Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 18:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri svi 12, 2010 12:09 
Odabrao je svećeništvo, a nametnuo im se celibat.
Nemaju izbora, ili pristanu ili ne mogu biti svećenici. :wink:
A to baš nije pošteno :wink:

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 12:57 

Mariamne je napisao/la:
Odabrao je svećeništvo, a nametnuo im se celibat.
Nemaju izbora, ili pristanu ili ne mogu biti svećenici. :wink:
A to baš nije pošteno :wink:

Ovo jednostavno nije istina. Svakom onom tko je odabrao svećenstvo u rimskom obredu je jasno što to podrazumijeva.
Bogu se može služiti na bezbroj načina a ako netko baš hoće biti klerik bez celibata može izabrati trajni đakonat koji nije vezan celibatom.
Nego daj ti sada reci zašto pišeš neistine kako nemaju izbora a sama poslije pišeš kako ipak biraju? Molim te objasni te očite nelogičnosti. Moraš znati kako protuslovlje samo po sebi ne može biti istina.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 13:09 
Pogrešno si me shvatio ili se ja nisam dobro izrazila;)
Ako čovjek želi biti svećenik, to podrazumjeva celibat. Dakle, ne može biti svećenik ako se ne obvezuje na celibat.
I što sad tu nije jasno?
Čovjek je mislio da će moći tako, a vidi da ne može i što je sad tu toliko zlo. Želi ostati svećenik, a li ne može živjeti više u celibatu!
Zašto grkokatolici se prije ređenja mogu ženiti, zašto je dozvoljeno protestanskim svećenicima koji su prešli u KC?
To su dvostruki kriteriji i stajališta!
Može se obvezati na što hoće na celibat ili ne znam što, ali čovjek ne može zapovjedati srcem i osjećajima.
Pa nisu kastrirani!
Naš svećenik ima ženu i to svi znaju! I koliko god ogovarali, on je meni super svećenik. Kad god sam došla primio me i savjetovao, a to što se ne drži celibata ne mjenja niti će promjeniti moje mišljenje o njemu.;)

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 14:36 
Administrator

Niti jedan katolički svećenik ne može se nakon obećanja ženiti, pa ni grkokatolik niti onaj što je prešao u KC, za sve vrijedi isto. Ista je situacija i u braku. Nakon što supružnici pred svjedocima obećaju vjernost, svaka prevara je teška povreda tog zajedništva.
U slučaju svećenika još i veća, priprema traje minimalno 6 godina, više nego prosječna priprema za brak i budući svećenik jako dobro zna što obećaje.
Problem je u prekršaju vjernosti. Pritom treba reći da svatko tko potiče slabost, bilo bračnog druga ili svećenika, koji su obećali svoju vjernost jednoj, svojoj ženi ili pak služenju Kristu u čistoći, čini grijeh, a grijeh je uvreda Bogu, drugome i na koncu samome sebi.
Ako tražiš potpuno predanje i potpunu Ljubav, odluči se za vjernost, a njega uputi na obećanje i odluku koju je dao, jednako kao što sigurno ne bi voljela da netko tvog muža u trenutku slabosti potiče da prekrši svoje obećanje ljubavi dano u sakramentu ženidbe.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 14:45 
Ne mogu se ženiti kad su već zaređeni, ali se grkokatolički mogu ženiti prije ređenja, naši ne. I to nije u redu i to su dvostruki kriteriji.! I jedni i drugi imaju istog Papu, koji jednima jedno dozvoljava, a to drugima ne.
Samo ne zaboravi nije Isus Krist uveo celibat, nego crkva..niti je tražio da se ne žene.
Bračna vjernost i celibat su dva različita pojma;)

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 16:12 
Administrator

Najprije celibat nije nikome nametnut, kao ni svećeništvo, to je poziv.
"Nitko nema pravo na primanje sakramenta reda. Naime, nitko sam sebi ne
prisvaja tu sluzbu, nego ga Bog poziva."(KKC 1578)

Tko se ipak želi ženiti i istovremeno primiti sveti red,
može birati, poniziti se i primiti sveti red kao đakon.
Time ima svoju ulogu koja je manje zahtjevna.

I na kraju, jednom zaređen više ne može poništiti ono što je primio:
"Tko je valjano zaredjen (...) ne moze vise postati laik u pravom smislu te rijeci,jer biljeg utisnut
po redjenju ostaje trajno. Poziv i poslanje primljeni na dan redjenja
obiljezavaju ga zauvijek." (KKC 1583)

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 19:13 
Jasno je to meni, samo onda nemojte kukati da je slabo duhovnih poziva..
promjeniti će se tu još puno stvari.. :wink:

Bili živjeli pa vidjeli!!! A bez obzira na sve, ako želiš biti svećenik moraš prihvatiti celibat.Dakle, ne biraš ga, nego moraš.. :wink:

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 20:34 

Mariamne..pokušao sam i ja neke stvari argumentirano obrazložiti ovdje, ali neide. Čak imam dojam, možda se varam, ili sam zaboravio gdje sam ih pisao, da su moji postovi o tome obrisani.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 21:33 
Tak je! :wink:
Jel' tak :wink:

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 22:24 

Ljudi moji. Jesmo li katolici ili nismo? Imamo li papu kao Kristova namjesnika na zemlji?
Citat:
Samo ne zaboravi nije Isus Krist uveo celibat, nego crkva..niti je tražio da se ne žene.

A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati. Mt 19,12
Nije Krist definirao dogme o Presvetom Trojstvu, svome Bogočovještvu, Utjelovljenju, dogme o Mariji i ostalo, ali je poslao Duha Svetoga, Duha Istine da vodi Crkvu u Istini. Crkva govori za Krista. Crkva je instrument spasenja. Ono što uvede Crkva kao obvezujuće za vjernike i službenike je apsolutno dobro.

Celibat nije dogma nego disciplinska praksa. Potrebno je znati da su oženjeni svećenici u prvim stoljećima prakticirali celibat. Svaki čovjek znade što ga čeka ako se želi zarediti za Rimokatoličkog svećenika. Kao što je već rečeno 6 je godina pripreme za svećeništvo. Ako tko želi službu i ženidbu neka ode u trajni đakonat ili nek se zaredi za Grkokatoličkog svećenika.

Citat:
promjeniti će se tu još puno stvari..

U vezi celibata u Katoličkoj Crkvi Rimskoga obreda neće. Papu su pitali vezano za ove skandale razmišlja li o ukidanju celibata i istaknuo je da mu to nije ni na kraj pameti.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 22:35 

I da. Mislim da sam već prije napomenuo.
Ako je celibat nametnut svećenicima onda je i bračna vjernost nametnuta supružnicima.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 22:41 
Papi to nije ni na kraj pameti iz razloga koju su već opće poznati svima.
Što nije bolje da imaju slobodno volje, hoće li ili neće prihvatiti celibat, nego imati vanbračne veze i vanbračnu djecu.

Po ovome ispada da su grkokatolički svećenici i ostali kojima nije obavezan celibat manje vjerniji Kristu nego katolički, a pripadaju istoj Crkvi.

Bračna vjernost i odnos u kojem su dvoje supružnika, je nešto sasvim drugo..pa nije svećenik s Bogom u istom odnosu kao muž, sa ženom ili obrnuto..

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 22:58 

Citat:
Papi to nije ni na kraj pameti iz razloga koju su već opće poznati svima.

Ja ne znam te razloge. Nisam dovoljno upućen. Molim nekoga da mi to objavi.

Citat:
Što nije bolje da imaju slobodno volje, hoće li ili neće prihvatiti celibat, nego imati vanbračne veze i vanbračnu djecu.

Već sam rekao. Grkokatolički svećenik, trajni đakon ili da se jednostavno oženi.

Citat:
Po ovome ispada da su grkokatolički svećenici i ostali kojima nije obavezan celibat manje vjerniji Kristu nego katolički, a pripadaju istoj Crkvi.

Ni po čemu to ne ispada. Zaređeni su istom snagom Duha Svetoga po biskupovim rukama. Praksa je drukčija, vrijednost ista. treba isto znati da oni Grkokatolički svećenici koji žele napredovati svećeništvu, dakle postati biskupi, ne smiju biti oženjeni.

Citat:
Bračna vjernost i odnos u kojem su dvoje supružnika, je nešto sasvim drugo..pa nije svećenik s Bogom u istom odnosu kao muž, sa ženom ili obrnuto..

Kako su to drukčije stvari? Muškarac i žena su se obvezali na vjernost jedno drugom. Tako se i svećenik obvezao na vjernost Bogu. Kaže se isto da je svećenik oženjen za Crkvu. Krist je zaručnik, a Crkva zaručnica. Svećenik u trenutku pretvorbe djeluje In persona Christi, dakle predstavlja Krista, tj. Krist govori kroz njega stoga ako je Krist zaručen za Crkvu onda je i svećenik.

Svećenik svojim celibatom oponaša Krista. Sveti Pavao isto tako priželjkuje(onima kojima je uputio poslanicu) djevičanstvo i celibat. Drugim riječima da budu kao on.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 23:07 
Razlog je crkveno bogatstvo, a ne oponašanje Krista;)
Baš i nije praksa da se dozvoljava prelaz iz rkc u grkokatoličke svećenike. Da je to tako, svi bi bili grkokatzolički svećenici i slobodno se ženili.
Muškarac i žena su se obvezali na vjernost jedno drugome, jer su i tjelesno sjedinjeni.U tome je razlika.
Po ovome o grkokatoličkim svećenicima, ispada da oni nisu zaručeni za Krista i d anisu vjerni Bogu, kad se mogu ženiti.;)

Sv.Pavao priželjkuje, ali i daje na slobodnu volju da oni koji se ne mogu suzdržavati, neka se žene i kaže da je i to dobro ;)

Zanimljivo kako se pozivamo na Bibliju kad nama paše, a kad se adventisti ili neki drugi pozivaju na Bibliju, onda je paljba :D

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 23:22 

Citat:
Razlog je crkveno bogatstvo, a ne oponašanje Krista;)

Lijepo je što tako misliš o papi. Na koji način će ukidanje celibata smanjiti Crkveno bogatstvo, te na koji način ga celibat povećava?
Citat:
Baš i nije praksa da se dozvoljava prelaz iz rkc u grkokatoličke svećenike. Da je to tako, svi bi bili grkokatzolički svećenici i slobodno se ženili.

I nije česta praksa zato što velika većina onih koji osjete Božji poziv na svećeništvo znaju što svećeništvo po rimskom obredu donosi. Svaki katolik može se zarediti za svećenika grčkog obreda(jer su i oni katolici) ako već nije zaređen za rimokatoličkog.
Citat:
Po ovome o grkokatoličkim svećenicima, ispada da oni nisu zaručeni za Krista i d anisu vjerni Bogu, kad se mogu ženiti.

Mogu se ženiti prije svećeništva, ali poslije ne. Stoga ako im umre žena ostaju na istome kao i rimokatolički. Ako je koja žena udana za svećenika te ostane udovica mora ostati udovica do kraja života.
Citat:
Sv.Pavao priželjkuje, ali i daje na slobodnu volju da oni koji se ne mogu suzdržavati, neka se žene i kaže da je i to dobro

Upravo tako. Onaj koji se ne može suzdržati ne bi trebao razmišljati o svećeništvu nego se oženiti. Nisu svi pozvani i zato treba biti pažljiv.

Još jednom. Mt 19,12.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata