Barnaba je napisao/la:
Što se tiče ostalog, generalno gledano na zaključke može se reći kako su takva objašnjenja moguća samo ako se odstupi od doslovnosti i prihvati određeni alegorijski karakter opisa postanka u Bibliji.
Upravo suprotno. Upravo je doslovnost shvaćanja Biblije ta koja uvjetuju moje objašnjenje. Naravno, doslovnost ne isključuje i alegoriju jer tu nije situacija ili/ili. O tome u nastavku teksta.
Barnaba je napisao/la:
Bez određene alegorije nemoguće je tvrditi kako su stupovi Zemlje nešto različito od stupova hrama iz Salomonova doba. Isto tako, realnije je kako riječi „o ništa obješenu“ znače kako nije obješena već pridržana i to nema veze s materijalno nematerijalnim karakterom stupova.
Zašto bi doslovno shvaćanje stupova podrazumijevalo nekakve armiranobetonske ili kamene stupove? Kad bi pisalo da se radi o armiranobetonskim ili kamenim stupovima, onda bi doslovnost svakako bila isključena. Ovako to nije slučaj. Naravno, taj stup može biti i npr. nekakav anđeo, što bi onda podrazumijevalo i alegorijsko shvaćanje, no poanta je u tome da taj stup, što god da jeste, postoji.
Tj., koliko se za Petra podrazumijeva da je načinjen od bazalta ili vapnenca (ili neke druge stijene), zato što mu je Isus rekao da je Stijena, ili koliko se za Isusa podrazumijeva da je načinjen od betona i željeznih šipki zato što se za Njega kaže da je temelj, toliko se i za stupove Zemlje podrazumijeva da su od armiranog betona ili kamena.
Odnosno, „Zemlju si stavio na stupove njene“ Ps 104,5 = „on drži zemlju“ Job 26,7, a onaj nastavak rečenice iz Joba isključuje da su stupovi kameni. Dakle, još jednom, upravo je doslovno čitanje Biblije to koje onemogućuje shvaćanje stupova kao nekakvih armiranobetonskih ili kamenih tvorevina.
Citat:
Uzevši u obzir savjet naučitelja Crkve sv. Roberta Bellarmina, na pitanje: Što su stupovi zemlje? Pošten odgovor bi bio: Ne znam.
Pa moj odgovor na pitanje što je taj stup i jeste: ne znam. No, to je bitno različit odgovor od odgovora „taj stup ne postoji“. To što ja nemam pojma o naravi tog stupa, ne podrazumijeva moju nevjeru u postojanje tog stupa.
Je li Petar načinjen od npr. granita? Nije.
Je li Petar Stijena? Jeste.
Jeli Isus načinjen od klesanog kamena? Nije
Jeli Isus zaglavni kamen? Jeste.
Jeli Zemlja postavljena na armiranobetonske stupove? Nije.
Jeli Zemlja učvršćena? Jeste.
Citat:
Zato što mi danas imamo snimke koje nedvojbeno pokazuju ne postojanje stupova, ali dokazuju kako Zemlja nije o nešto obješena.
Mi nemamo snimke koje dokazuju nepostojanje stupova. Mi imamo snimke koje dokazuju nepostojanje armiranobetonskih ili kamenih stupova. A to nipošto nisu istovjetne tvrdnje. Kao što sam ranije rekao, upravo je doslovno shvaćanje Biblije to koje vodi k tome da ti stupovi nisu kao oni armiranobetonski ili kameni stupovi jer bi u tom slučaju bila eksplicitno kriva izjava u Jobu da Zemlja nije obješena o ništa.
Barnaba je napisao/la:
Još nešto, stvarno je pogrešno reći kako čovječja ruka nije „potpuna slika Božje ruke“ jer je to bar u slučaju Adama baš potpuna slika. Dakle ne radi se o identičnim rukama ali o slici svakako.
Naravno da se radi o slici i naravno da ta slika nije potpuna slika Božje ruke iz jednostavnog razloga što naše ruke nisu osobe (da ne idemo dalje). No ovo je sporedno pitanje za ovu temu.
Barnaba je napisao/la:
Biti katolik znači prihvaćati vjerske istine, a geocentrizam nije dogma pa ovaj razlog nije objektivno valjan.
Biti katolik znači prihvaćati vjerske istine i koje nisu dogme. Suglasnost Biblije, Crkvenih otaca i službenog učenja Crkve je to što ta vjera ipak jeste katolička vjera.
Citat:
Što se tiče Zemlje kao centra može se objektivno reći da je ta tvrdnja isto tako pogrešna ili istinita kao i takva tvrdnja za svaku točku u Svemiru. Prema tome, za sada, stvarno se može tvrditi kako je Zemlja u centru Svemira i biti maksimalno moguće u pravu.
Nije točno da se za svaku točku u svemiru može reći ovo što kažemo za Zemlju. Razlog zašto za Zemlju uopće
imamo pravo reći da je u središtu svemira (ili njegovoj neposrednoj blizini) je u tome što imamo činjenično opažanje crvenog pomaka koje ne ovisi o smjeru gledanja. To opažanje, direktno, govori da se mi nalazimo u položaju u neposrednoj blizini centra svemira.
S druge strane, mi nemamo takvo opažanje za neku drugu točku u svemiru. Stoga, da bi smo za drugu točku rekli da je i ona centar svemira, mi prethodno moramo
pretpostaviti da Zemlja nije u posebnom položaju. A to nas onda vodi k kružnoj argumentaciji:
„Opažanje govori kao da se nalazimo u posebnom položaju, ali mi „znamo“ da nismo u posebnom položaju. Dakle, to opažanje koje vidimo sa Zemlje bi isto tako vidjeli i iz drugog kraja svemira.“
Šipak. Kakvo opažanje bi imali kad bi otišli na drugi kraj svemira, možemo znati kad odemo na drugi kraj svemira. Do tada, sve što nam je ostalo je opažanje sa Zemlje. A ono je takvo da nas smješta u poseban položaj. Sve ostalo su priče za malu djecu.
Citat:
Što se tiče ne micanja (o pomicanju ili poljuljanju doslovno govori Biblija Ps 104,5 "Zemlju si stavio na stupove njene: neće se poljuljati u vijeke vjekova." ) stvarno je teško tu tvrdnju bez alegorije braniti.
Pa gle, bez određene alegorije je teško braniti i da je Isus temelj i da je Petar Stijena. Budimo realni, Isus doista nije načinjen armiranog betona niti je Petar zamjenio svoju mišićnu masu sa nekakvom stijensko-mineralnom strukturom.
Citat:
Zašto što se zemljine tektonske ploče miču u odnosu jedna na drugu, postoje potresi (koji po karakteru jesu ljuljanje i usput budi rečeno oni utječu na dužinu dana), a čak ako to sve zanemarimo te zanemarimo pretpostavku kako je Zemljina vrtnja posljedica načina njenog nastanka, opet nije mi poznato kako postoji model koji bi kompenzirao povremene vanjske sile na površini Zemlje kao tijela da ne izazovu rotaciju Zemlje oko centra njene mase. Zaključak koji se nameće (prvenstveno zbog tektonike) je da se Zemlja pomiče pa tvrdnje u Bibliji moramo shvatiti u prenesenom značenju.
Zemljina tektonika ne može utjecati na rotaciju zemlje jer je to skup unutarnjih sila u Zemlji, koje se uvijek poništavaju. Primjer, čovjek ne može sam sebe podići ako se čupa za kosu. Iako si može isčupati dio kose i iako si može i učiniti trzaj glave, ipak se tu radi o unutarnjem zatvorenom sustavu koji mu ni najmanje ne može pomoći da se na taj način izvuče iz npr. živog blata u koje je upao. Ovdje ne govorim o tome da potres može dovesti do preraspodjele mase u Zemlji (npr. neki dio Zemlje može postati viši nego je bio prije potresa), što bi onda dovelo do promjene momenta količine gibanja (kutne količine gibanja), a što bi onda imalo za posljedicu da tijelo, koje se već rotira, promjeni svoju brzinu rotacije (kao što se npr. mijenja brzina rotacije klizačice koja drži ruke raširenima pa ih onda skupi (ili obrnuto)).
Naravno, udar asteroida bi bio dodavanje vanjske sile u sustav Zemlje i ta količina gibanja bi se predala Zemlji, što bi uzrokovalo promjenu rotacije. Osim, naravno, ako Zemlja nije učvršćena na neki drugi način pa bi to učvršćenje anuliralo dodavanje te nove količine gibanja.
Citat:
Ovdje je prisutno pristajanje na iznošenje relativne istine u Bibliji, a ne apsolutne kojoj se teži i koja bi se očekivala. Naše oko nije dvodimenzionalno kao u nekih životinja već vidimo u tri dimenzije pa dojam ovisi o mjestu s kojeg gledamo. Dakle ako gledamo Mjesec sa Zemlje većinom možemo imati dojam dvodimenzionalnosti ali ako ga pogleda astronaut on je trodimenzionalan. Pitanje je kakav bi oblik imao da ga pogledamo sa subatomske razine? Podsjećam da bi sva opažanja bila relativno točna te ne bi pogriješili kada bi opisivali Mjesec prema jednom od ovih opažanja.. Međutim to nas opet vraća na pitanje alegorije tj. prenesenog značenja bez kojeg se ne može tumačiti Biblija.
[/quote]
Ne, pitanje na koje se vraćamo nije pitanje alegorije ili prenesenog značenja, nego vjere ili nevjere onom što piše u Bibliji. Ponavljam, ako bi se netko zainatio, mogao bi osporavati istinitost Evanđenja na temelju izjave da je Petra Stijena ili da je Isus temelj, ili da smo mi živo kamenje. Naravno da u svim ovim slučajevima postoji i alegorija, ali ništa od ovog ne negira osnovni smisao. Petar jeste Stijena iako uistinu nije načinjen od stijenske mase.