Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 01:59

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon srp 27, 2015 12:29 

[url=Ignisardent je napisao/la:
“The tail of the devil is functioning in the disintegration of the Catholic world. The darkness of satan has entered and spread throughout the Catholic Church even to its summit. Apostasy, the loss of the faith, is spreading throughout the world and into the highest levels within the Church.” - Pope Paul VI, October 13, 1977

Nego, reci mi zašto je Pavao VI. rekao 13.10.1977. "Đavolji rep djeluje u deizntegraciji katoličkog svijeta. Sotonina tama je ušla i raširila se kroz čitavu Katoličku crkvu sve do vrha. Apostazija, gubitak vjere, širi se kroz svijet i do najviših položaja u Crkvi." Je li, po tebi, to vrijedi za sva razdoblja crkvene povijesti, nekad više nekad manje, ili je Pavao VI. možda ipak mislio da je to specifičnost baš baš našeg vremena?

Iznenadit ćeš se, ali papa je govorio baš specifično o našem vremenu :mrgreen:
Zar on nije poticao ekumenizam, i zar nisu bili neki koji su mu se protivili? :mrgreen: Zar on to nije govorio o njima? :mrgreen:

p.s.
Iz tvojih poruka mogu iščitati; ispravi me ako griješim, da je cilj Crkve da postoji sama po sebi, te da svi ljudi postoje zbog crkve. No to je potpuno netočno. Crkva postoji zbog ljudi, a ne obrnuto. Ona je osnovana da spasi ljude. Broj vjernika u svijetu raste, to je istina. U Evropi je sasvim druga priča. Godinu prije II Vatikasnkog sabora u odnosu na današnji dan, broj vjernika je narastao, naravno pričam o postotku, a ne o broju...

p.p.s. Također Papa Pio X nije pod "modernisti" smatrao ono što ti smatraš danas. Tako da, volio bi te upitt, što ti smatraš pod "modernisti"?

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 12:49 

a.....

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 12:56 

@DuX
Citat:
Kako misliš rasprava nije bila moguća? Bila je moguća rasprava, i raspravljalo se o svemu i svačemu. Fino umetnuta laž.. Hoćemo li dokazat da griješiš? :lol:

Rasprava o čemu? O pričesti za rastavljene i ponovo vjenčane možda? Ili za "djelatne" homoseksualce? Ili o kontracepciji možda? Ili o Objavi kao o nečemu što se ne može odvojiti od kulture ili povijesti? Ili o izmjenama u Redu Mise u smislu jačeg naglašavanja horizontalnog aspekta, uvođenju zabavne glazbe u Crkvu, sjedenju kod pričesti? Ili se možda raspravljalo o uvođenju demokracije u vidu pastoralnih vijeća? Koliko ja znam, raspravljalo se o tome kako najefektivnije suzbiti hereze, kojih je uvijek bilo, ali rijetko, ako ikad, iz usta kardinala ili biskupa. I nikad bez sankcija. Dokaži suprotno, jedva čekam.

I šta se dogodilo nakon Ratzingerovog pisanja? Papa dao ostavku, a Kasper i dalje propagira svoje "greške" ili "hereze", svejedno. Dokaz za to si sam dao citirajući Kaspera.

Ajde života ti a šta je Ratzinger osudio od Kasperove teologije? A jest, zaista. Samo, s kakvim disciplinskim mjerama je ta osuda povezana. Ili je to Papa samo iznio svoje mišljenje, bez ikakvih sankcija za Valtera?

Pokušava se nać odgovor na pitanje homoseksualaca i sve većeg broja rastavljenih, točno, pogotovo u Njemačkoj. Takvih primjera imamo masu u srednjem vijeku, kad je ono bila sazvana izvanredna sinoda o obitelji, gdje se spominjala u radnom dokumentu mogućnost za pristupanje pričesti sodomita i vještica. Ili kad je biskupska konferencija Kraljevine Aragon raspravljala o mogućnosti da bez dopuštenja Pape provede otvaranje Crkve prema poligamiji i protunaravnim bludnicima. Samo što se za to nije znalo u široj javnosti jer nije bilo interneta.

Citat:
Druga stvar, jako bitna je što Crkva nastoji bit njegovateljica i majka koja oprašta, a ne osuđujuća institucija. To je velika promjena u odnosu na srednji vijek, te kasnije razbolje. Društvo pape pia npr će "letit" iz Crkve ako se ne opameti. Crkva ih pokušava vratit u svoje krilo, o tome i papa govori cijelo vrijeme, i čudim se ljudima koji to ne shvaćaju. No, sve ima svoje granice. A Crkva je uvijek bila "spora" u odlukama, polako, ima vremena :DD

Ti to hoćeš reći da Crkva u srednjem vijeku nije bila majka koja oprašta nego samo kaznena ustanova? Nego je naknadno postala majka. Ili možda da malo provjeriš svoje informacije o pravom stanju stvari, prije nego što izlaneš nešto tako netočno. Što se tiče Društva Pija X., mislim da je Papa priznao da su katolici, pa bi možda najbolje bilo pričekati neki dokument a ne nagađati. Što se tiče mogućeg letenja, badava se bilo kome, pa i tebi, osvrtati na tu mogućnost s prijetećim tonom. A vremena ima manje nego što ti misliš...

Citat:
Da, i? :roll: Sjećaš se ti jednog belgijanca, sa svojim sexualnim stavovima, i te teologije? :mrgreen: Sjećaš se kardinala francuskih koji su zapovijedali papi? Sjećaš se kraljeva i ugodnog smještaja u avignonu? :roll: Nisi, ne sjeća se gospodin non sequitur ništa :lol:

A u vezi čega su francuski kardinali zapovijedali Papi, što je bio sadržaj tih zapovijedi i čega se ticao? Moralne teologije, fundamentalne teologije, crkvenog prava i discipline možda? Ili je posrijedi bilo za spasenje duša prevažno pitanje vanjske politike?
A za Avignongskog sužanjstva pape su organizirali ekumenske susrete s nekršćanima i njihovim kipovima na katoličkim oltarima, to je notorno poznato, iako u 14. st. nije bilo gugla. Sequitur... da je ta kriza bila sasvim drugačija od ove danas.

Citat:
Sequitur opet radiš :mrgreen: Hans Kung tvrdi isto što i ti; "Crkva je u krivu i radi krive poteze". Između vas dvojie nema nikakve razlike, obojica ste prepunih privatnih mudrolija. Kako je on prosipa bisere o papi, tako i ti prosipaš bisere tipa;

Za razliku od mene, Hans Kung smatra da Crkva ima jedan svijetli moment u povijesti, a to je Drugi vatikanski koncil. Ja s druge strane mislim da je to moment s najmanje svjetla. Ali drago mi je da se ti slažeš s King Kungom.

Citat:
p.s. gdje je kardinal priznao muhameda za proroka? Daj i citat :oo

Prilikom ređenja svećenika u Bruxellesu 1982. Suennens je rekao ređenicima "Budite proroci kao Gandi, Helder Kamara i Muhamed? Zaboravio je Lenjina.
https://www.google.hr/?gws_rd=cr&ei=VeR ... nd+mohamed

Citat:
"Ovakve podjele nisu postojale od vremena arijanskog spora, cca 1500 godina. Reformacija nije bila kriza ove vrste jer su reformanti napuštali Crkvu, a nisu je trovali i razarali iznutra. "

I što da ti čvjek ovdje odgovori? Ako ovo nije napad na zdravu logiku neznam što je. Zar Crkva nije razorena kad 30% crkve osnuje svoju sektu? Zar to nije podjela. Ako to nije podjela, reci mi što jest podjela? :mrgreen:

Nije, razaranje je kad 90% osnuje svoju sektu. KC preživjela je reformaciju, zato jer su se heretici odvojili u svoje vlastite organizacije. Ovo danas je puno gore, iako situacija u Njemačkoj daje nade da će se možda ipak dogoditi manje zlo, većina će se odvojiti a manjina ostati lojalna Katolicizmu. Podjela je puno manje zlo od samog razaranja, podjela je bilo oduvijek, već u novozavjetno doba odvajaju se nikolaiti, nema ih na apostolskom saboru u Jeruzalemu, nema dijaloga s njima, nema pozivanja na neodvojivost Kršćanstva i kulture.

Citat:
Tebi je ključan doseg. A doseg je veći zbog medija i mogućnosti brže rasprave. Duhovna kriza je uvijek ista, na to ja ciljam. Ovaj je ovoga zvao glupanom i imali su dijametralno suprotne stavove. Ista stvar sa sv Filipom Nerijem i Ignacijom Lojolskim. Kako njih objašnjavaš? :DD Zašto se oni i njihovi "klanovi" nisu trpili? Jedni druge nazivali krivovjercima, te ako želite spasit svoju dušu učinite suprotno od Ignacija Lojolskog? :mrgreen: :lol: Šta misliš, kako bi to izgledalo u žutoj štampi danas? I koliko toga još mi nismo čuli, upravo zbog tehnologije :DD

Joj da, Filip Neri je smatrao da treba voditi ekumenizam s protestantima radi jedinstva u različitosti, a Loyola ih je htio spaliti, ha? Stvarno, oko čega je bio spor Loyole i Nerija? Je li bio po nečemu sličan sporu između Kaspera i Burkea? Molim te, navedi činjenice, i nemoj se izvlačiti na tehnologiju. Pa nismo baš u takvom neznanju o prošlosti samo zato jer ljudi tada nisu imali blogove, internet i tv. A žute štampe je bilo i prije pojave štamparskog stroja, ništa manje nego danas.

Citat:
Kako misliš gdje su bili? Heretici su čak bili na papinskim stolicama, vršili svetu dužnost.
Heretici su ratovali, heretici su prizivali demone. Neznam po čemu je tebi to gore od ovoga danas. Objasni raji, da uvidimo? Je li gora stvar kad se prizivaju demoni ili kad se raspravlja o homosexualizmu? :mrgreen:

Šta, sad si počeo vjerovati da i Papa može biti Heretik?!
Ratovanje nema veze s herezom, ako je Julije II. sam pratio vojsku u bitku u oklopu i na konju, to ne znači da je bio heretik (i nije, bio je samo grešnik; kakvo teološko neznanje, ajme). Nije bitno što Papa privatno misli, može on sam za sebe vjerovati u štrumfove i klanjati se Šakti Deva (samo po mogućnosti da ga niko ne vidi, ne u Asizu), bitno je ono što on javno govori i zapovijeda svojim autoritetom. Ja se bojim, ako se nastavi s raspravama o stvarima o kojima se nema šta raspravljati, doći će se i do prizivanja demona, i do "boga tvrđava".

Citat:
Želiš mi reći, da npr Tesla ne bi trebao biti zvijezda na sveučilištu jer je imao 10001 ideju koju dijete u 3-godini života ne bi izjavilo. Koliko je Einstein imao kikseva u fizici, pa je i dalje zvijezda fizike. Isto je s Blathasarom, jer nije sve u zabludi kod njega, već 5% njegove teologije. To je kao da tvrdiš da zaboravimo Einsteinovu teooriju relativiteta i da ga sudimo po njegovim najgorim idejama haha :mrgreen: od danas te zovem non sequitur :DD

Hans Urs von Balthasar je danas popularan i to zbog ideje o spasenju svih i svojih čudnovatih teza o Kristovom trpljenju nakon tjelesne smrti i ostalom. Sam si rekao da je prelazio mrtav hladan preko dogme, a sad ti je to nevažnih 5% njegove teologije, kojih btw uključuje i njegovu heretičnu Kristologiju. A kao popularan je i utjecajan isključivo zbog onih 95%. Uostalom, nisi li ga sam spomenuo kao dokaz da je Crkva uvijek bila u krizi? Trnoružice, spavaš i buncaš. Sequitur...

Citat:
http://glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=32022&act=view Ako ti kažeš. Sve ti više vjerujem gospodine non sequitur :mrgreen: Samo što svi tvrde drugačije; broj katolika se povećava, na svjetskoj razini :DD

Da ako brojiš sve one krštene koji su zadnjih desetljeća postali ateisti ili pentekostalci itd. Samo u Brazilu od 120 miliona stanovnika 1980. bilo je 88% katolika i 5% protestanata, a danas je 64% katolika i 20% protestanata. Sllično je u skoro svim latinoameričkim zemljama, u nekima je čak i gore.

http://www.cruxnow.com/church/2014/11/1 ... ave-faith/

U Latinskoj Americi 1970. bilo je barem 90% katolika, danas 69%, uz ubrzavanje trenda pada.

http://www.pewforum.org/2014/11/13/reli ... -america/#
http://www.pewforum.org/files/2014/11/P ... iew-02.png

U Evropi i SAD stanje je katastrofalno. Broj katolika pada, bez obzira na to što piše Glas koncila.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 13:35 

Rasprava o čemu? O pričesti za rastavljene i ponovo vjenčane možda? Ili za "djelatne" homoseksualce? Ili o kontracepciji možda? Ili o Objavi kao o nečemu što se ne može odvojiti od kulture ili povijesti? Ili o izmjenama u Redu Mise u smislu jačeg naglašavanja horizontalnog aspekta, uvođenju zabavne glazbe u Crkvu, sjedenju kod pričesti? Ili se možda raspravljalo o uvođenju demokracije u vidu pastoralnih vijeća? Koliko ja znam, raspravljalo se o tome kako najefektivnije suzbiti hereze, kojih je uvijek bilo, ali rijetko, ako ikad, iz usta kardinala ili biskupa. I nikad bez sankcija. Dokaži suprotno, jedva čekam.

Oprost grijeha za novce :mrgreen:

I šta se dogodilo nakon Ratzingerovog pisanja? Papa dao ostavku, a Kasper i dalje propagira svoje "greške" ili "hereze", svejedno. Dokaz za to si sam dao citirajući Kaspera.

Ajde života ti a šta je Ratzinger osudio od Kasperove teologije? A jest, zaista. Samo, s kakvim disciplinskim mjerama je ta osuda povezana. Ili je to Papa samo iznio svoje mišljenje, bez ikakvih sankcija za Valtera?

Koja sankcija? Ako upadneš u vjersku zabludu, ti bi odma sankcije? :roll:

Zar Kasper nije javno rekao da je papina zadnja? Što dalje hoćeš? Neke kazne i disciplinske mjere? Čemu to?

Pokušava se nać odgovor na pitanje homoseksualaca i sve većeg broja rastavljenih, točno, pogotovo u Njemačkoj. Takvih primjera imamo masu u srednjem vijeku, kad je ono bila sazvana izvanredna sinoda o obitelji, gdje se spominjala u radnom dokumentu mogućnost za pristupanje pričesti sodomita i vještica. Ili kad je biskupska konferencija Kraljevine Aragon raspravljala o mogućnosti da bez dopuštenja Pape provede otvaranje Crkve prema poligamiji i protunaravnim bludnicima. Samo što se za to nije znalo u široj javnosti jer nije bilo interneta.

Ti jednostavno ne razumiš..... Bilo je Kardinala koji su bili sodomiti, te koji su se pričešćivali. Imali su žene i pričešćivali. To se radilo u tajnosti. Za tebe i društvo pape pia najbolje bi bilo da se nastavi s tom tajnošću, ali ne, ne može tako dalje. Treba se uspostavit otvoren dijalog. Kroz cijelu povijest Crkve pederi su se pričešćivali, pape su imali dijecu i pričešćivalo se. I Kristov nauk je to trpio? Po tebi je to nauk Crkve? Zatvorit oči i skrivajući se jabavt? To je laž, to je prikrivanje istine. Objasni mi kako se za novac može dobit oprost? Tebi je to nauk Crkve? Papa ima djecu i nsaljednik, isto kao i kardinali, i njemu oprošteni grijesi? I tebi je to Kristov nauk? Ili je bolje napravit otvoren dijalog, i vidit kako se može spasit te ljude?
S jedne strane imamo 5oricu pape koji tvrrde jedno, te tebe koji tvrdiš drugo. Što ti misliš, koga vodi Duh Sveti i tko je u pravu? :mrgreen: Bojim se da na ovo pitanje nećeš dat odgovor :mrgreen:

Ti to hoćeš reći da Crkva u srednjem vijeku nije bila majka koja oprašta nego samo kaznena ustanova?

Ja protiv Crkve? E ne može :lol:

Nego je naknadno postala majka. Ili možda da malo provjeriš svoje informacije o pravom stanju stvari, prije nego što izlaneš nešto tako netočno. Što se tiče Društva Pija X., mislim da je Papa priznao da su katolici, pa bi možda najbolje bilo pričekati neki dokument a ne nagađati. Što se tiče mogućeg letenja, badava se bilo kome, pa i tebi, osvrtati na tu mogućnost s prijetećim tonom. A vremena ima manje nego što ti misliš...

Što ti misliš, društvo pape pia protiv 5orice papi? :mrgreen:

A u vezi čega su francuski kardinali zapovijedali Papi, što je bio sadržaj tih zapovijedi i čega se ticao? Moralne teologije, fundamentalne teologije, crkvenog prava i discipline možda? Ili je posrijedi bilo za spasenje duša prevažno pitanje vanjske politike?
A za Avignongskog sužanjstva pape su organizirali ekumenske susrete s nekršćanima i njihovim kipovima na katoličkim oltarima, to je notorno poznato, iako u 14. st. nije bilo gugla. Sequitur... da je ta kriza bila sasvim drugačija od ove danas.

Novca. Novca za oprost grijeha, i obvezne desetine. I to je bilo vezano s Katoličkim naukom. Idemo dalje 8)

Nije, razaranje je kad 90% osnuje svoju sektu.

Zar preostalih 10% ne osniva svoju sektu? Tj 3% :mrgreen:

KC preživjela je reformaciju, zato jer su se heretici odvojili u svoje vlastite organizacije. Ovo danas je puno gore, iako situacija u Njemačkoj daje nade da će se možda ipak dogoditi manje zlo, većina će se odvojiti a manjina ostati lojalna Katolicizmu. Podjela je puno manje zlo od samog razaranja, podjela je bilo oduvijek, već u novozavjetno doba odvajaju se nikolaiti, nema ih na apostolskom saboru u Jeruzalemu, nema dijaloga s njima, nema pozivanja na neodvojivost Kršćanstva i kulture.

Po meni Jan Hus bio više u pravu nego ti i tvoja topla braća. I na kraju se pokazalo da je dosta toga dobro govorio. Ali je svejedno odstranjen :mrgreen:

Joj da, Filip Neri je smatrao da treba voditi ekumenizam s protestantima radi jedinstva u različitosti, a Loyola ih je htio spaliti, ha? Stvarno, oko čega je bio spor Loyole i Nerija? Je li bio po nečemu sličan sporu između Kaspera i Burkea? Molim te, navedi činjenice, i nemoj se izvlačiti na tehnologiju. Pa nismo baš u takvom neznanju o prošlosti samo zato jer ljudi tada nisu imali blogove, internet i tv. A žute štampe je bilo i prije pojave štamparskog stroja, ništa manje nego danas.

Ne kužim, rekao si da prije nije bilo rasprava. Rasprava je bilo. Skinim maske i prestani se izmotavat; II Vatikanski tebe smeta, zar ne? :lol:

Šta, sad si počeo vjerovati da i Papa može biti Heretik?!
Ratovanje nema veze s herezom, ako je Julije II. sam pratio vojsku u bitku u oklopu i na konju, to ne znači da je bio heretik (i nije, bio je samo grešnik; kakvo teološko neznanje, ajme). Nije bitno što Papa privatno misli, može on sam za sebe vjerovati u štrumfove i klanjati se Šakti Deva (samo po mogućnosti da ga niko ne vidi, ne u Asizu), bitno je ono što on javno govori i zapovijeda svojim autoritetom. Ja se bojim, ako se nastavi s raspravama o stvarima o kojima se nema šta raspravljati, doći će se i do prizivanja demona, i do "boga tvrđava".

Znaš kad je papa heretik? Kad papa kaže da je papa heretik.

Hans Urs von Balthasar je danas popularan i to zbog ideje o spasenju svih i svojih čudnovatih teza o Kristovom trpljenju nakon tjelesne smrti i ostalom. Sam si rekao da je prelazio mrtav hladan preko dogme, a sad ti je to nevažnih 5% njegove teologije, kojih btw uključuje i njegovu heretičnu Kristologiju. A kao popularan je i utjecajan isključivo zbog onih 95%. Uostalom, nisi li ga sam spomenuo kao dokaz da je Crkva uvijek bila u krizi? Trnoružice, spavaš i buncaš. Sequitur...

:roll:

Da ako brojiš sve one krštene koji su zadnjih desetljeća postali ateisti ili pentekostalci itd. Samo u Brazilu od 120 miliona stanovnika 1980. bilo je 88% katolika i 5% protestanata, a danas je 64% katolika i 20% protestanata. Sllično je u skoro svim latinoameričkim zemljama, u nekima je čak i gore.

http://www.cruxnow.com/church/2014/11/1 ... ave-faith/

U Latinskoj Americi 1970. bilo je barem 90% katolika, danas 69%, uz ubrzavanje trenda pada.

http://www.pewforum.org/2014/11/13/reli ... -america/#
http://www.pewforum.org/files/2014/11/P ... iew-02.png

U Evropi i SAD stanje je katastrofalno. Broj katolika pada, bez obzira na to što piše Glas koncila.

Ne ne pada, imam statistiku. Uguglaj. Ti izdvajaš kontinente. Što je s Azijom, i Afrikon? :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 13:54 

■1. Pitanje: Jeste li Vi kršćanin?

Odgovor: Da, ja sam kršćanin milošću Božjom.

■2. P. Zašto kažete: milošću Božjom?

O. Kažem milošću Božjom, jer biti kršćanin dar je milosti Božje koju mi nismo mogli zaslužiti.

■3. P. Tko je pravi kršćanin?

O. Pravi kršćanin je onaj tko je kršten, tko vjeruje i ispovijeda kršćanski nauk, tko po njemu živi i tko sluša zakonite crkvene pastire.

:mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 18:20 

■1. Pitanje: Jeste li Vi kršćanin?

Odgovor: Da, ja sam kršćanin milošću Božjom.

■2. P. Zašto kažete: milošću Božjom?

O. Kažem milošću Božjom, jer biti kršćanin dar je milosti Božje koju mi nismo mogli zaslužiti.

■3. P. Tko je pravi kršćanin?

O. Pravi kršćanin je onaj tko je kršten, tko vjeruje i ispovijeda kršćanski nauk, tko po njemu živi i tko sluša zakonite crkvene pastire.

:mrgreen:

a koji je to "krivi" kršćanin? :?

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 18:44 

a koji je to "krivi" kršćanin? :?

Onaj koji ne vjeruje ili ne ispovijed ili ne živi po kršćnskom nauku Te svaki onaj koji ne sluša Crkvene pastire.

Što ti kažeš Heinz, iz ovih citat pape pia X, kako se može izrodit sekta koja ne sluša zakonite crkvene pastire? :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 20:22 

Onaj koji ne vjeruje ili ne ispovijed ili ne živi po kršćnskom nauku Te svaki onaj koji ne sluša Crkvene pastire.

Što ti kažeš Heinz, iz ovih citat pape pia X, kako se može izrodit sekta koja ne sluša zakonite crkvene pastire? :mrgreen:

Zar nije biti kršćanin sasvim jednostavno: ili jesi ili nisi? :wink:
Jer ako ima "pravih" kršćana, onda ima i "pravih" Hrvata, "pravih" navijača, "pravi" Mercedes (ali i krivi),...

Dakle, stvar je jednostavna: ili nisu kršćani, ili jesu ali će zbog neposluha u pakao...dakle, na isto im dođe :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 20:29 

Zar nije biti kršćanin sasvim jednostavno: ili jesi ili nisi? :wink:
Jer ako ima "pravih" kršćana, onda ima i "pravih" Hrvata, "pravih" navijača, "pravi" Mercedes (ali i krivi),...

Dakle, stvar je jednostavna: ili nisu kršćani, ili jesu ali će zbog neposluha u pakao...dakle, na isto im dođe :wink:

Ma neće oni u pakao, pa samo su malo neposlušni papama :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 10:49 

Kad stigneš, odgovori kako treba. Nažalost, neznam kako da ti drugačije odgovorim, nego citatima :(
Neka bude;

Ekumenizam;

Nije li pravo – često ponavljaju – dapače, nije li u skladu s dužnošću da se svi koji zazivaju Kristovo ime uzdrže od uzajamnih predbacivanja, te da se na koncu sjedine u međusobnoj ljubavi? Tko bi se mogao usuditi reći da ljubi Krista ako svim silama ne radi na ostvarenju želje Njega koji je molio Oca da njegovi učenici budu “jedno”? (Iv 17, 21). I nije li sâm Krist želio da se Njegovi učenici odlikuju i raspoznavaju ovom osobinom – da ljube jedni druge: “Po ovome će svi znati da ste moji učenici, ako jedni druge ljubite”? (Iv 13, 35). Svi kršćani – dodaju oni – trebaju biti “jedno”: jer tada bi bili daleko snažniji u iskorjenjivanju kuge bezvjerstva koje svednevice gmiže poput zmije te se sve više širi, spremajući se obeskrijepiti Evanđelje. Ove i druge stvari neprestano ponavlja i proširuje taj sloj ljudi koji su poznati kao svekršćani; i ti ljudi, daleko od toga da su malobrojni i raštrkani, uzrasli su do razmjera čitavoga sloja, te su se grupirali u nadaleko raširena društva, kojima većinom ravnaju nekatolici, premda su nadahnuta različitim naukama koje se tiču vjere. Ovaj pothvat se tako zauzeto promiče na mnogo mjesta da dobiva pristanak priličnoga broja građana, te čak osvaja umove vrlo mnogo katolika te ih primamljuje nadom da bi ostvarivanje takvoga jedinstva bilo u skladu sa željama Svete Majke Crkve, kojoj zapravo ništa tako ne leži na srcu kao pozvati natrag svoje zalutale sinove i privinuti ih nazad svome krilu. No ustvari, iza ovih zamamnih riječi i laskanja krije se najteža zabluda koja posve uništava temelje katoličke vjere. Stoga, opomenuti sviješću o svojoj apostolskoj dužnosti kako ne smijemo dopustiti da Gospodinovo stado bude zavedeno pogubnim lažima, zazivamo, časna braćo, Vašu gorljivost u izbjegavanju ovoga zla; jer uzdamo se da će po Vašemu pisanju i govorima ljudi lakše upoznati i shvatiti načela i argumente koje želimo ovdje iznijeti, te da će katolici odatle naučiti kako moraju razmišljati i postupati kad su u pitanju pothvati čija je svrha jedinstvo u jednome tijelu – na bilo koji način – sviju onih koji se nazivaju kršćanima. Pio XI., "Mortalium Animos"

Dux, stvarno ne shvaćam smisao ovog citata, s obzirom da čitava enciklika Mortalium Animos najizravnije pobija tvoju tezu u vezi ekumenizma, da ga je, kao, podržavao Pio XI. Prijevod uvodnog dijela (točke 1-5):

"Sličnom cilju teže neki u stvarima koje se tiču Novog zavjeta kojeg je ustanovio Krist naš Gospodin. Budući da smatraju da se jedva može naći ljudi koji su lišeni svakog religioznog osjećaja, čini se da na tome zasnivaju nadu da će različiti narodi, iako različiti s obzirom na vjeru, bez mnogo teškoća doći do slaganja oko ispovijedanja stanovitih doktrina, koje formiraju zajedničku osnovu vjerskog života. S tom svrhom organiziraju se susreti, konvencije i izjave s velikim brojem prisutnih slušatelja, na koje su bez razlike pozvani da se priključe diskusiji i nevjernici svih vrsta kao i kršćani, uključujući i one koji su na nesreću otpali od Krista ili koji trvrdoglavo i ustrajno poriču Njegovu božansku narav i poslanje. Sigurno takve pokušaje katolici ne mogu ni na koji način odobravati, jer se zasnivaju na POGREŠNIM MIŠLJENJIMA PO KOJIMA U SVIM RELIGIJAMA POSTOJI U VEĆOJ ILI MANJOJ MJERI NEŠTO DOBRO I HVALEVRIJEDNO, I JER SVE ONE U RAZLIIČITOJ MJERI MANIFESTIRAJU ONAJ OSJEĆAJ KOJI NAM JE SVIMA PRIROĐEN, I KOJE NAS SVE VODE BOGU I POSLUŠNOM PRIZNAVANJU NJEGOVE VLADAVINE (o.m. ovo bi trebalo usporediti s Nostra Aetate). Ne samo da oni koji se drže ovog mišljanja griješe i da su zavedeni, nego također i iskrivljuju ideju istinite vjere i odbacuju je, i malo po malo otpadaju u naturalizam i ateizam, iz čega slijedi jasno DA ONI KOJI PODUPIRU TAKVE POKUŠAJE KONAČNO NAPUŠTAJU OD BOGA OBJAVLJENU VJERU.

Ali neki su zavarani prividnim dojmom dobra kad je u pitanju poticanje jedinstva među kršćanima.

Nije li pravo – često ponavljaju – dapače, nije li u skladu s dužnošću da se svi koji zazivaju Kristovo ime uzdrže od uzajamnih predbacivanja, te da se na koncu sjedine u međusobnoj ljubavi? (o.m. ovo nije stav Pape Pija XI., nego mišljenje koje on u ovoj enciklici osuđuje) Tko bi se mogao usuditi reći da ljubi Krista ako svim silama ne radi na ostvarenju želje Njega koji je molio Oca da njegovi učenici budu “jedno”? (Iv 17, 21). I nije li sâm Krist želio da se Njegovi učenici odlikuju i raspoznavaju ovom osobinom – da ljube jedni druge: “Po ovome će svi znati da ste moji učenici, ako jedni druge ljubite”? (Iv 13, 35). Svi kršćani – dodaju oni – trebaju biti “jedno”: jer tada bi bili daleko snažniji u iskorjenjivanju kuge bezvjerstva koje svednevice gmiže poput zmije te se sve više širi, spremajući se obeskrijepiti Evanđelje. Ove i druge stvari neprestano ponavlja i proširuje taj sloj ljudi koji su poznati kao svekršćani; i ti ljudi, daleko od toga da su malobrojni i raštrkani, uzrasli su do razmjera čitavoga sloja, te su se grupirali u nadaleko raširena društva, kojima većinom ravnaju nekatolici, premda su nadahnuta različitim naukama koje se tiču vjere. Ovaj pothvat se tako zauzeto promiče na mnogo mjesta da dobiva pristanak priličnoga broja građana, te čak osvaja umove vrlo mnogo katolika te ih primamljuje nadom da bi ostvarivanje takvoga jedinstva bilo u skladu sa željama Svete Majke Crkve, kojoj zapravo ništa tako ne leži na srcu kao pozvati natrag svoje zalutale sinove i privinuti ih nazad svome krilu. No ustvari, iza ovih zamamnih riječi i laskanja krije se najteža zabluda koja posve uništava temelje katoličke vjere. Stoga, opomenuti sviješću o svojoj apostolskoj dužnosti kako ne smijemo dopustiti da Gospodinovo stado bude zavedeno pogubnim lažima, zazivamo, časna braćo, Vašu gorljivost u izbjegavanju ovoga zla; jer uzdamo se da će po Vašemu pisanju i govorima ljudi lakše upoznati i shvatiti načela i argumente koje želimo ovdje iznijeti, te da će katolici odatle naučiti kako moraju razmišljati i postupati kad su u pitanju pothvati čija je svrha jedinstvo u jednome tijelu – na bilo koji način – sviju onih koji se nazivaju kršćanima." (Ovo su točke 4. i 5. koje si ti DuX citirao, iako one uopće, kao i čitava enciklika, ne ide u prilog tvojo lažoj tezi da je Pio XI. bio pristaša ekumenizma; naprotiv, Pio XI. ju je objavio sa svrhom da osudi ekumenizam; kako se Mortalium Animos može dovesti u vezu s Nostra Aetate, to valjda zna samo Kasper i njegovi istomišljenici, kojima je sve to ionako "povijesno" = promjenjivo).

Da ne prevodim čitavu encikliku evo linka na engleskom uz dostupan latinski original na vatikanskoj stranici na kojoj svi mogu provjeriti vjerodostojnost, ako ih zanima.

http://w2.vatican.va/content/pius-xi/en ... nimos.html

S OBZIROM NA LAŽNI DOKAZ KOJI VJEROJATNO U BRZINI OVDJE DONOSI DUX KAO DA GOVORI U PRILOG NJEGOVOJ TEZI, MOLIM ONE KOJI OVO ČITAJU DA PROVJERE SAMI MIŠLJENJE PIJA XI. KOJE SE NE MOŽE VIŠE RAZLIKOVATI OD ONOG ŠTO MU LAŽNO PRIPISUJE DUX.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 11:04 

@DuX
Citat:
Pravi ekumenizam nije ni u tome da bismo se ili mi odrekli i zatajili ono što vjerujemo da je od Krista Gospodina niti da bismo to od odijeljene braće tražili, da se oni za ljubav nekog prividnog mira odreknu svoje savjesti. Što nije po savjesti, grijeh je, i nije milo Gospodinu. Zato nije u pitanju to da bilo što zatajimo jedni drugima; ne želimo jedni druge nadmudriti niti se nadmetati, nego jedni druge razumjeti. Mi katolici vjerujemo da smo prava Crkva koja posjeduje bitno jedinstvo, koje se vidljivo očituje u zajedništvu sa stolicom Petrovom: mi se toga ne možemo odreći, a pravi ekumenisti to od nas i ne traže, makar nisu u jedinstvu Katoličke Crkve. Tomislav Šagi-Bunić "Ali drugog puta nema"

"Odijeljena braća" za ljubav pravog a ne prividnog mira i, što je još važnije, za spas svoje duše, moraju korigirati svoju savjest i iz nje izbaciti sve što nije od Boga. U ime toga, nije da treba odbaciti svaki oblik dijaloga, nazovimo i to "ekumenizmom", ali u kojoj mjeri sve ono što se danas naziva ekumenizmom odgovara svrhi koju je odredio otac Šagi-Bunić, to je drugo pitanje. A u kojoj mjeri je je moguće uskladiti nadmudrivanje s propovijedanjem Istine, ne ulazim sad u to. Sve ono što danas dolazi pod brednom ekumenizam, više potpada pod osudu "Mortalium Animos", koja ionako ima malo viši stupanj vjeroobavezujućeg za kršćane od spisa fra Šagija.

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 11:09 

@DuX
Citat:
Love for the truth is the deepest dimension of any authentic quest for full communion between Christians. Without this love it would be impossible to face the objective theological, cultural, psychological and social difficulties which appear when disagreements are examined. This dimension, which is interior and personal, must be inseparably accompanied by a spirit of charity and humility. There must be charity towards one's partner in dialogue, and humility with regard to the truth which comes to light and which might require a review of assertions and attitudes. Ivan Pavao II. "Ut unum sint"

Kakve to veze ima s kipovima Kali i Šive u crkvama Assizija za vrijeme ekumenskih cirkusa? Kad govorimo o ekumenizmu danas, moramo uzeti u obzir i sve one užasne aspekte širom svijeta koje ta pojava danas uključuje.

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 11:20 

@DuX
Citat:
Our faith, hope, and charity must be directed at all times toward the great goal of complete unity. Yet at the same time we must have the humility to accept realistic intermediate goals: to strengthen our common witness of charity in a world that needs it more and more. To offer the common, basic testimony of the faith, to lose nothing of it, and to try to be able to give this witness in an ever more comprehensive way. In our separation not only to respect but also to love one another in the conviction that we are necessary to each other even and precisely in our separation, that we receive from each other, live for each other, and are Christians together. The separation—as long as the Lord allows it to continue—can also be fruitful and lead to a greater wealth of faith and thus prepare for the diverse yet one Church that we cannot yet imagine today, in which, however, nothing positive that has developed anywhere in history will be lost. Perhaps we need separations in order to arrive at the complete fullness for which the Lord is waiting. Joseph Ratzinger "Church, Ecumenism, and Politics"

Kao i Ut unum sint, ovaj esej kardinala Ratzingera govori općenito o ekumenizmu a ne o pojedinim njegovim manifestacijama, koje su možda na tragu Nostra Aetate, ali u otvorenom ratu s Moralium Animos. Ekumenizam je moguć u vrlo uskim okvirima, čak i kad se radi o heterodosnim kršćanima i.e. protestantima. I treba naglasiti, kao i u Ut unum sint, da smo još uvijek odijeljeni, što danas i nije naročito važno mnogim katoličkim ekumenistima. Uostalom, prvi plod ekumenizma je danas taj da su mnogi katolici potpuno izgubili svijest o tome da je Katolicizam jedina prava vjera, usprkos bojažljivom opominjanju Ut unum sint i kardinala Ratzingera (pa i onom fra Šagija), a to onda nije moj problem, jelda?

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 11:27 

@DuX
Citat:
Jedina stvar, koja tebe buni jest ekumenizam? No to nije odricanje od istine, kako ti 5 papa kažu. Ne možeš se zvat Katolikom i ić protiv 5orice, ne..

Kojih 5? Ja sam uspio nabrojati samo Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. (ne računam tvoj debakl s Pijem XI).

Nadalje, ekumenizam danas je u najvećoj mjeri trgovanje s Istinom, a ne ono što su priželjkivali Benedikt XVI. i Ivan Pavao II. a to stvarno nije moj problem. Nije ni tvoj, osim što ne želiš vidjeti stvari kakve jesu. Ali jest problem onih koji vide protestante kao "kršćane na drugačiji način", a ne na krivi način. Itd.

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2015 11:46 

@DuX
Citat:
Prije svega, ne možemo vjerovat u Krista, a da ne vjerujemo da Crkvu vodi Duh Sveti. Kako se taj svinjac nije raspao već 2000 godine? Takva institucija s toliko velikim idealom, koji nijedna druga institucija nije imala? Takva institucija koja je učinila više grešaka nego ijedna druga institucija.. S tom vjerom, da je vodi Duh Sveti mi moramo pričat i imat dijalog. Ja i ti. Sve izvan toga je sekularno.

Prvo, laž je da je ta "institucija" učinila više grešaka nego ijedna druga. Taj dojam je posljedica propagande koja nas zasipa u medijima i literaturi. Inkvizicija je kriva za smrt nekih 1.500 osoba od 13. do ranog 19. st. Tragično, ali po kojim je zapravo kriterijima Inkvizicja danas postala pojam brutalnosti, nakon svega što smo do danas prošli, ako ne po kriterijima anglosaksonskih masona koji danas dirigiraju svijetom. Govori li se o tome koliko je života ta ista inkvizicija spasila, koliko je ljudi optuženih pred svjetovnim sudovima apeliralo na Inkviziciju da bi se spasili nepravedne osude ili da bi dobili blaži tretman?

Uzmimo samo npr. ogavnu predstavu koja je nedavno prikazana u Dubrovniku, kao ilustraciju degeneriranosti do koje se dovela suvremena civilizacija. Kad vidim takve stvari oko nas, i na koji nas se način sve razara, razumijem potpuno motive onih koji su bili spremni spaljivati heretike. Ne mogu opravdati, ali ih razumijem. Ista stvar je i s ekumenizmom, razumijem motive i želje za jedinstvom, ali ne razumijem niti opravdavam očajnu izvedbu.

Što se tiče vodstva Duha Svetog, nije li rekao Ratzinger da "odijeljenost - dok god je Bog dopušta - može biti također plodonosna i voditi do većeg bogatstva vjere i pripremiti nas za raznoliku ali opet jednu Crkvu." Ako ti je tako lakše, promatraj i moj stav kao dio te šarolikosti.

Šalu na stranu, baš zato jer je vodi Duh Sveti, Crkva će ozdraviti od sve te hrpe modernističkih rekvizita kojom su je danas unakazili. Kao što je i Kristovo fizičko tijelo umrlo i uskrsnulo, tako će biti i s Crkvom.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata