Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto vel 03, 2026 06:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ožu 17, 2024 06:33 

Molitva iz krunice božanskog milosrđa ne odnosi se na molitvu kod pretvorbe i ne može biti argument u tom smjeru.
Naslov ove teme je odvratan i nju je kopitar otvorio radi modernističkog iživljavanja. To se može logički zaključiti iz prvi nekoliko postova na ovoj temi Gdje mu je Giovi objasnio u čemu griješi no kopitaru nije bilo do znanja već do trolanja pa se nastavilo.
Katolička vjera ispravno prihvaća stvarnu prisutnost Kristova tijela pod prilikama kruha i vina, ali to ne znači da se kruh i vino fizički mijenjaju pa da možemo vidjeti Kristove udove već pretvoreni kruh i vino osjetilno ostaju kruh i vino.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 17, 2024 08:03 

Mislim da još uvijek nisam dobio odgovor sa kakvim se Kristom pričešćujemo.

Ako krenemo od V. Četvrtka kada je Krist dao svoje tijelo i krv učenicima da blaguju prije njegove prinešene žrtve na križu i prije uskrsnuća, onda se postavlja pitanje kakvo su tijelo i krv blagovali učenici, tijelo zemaljskog Isusa ili tijelo uskrslog Isusa?

Isto tako ako slijedimo to da se pričvršćujemo sa uskrslim ili eshatološkim Kristom onda dalje možemo zaključiti da eshatološki Krist u sebi povezuje sve stvoreno od postanka do svršetka svjeta te zahvaljujući tome i imamo život vječni pa s obzirom na to moram ponovo pitati: da li se na kraju pričešćujemo sa eshatološkim Kristom što u sebi uključuje sve stvoreno ili sa Kristom koji je bez svega toga?

Zatim sam pitao da li se u pričešćujemo i sa suštinom tj. prirodom Boga ili sa čovječanskom prirodom Isusovom koja je zajedno sa njegovom Božanskom prirodom jedno u osobi Isusa Krista?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 17, 2024 09:04 

kopitar je napisao/la:

Krivo misliš kao i onda kada si prisiljavao ženu na nošenje spirale da bi te zadovoljila.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 17, 2024 20:54 

Krivo misliš kao i onda kada si prisiljavao ženu na nošenje spirale da bi te zadovoljila.

A zeke ti Majkićka ne voliš Kopitara, de mi to odgovori. :lol:

Vrh

PostPostano: Pon ožu 18, 2024 14:34 

Ako krenemo od V. Četvrtka kada je Krist dao svoje tijelo i krv učenicima da blaguju prije njegove prinešene žrtve na križu i prije uskrsnuća, onda se postavlja pitanje kakvo su tijelo i krv blagovali učenici, tijelo zemaljskog Isusa ili tijelo uskrslog Isusa?

Isto tako ako slijedimo to da se pričvršćujemo sa uskrslim ili eshatološkim Kristom onda dalje možemo zaključiti da eshatološki Krist u sebi povezuje sve stvoreno od postanka do svršetka svjeta te zahvaljujući tome i imamo život vječni pa s obzirom na to moram ponovo pitati: da li se na kraju pričešćujemo sa eshatološkim Kristom što u sebi uključuje sve stvoreno ili sa Kristom koji je bez svega toga?

Zatim sam pitao da li se u pričešćujemo i sa suštinom tj. prirodom Boga ili sa čovječanskom prirodom Isusovom koja je zajedno sa njegovom Božanskom prirodom jedno u osobi Isusa Krista?

već sam ti odgovorio u ranijem postu...primamo oboje
a tebi u gore boldanome ima nejasnoća, možda i kotradikcija?posebice ovaj drugi dio rečenice gdje je isto uključena Božanska priroda Boga!a ju ssominješ u početku rečenice!
Mislim da ti je pitanje nelogično, odnosno pogrešno sročeno!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 18, 2024 19:09 

već sam ti odgovorio u ranijem postu...primamo oboje
a tebi u gore boldanome ima nejasnoća, možda i kotradikcija?posebice ovaj drugi dio rečenice gdje je isto uključena Božanska priroda Boga!a ju ssominješ u početku rečenice!
Mislim da ti je pitanje nelogično, odnosno pogrešno sročeno!

Mislim da se n pričešćujemo sa Božanskom suštinom ili prirodom već čovječanskom prirodom Isusa.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 07:43 

Mislim da se n pričešćujemo sa Božanskom suštinom ili prirodom već čovječanskom prirodom Isusa.

opet gadno griješiš...ranije sam ti dao dokaz, pa ću ponoviti:

Imaš u krunici Božanskog milosrđa zaziv :
Vječni Oče, prikazujem ti tijelo i krv, dušu i božanstvo!! preljubljenoga Sina tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta.

Taj zaziv i krunicu nije izmislio čovjek/žena nego ju je svijetu dao sam Bog-Isus!
Tako da ne stoji ni ono što je Majkićka rekla da to nije nikakav dokaz?...to je itekakav dokaz
To je zaziv koji je sročio i dao nam sam Bog!

Adrijana je dala link u vezi pretvorbe a koji kaže potpuno isto kao Isus u krunici BMilosrđa koju je dao svijetu preko bl. Faustine Kowalske

https://hr.wikipedia.org/wiki/Pretvorba ... ancijacija)

Pretvorba ili transupstancijacija u katoličkom nauku predstavlja dogmu, odnosno vjerovanje da se kruh i vino u zajednici, misi, odnosno slavlju euharistije pretvaraju u Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Isusa Krista. Pretvorba se događa u unutarnjoj bîti (supstanciji), a ne u vanjskom izgledu.

Boldano ti sve kaže...ako nećeš i dalje biti tvrdoglav :(( i nepodučljiv :idea:

Kod Kopitara je problem. a što smo naširoko raspravljali u ranijim , drugim temama u vezi Božanske prirode Isusuove... što na Isusa gleda slično kao i arijanska hereza...prenaglašava tjelesnu prirodu Isusovu a ukida Božansku prirodu!

U ovoj raspravi opet ekspicitno odbacuje Božansku prirodu

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 08:05 

opet gadno griješiš...ranije sam ti dao dokaz, pa ću ponoviti:

Vječni Oče, prikazujem ti tijelo i krv, dušu i božanstvo!! preljubljenoga Sina tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta.

Taj zaziv i krunicu nije izmislio čovjek/žena nego ju je svijetu dao sam Bog-Isus!
Tako da ne stoji ni ono što je Majkićka rekla da to nije nikakav dokaz?...to je itekakav dokaz
To je zaziv koji je sročio i dao nam sam Bog!

Adrijana je dala link u vezi pretvorbe a koji kaže potpuno isto kao Isus u krunici BMilosrđa koju je dao svijetu preko bl. Faustine Kowalske

https://hr.wikipedia.org/wiki/Pretvorba ... ancijacija)

Pretvorba ili transupstancijacija u katoličkom nauku predstavlja dogmu, odnosno vjerovanje da se kruh i vino u zajednici, misi, odnosno slavlju euharistije pretvaraju u Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Isusa Krista. Pretvorba se događa u unutarnjoj bîti (supstanciji), a ne u vanjskom izgledu.

Boldano ti sve kaže...ako nećeš i dalje biti tvrdoglav :(( i nepodučljiv :idea:

Kod Kopitara je problem. a što smo naširoko raspravljali u ranijim , drugim temama u vezi Božanske prirode Isusuove... što na Isusa gleda slično kao i arijanska hereza...prenaglašava tjelesnu prirodu Isusovu a ukida Božansku prirodu!

U ovoj raspravi opet ekspicitno odbacuje Božansku prirodu

Zar je moguće Bogu a Isus je Bog i po ličnosti kao prvo i najvažnije a nakon toga logički i po prirodi negirati Božanstvo.

Što su ti prvo osoba ili čovjek po svojoj prirodi?

Blagujući pričest , Tijelo.i.Krv mi blagujemo kompletnu osobu a ne samo dio ali treba naglasiti da kroz to Tijelo i Krv, taj ograničeni dio Isusa Boga primamo i sve ostalo ali samu suštinu Božanstva ne možemo primiti što bi trebalo biti jasno jer je to nemoguće našoj ograničenoj prirodi ali primajući ono što.možemo taj ograničeni dio njegove osobe mi se sjedinjuje s njim tj.sa tom osobom, jer se ne možeš sjediniti sa suštinom Sina a time i Oca i Duha Svetoga jer nisi Bog i upravo je zbog toga kako kažu oci " Bog je postao čovjek da bi čovjek postao Bog".

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 18:45 

Zar je moguće Bogu a Isus je Bog i po ličnosti kao prvo i najvažnije a nakon toga logički i po prirodi negirati Božanstvo.

Što su ti prvo osoba ili čovjek po svojoj prirodi?

Blagujući pričest , Tijelo.i.Krv mi blagujemo kompletnu osobu a ne samo dio ali treba naglasiti da kroz to Tijelo i Krv, taj ograničeni dio Isusa Boga primamo i sve ostalo ali samu suštinu Božanstva ne možemo primiti što bi trebalo biti jasno jer je to nemoguće našoj ograničenoj prirodi ali primajući ono što.možemo taj ograničeni dio njegove osobe mi se sjedinjuje s njim tj.sa tom osobom, jer se ne možeš sjediniti sa suštinom Sina a time i Oca i Duha Svetoga jer nisi Bog i upravo je zbog toga kako kažu oci " Bog je postao čovjek da bi čovjek postao Bog".

Ako netko negira Božanstvo onda si to ti...ja upravo naglašavam i Božanstvo

Ajde pojasni nam svima...kakvog to Boga mi primamo u pričesti? jer gore si svašta udrobio i skroz je nejasno šta ti tvrdiš??

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 20:48 

Ako netko negira Božanstvo onda si to ti...ja upravo naglašavam i Božanstvo

Ajde pojasni nam svima...kakvog to Boga mi primamo u pričesti? jer gore si svašta udrobio i skroz je nejasno šta ti tvrdiš??

Ti tvrdiš da se pričešćujemo sa Božanskom suštinom pa ti onda objasni kako?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 21:00 

Ti tvrdiš da se pričešćujemo sa Božanskom suštinom pa ti onda objasni kako?

znači ti tvrdiš da se ne pričešćujemo?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 19, 2024 21:58 

znači ti tvrdiš da se ne pričešćujemo?

Možemo tako do sutra, da ja tvrdim da se ne pričešćujemo sa Božanskom suštinim.

A ti objasni kako se ti pričešćuješ ako može.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 20, 2024 08:29 

Možemo tako do sutra, da ja tvrdim da se ne pričešćujemo sa Božanskom suštinim.

A ti objasni kako se ti pričešćuješ ako može.

a onda si u krivovjerju...šta da ti kažem više
vidio si šta kaže nauk KC u vezi pretvorbe...vidio si šta Bog kaže u krunici BM ...
u tome i je bit špričesti...kako bi primali božansku milost , božansku snagu, Duha svetoga ako ne bi u pričesti primali i božanstvo????

Vrh

PostPostano: Sri ožu 20, 2024 08:31 

a onda si u krivovjerju...šta da ti kažem više
vidio si šta kaže nauk KC u vezi pretvorbe...vidio si šta Bog kaže u krunici BM ...
u tome i je bit špričesti...kako bi primali božansku milost , božansku snagu, Duha svetoga ako ne bi u pričesti primali i božanstvo????

Pa ne znam gdje to piše?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 20, 2024 13:09 

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata