Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 03:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 25, 2015 18:08 

Ha, dijete i mlada osoba imaju lice kakvo su dobili rođenjem, ali život, osobito naš odnos prema životu i ljudima upisuje se u naše crte lica i onda stvara izraz koji i te kako govori o toj osobi.

Izgledao je umornije nakon dvosatne liturgije ali to ga nije sprječilo da posveti dosta vremena za susrete s brojnim klericima i laicima, koji su prilazili i ljubili njegov predivni prsten i iskoristili priliku da ga informiraju, kako u Hrvatskoj već preko sedam mjeseci nemamo dostupnu Misu po izvanrednom obredu. Nadam se da će tužbe uroditi plodom!

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2015 07:05 

Izgledao je umornije nakon dvosatne liturgije ali to ga nije sprječilo da posveti dosta vremena za susrete s brojnim klericima i laicima, koji su prilazili i ljubili njegov predivni prsten i iskoristili priliku da ga informiraju, kako u Hrvatskoj već preko sedam mjeseci nemamo dostupnu Misu po izvanrednom obredu. Nadam se da će tužbe uroditi plodom!

ha, ha :DD
tko o čemu, nego romanac o predivnom prstenu kardinala koga ljube?
zaboravio si pohvaliti i lijepe baršunaste rukavice...i čipku negdje spomenuti? :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2015 14:40 

ha, ha :DD
tko o čemu, nego romanac o predivnom prstenu kardinala koga ljube?
zaboravio si pohvaliti i lijepe baršunaste rukavice...i čipku negdje spomenuti? :mrgreen:

Gledaj svoja posla!

Vrh

PostPostano: Uto lip 02, 2015 22:09 

Šta kažete na moderni oltar i ambon za Misu s papom Franjom na Olimpijskom nogometnom stadionu u Sarajevu.
Slika
Meni se najviše sviđa sadesa koju su izradili otac i sin Salem i Edin Hajderovac iz Zavidovića
Slika
Na čestičnjake sam zanjemio
Slika

Vrh

PostPostano: Sri lip 03, 2015 20:51 

A oltar i ambon je napravio Picasso?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri lip 03, 2015 21:19 

Je li ja dobro vidim ili ono piše na ćirilici?

Vrh

PostPostano: Sri lip 03, 2015 23:16 

Je li ja dobro vidim ili ono piše na ćirilici?

Da, mislim da je to staroslavenski (tj. crkvenoslavenski), ali mi nije jasno zašto onda nije na glagoljici.
"Zdravo tilo Isusovo na oltaru posvećeno"

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 08:01 

Meni je osobno i jedno i drugo poprilično ružno. Ako je trebalo dat dojam ovog rastrganog svijeta ok, ali mi impresiju ljepote i sklada sigurno ne ostavlja. Ali već sam dobila kritike kad sam na fejsu napisala kako mi se ne sviđa ni kalež, ni patena. Sve mi je to nekako grubo, masivno (masivno može biti lijepo, ovisi o predmetu). Valjda me pregazilo vrijeme :DD

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 13:10 

Da, mislim da je to staroslavenski (tj. crkvenoslavenski), ali mi nije jasno zašto onda nije na glagoljici.
"Zdravo tilo Isusovo na oltaru posvećeno"

Valjda zato jer se u Bosni koristila ćirilica puno više nego glagoljica.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 13:19 

Meni je osobno i jedno i drugo poprilično ružno. Ako je trebalo dat dojam ovog rastrganog svijeta ok, ali mi impresiju ljepote i sklada sigurno ne ostavlja. Ali već sam dobila kritike kad sam na fejsu napisala kako mi se ne sviđa ni kalež, ni patena. Sve mi je to nekako grubo, masivno (masivno može biti lijepo, ovisi o predmetu). Valjda me pregazilo vrijeme :DD

Sam oblik i nije toliko loš kolko su reljefi nezgrapni i očajni. Meni se načelno ne sviđa ta besmislena asimetrija, ne znam zašto se toliko forsira u crkvenoj arhitekturi, u eksterijerima i interijerima podjednako. Ne znam jel to imitiraju Gaudija, ali ne uspijeva. Njegova je asimetrija preuzeta iz prirode, iz asimetričnih oblika koji se u njoj javljaju kao posljedica djelovanja prirodnih zakona. Nasuprot toj asimetriji koja oponaša geometriju prirode, današnja popularna asimetrija je proizvoljna i bez ikakve logike, cilj joj je samo da stvori nešto unikatno, estetika i simbolika su potpuno nevažni. Ružna asimetrija koja buja iz egoizma. I još kad uzmemo u obzir da je u Bibliji asimetrija simbol prisutnosti nečiste sile ("sedam glava i deset rogova"), trebali bi se zapitati malo oko toga.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 14:28 

Sam oblik i nije toliko loš kolko su reljefi nezgrapni i očajni. Meni se načelno ne sviđa ta besmislena asimetrija, ne znam zašto se toliko forsira u crkvenoj arhitekturi, u eksterijerima i interijerima podjednako. Ne znam jel to imitiraju Gaudija, ali ne uspijeva. Njegova je asimetrija preuzeta iz prirode, iz asimetričnih oblika koji se u njoj javljaju kao posljedica djelovanja prirodnih zakona. Nasuprot toj asimetriji koja oponaša geometriju prirode, današnja popularna asimetrija je proizvoljna i bez ikakve logike, cilj joj je samo da stvori nešto unikatno, estetika i simbolika su potpuno nevažni. Ružna asimetrija koja buja iz egoizma. I još kad uzmemo u obzir da je u Bibliji asimetrija simbol prisutnosti nečiste sile ("sedam glava i deset rogova"), trebali bi se zapitati malo oko toga.

Meni je upravo u obliku postojano ružno. Istina, nije baš ni da me oduševljava Sagrada familia

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 16:40 

Šta kažete na
Meni se najviše sviđa sadesa koju su izradili otac i sin Salem i Edin Hajderovac iz Zavidovića

Sudeći po reakcijama na internetu taj stolac jedino nije sporan "tradicionalnim" vjernicima iako inače nisu za međuvjersku suradnju.
Neke skupljene informacije o Robertu Tomiću, umjetnikku i autoru raspela na oltaru u Sarajevu može se pročitati na linku
Kod:
http://narod.hr/zanimljivosti/robert-tomic-umjetnik-autor-kriza-koji-ce-krasiti-oltar-u-sarajevu-na-ispovijedi-sam-postao-drugi-covjek
http://narod.hr/zanimljivosti/robert-to ... ugi-covjek

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 21:04 

Kada bi se bar kardinal Vinko vratio tradicionalnom oblačenju poput biskupa Atanazija Schneidera
Slika
i Novus Ordo misa bi izgledala ljepše

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 21:35 

Kada bi se bar kardinal Vinko vratio tradicionalnom oblačenju poput biskupa Atanazija Schneidera
Slika
i Novus Ordo misa bi izgledala ljepše

Kakav krneval!

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 21:42 

Meni je također stolac lijep, a oltar bi "prošao" da nije baš toliko nesimetričan. Ona izbočina lijevo stvarno bode u oči. I općenito mi djeluje premalen za prostor u kojem će biti misa i broj pristunih.

Ovdje http://www.bitno.net/vijesti/video-zavrseni-oltar-ambon-svijecnjaci-i-procesijski-kriz-za-misno-slavlje-s-papom-franjom/ možete vidjeti video s objašnjenjem bosanćice na oltaru kao i slike svijećnjaka, procesijskog križa i ostalih predmeta koji će se koristiti u liturgiji. Pa kako se kome sviđa, meni iskreno baš i ne... Pogotovo mi je smiješno da dizajn nazivaju "klasičnim".

Na sarinu opasku o karnevalu bolje da se ne osvrćem :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata