Zanimljivo, no ovo mi je skroz nelogično kad nema kontakta sa slinom, po čemu bi onda bila vjerojatnija zaraza.
Evo što piše p. Nodilo kojeg si spomenula: "U čemu je izvor zabrinutosti prilikom primanja pričesti na jezik zna svatko tko ima iskustvo pričešćivanja: koliko god pričestitelj pazio, nemoguće je izbjeći da više ljudi jezikom i slinom ne dotakne njegovu ruku i tako onda on izravno prenosi klice s jedne osobe na drugu. Moguće da izostavljanje pričesti na jezik neće spriječiti prenošenje zaraze, ali se odgovornima ta odluka čini razboritom.
(...)
Trenutna preporuka je privremena dok traju izvanredne prilike koje su je uzrokovale. Važno je istaknuti da vjernici mogu po savjesti odbiti pričest na ruku, ali isto tako svećenik, prema odluci poglavara ili biskupa, i da bi spriječio ugrožavanje drugih ljudi, može po savjesti odbiti pružiti pričest na jezik."
Drugačije može biti, ali ne mogu reći da je primanje Krista fušerski i neozbiljnije ako znam Koga primam. A to je ono bitno, osim ne biti u grijehu, znati Koga i zašto primam.
U vezi kritiziranja i prozivanja biskupa što može a što ne može, s time se ne želim baviti jer ne mogu određivati što bi biskupi trebali ili smjeli napraviti, nego prihvatiti autoritet i vlast biskupa koji su primili taj dar polaganjem ruku te "tko njih sluša, sluša Krista, a tko njih prezire, prezire Krista" (LG 20).
Mogu se samo moliti da uvijek imamo dostupnu euharistiju i da imamo mogućnost sjediniti se s Kristom u pričesti.
Moje je bilo samo pitanje, nije mi do kritiziranja niti ikakvog prozivanja (iskreno se ispričavam za ono prije gdje sam u dosta ljutitom tonu pisala, nisam htjela da se to shvati da sam protiv ovog ili onog biskupa

). Ovaj način zaraze koji je opisao p. Nodilo mi je sasvim jasan, ali nije znanstveno ispitan: virusa je bilo prije, i biti će ih uvijek.. Kako to da do sada nismo bili najbolesniji dio populacije... i znači li to da će se i ubuduće, radi preventive svih drugih mogućih virusa, ignorirati vrijednost i značaj takvog pričešćivanja, olako ga proglašavajući "bolesnim"?
Ljudi sve manje vjeruju u ono što im mediji serviraju, nažalost nema nikakvih znanstvenih sučeljavanja o tom pitanju, a kako bi dobro došlo da se sve razmotri s više strana. Recimo kad bi se našli zajedno oni koji savjetuju Milanovića (koronavirus kao karijes!?!), pa npr. splitski imunolog Matko Marušić, pa kad bi u sučeljavanju sudjelovali i oni čije stavove prenosi i "Catholic Connect", onda bi se možda prešlo izvan okvira "teorija zavjere" i "na rubu znanosti" i narod možda ne bi bio na rubu mentalnog zdravlja...