[url=Ignisardent je napisao/la:
Rasprava o čemu? O pričesti za rastavljene i ponovo vjenčane možda? Ili za "djelatne" homoseksualce? Ili o kontracepciji možda? Ili o Objavi kao o nečemu što se ne može odvojiti od kulture ili povijesti? Ili o izmjenama u Redu Mise u smislu jačeg naglašavanja horizontalnog aspekta, uvođenju zabavne glazbe u Crkvu, sjedenju kod pričesti? Ili se možda raspravljalo o uvođenju demokracije u vidu pastoralnih vijeća? Koliko ja znam, raspravljalo se o tome kako najefektivnije suzbiti hereze, kojih je uvijek bilo, ali rijetko, ako ikad, iz usta kardinala ili biskupa. I nikad bez sankcija. Dokaži suprotno, jedva čekam.
Oprost grijeha za novce
I šta se dogodilo nakon Ratzingerovog pisanja? Papa dao ostavku, a Kasper i dalje propagira svoje "greške" ili "hereze", svejedno. Dokaz za to si sam dao citirajući Kaspera.
Ajde života ti a šta je Ratzinger osudio od Kasperove teologije? A jest, zaista. Samo, s kakvim disciplinskim mjerama je ta osuda povezana. Ili je to Papa samo iznio svoje mišljenje, bez ikakvih sankcija za Valtera?
Koja sankcija? Ako upadneš u vjersku zabludu, ti bi odma sankcije?
Zar Kasper nije javno rekao da je papina zadnja? Što dalje hoćeš? Neke kazne i disciplinske mjere? Čemu to?
Pokušava se nać odgovor na pitanje homoseksualaca i sve većeg broja rastavljenih, točno, pogotovo u Njemačkoj. Takvih primjera imamo masu u srednjem vijeku, kad je ono bila sazvana izvanredna sinoda o obitelji, gdje se spominjala u radnom dokumentu mogućnost za pristupanje pričesti sodomita i vještica. Ili kad je biskupska konferencija Kraljevine Aragon raspravljala o mogućnosti da bez dopuštenja Pape provede otvaranje Crkve prema poligamiji i protunaravnim bludnicima. Samo što se za to nije znalo u široj javnosti jer nije bilo interneta.
Ti jednostavno ne razumiš.....
Bilo je Kardinala koji su bili sodomiti, te koji su se pričešćivali. Imali su žene i pričešćivali. To se radilo u tajnosti. Za tebe i društvo pape pia najbolje bi bilo da se nastavi s tom tajnošću, ali ne, ne može tako dalje. Treba se uspostavit otvoren dijalog. Kroz cijelu povijest Crkve pederi su se pričešćivali, pape su imali dijecu i pričešćivalo se. I Kristov nauk je to trpio? Po tebi je to nauk Crkve? Zatvorit oči i skrivajući se jabavt? To je laž, to je prikrivanje istine. Objasni mi kako se za novac može dobit oprost? Tebi je to nauk Crkve? Papa ima djecu i nsaljednik, isto kao i kardinali, i njemu oprošteni grijesi? I tebi je to Kristov nauk? Ili je bolje napravit otvoren dijalog, i vidit kako se može spasit te ljude?S jedne strane imamo 5oricu pape koji tvrrde jedno, te tebe koji tvrdiš drugo. Što ti misliš, koga vodi Duh Sveti i tko je u pravu?

Bojim se da na ovo pitanje nećeš dat odgovor
Ti to hoćeš reći da Crkva u srednjem vijeku nije bila majka koja oprašta nego samo kaznena ustanova?
Ja protiv Crkve? E ne može
Nego je naknadno postala majka. Ili možda da malo provjeriš svoje informacije o pravom stanju stvari, prije nego što izlaneš nešto tako netočno. Što se tiče Društva Pija X., mislim da je Papa priznao da su katolici, pa bi možda najbolje bilo pričekati neki dokument a ne nagađati. Što se tiče mogućeg letenja, badava se bilo kome, pa i tebi, osvrtati na tu mogućnost s prijetećim tonom. A vremena ima manje nego što ti misliš...
Što ti misliš, društvo pape pia protiv 5orice papi?
A u vezi čega su francuski kardinali zapovijedali Papi, što je bio sadržaj tih zapovijedi i čega se ticao? Moralne teologije, fundamentalne teologije, crkvenog prava i discipline možda? Ili je posrijedi bilo za spasenje duša prevažno pitanje vanjske politike?
A za Avignongskog sužanjstva pape su organizirali ekumenske susrete s nekršćanima i njihovim kipovima na katoličkim oltarima, to je notorno poznato, iako u 14. st. nije bilo gugla. Sequitur... da je ta kriza bila sasvim drugačija od ove danas.
Novca. Novca za oprost grijeha, i obvezne desetine. I to je bilo vezano s Katoličkim naukom. Idemo dalje
Nije, razaranje je kad 90% osnuje svoju sektu.
Zar preostalih 10% ne osniva svoju sektu? Tj 3%
KC preživjela je reformaciju, zato jer su se heretici odvojili u svoje vlastite organizacije. Ovo danas je puno gore, iako situacija u Njemačkoj daje nade da će se možda ipak dogoditi manje zlo, većina će se odvojiti a manjina ostati lojalna Katolicizmu. Podjela je puno manje zlo od samog razaranja, podjela je bilo oduvijek, već u novozavjetno doba odvajaju se nikolaiti, nema ih na apostolskom saboru u Jeruzalemu, nema dijaloga s njima, nema pozivanja na neodvojivost Kršćanstva i kulture.
Po meni Jan Hus bio više u pravu nego ti i tvoja topla braća. I na kraju se pokazalo da je dosta toga dobro govorio. Ali je svejedno odstranjen
Joj da, Filip Neri je smatrao da treba voditi ekumenizam s protestantima radi jedinstva u različitosti, a Loyola ih je htio spaliti, ha? Stvarno, oko čega je bio spor Loyole i Nerija? Je li bio po nečemu sličan sporu između Kaspera i Burkea? Molim te, navedi činjenice, i nemoj se izvlačiti na tehnologiju. Pa nismo baš u takvom neznanju o prošlosti samo zato jer ljudi tada nisu imali blogove, internet i tv. A žute štampe je bilo i prije pojave štamparskog stroja, ništa manje nego danas.
Ne kužim, rekao si da prije nije bilo rasprava. Rasprava je bilo. Skinim maske i prestani se izmotavat; II Vatikanski tebe smeta, zar ne?
Šta, sad si počeo vjerovati da i Papa može biti Heretik?!
Ratovanje nema veze s herezom, ako je Julije II. sam pratio vojsku u bitku u oklopu i na konju, to ne znači da je bio heretik (i nije, bio je samo grešnik; kakvo teološko neznanje, ajme). Nije bitno što Papa privatno misli, može on sam za sebe vjerovati u štrumfove i klanjati se Šakti Deva (samo po mogućnosti da ga niko ne vidi, ne u Asizu), bitno je ono što on javno govori i zapovijeda svojim autoritetom. Ja se bojim, ako se nastavi s raspravama o stvarima o kojima se nema šta raspravljati, doći će se i do prizivanja demona, i do "boga tvrđava".
Znaš kad je papa heretik? Kad papa kaže da je papa heretik.
Hans Urs von Balthasar je danas popularan i to zbog ideje o spasenju svih i svojih čudnovatih teza o Kristovom trpljenju nakon tjelesne smrti i ostalom. Sam si rekao da je prelazio mrtav hladan preko dogme, a sad ti je to nevažnih 5% njegove teologije, kojih btw uključuje i njegovu heretičnu Kristologiju. A kao popularan je i utjecajan isključivo zbog onih 95%. Uostalom, nisi li ga sam spomenuo kao dokaz da je Crkva uvijek bila u krizi? Trnoružice, spavaš i buncaš. Sequitur...
Da ako brojiš sve one krštene koji su zadnjih desetljeća postali ateisti ili pentekostalci itd. Samo u Brazilu od 120 miliona stanovnika 1980. bilo je 88% katolika i 5% protestanata, a danas je 64% katolika i 20% protestanata. Sllično je u skoro svim latinoameričkim zemljama, u nekima je čak i gore.
http://www.cruxnow.com/church/2014/11/1 ... ave-faith/U Latinskoj Americi 1970. bilo je barem 90% katolika, danas 69%, uz ubrzavanje trenda pada.
http://www.pewforum.org/2014/11/13/reli ... -america/#http://www.pewforum.org/files/2014/11/P ... iew-02.pngU Evropi i SAD stanje je katastrofalno. Broj katolika pada, bez obzira na to što piše Glas koncila.
Ne ne pada, imam statistiku. Uguglaj. Ti izdvajaš kontinente. Što je s Azijom, i Afrikon?