Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 10:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Ned lip 14, 2015 14:34 

Ignisardent je napisao/la:
Ma sve to vrijedi ako je Papa u pravu, ako se, ne daj Bože, dogodi da nije, e onda Papa meni ne može ništa.

Shvaćam ja tebe, već si objasnio; Papa je uvijek u pravu, bilo zato jer je u pravu, bilo zato jer će ga Bog korigirati. Ali Inocent III i Sv. Robert Bellarmine itd. bili su drugačijeg mišljenja: ako Papa krivo naučava, treba ga ne slijediti.

Evo, papa kaže; tko ne ode u rat izopćen je iz crkve.
Recimo da je lako zaključit kako bi se u tom ratu samo ubijali seljaci, tj civili. I papa nije u pravu. Realno gledajući, stvarno nije u pravu, ali stvar je u tome što uopće nije bitno je li u pravu. Jer, ako te papa izopći iz crkve tebi grijesi ne mogu više bit oprošteni, ti si izopćen. Znači, bolje bi ti bilo da si išao u rat, nego da si izopćen. Po tome je papa u pravu. Luther je bio u pravu kod nekih stvari, ali da je slušao papu pametnije bi mu bilo :mrgreen: Budala Luther :mrgreen:
Sad te ja pitam; tko će reć papi; ti krivo naučavaš, mi te necemo slusat, i povest narod za sebon? Što misliš, bili to na kraju završilo izopćenjem, it ko je tu na kraju u pravu? Stvar je u tome da je crkvi dana moć da otpušta grijehe, i nije bitno je li ona u pravu ili ne. Ona je uvijek u pravu. Da papa kaže; tko ode u las vegas s menom i kocka njemu ce bit oprošteni svi grijesi. zakaj ne? Papa ima moć otupštat grijehe. Njega nitko ne može ehskomunicirat, njemu nitko ne može reć; promijeni to što govoriš.
Nadam se da nisi onaj od tipova koji će izvuć nešto iz konteksta i počet raspravljat kako papa nikad ne bi rekao; idemo u las vegas kockat. Naravno da ne bi rekao, već ti parafraziram. Papa se sutra može s pravoslavcima ujedinit. Tko ne bude u okvriu te crkve nego se bude pravio pametan kao društva pape pija, završit ce u izopcenju. Samo je jedna crkva; pod papom. Na kraju ništa nije bitno što kažemo ja ili ti, bitno je slušat papu. Luther to nije shvaćao..

Što se tiče nauka Inocenta, nezz kaj bi ti rekao. Realno, ostaje pitanje ono gore masno pocrtano. Na papiru se slažem, ali realno, nema tko reć papi ti ne naučavaš dobro. To je teoretska situacija...

Vrh

PostPostano: Ned lip 14, 2015 17:36 

Evo, papa kaže; tko ne ode u rat izopćen je iz crkve.
Recimo da je lako zaključit kako bi se u tom ratu samo ubijali seljaci, tj civili. I papa nije u pravu. Realno gledajući, stvarno nije u pravu, ali stvar je u tome što uopće nije bitno je li u pravu. Jer, ako te papa izopći iz crkve tebi grijesi ne mogu više bit oprošteni, ti si izopćen. Znači, bolje bi ti bilo da si išao u rat, nego da si izopćen. Po tome je papa u pravu. Luther je bio u pravu kod nekih stvari, ali da je slušao papu pametnije bi mu bilo :mrgreen: Budala Luther :mrgreen:
Sad te ja pitam; tko će reć papi; ti krivo naučavaš, mi te necemo slusat, i povest narod za sebon? Što misliš, bili to na kraju završilo izopćenjem, it ko je tu na kraju u pravu? Stvar je u tome da je crkvi dana moć da otpušta grijehe, i nije bitno je li ona u pravu ili ne. Ona je uvijek u pravu. Da papa kaže; tko ode u las vegas s menom i kocka njemu ce bit oprošteni svi grijesi. zakaj ne? Papa ima moć otupštat grijehe. Njega nitko ne može ehskomunicirat, njemu nitko ne može reć; promijeni to što govoriš.
Nadam se da nisi onaj od tipova koji će izvuć nešto iz konteksta i počet raspravljat kako papa nikad ne bi rekao; idemo u las vegas kockat. Naravno da ne bi rekao, već ti parafraziram. Papa se sutra može s pravoslavcima ujedinit. Tko ne bude u okvriu te crkve nego se bude pravio pametan kao društva pape pija, završit ce u izopcenju. Samo je jedna crkva; pod papom. Na kraju ništa nije bitno što kažemo ja ili ti, bitno je slušat papu. Luther to nije shvaćao..

Što se tiče nauka Inocenta, nezz kaj bi ti rekao. Realno, ostaje pitanje ono gore masno pocrtano. Na papiru se slažem, ali realno, nema tko reć papi ti ne naučavaš dobro. To je teoretska situacija...

A hoćete li me prosvijetlit kakvog smisla ima ova, recimo, diskusija? Zaista pretakanje iz šupljega u prazno, kao da ne govorimo o nasljedniku sv. Petra, onome tko vrši službu Kristova vikara nego o babi Kati (isprika svm Katama!) kojoj svaka glupost može past na pamet. Ima li ova Crkva i papa bilo kakve veze s Duhom Svetim?!

Vrh

PostPostano: Ned lip 14, 2015 18:38 

Uff jesi baš nacionalizam našao. Kad smo kod nacionalizma, KC se u Hrvatskoj odavno odvojila, ni po čemu se ne razlikuje od SPC. Ni po čemu. Zbog toga, ako ja nađem ponovno vjeru, nikada se više ne bi mogao vratiti u KC.

Nego gdje?
Nacionalizam je problem i u katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, što sam se imao i sam prilike uvjeriti, ali daleko je to od SPC i općenito pravoslavlja. Također, nacionalizam nije doktrina KC dok je u pravoslavlju samo ime Crkve očiti nacionalizam. Vidiš pretenzije Srba na Makedoniju i Albaniju jer forsiraju SPC na području tih država, a ne dopuštaju autonomne Crkve lokalnim narodima. Crkva u Hrvatskoj to ne radi, čak ni prema BiH, kamoli prema nekom drugom. Slični primjeri su i s ostalim pravoslavnim crkvama, pogotovo s ruskom.
Također, najgore i najlicemjernije je zbog grijeha pojedinaca odbaciti cijelu Crkvu, još k tome jedinu Kristovu Crkvu.

Vrh

PostPostano: Ned lip 14, 2015 18:50 

Sara pitanje glasi, jel papu treba slušat uvijek?

Vrh

PostPostano: Ned lip 14, 2015 21:08 

Sara pitanje glasi, jel papu treba slušat uvijek?

U pitanjima vjere i morala da, u pitanju kuhanja ručka i peglanja veša ne!

Vrh

PostPostano: Ned lip 14, 2015 22:06 

Čini se da urednici bitno.neta prate moje postove na ovom forumu :D
http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/prvo-josipovic-sada-dnevno-i-advance-novi-lazni-citat-pape-franje/

Vrh

PostPostano: Ned lip 14, 2015 22:39 

U pitanjima vjere i morala da, u pitanju kuhanja ručka i peglanja veša ne!

:mrgreen:
Sva pitanja su pitanja vjere i morala :mrgreen:
Koja pitanja su moralno neutralna kategorija? :mrgreen:
Možda ti kaže da veš peglaš tamo iza 21, jer je struja jeftinija, kužiš? Papu se uvijek sluša :DD

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2015 06:07 

:mrgreen:
Sva pitanja su pitanja vjere i morala :mrgreen:
Koja pitanja su moralno neutralna kategorija? :mrgreen:
Možda ti kaže da veš peglaš tamo iza 21, jer je struja jeftinija, kužiš? Papu se uvijek sluša :DD

Ne bih rekao da ga se uvijek sluša. U stvari ga većina nas katolika u važnim stvarima često barem djelomično ne sluša, a mnogi poput naših u Irskoj na zadnjem referendumu ne slušaju ga uopće, prave se Englezi u doslovnom smislu te uzrečice. Možda ga slušaju u nevažnim stvarima? Nije mi poznat slučaj da bi ijedan papa davao vjernicima upute tipa treba radije piti čaj nego kavu pod prijetnjom ekskomunikacije iz Crkve.

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2015 06:11 

A hoćete li me prosvijetlit kakvog smisla ima ova, recimo, diskusija? Zaista pretakanje iz šupljega u prazno, kao da ne govorimo o nasljedniku sv. Petra, onome tko vrši službu Kristova vikara nego o babi Kati (isprika svm Katama!) kojoj svaka glupost može past na pamet. Ima li ova Crkva i papa bilo kakve veze s Duhom Svetim?!

Čini se da je svrha pobijediti u raspravi odn. oduzeti "protivniku" volju i želju za daljnjim raspravljanjem i tako ostati pobjednikom na bojnome polju.

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2015 11:38 

Ne bih rekao da ga se uvijek sluša. U stvari ga većina nas katolika u važnim stvarima često barem djelomično ne sluša, a mnogi poput naših u Irskoj na zadnjem referendumu ne slušaju ga uopće, prave se Englezi u doslovnom smislu te uzrečice. Možda ga slušaju u nevažnim stvarima? Nije mi poznat slučaj da bi ijedan papa davao vjernicima upute tipa treba radije piti čaj nego kavu pod prijetnjom ekskomunikacije iz Crkve.

Nisi shvatio poantu. Sve je krenilo od rasprave može li papa pogriješiti, i tko je taj koji ce reć papi da ce pogrijesit, i tko je taj koji ce ucinit suprotno od papa. Naime, sve se radi u domeni "vjere", pa tako oni koji ne slušaju papu bježe od istine i "vjere", bez obzira što papa govori. Bitno je slušat papu. On uvijek zna bolje nego ja, ti ili netko drugi.Sumnjam da papu intrigira, i da bi se bavio pitanjima caja naspravm kave, ili nešto slično. Ovi se gore tipove postavljaju kao, da s papom treba biti oprezan, jer je izvan stereotipa, pa može uć u zabludu/herezu. Ne, bolje prođeš ako papu uvijek slušaš, i ne možeš zaglibit nigdje...Stvarno, već sam napisao, ako je benedikt xvi dao bezuvjetnu poslušnost papi, po čem smo mi duhovniji od njega, pa ne možemo isto napravit. Ili još bolje; zar smo bolji teolozi od ratzingera :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2015 14:30 

Nisi shvatio poantu. Sve je krenilo od rasprave može li papa pogriješiti, i tko je taj koji ce reć papi da ce pogrijesit, i tko je taj koji ce ucinit suprotno od papa. Naime, sve se radi u domeni "vjere", pa tako oni koji ne slušaju papu bježe od istine i "vjere", bez obzira što papa govori. Bitno je slušat papu. On uvijek zna bolje nego ja, ti ili netko drugi.Sumnjam da papu intrigira, i da bi se bavio pitanjima caja naspravm kave, ili nešto slično. Ovi se gore tipove postavljaju kao, da s papom treba biti oprezan, jer je izvan stereotipa, pa može uć u zabludu/herezu. Ne, bolje prođeš ako papu uvijek slušaš, i ne možeš zaglibit nigdje...Stvarno, već sam napisao, ako je benedikt xvi dao bezuvjetnu poslušnost papi, po čem smo mi duhovniji od njega, pa ne možemo isto napravit. Ili još bolje; zar smo bolji teolozi od ratzingera :mrgreen:

nije bilo baš tako
ti si tvrdio da ako papa i pogriješi ( hereza, krivi nauk isl.) da ga uvijek treba slušati jer je on papa, vrhovni poglavar
ako on kaže ubij , da ti trebaš ubiti
ako papa kaže nema pakla, u to treba vjerovati
ako ti je sve to bila puka metafora , onda nema suvisle priče i rasprave...onda nemoj davati takve primjere nego budu precizniji i pojasni šta tvrdiš

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2015 15:21 

Čekaj, napišeš da nije baš bilo tako, i onda napišeš sve što sam ja napisao? :lol:
Papa ne može pogriješit ni u kom slučaju, i treba ga uvijek slušat. Amen :DD

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2015 18:16 

Čekaj, napišeš da nije baš bilo tako, i onda napišeš sve što sam ja napisao? :lol:
Papa ne može pogriješit ni u kom slučaju, i treba ga uvijek slušat. Amen :DD

to sam tebe citirao...nije to moje mišljenje!...slabo pratiš :wink:
papa može pogriješiti kada ne govori ex cathedra...zna se dobro kada je papa nepogrešiv
to ti svi više puta pojašnjavaju,ali ti tjeraš svoje da je on uvijek nepogrešiv,što nije istina
osim toga cijelo vrijeme smo pričali hipotetski, teoretski,ne praktično

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2015 19:41 

Dux, može li papa zgriješiti?

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2015 21:24 

Dux, može li papa zgriješiti?

može

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata