Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lip 07, 2022 17:18 

Malo dodajem:
Imamo slobodnu volju odabira.
Odabire radimo po vjeri.

Da sam drugačije odabrao sve bi bilo drugačije. I sam bih bio drugačiji.

Odabiri su vremensko-prostorno mogući.
Apsolutno su svi odgovori, sve opcije, sve u svemu.
Mi u ovome svijetu biramo od svega.
Život je promjena, odabiranje i stvaranje u međusobnom djelovanju nas.
Odnosima proslavljamo Boga.

Za život osim svega, treba postojati i relativno birajuće jer bez slobode odabira bilo bi sve, bilo bi ništa.
Neka nam slobode!
Bogu hvala i slava!

Vrh

PostPostano: Uto lip 07, 2022 19:45 

tužni je napisao/la:
Nisam kompetentan da bih komentirao ove rečenice,ili na drugi način,nemam dovoljno znanja o ovome...

Pošteno. Daj onda da te pitam nešto drugo. Može Tužni?! Šta ti misliš, kako se naziva osoba koja se protivi dogmama?! I nevezano sad za ovo: zašto si tužan?! Zašto si odabrao takav nick Tužni?!

Vrh

PostPostano: Uto lip 07, 2022 21:20 

Pošteno. Daj onda da te pitam nešto drugo. Može Tužni?! Šta ti misliš, kako se naziva osoba koja se protivi dogmama?! I nevezano sad za ovo: zašto si tužan?! Zašto si odabrao takav nick Tužni?!

Frane, nije da se protivi, covjek ih ne zna. To je razlika.
Bas me zanima sta ce tuzni odgovorit. Zasto je tuzan? Sad cu mu malo citat postove da vidim

Vrh

PostPostano: Uto lip 07, 2022 23:23 

Bog vjerojatno može sve znati, ali je li moguće da ne želi sve znati unaprijed, već pušta događaje slobodi odlučivanja i evolutivnom razvoju? Ako sve zna, svime upravlja, sve je predodredio, kakvog smisla i svrhu onda ima sve ovo? Zašto je stvorio svijet i ljude? Da ugodi sebi, pribavi si obožavatelje? Kaj god!

Materija i energija su vječne i neuništive, nisu stvorene Velikim Praskom, niti u šest klikova iz knjige Postanka, nalaze se u vječnoj mjeni i pokretu prema prirodnim zakonima i pravilima, a sve to prema Ideji koju mi vjernici nazivamo Bog.

Vrh

PostPostano: Sri lip 08, 2022 05:30 

Bog vjerojatno može sve znati, ali je li moguće da ne želi sve znati unaprijed, već pušta događaje slobodi odlučivanja i evolutivnom razvoju? Ako sve zna, svime upravlja, sve je predodredio, kakvog smisla i svrhu onda ima sve ovo? Zašto je stvorio svijet i ljude? Da ugodi sebi, pribavi si obožavatelje? Kaj god!

Materija i energija su vječne i neuništive, nisu stvorene Velikim Praskom, niti u šest klikova iz knjige Postanka, nalaze se u vječnoj mjeni i pokretu prema prirodnim zakonima i pravilima, a sve to prema Ideji koju mi vjernici nazivamo Bog.

Voah pa to je posao za velikog inkvizitora :mrgreen: lol

Vrh

PostPostano: Sri lip 08, 2022 05:36 

@Mc OZy Hvala za odličan poticajan upis- post!

Da bih lakše sagledao božanstvenost ovoga svijeta, ne trebam (ali i mogu) ići daleko.
Ako vjerujem da sam Božje dijete, (kao što smo i mi svi) onda je meni najlakše da pođem od sebe.
Ne trebam tražiti, ne trebam očekivati i nadati se.
Imam odakle početi. Od sebe prema van (a mogu odabrati i obrnuto - sve po vjeri).

Zašto sam ja stvoren kao Božje dijete?
Što je osnova mene? Vjera.

Iv 6,63
"Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa.
Riječi koje sam vam govorio duh su i život su."

Isus nas podučava da nas naša vjera spašava. Vjera daje život. A život je sloboda. Sloboda je ljubav. Ljubav je Bog!

Sloboda znanja da postoji nešto što ja nisam, što ja nisam vjerom odabrao, mi daje radost i mir u zahvalnosti čime proslavljam Boga.
Boga koji je apsolutno u svima nama.
U ovom svijetu imamo privid da smo odvojeni jedni od drugoga i od Boga. Imamo slobodu odabira u ovome vremenskom svijetu znajući da postoji i nešto što mi nismo, nešto što nismo odabrali.
Ne mogu biti sretan ako ne znam da ima nešto što ja nisam.
Ako znam da sam sve i da nema biranja, ja sam ništa. Ja sam stroj.

Postojanje je moć biranja!

Da bi se pokazala veličanstvenost ljepota Božja, potrebna su dva drveta - potrebna je sloboda. Sloboda odabira vjere.

Treba se samo znati sjetiti živeći koje je drvo u središtu ili još bolje kad se zna što je osnova treba samo biti svjestan mogućnosti biranja u slobodi i onoga što nije osnova.

Bog uvijek vjeruje u nas.
Vjera proslavlja i čini čuda života svih nas koji smo apsolutno jedno u Kristu u Ljubavi.
Vremensko i materijalno prostorno su samo alati slavlja.
Duh je taj koji daje život. Život u slobodi svih nas :))

Što mi radimo kad dajemo da drugi ima slobodu odabira bez da tražimo da bude po našem (i u mislima)?
Što radimo kad prihvatimo tuđi odabir?

Širimo ljubav.
Širimo slobodu.
Dajemo život.

Postajemo slobodni! :))
Živimo.

Bog nam daje život.
Hvala ti Bože na životu! :))
Vječnom životu u radosti i miru utemeljenom na našoj vjeri.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2022 13:07 

Voah pa to je posao za velikog inkvizitora :mrgreen: lol
O, da. Mislim da bi me u neka druga vremena spalili po kratkom postupku. A neki možda i danas. :DD

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2022 16:13 

Bog je svemoguć, ne možemo reći da on nešto ne zna. Ali za nas ostaje misterij kako i na koji način On sve zna, to ne možemo potpuno shvatiti jer smo ljudi koji živimo u ograničenom vremenu.
U tom smislu Bog, kao bezvremenski vječni Bog zna za čovjeka oduvijek, On nas je oduvijek imao u svojoj namisli.
"Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih" (Jer 1,5)
To je konkretna ljepota te poruke za mene i za svakog čovjeka, Bog želi svakog od nas.

A ovo je tema o Marijinoj slobodnoj volji, zašto bi nas uopće to trebalo zanimati, osim možda zato jer jednako tako i mi imamo mogućnost odgovora na Božji poziv, ili prihvatiti ili odbiti, jednako kao i Marija, imamo slobodu izbora. I svatko od nas, baš svaki čovjek, je dobio od Boga dovoljno ponuđene milosti da se može spasiti. Svi smo pozvani, ali Bog nam je odlučio dati slobodu izabrati i slobodno se odlučiti za Njega. To što nam je dao je s jedne strane rizično jer se možemo i okrenuti od Boga, ali sloboda je nužna da bi Ga mogli ljubiti, da ne budemo poput robota koji rade sve točno kako su programirani, ali ne mogu se odlučiti ljubiti. Nitko nije izuzet od te slobode, pa tako ni Marija.

A zašto nas ne bi zanimalo?
Eto, mene je zanimalo u onom obliku kako sam i postavila, mislim da se sasvim uklapa u katolička pitanja, ili da ti napišeš što bi nas trebalo zanimati, da znamo što ćemo pitati?

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2022 17:26 

Zasto je Bog stvorio ljude? I gdje je On? Jel nas promatra pasivno? Tu i tamo se umijesa kad bude previse?
:roll:

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2022 21:38 

Redom: Iz ljubavi. Svugdje. Ne promatra, nije aktivan ni pasivan. Ne miješa se.

Vrh

PostPostano: Pet lip 10, 2022 05:28 

Daje se :))

Služi drugima, nama, meni.
Pere nam noge. Ponižava se dajući se.

Što ja trebam raditi?
Ne trebam u slobodi ništa, no mogu širiti slobodu prihvaćanjem drugoga.

Time postajem prihvaćen, ljubljen.
Razumije se moja jedinstvenost kad razumijem jedinstvenost drugoga :))

Mt 5, 44-45
A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone
da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.

Bog nas prihvaća ovakve kakvi jesmo.
Daje se svima.
I onima koje smo osudili/kaznili i onima koje smo oslobodili/koje slavimo.

Imamo slobodu davati se ili se ne davati.
Sve po vjeri.
Tako nam i bude jer apsolutno smo svi Jedno :))

Vrh

PostPostano: Pet lip 10, 2022 10:36 

Redom: Iz ljubavi. Svugdje. Ne promatra, nije aktivan ni pasivan. Ne miješa se.

Kako je Bog svugdje? Kako ga toliki ne vide? U cemu je to?

Bog dakle stoji po strani, pusta nas same da sve radimo? Jer si napisao "ne mijesa se".

Vrh

PostPostano: Pet lip 10, 2022 14:17 

A evo malo i biologije:
Evolucija primatâ počinje u kasnoj kredi. Prema izvršenim genetičkim studijama, primati su se počeli odvajati od ostalih sisavaca prije 85 milijuna godina, a prvi sigurni fosili primatâ pojavljuju se u paleocenu prije 55 milijuna godina.[2] Rod hominida ili velikih čovjekolikih majmuna odvaja se od roda Hylobatidae u razdoblju od 15-20 milijuna godina, a prije 14 milijuna godina Ponginae ili orangutani odvajaju se od roda Hominidae.[3]

Dvonožno je hodanje ili bipedalizam najvažnija prilagodba tribusa hominina. Smatra se da su prvi dvonožni hominini bili Sahelanthropus tchadensis ili Orrorin, dok se potpuno dvonožni Ardipithecus pojavio nešto kasnije. Preci gorila i čimpanza odvajaju se otprilike u istom razdoblju, tako da su Sahelanthropus ili Orrorin vjerojatno naši posljednji zajednički biološki preci. Prvi dvonožni majmuni najzad evoluiraju u rod Australopithecines i poslije u rod Homo.

Prva dokumentirana vrsta roda Homo bio je Homo habilis koji se razvio prije otprilike 2,3 milijuna godina. Homo habilis prva je vrsta kod koje je sa sigurnošću dokazano korištenje kamenog oruđa. Volumen mozga prvih hominina bio je otprilike jednak onom suvremenih čimpanza. Tijekom daljnjih vremenskih razdoblja došlo je do razvoja mozga i povećanja njegova volumena, tzv. procesa encefalizacije. Fosilni ostaci dokazuju da se s pojavom vrste Homo erectus volumen neurokranija udvostručio u odnosu na prve hominine i dosegao 850 cm3.[4] Homo erectus i Homo ergaster bili su prvi hominini koji su napustili Afriku te su se osim Afrike raširili i u Aziju i Europu prije 1,8-1,3 milijuna godina. Pretpostavlja se da su to bile prve vrste koje su koristile vatru i složeno oruđe. Po posljednjoj paleoantropološkoj teoriji recentnog afričkog porijekla (engl. Recent African Ancestry theory) poznatoj i kao teoriji napuštanja Afrike (engl. Out of Africa theory), anatomski su se moderni ljudi razvili u Africi vjerojatno iz vrste Homo heidelbergensis i napustili Afriku prije 100.000 do 50.000 godina, potisnuvši tako lokalne populacije vrsta Homo erectus i Homo neanderthalensis (neandertalac).[5][6][7][8][9]

Prvi predstavnik anatomski modernog čovjeka bio je tzv. arhajski Homo sapiens koji se razvio u razdoblju prije 400.000 do 250.000 godina kad je populacija neandertalaca postupno opadala.

Mene zanima, koji su od ovih Adam i Eva? Od habilisa, s mozgom kao u čimpanze, preko erectusa, pa neandertalca, kako se tu ulapaju Adam i Eva?

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2022 07:56 

Kako je Bog svugdje? Kako ga toliki ne vide? U cemu je to?

Bog dakle stoji po strani, pusta nas same da sve radimo? Jer si napisao "ne mijesa se".
Čuj, zašto mi se čini da pomalo zlurado provociraš moje neznanje? Ja sam ekonomist u penziji, kućni teolog/laik iz fotelje, koji nema u okolini s kim raspravljati o vjeri i koji se ovdje na forumu osjeća inferiorno. No, kako sam duga jezika iznio sam ovdje neke svoje stavove o vjeri na razini naive ili uradi sam.
No, dobro, evo:
1. Svugdje je jer je duh, vječna Ideja postojanja.
2. Mnogi ga ne vide jer ga ne traže. Ne vide ni vrganje koji rastu po šumama, zato što ih ne idu tražiti. Nisu ga vidjeli ni biblijski proroci, ali su ga prepoznali, čuli, jer On govori kroz svoje Djelo, svemir, planetu , prirodu,kroz znanost, umjetnost, ljude, događaje,kroz povijest, sadašnjost, ljudski um i savjest ... tko vlastitu slobodu koristi u tom pravcu razvit će percepciju prepoznavanja, "vidjet" će Ga i "ćuti". Ako je pak slobodu sveo na razinu probave i zabave, nit će ga vidjeti, nit ćuti
3. Ne može "stajati po strani" kad je On sve i svugdje. Ali ne dirigira svemirskim orkestrom postojanja poput fon Karajana, već više kao ležerni dirigent jazz orkestra koji pušta da članovi improviziraju do besvijesti pa što ispadne, u tome je draž. U tome je i bit slobode. Ili kad dijete izvedeš na igralište, znaš kako će se igrati, određeno je sadržajem, toboganima, ljuljačkama, ali ne upravljaš svakim njegovim pokretom čak uz rizik da doživi nezgodu, povrijedi se, učini nepodopštinu. Daješ mu slobodu, ali ... tu si.

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2022 08:25 

Lijepo si ovo iznio :))

A evo malo i Biblije:

Post 2, 7-9
Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.
I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti čovjeka koga je napravio.
Tada Jahve, Bog, učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla - pogledu zamamljiva a dobra za hranu - i stablo života, nasred vrta, i stablo spoznaje dobra i zla.

Kako smo nastali kao čovjek? Božjim dahom života. Bog nam je dao život. Iako imamo tijelo i psihu/um, duh/duša je ono što je Božansko životno u nama.
Je li nam duh Božji osnova?
Imamo slobodu izjaviti po vjeri. Bez slobode nema proslave Boga. Bez slobode je ništa.
U Edenu/raju na zemlji ili još bolje u ovome svijetu imamo puno toga za hraniti se, za odabirati po vjeri - slobodno.
No često zaboravimo, uslijed velikog obilja ponude, koje je stablo nasred vrta.

Bog učini da nikne i stablo spoznaje dobra i zla.
Dakle u svom životu/slobodi odabira/vjeri mi (svatko na svoj jedinstven način) imamo i Bogom dano drvo spoznaje dobra i zla.

Uče nas, učimo druge, spoznajemo, donosimo i konzumiramo moral, etiku, zakone, pravila, norme koje prihvaćamo kao dio nas, naše kulture, našeg ostvarenja konzumirajući plodove Bogom danog drveta spoznaje dobra i zla. Znamo što je dobro, a što je loše. Sudimo. Kritiziramo, ocjenjujemo.
Često u toj mjeri da zaboravljamo koje je stablo Bog učinio da nikne nasred svega: stablo života, stablo ljubavi, stablo slobode, stablo davanja, služenja, prihvaćanja i razumijevanja u blagoslovu u miru u zahvalnosti.

Vjera je ta kojom se po našim odabirima vidi koje nam je stablo u središtu u bitku u našem postojanju.
Krist nam je dao pouku i pokazao svojim primjerom da ne lutamo puno.

Post 2, 15-17
Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva.
Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi,
ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!"

Konzumiranje spoznaja dobrog i zla je ono što nas uništava, razara, dovodi do privida odvojenosti, potrebe i nastaje potreba za dokazivanjem, pokazivanjem kako vrijedimo jer smo maknuli osnovu da smo svi djeca Božja da živimo vječno proslavljajući Boga u slobodi dajući slobodu dajući život.

Prihvaćanjem drugačijeg dajući slobodu vlastitom vjerom odlučujemo živjeti vječno.
Raj zemaljski je kad je u središtu drvo života- života vječnoga kojeg odabiremo vjerom da smo svi jedno u Kristu Bogu našemu.
Svaki tren - sada - imamo moć pobijediti prolazno, raspadljivo, nepotpuno, nedovoljno, odvojeno, materijano, vremensko.

Vjera nas naša spašava :))

Što nama govore i uče?
Pa uče nas baš onako kako je i Eva izjavila:

Post 3, 2-3
Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti.
Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: 'Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!'"

Stablo života je nasred vrta. Nije Bog rekao da sa tog stabla ne jedemo.
Nije Bog rekao da ne ljubimo, da se ne dajemo, da ne prihvaćamo, da ne razumijemo drugačije, da ne dajemo slobodu odabira drugome, da ne vjerujemo da smo svi jedno u Kristu Bogu našemu.
Je li se nešto promijenilo od Adama i Eve?

Samo što se ne reče da ne jedemo sa drva života.
Uči nas se da je konzumiranje spoznaja što je pravedno, a što nepravedno, što je dobro, a što zlo nužno potrebno za život.

Isus je postavio ponovno stvari na svoje mjesto i tko ga posluša ima život vječni :))

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata