Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 11, 2018 17:10 

Vidimo kod Noja da Bog nestvarna iznova životinje , zašto misliš da će u raju ponovno stvarati životinje ako je stvaranje završeno , novo stvaranje ako se tako može nazvati je zapravo preobrazba....materija ( sav svemir ima svoj kraj , jednostavno jer nije vječan) ....Dakle Bog će cjelokupnu materiju obložiti tj. učinit će je vječnom inače bi životinje u raju umirale a stvari bi se raspadale te bi i sam Raj bio propadljiv.

Vrh

PostPostano: Sri tra 11, 2018 19:55 

+!
Kad je umro moj mačak,bila sam jako tužna,inače puno volim životinje,ne mogu si pomoći,iako katolici zagovaraju većma ljubav prema čovjeku...ljude,nažalost,doživljavam lošijima od životinja...Radim na tome da "zavolim"ljude,no slabo mi ide.

'Tvoj' dražesni mačak nas vodi u zanimljive vode.
Tvrdim:
a) Čovjek ima živu i besmrtnu dušu, a biljke i životinje nemaju takvu dušu.
b) Bogu ništa nije nemoguće.

Dakle, ti možeš imati 'svog' mačka i voditi ga na Gozbu sa sobom, ali se nadam kako nećemo imati probave, a ni 'tvoj' mačak,
jer bi inače morao kopati rupe u zemlji.
I nadam se, da ljudi neće biti pijani, kad budu pili od roda trsova.

'Tvoj' mačak je 'sitnica', pa čak i da Regica zaželi imati 'svoje' krave Cvetu i Cifru, nema problema.

Nije toliko važno 'životinjsko carstvo' u Kraljevstvu, nego jesu li došli na Gozbu svi oni, koji su se naučili ljubiti.
Lako je ljubiti životinje i biljke, pa i prijatelje.
Ljudi i životinje nisu ista 'kategorija'.
Osim toga, životinje i biljke ne mogu učiniti grijeh.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Čet tra 12, 2018 13:14 

+!
Nema razloga za tugu.
Sve stvorene životinje treba voljeti: vrapčiće, pa i 'dosadne komarce'.
Životinje (od najednostavnijih do najsloženijih) nemaju živu besmrtnu dušu, pa tako ni 'kućni ljubimci'.
- No, što se tiče življenja u Kraljevstvu, zar će biti nemoguće udovoljiti čovjeku u ostvarenju nečega poput 'omiljenog kućnog ljubimca',
ako baš to hoće iz nekog 'važnog' razloga?
-Zašto svoje srce sputavati 'sitnicama'?

Gore srca!

Sviđa mi se taj odgovor :D

Vrh

PostPostano: Čet tra 12, 2018 13:35 

Ni u kom slučaju i nikad životinje nisu ispred čovjeka ili njemu jednaka. Kršćani vole sva stvorenja koja je Bog stvorio, i biljke i životinje, ali obožavati ih i stavljati ih na mjesto čovjeka je protivno dostojanstvu čovjeka. Danas je takvo zastranjenje u odnosu prema životinjama nažalost već postalo "normalno" zbog duboke grešnosti društva u odnosima prema čovjeku. Ma koliko mi ljudi voljeli životinje i iskazivali dužnu brigu prema njima čovjeka se, po svemu, ne može sa životinjama uspoređivati.

"Psihološki je razumljivo da smo vezani s domaćim životinjama. (...) Filozofski uzeto, taj osjećaj prema životinji nije još prava ljubav. Nje naime ne može ni biti između čovjeka i životinje, nego samo između osobe i osobe, među partnerima, među »ja« i »ti«. Prava ljubav sjedinjuje dvije svjesne i slobodne osobe(...)Životinja, makar bila ne znam kako draga, nije čovjekov »ti« niti iz te veze može nastati jedinstvo »mi«.
(...)
Čovjek je jedina »razumska životinja«. Jedino on ima duhovnu, stoga neumrlu dušu. Životinja, ako se baš hoćemo tako izraziti, ima samo »osjetnu dušu« (bolje: osjetni životni princip). To znači da ima samo osjetnu spoznaju i osjetni instinkt, a nema nadosjetne duhovne spoznaje. Takva »duša«, zato što nije duhovna, ne može biti ni vječna. Ona umire zajedno s tijelom životinje. Čovjek je osoba i moralno odgovoran subjekt dok životinja nije ni osoba ni moralni subjekt. Čovjek ima cilj u sebi, stoga se s njim nikada ne smije postupati kao s objektom ili sredstvom. Životinja nema cilja u sebi – nego u čovjeku. Ona je tu da služi čovjeku. Stoga je čovjekovo dostojanstvo bitno uzvišenije i stavlja se na razinu apsolutnih vrijednosti.
(...)
Teološki gledano, čovjek je stvoren »na sliku Božju« i »dijete je Božje« kojemu Bog nuđa svoj vlastiti božanski život.(...)
Životinja, zato što nije osoba, tj. zato što nema duhovne duše, ne može primiti Božju milost. Ne sprema se za budući život. Ne postizava vječno blaženstvo kao čovjek ili zajedno s čovjekom. Ona doživljava samo osjetno zadovoljstvo isključivo u vremenitomu životu. Prema tome, u nebu ne možemo susresti »lice« naših dragih domaćih životinja, ali zato ne ćemo nipošto biti manje sretni. Naša će puna sreća biti u gledanju Boga što će obilno nadoknaditi takve naše zemaljske želje.

Etički uzeto, na temelju tih dubokih ontoloških i drugih razlika, prema životinji nas obvezuju dva načela:
– s jedne strane, nije dopušteno životinju stavljati na razinu čovjeka, a kamoli iznad njega
– s druge strane, čovjek ipak ima moralne obveze prema životinjama: ne smije ih mučiti, masakrirati ni zlorabiti. Naprotiv, ima se za njih brinuti, što napose vrijedi za domaće životinje. Te zabrane i obveze ne proizlaze iz »dostojanstva« i »prava« životinja (...), nego proizlaze iz dostojanstva čovjekove osobe. Ne postupa li dobro sa životinjama, čovjek griješi protiv vlastitoga dostojanstva."

https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... bni-zivot/

To sve stoji u teoriji...ali,moj mačak,koji"prede"od sreće kad ga pogladim...i kad ga uzmem u naručje ne da da ga maknem(već kad se razbolio,valjda je znao da mu se bliži kraj)...koji bi naslutio kad sam tužna...veselio se i igrao samnom kad sam vesela(znam,dajem mu ljudske atribute)...Ili susjeda mi(srećom,samo ljetna)koja nam svake godine zagorča život tužakanjem na sudu,zvanjem policije,u stesu smo i ja i muž kad je tu,a kad ode,potrudi se da ostanemo:ostavila upaljeno svjetlo što tuče u moju terasu,stavila ispred"čuvar parkinga",da se,kad dođem s posla,moram pola sata parkirati...Kad mi je umro mačak,plakala sam i danima bila bezvoljna,a ovoj susjedi,da se što dogodi,bila bih presretna...nažalost..ispovijedam to,ali ne mogu protiv,nisam svetica.A glede svećenika,i oni su ljudi,meni dragi svećenik što je nekad bio u mom mjestu i puno mi pomogao razgovorima,knjigama,kad mi je to bilo potrebno,hranio je sve mačke koje su dolazile u župni dvor...drugi ih je potrovao...nisam išla u crkvu dok je bio tu.

Vrh

PostPostano: Čet tra 12, 2018 16:48 
Administrator

Očito vidiš svoju mržnju prema susjedi koja te izjeda i želiš to ispovijedati, osloboditi se grijeha. Ali ima još jedna loša stvar osim toga, uspoređivati životinju i bilo kojeg čovjeka, davati životinjama osjećaje koje bi trebali davati ljudima: "Može se voljeti životinje; ne može im se davati osjećaji koji se duguju samo osobama." (KKC 2418)
Naše društvo je već počelo kućnim ljubimcima davati veće poštovanje nego ljudima, više ih voljeti i doživljavati kao zamjenu za ljudski odnos, a to je užasno. I najgori čovjek je važniji od bilo koje životinje.

Vrh

PostPostano: Sri tra 18, 2018 13:05 

Očito vidiš svoju mržnju prema susjedi koja te izjeda i želiš to ispovijedati, osloboditi se grijeha. Ali ima još jedna loša stvar osim toga, uspoređivati životinju i bilo kojeg čovjeka, davati životinjama osjećaje koje bi trebali davati ljudima: "Može se voljeti životinje; ne može im se davati osjećaji koji se duguju samo osobama." (KKC 2418)
Naše društvo je već počelo kućnim ljubimcima davati veće poštovanje nego ljudima, više ih voljeti i doživljavati kao zamjenu za ljudski odnos, a to je užasno. I najgori čovjek je važniji od bilo koje životinje.

Nije to baš tolika mržnja,to se dogodi kad mi policija bane na vrata neočekivano...pa nisam toliko nadišla emocije da ne reagiram ili da budem puna ljubavi prema njoj kad mi je loše od toga što nam radi!?Kako to izvesti???Inače,životinje imaju osjećaje.To,da ih baš volim,možda je Bog usadio u mene?Da sam mogla birati,ne bih to izabrala,jer patim i reagiram na zlostavljanje životinja...I stablo,kad posječu,ja patim.Eto,nisam tipični katolik...ali nisam,srećom,jedina.

Vrh

PostPostano: Sri tra 18, 2018 20:51 
Administrator

pa nisam toliko nadišla emocije da ne reagiram ili da budem puna ljubavi prema njoj kad mi je loše od toga što nam radi!?Kako to izvesti???

To ne možeš sama, potreban ti je Bog. Lako je voljeti životinje, biljke, pa i prijatelje kad su dobri prema tebi. Isus kaže "A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone".
Oprostiti neprijatelju je jedna je od najtežih stvari, razumljiva je ogorčenost kada se prema nekome loše i nepravedno postupa. Ali znamo da što više možemo oprostiti, to postajemo slobodniji. Molimo za tu milost, jer ne ide vlastitim snagama, ne ide bez Boga.
Čovjek je jedini od svih stvorenja stvoren na sliku Božju, to je predivna stvar. A Bog bezuvjetno ljubi i one koji se loše odnose prema njemu, i poziva nas da i mi ljubimo kao što On ljubi, jer samo tako možemo biti zaista ispunjeni.
Rekao bih da u današnjem društvu nije problem voljeti životinje, nego problem je voljeti ljude.

Vrh

PostPostano: Sri tra 18, 2018 21:32 

+!
TANKOĆUTNOST

Kad je majka klala kokoš, ja sam joj se divio kako to može napraviti.
Čovjek treba imati poštovanja i kod svinjokolje i ostalih usmrćivanja životinja (skakavci, riba, janje,...) za hranu ljudima.
- Ako čovjek nema poštovanja prema životinjama (biljkama, kamenju...), kako može imati strahopoštovanja prema Stvoritelju?
Sestra je imala oko 3-4 godine, kada su došli ljudi kupiti naše jare, pa su ga vagali obješenog za noge,
a jare je tako glasno kmečalo kao da ga živog deru.
Sestra je plakala, a sada je gradonačelnik u Iloku.

Fra Romano Zago se pomoli Gospodinu i zahvali se biljki (Aloe arborescens) prije nego odreže njezin dio.
http://www.providentia.hr/fra-romano-zago.html

Smrt:
https://www.youtube.com/watch?v=iT25GmRPwI0
https://www.youtube.com/watch?v=uhTW6-jc5hs
https://www.youtube.com/watch?v=Q1UK-IAUtq0
Zagrljaj:
https://www.youtube.com/watch?v=J1FmOK6 ... jreload=10
https://www.youtube.com/watch?v=iQ2p9eTKwck
https://www.youtube.com/watch?v=GInolwH_CBQ
https://www.youtube.com/watch?v=hxaiukOJwys (on je samo ošišan)
https://www.youtube.com/watch?v=eJwUugQavcc
https://www.youtube.com/watch?v=-V67DDAKff4 (strpljivo)
https://www.youtube.com/watch?v=Mt3Z-Zm-RMY (strpljivo)
https://www.youtube.com/watch?v=M5H7uMq3mS8 (djevojčica i krava u kući)
https://www.youtube.com/watch?v=mJC2M2oAxVI ('lukava' koka glumi da je mrtva kako bi se oslobodila pijetla)
https://www.youtube.com/watch?v=CW2b4bfckB8 (razne životinje)

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Čet tra 19, 2018 06:48 

Nije to baš tolika mržnja,to se dogodi kad mi policija bane na vrata neočekivano...pa nisam toliko nadišla emocije da ne reagiram ili da budem puna ljubavi prema njoj kad mi je loše od toga što nam radi!?Kako to izvesti???Inače,životinje imaju osjećaje.To,da ih baš volim,možda je Bog usadio u mene?Da sam mogla birati,ne bih to izabrala,jer patim i reagiram na zlostavljanje životinja...I stablo,kad posječu,ja patim.Eto,nisam tipični katolik...ali nisam,srećom,jedina.

Za ovaj vaš slučaj sa susjedima nemogu ništa reći jer nemam uvid u situaciju . Ali ako se radi o susjedu koji je psihopat iz vlastitog iskustva znam da treba što prije prodati stan i preseliti se jer drugog rješenja nema, isto vrijedi i za posao kad vam je predpostavljeni psihopat.
Inače posljedice za vaše psihičko i fizičko zdravlje mogu biti velike.

Vrh

PostPostano: Čet tra 19, 2018 11:58 

Citat:
Za ovaj vaš slučaj sa susjedima nemogu ništa reći jer nemam uvid u situaciju . Ali ako se radi o susjedu koji je psihopat iz vlastitog iskustva znam da treba što prije prodati stan i preseliti se jer drugog rješenja nema, isto vrijedi i za posao kad vam je predpostavljeni psihopat.

Srećom za sad je tu samo u ljetnim mjesecima...možda nije psihopat,ali ima poprilično paranoje i mislim,zlobe..Prijavljuje ona i druge susjede,ali ja sam joj najbliža.Podigla je žicu i to bodljikavu iznad postojeće,stavila kamere..ako nekom susjedu strši grana,trči komunalnom redaru(tamo inače ide nekoliko puta dnevno,ne mogu je oni više smisliti).Odrezala mi je granu pinola,što je imao krasnu krošnju,ali prelazio je na njen teren,negdje na 3-4 metra visine...ako neka moja voćka prijeti malo izviriti na njeno,ona reže"u tapu",na mome.Prijašnji vlasnik imao je 30-tak voćaka svih vrsta,ona je to sve posjekla.Bili su mi prijatelji,dok sam bila na poslu,ona je išla njima i govorila svašta,kako se mogu družiti s nama..muž pokušao smiriti situaciju,pita zašto to radi,ona zove policiju da je napada...naslonila sam jednu kamenu ploču na zid s moje strane,tužila me sudu da sam naslonila na njeno i razbila joj zid(nema veze s istinom)..tuži,sud odbaci,ona još žešće(ovo je druga tužba)...piše policiji,općini i mojoj direktorici svašta,da sam ovakva,onakva,da me se trebaju riješiti...nedjeljom je redovno na misi i pričešćuje se...da,morati ću prodati kuću,kad-tad...to mi je malo stersno i nisam baš dobra za "trgovinu"pa odgađam...Od prošle godine je u penziji(američkoj),nije udana,provodi vrijeme smišljajući tužbe,žalbe itd...nikad prije nisam imala posla sa policijom ni sudom...

Vrh

PostPostano: Čet tra 19, 2018 12:43 

Srećom za sad je tu samo u ljetnim mjesecima...možda nije psihopat,ali ima poprilično paranoje i mislim,zlobe..Prijavljuje ona i druge susjede,ali ja sam joj najbliža.Podigla je žicu i to bodljikavu iznad postojeće,stavila kamere..ako nekom susjedu strši grana,trči komunalnom redaru(tamo inače ide nekoliko puta dnevno,ne mogu je oni više smisliti).Odrezala mi je granu pinola,što je imao krasnu krošnju,ali prelazio je na njen teren,negdje na 3-4 metra visine...ako neka moja voćka prijeti malo izviriti na njeno,ona reže"u tapu",na mome.Prijašnji vlasnik imao je 30-tak voćaka svih vrsta,ona je to sve posjekla.Bili su mi prijatelji,dok sam bila na poslu,ona je išla njima i govorila svašta,kako se mogu družiti s nama..muž pokušao smiriti situaciju,pita zašto to radi,ona zove policiju da je napada...naslonila sam jednu kamenu ploču na zid s moje strane,tužila me sudu da sam naslonila na njeno i razbila joj zid(nema veze s istinom)..tuži,sud odbaci,ona još žešće(ovo je druga tužba)...piše policiji,općini i mojoj direktorici svašta,da sam ovakva,onakva,da me se trebaju riješiti...nedjeljom je redovno na misi i pričešćuje se...da,morati ću prodati kuću,kad-tad...to mi je malo stersno i nisam baš dobra za "trgovinu"pa odgađam...Od prošle godine je u penziji(američkoj),nije udana,provodi vrijeme smišljajući tužbe,žalbe itd...nikad prije nisam imala posla sa policijom ni sudom...

Možete pogledati na guglu o tome: evo možda vam pomogne ova analiza:

Napomena: priznajem samo taj naziv - antisocijalni PL. Psihopatija, sociopatija i dr. imaju prilično "otvorene" definicije, koje mogu uključivati svašta.

Po ICD-u je antisocijalni PL. Da ne kažem da je to zato što je najpoštenije prema nekom ko je dobio tu dijagnozu. Šta mogu, ima neki MMA borac Vaso "Psihopata" Bakočević, pa mi je ovaj "zvanični" naziv najneutralniji.

Dotični pisac, Kernberg Oto, daje sledeće odrednice: pri razmatranju dijagnostikovanja APL-a treba uzeti u obzir kakav je superego osobe. Za sada recimo da je to delom nesvesni deo ličnosti koji određuje naše moralno ponašanje, ili tipično frojdovsku definiciju. Kod APL-a ne postoji razvijeni superego, već se on nalazi na primitivnom nivou. Postoji kao jedan surovi i sadistički deo koji brutalno kažnjava osobu za sva počinjena nedela. Ne postoji, kod ostalih, onaj idealizovani deo superega, tzv. JA ideal, savršeni, kojem treba da težimo. Ova dva dela superega su primitivni i daleko su od realnog: niti je realno biti surovo kažnjen za najmanju sitnicu, niti je moguće biti potpuno savršen. Oni su najviše neverbalni i teško ih je prevesti u neke simboličke sisteme. Naravno, ostali ljudi, oni koji nemaju APL, imaju i treći deo superega, koji je najbliže realnosti, onaj koji daje zabrane i zahteve koji su zreliji i moguće ih je bar donekle ispuniti. On se uobličava tokom edipalnog perioda, gde nam se stavlja zabrana odnosa sa roditeljem suprotnog pola i zahtev da postanemo slični roditelju istog pola, u odnosu sa nekom drugom osobom.

Ovo, naravno, nije kraj priče :) Osobe sa APL imaju taj primitivni deo superega, sadistički i surovi, kojeg se plaše, i da bi se oslobodili njegovih surovih zahteva, koriste projekciju, te se njima drugi čine kao što je njihov superego: surovi, osvetoljubivi, sadistički nastrojeni, preteći, te tako počinju da reaguju na svet odbrambeno. Svet je doživljen kao "pun vukova" i agresivan. S druge strane, ne postoji idealizovani deo superega, te nema subjekta kojem bi se moglo biti privržen, i saosećati sa njim. Zbog toga i nema empatije u pravom smislu te reči: ovi ljudi apsolutno mogu da shvate koje emocije imaju drugi, ali to koriste samo da bi pribavili sebi nešto. Drugi praktično da nema postojanje i "treću dimenziju", i sveden je na objekat i upotrebljen. U stanju su adekvatno da predvide posledice svojih postupaka, ali nedostaje suštinsko obaziranje na protok vremena i pridavanje značaja širem uticaju istih. U vezi sa tim najčešće biraju instant gratifikaciju.

Vrh

PostPostano: Čet tra 19, 2018 21:31 

Neke crte koje ovaj autor navodi svatko moze naci kod sebe,no uobicajeno ih ljudi kontroliraju.Ne znam kakve ovo veze ima sa zivotinjama ali svijet jest prijeteci i pun vukova.

Vrh

PostPostano: Čet lip 21, 2018 11:31 

[Kopitar
Inače posljedice za vaše psihičko i fizičko zdravlje mogu biti velike.[/quote]
Oh,Kopitar,koliko su mi često ove tvoje riječi pale na pamet...Sad je sagradila zid između naših garaža,teško mogu do garaže...Moja odvjetnica,pošto radi na prijateljskoj bazi,baš se i nije pretrgla...ali našla sam na internetu,kako susjeda živi vani pola godine,i tamo se samo tužila i sudila...zvala sam već čovjeka iz agencije za prodaju...samo,teško to ide...ako ne dam za bagatelu...

Vrh

PostPostano: Čet lip 21, 2018 18:43 

[Kopitar

Oh,Kopitar,koliko su mi često ove tvoje riječi pale na pamet...Sad je sagradila zid između naših garaža,teško mogu do garaže...Moja odvjetnica,pošto radi na prijateljskoj bazi,baš se i nije pretrgla...ali našla sam na internetu,kako susjeda živi vani pola godine,i tamo se samo tužila i sudila...zvala sam već čovjeka iz agencije za prodaju...samo,teško to ide...ako ne dam za bagatelu...[/quote]

Sestro , govorim vam iz iskustva i ne idealiziram .
Admin me upozorio da pričam gluposti.
Ja vam neću dati farizejski savjet : molite , blagoslivljate, i vjerujte pa će sve biti dobro.
Kao što sam oprao farizeji ovog foruma u slučaju " bolje rastava braka nego koristiti kontracepciju u braku".
To je vješto i lukavo izvlačenje iz problema i nebriga za bližnjeg a zatim davanje samom sebi lažnog osjećaja mira i čistoće 'jer sam se u davanju savjeta držao zakona i pravila. Neka vam ovi prepodobna ( " pobožni ") čistunci daju savjet ...pa sami prosudite što je istina.

Vrh

PostPostano: Uto srp 24, 2018 00:30 

Zašto onda jednostavno Bog nije napravio ljude odmah,a ne stavio životinje kroz proces patnje godinama da bi od toga nastali mi.

Po nekim duhovnim ucenjima, koja se na ovom forumu ne smiju spomenuti cak niti na temama koje su jasno oznacene da su za nekrscane i nekatolike, svemir je nastao kao bozja igra sa samim sobom. U toj igri Bog se igra evolucije svijesti od krute tvari u kojoj je svijest skoro pa potpuno uspavana, pa sve do spoznaje vrhovne stvarnosti.

Na tom putu samo-razvoja zivotinje i ljudi su izraz otprilike slicnog stanja svijesti.

Ili žašto barem ako je taj proce bio potreban, nije nepravio takva pravila u svijetu da su sve životinje vegetarijanci?

Da, i sam sam razmisljao o tome. Nije li to najbizarniji detalj u stvaranju, da bica moraju opstajati tako da prozdiru jedni druge? Ali tako je kako je, sta se moze :)

I evolucija nije jedino mjesto, npr žašto u potopu nije nednostavno obranio životinje od potopa?

To ti samo govori o tome koliko je ta prica o potpu ustvari jedna bezazlena narodna bajka, a ne ozbiljna povijest.

1. Životinje ne pate (Teško povjerljivo. Da su samo "mentalne faze" boli kad neka životinja ubija drugu, to je ipak bol bez obzira je li životinja toga svjesna ili nije )

Zasto mislis da zivotinje ne pate :shock: Svatko tko je imao i najmanjeg iskustva sa zivotinjama je shvatio da one imaju vrlo slican um nama te da osjecaju i tjelesnu i dusevnu patnju...

2. To je jedini način na koji je Bog to mogao učiniti

Bog je mogao to uciniti na bilo koji nacin, ali eto nije. Ucinio je to na ovaj nacin.

3. Ubijanje životinja nije u nikojem slučaju zlo ( Mislim da se svi zajedno slažemo da je u najmanjem slučaju ubijanje životinja bez dobrog razloga zlo, pa zašto isti princip ne bi bio za Boga ? )

Tesko je reci da li je zlo za covjeka kao prirodno bice da se ne hrani onako kako je sazdana njegova priroda...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata