Ignisardent je napisao/la:
Ma sve to vrijedi ako je Papa u pravu, ako se, ne daj Bože, dogodi da nije, e onda Papa meni ne može ništa.
Shvaćam ja tebe, već si objasnio; Papa je uvijek u pravu, bilo zato jer je u pravu, bilo zato jer će ga Bog korigirati. Ali Inocent III i Sv. Robert Bellarmine itd. bili su drugačijeg mišljenja: ako Papa krivo naučava, treba ga ne slijediti.
Evo, papa kaže; tko ne ode u rat izopćen je iz crkve.
Recimo da je lako zaključit kako bi se u tom ratu samo ubijali seljaci, tj civili. I papa nije u pravu. Realno gledajući, stvarno nije u pravu, ali stvar je u tome što uopće nije bitno je li u pravu. Jer, ako te papa izopći iz crkve tebi grijesi ne mogu više bit oprošteni, ti si izopćen. Znači, bolje bi ti bilo da si išao u rat, nego da si izopćen. Po tome je papa u pravu. Luther je bio u pravu kod nekih stvari, ali da je slušao papu pametnije bi mu bilo

Budala Luther
Sad te ja pitam;
tko će reć papi; ti krivo naučavaš, mi te necemo slusat, i povest narod za sebon? Što misliš, bili to na kraju završilo izopćenjem, it ko je tu na kraju u pravu? Stvar je u tome da je crkvi dana moć da otpušta grijehe, i nije bitno je li ona u pravu ili ne. Ona je uvijek u pravu. Da papa kaže; tko ode u las vegas s menom i kocka njemu ce bit oprošteni svi grijesi. zakaj ne? Papa ima moć otupštat grijehe. Njega nitko ne može ehskomunicirat, njemu nitko ne može reć; promijeni to što govoriš.
Nadam se da nisi onaj od tipova koji će izvuć nešto iz konteksta i počet raspravljat kako papa nikad ne bi rekao; idemo u las vegas kockat. Naravno da ne bi rekao, već ti parafraziram. Papa se sutra može s pravoslavcima ujedinit. Tko ne bude u okvriu te crkve nego se bude pravio pametan kao društva pape pija, završit ce u izopcenju. Samo je jedna crkva; pod papom. Na kraju ništa nije bitno što kažemo ja ili ti, bitno je slušat papu. Luther to nije shvaćao..
Što se tiče nauka Inocenta, nezz kaj bi ti rekao. Realno, ostaje pitanje ono gore masno pocrtano. Na papiru se slažem, ali realno, nema tko reć papi ti ne naučavaš dobro. To je teoretska situacija...