na jako važnom poligonu sraza ideologija i pred nama je jako kompleksno ali naizgled banalno pitanje na koje kršćanstvo mora naći odgovor a koje glasi:Kako spriječiti ovo eskalirajuće pogubno ideološko-pragmatično zlo?
Zato jer ovo vladajuće liberalističko-anarhističko zlo lomi i udara na kršćansku misao,pogotovo na poligunu tradicionalne vjere.

Hvaljen Isus i Marija

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 00:14 

Odgovor Barnabi: "Što katolik treba znati o alternativi". (Čudi me da nisi primijetio).
A na ostatak tvog posta mogu reći da većina ljudi ne zaglibi u pogrešnim duhovnostima zato što im je lijepo nego zato što su u stanju krajnjeg očaja - takvi trenuci mogu doći svakome u životu, ali osnovna je pogreška ako se u tim trenucima posve ne obratiš Kristu. Nema drugog izlaza osim Njega.

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 01:06 
Administrator

ruta je napisao/la:
Giovi, jako sam puno katoličkog tiska čitala tada uz Bibliju i KKC. Ali i onda i sada u katoličkim časopisima nailazila sam na stav da vjernik sam treba prosuditi.

Nisam takvog dojma, evo citata iz GK:
"Stoga se kršćanin ne bi mogao bez teške štete za svoju vjeru uključivati na seminare »reikija«"
(Je li grešno bavljenje »reikijem«?)

Istina, u članku "Je li reiki opasan za vjernika?" neke rečenice nespretno su napisane, npr:
"Može se reći da sama praksa reikija ne mora ugrožavati kršćansku vjeru. Ipak se praktičnom vjerniku nameću stanovita pitanja. ..."
ili
"Ukratko, reiki može biti opasan ukoliko navodi čovjeka misliti da može sam postići spasenje u vezi s nekom neodređenom božanskom energijom. Morate o tome razmisliti i pitati se možete li razlučiti stanovite vježbe koje su zdravlju korisne od prihvaćanja vjerovanja koje se, po svemu sudeći, kršćanstvu protivi."

ali je baš zato odmah uslijedila reakcija na taj tekst sa jasnijim pojašnjenjem:
"Reiki je velika prijetnja, ne samo za katolike"

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 11:16 

Giovi, ja sam u reikiju bila 2002. godine. Godinu dana kasnije tu sam praksu jednostavno napustila, a još godinu iza toga sam ispovijedila. GK tada nije pisao o tome, a ni danas dio svećenika da ih konkretno pitaš smije li katolik u to, ne bi ti dao jasan odgovor.
Znam da nemam opravdanje, već samo olakotne okolnosti, ali Bog mi je oprostio. To je najvažnije za mene. :D

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 12:33 

Neznam da li sam u pravu ali moje je mišljenje da bi mi neuki u “Kanonskom pravu”,a ima nas većina možda puno više saznali o vjeri i o onome što smijemo i o onome što nesmijemo te o onome što nebi bilo poželjno da učinimo kad bi bili na neki populistički način nama priolagođen upućeni u njega.Vjerovatno mi vijernici katolici ,čanovi Rimokatoličke crkve,spadamo pod jurisdikciju kanonskog prava kojegu uopće ne poznajemo a po kojem bi,ako sljijedimo logički slijed,morali imati nekakva prava i obveze makar putem sakramenata.Možda, kad bi se kanonsko pravo malo više približilo nama neukima u toj stvari vjerovatno bi imali bolju sliku i fundamentalnije i relevantnije shvaćanje sakramenta i globalne vjere u Krista od onog tradicionalističkog.Na osnovu znanja bi manje srljali u kojekave sekte, joge,rejkije,te ine budalaštine čija je osnova za utemeljitelje čisti biznis,a za članove ispran mozak.
Hvaljen Isus i Marija

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 21:14 

reiki i svi moderni instant religiozni oblici nisu postojali kad se pisalo kanonsko pravo pa logično da o tome nema ništa, ali postoje opća pravila ponašanja katolika iz kojih se zna kako se treba ponašati.

Katolici imaju pravo na sakramente - ali nemaju pravo te sakramente primati nedostojno! Dapače bolje da ih i ne primaju u takvoj situaciji. Crkva ipak nije demokratski urerđena zajednica nego Teocentrično ili bolje Kristocentrično uređena zajednica.. Ovo mnogi ne žele ni razumjeti a još manje shvati.

Vrh

PostPostano: Pon vel 01, 2010 03:51 

sneni je napisao/la:
reiki i svi moderni instant religiozni oblici nisu postojali kad se pisalo kanonsko pravo pa logično da o tome nema ništa, ali postoje opća pravila ponašanja katolika iz kojih se zna kako se treba ponašati.

Katolici imaju pravo na sakramente - ali nemaju pravo te sakramente primati nedostojno! Dapače bolje da ih i ne primaju u takvoj situaciji. Crkva ipak nije demokratski urerđena zajednica nego Teocentrično ili bolje Kristocentrično uređena zajednica.. Ovo mnogi ne žele ni razumjeti a još manje shvati.

Velečasni "Sneni" ako malo bolje pogledate tekst koji sam napisao uvidjet će te da u njemu nitko nije spominjao proces postanka kanonskog prava te povijest kanonskog parava uspoređivao sa povešćju sektaštva i rejkija i.t.d.,već sam napomenuo o približavnju kanonskog prava nama vijernicima u onom dijelu u kojem on može biti približen.A što se tiče uređenja crkve i demokacije u crkvi također nisam ni o tome rekao ni riječ mada o toj stvari mogu samo temeljem logike pretpostavljati jer po tom pitanju stvarno neznam ništa i totalno sam neuk.Pa sam slijedom toga i postavio onakav tekst o informiranosti vjernika o kanonskom pravu,jer mislim,a što može biti i krivo,da bi populistička informiranost nas neukih u toj stvari mogla uroditi plodom na bolje.Postoji jedno lijepo načelo unutar zakona koje se zove:"Pomoć neukim strankama"

Hvaljen Isus i Marija

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata