Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 00:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 01, 2015 16:51 

Tražiš da pišem o stvarima koje nadilaze moj razum :mrgreen: . Vjerujem da su Adam i Eva bili besmrtni samim time što su bili prisni s Bogom. Ne mislim da su imali tijelo kao što ga ima uskrsli Krist i Majka Marija i kakvo ćemo dobiti poslije Posljednjeg suda. Najbolji primjer za to mi je Marija. Iako Crkva ne definira da li je Marija umrla ili nije (kada je objavio dogmu o Marijinu Uznesenju, 1950., papa Pio XII. nije želio objasniti je li Djevica umrla i uskrsnula odmah ili je išla izravno u nebo i nije umrla) ja vjerujem da je "usnula". Na nju nije djelovala smrt kao što će djelovati na mene ili tebe. Tako da vjerujem da Adam nije sagriješio da bi Bog izveo s njim isto što i s Marijom. Priča je glupa jer je Adam sagriješio i umro i ove stvari nadilaze moj razum. Svakako da nije bilo grijeha vjerujem da bi Adam živio određeni broj godina na zemlji 100 , 200 ili 1000 uopće nije bitno i nakon toga bi dobio neraspadljivo tijelo isto kao tijelo koje ima Krist i koje ćemo svi dobiti na kraju.
P.S. Ne znam jesam li dobro objasnio kako sve skupa zamišljam. Ako netko zna bolje i ispravnije neka me pouči.
P.P.S.Neki teolozi su mišljenja da je Marija umrla, drugi opet da nije (jer je bezgrešna, a smrt je posljedica grijeha). Tako da je meni vjerodostojnija ova teorija o usnuću. Iako s druge strane određen broj teologa govori da je Marija željela biti što sličnija Sinu (pa tako i u smrti). Zašto zastupam ovu tezu o usnuću, pa možda zato što je Marija dijete Oca, Majka Sinu i zaručnica Duha Svetoga. Najveća od svih stvorenja. I ako bi Marija stala na jednu stranu, a svi anđeli i sveci na drugu Marija je veća od svih.

Tako i ja mislim ,Adam i Eva bi svejedno umrli ali to ne bi bila ovakva smrt kakvu mi čekamo nego drugačija zato sam i pitao Brksa da pojasni ako može jer on tvrdi da su stvoreni besmrtni.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2015 21:12 

Tako i ja mislim ,Adam i Eva bi svejedno umrli ali to ne bi bila ovakva smrt kakvu mi čekamo nego drugačija zato sam i pitao Brksa da pojasni ako može jer on tvrdi da su stvoreni besmrtni.

Bojim se da ste u krivu. Istočnim grijehom smo nasljedili tjelesnu smrt i grešnu narav. Tvrdnja da bi Adam umro svejedno da nije sagriješio nema smisla s dogmom o istočnom grijehu. Uostalom on je i živio dugi niz godina oko 900 ako se ne varam pa je svejedno umro. Krist je uzeo smrtno ljudsko tijelo da bi bio jednak čovjeku osim po grijehu. Djevica Marija je rođena bez istočnog grijeha ali svejedno je nasljedila smrtno tijelo ali nije grešnu narav jer je bila predodređena da donese na svijet Sina Boga živoga. Uostalom KC uči da su prvi ljudi stvoreni u stanju tjelesne besmrtnosti. Teorija da bi Adam dobio nakon smrti opet neraspadljivo tijelo pada u vodu jer u početku nije bilo smrti jer je smrt ušla grijehom na Adama i njegove sve potomke. Sam pojam besmrtnog tijela i stanje pravednosti ipak nadilaze naš razum. Jedino što možemo je vjerovati čvrsto Kristovom obećanju. Ipak je on svojim primjerom pokazao da je pobijedio smrt.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2015 22:45 

Bojim se da ste u krivu. Istočnim grijehom smo nasljedili tjelesnu smrt i grešnu narav. Tvrdnja da bi Adam umro svejedno da nije sagriješio nema smisla s dogmom o istočnom grijehu. Uostalom on je i živio dugi niz godina oko 900 ako se ne varam pa je svejedno umro. Krist je uzeo smrtno ljudsko tijelo da bi bio jednak čovjeku osim po grijehu. Djevica Marija je rođena bez istočnog grijeha ali svejedno je nasljedila smrtno tijelo ali nije grešnu narav jer je bila predodređena da donese na svijet Sina Boga živoga. Uostalom KC uči da su prvi ljudi stvoreni u stanju tjelesne besmrtnosti. Teorija da bi Adam dobio nakon smrti opet neraspadljivo tijelo pada u vodu jer u početku nije bilo smrti jer je smrt ušla grijehom na Adama i njegove sve potomke. Sam pojam besmrtnog tijela i stanje pravednosti ipak nadilaze naš razum. Jedino što možemo je vjerovati čvrsto Kristovom obećanju. Ipak je on svojim primjerom pokazao da je pobijedio smrt.

Možda i jesam u krivu ali zašto bi netko besmrtan jeo hranu ako mu nije potrebna?Ono što će ti hrana ako ne možeš umrijeti?Zašto Bog kaže ovo-"Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!"?

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2015 23:05 

brks001 je napisao/la:

Očito se nisam dobro izrazio. Ne mislim da bi Adam umro nego bi bio preobražen na sliku Isusa Krista. Čovjek je bio besmrtan sve dok nije kušao sa stabla spoznaje. Ta njegova besmrtnost bi se usavršavala tj. on bi se pobožanstvenio da je ostao u poslušnosti. Adam je stvoren u mogućnosti da bude besmrtan i bio je dok nije učinio grijeh.
Sv. Atanazije govori da je Bog praroditelje uveo u svoj raj i dao im zakon da bi, ako sačuvaju zapovijed i ostanu dobri, živjeli bi u raju bezbolnim i bezbrižnim životom, a osim toga, i da bi imali obećanje nepropadljivosti na nebesima . Dakle, Bog ne samo da nas je stvorio iz ničega, nego nam je, milošću Riječi, darovao mogućnost da živimo po Bogu. Namjera je, dakle, Božja, prema Sv. Atanaziju, da stvoreni čovjek, pomoću zakona i milošću Riječi, dostigne nepropadljivost i život po Bogu, što nije ništa drugo do besmrtnost.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/I ... anje06.htm

Vrh

PostPostano: Uto lip 02, 2015 13:16 

Očito se nisam dobro izrazio. Ne mislim da bi Adam umro nego bi bio preobražen na sliku Isusa Krista. Čovjek je bio besmrtan sve dok nije kušao sa stabla spoznaje. Ta njegova besmrtnost bi se usavršavala tj. on bi se pobožanstvenio da je ostao u poslušnosti. Adam je stvoren u mogućnosti da bude besmrtan i bio je dok nije učinio grijeh.
Sv. Atanazije govori da je Bog praroditelje uveo u svoj raj i dao im zakon da bi, ako sačuvaju zapovijed i ostanu dobri, živjeli bi u raju bezbolnim i bezbrižnim životom, a osim toga, i da bi imali obećanje nepropadljivosti na nebesima . Dakle, Bog ne samo da nas je stvorio iz ničega, nego nam je, milošću Riječi, darovao mogućnost da živimo po Bogu. Namjera je, dakle, Božja, prema Sv. Atanaziju, da stvoreni čovjek, pomoću zakona i milošću Riječi, dostigne nepropadljivost i život po Bogu, što nije ništa drugo do besmrtnost.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/I ... anje06.htm

Zanimljiv tekst i ima smisla. Dobro je rečeno da je čovjek u početku mogao birati dali će biti grešan ili ne odnosno dali će biti smrtan ili ne. A nasljeđenim istočnim grijehom to više ne možemo birati.

Vrh

PostPostano: Sri lip 03, 2015 21:13 

:mrgreen:
Posljedica kojeg grijeha :))
Kako je Isus Krist umro, ako je smrt posljedica grijeha, a on nije sagriješio?

Vrh

PostPostano: Sri lip 03, 2015 21:20 

:mrgreen:
Posljedica kojeg grijeha :))
Kako je Isus Krist umro, ako je smrt posljedica grijeha, a on nije sagriješio?

Radi nas, za nas.

Vrh

PostPostano: Sri lip 03, 2015 22:37 

P.P.S.Neki teolozi su mišljenja da je Marija umrla, drugi opet da nije (jer je bezgrešna, a smrt je posljedica grijeha). Tako da je meni vjerodostojnija ova teorija o usnuću. Iako s druge strane određen broj teologa govori da je Marija željela biti što sličnija Sinu (pa tako i u smrti). Zašto zastupam ovu tezu o usnuću, pa možda zato što je Marija dijete Oca, Majka Sinu i zaručnica Duha Svetoga. Najveća od svih stvorenja. I ako bi Marija stala na jednu stranu, a svi anđeli i sveci na drugu Marija je veća od svih.

Sara, ja ga pitam, kako je Krist umro ako je smrt posljedica grijeha? Ne pitam zašto je umro...
Nastojim ga navest na put, jer zaključuje da Marija nije mogla umrijet jer je Bezgriješna. Smrt jest posljedica grijeha, ali on to krivo shvaća.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 16:20 

DuX je napisao/la:
Sara, ja ga pitam, kako je Krist umro ako je smrt posljedica grijeha? Ne pitam zašto je umro...
Nastojim ga navest na put, jer zaključuje da Marija nije mogla umrijet jer je Bezgriješna. Smrt jest posljedica grijeha, ali on to krivo shvaća.

Grijesi ljudî, kao posljedica istočnoga grijeha, potvrđeni su smrću. Šaljući svoga vlastitog Sina u stanje sluge,stanje čovječanstva palog i, zbog grijeha, smrti namijenjenoga,"Njega, koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu"(2Kor 5,21)

603 Isus nije upoznao osude kao da bi sam bio sagriješio.Ali u svojoj otkupiteljskoj ljubavi, koja ga je uvijek sjedinjavala s Ocem,on je preuzeo nas u našoj udaljenosti od Boga zbog grijeha, tako da je u naše ime mogao reći na Krizu: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?" (Mk 15,34; Ps 22,1). Učinivsi ga tako solidarnim s nama grešnicima, Bog " ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao" (Rim 8,32), da budemo pomireni s njime "po smrti Sina njegova" (Rim 5,10).

Vezano za Mariju:

Kako je svoj ovozemaljski životni put završila Majka Isusova? O tome u Svetom pismu nije ništa izričito rečeno, a nema za to ni otačkih svjedočanstava iz prvih stoljeća. To je bilo povodom apokrifnim spisima da razviju pretpostavke koje su
u pitanje stavile Marijinu smrt i predložile njezin prijelaz iz ovoga života bez smrti. Polazište apokrifnih spisa jest misao da je smrt posljedica grijeha, a Marija je od njega bila izuzeta te je tako mogla biti izuzeta i od smrti. Prve naznake o tome nalazimo kod sv. Efrema Sirskog (+373.), a o Marijinu uznesenju prvi izričito govori Epifanije (+403.). Već od 7. stoljeća slavilo se bogoslužje Marijina uznesenja na nebo, a od 10. stoljeća većina bogoslovaca naučava tu istinu. Nju je 1. studenoga 1950. papa Pio XII. proglasio dogmom: ”Bezgrešna Bogorodica vazda Djevica Marija, nakon završetka svoga zemaljskog života, dušom i tijelom uznesena je u nebesku slavu” (bula Predarežljivi Bog). To je učinio nakon što
je pismeno zatražio mišljenje svih biskupa na svijetu, na što su oni odgovorili da smatraju da je Marijino uznesenje sadržano u objavi i drže korisnim da se ta istina proglasi. Njome je zaključeno crkveno izlaganje Marijina otajstva.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 16:26 

Još malo o Mariji:

Oslanjajući se na Pavlovu tvrdnju o općenitosti grijeha i sveopćosti otkupljenja, istaknuti bogoslovci srednjega
vijeka (Albert Veliki, Toma Akvinski, Bonaventura) ističu da je Krist otkupio sva stvorenja, pa tako i Mariju.
Franjevački mislilac bl. Ivan Duns Škot (+1308.) razvija izvornu postavku o mogućnosti preventivnoga otkupljenja izvanrednim Božjim zahvatom. Prema tome, Majka Isusova bila bi sačuvana od svake ljage grijeha iskonskoga (izvornoga ili istočnoga) u vidu zasluga Krista, savršena Otkupitelja ljudskoga roda.

Novost Duns Škotova učenja jest u tome što on ne polazi od Marije, nego od Krista, savršena Otkupitelja, koji je otkupljenje izveo na najsavršeniji mogući način. Prema tome, Marija nije bila izuzeta od sveopćega otkupljenja, nego je njegov najsavršeniji plod i učinak. Bila je ne samo otkupljena, nego pre-otkupljena, tj. otkupljena na najsavršeniji način, kako je to dolikovalo Kristu, savršenu Otkupitelju. Duns Škotova tvrdnja da Otkupiteljeva savršenost zahtijeva izuzeće od
iskonskoga grijeha najsvetije među ljudskim stvorenjima, izvela je srednjovjekovnu teologiju iz slijepe ulice i otvorila put prema dogmatskom pravorijeku.

Crkva vjeruje i naučava da je Blažena Djevica Marija od prvoga trenutka svoga života, radi zasluga Isusa Krista, bila obdarena posebnom milošću te stoga nije bila u stanju koje nazivamo iskonskim grijehom. Bezgrešno Marijino začeće sastoji se u posjedovanju božanskoga milosnog života od početka njezina postojanja. To joj je
dano ne po njezinoj zasluzi, nego u vidu zasluga Isusa Krista kako bi mogla biti Otkupiteljeva majka. Stoga je ona od početka svoga postojanja bila obuhvaćena otkupiteljskom i posvetnom Božjom ljubavlju i njegovom božanskom milošću. To je sažetak nauka koji je 8. prosinca 1854. papa Pio IX. proglasio dogmom:
”Proglašujemo da je učenje koje drži da je bl. Djevica Marija, u prvom času svoga začeća, po posebnoj milosti i povlastici Svemogućega Boga, predviđajući zasluge Isusa Krista Spasitelja ljudskoga roda, bila očuvana neokaljanom od svake ljage
izvornog grijeha” (bula Neizrecivi Bog).

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2015 17:29 

OK Toni1, thenks. Skupio sam neke inf koje nisam znao.
”Proglašujemo da je učenje koje drži da je bl. Djevica Marija, u prvom času svoga začeća, po posebnoj milosti i povlastici Svemogućega Boga, predviđajući zasluge Isusa Krista Spasitelja ljudskoga roda, bila očuvana neokaljanom od svake ljage
izvornog grijeha” (bula Neizrecivi Bog).

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2015 06:49 

http://nacija.hr/2015/05/31/kardinal-sa ... -prvi-par/

u prilog Božje kreacije, a kontra svih vrsta evolucija...savjetnik 2 papa

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2015 10:08 

http://nacija.hr/2015/05/31/kardinal-savjetnik-dvojice-papa-sest-dana-stvaranja-su-stvarni-dani-a-adam-i-eva-stvarni-prvi-par/

u prilog Božje kreacije, a kontra svih vrsta evolucija...savjetnik 2 papa

kralju, evolucija je znanost. Ne znam što, ti vjeruješ da je zemlja stara 6500god?

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2015 10:43 

kralju, evolucija je znanost. Ne znam što, ti vjeruješ da je zemlja stara 6500god?

znanost za naivne...oko starosti ne znam , može biti i duže
ali da smo nastali preko crva i zmije i majmuna ...to nikako :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2015 15:55 

znanost za naivne...oko starosti ne znam , može biti i duže
ali da smo nastali preko crva i zmije i majmuna ...to nikako :mrgreen:

Samo dokazuješ svoje neznanje. Nismo nastali od crva ni zmije ni majmuna. Niti to znanstvena evolucija govori.

Čekaj, ti tvrdiš da evolucija nije znanstvena teorija? :shock:
Zbog ljudi poput tebe većina ljudi misli da Katolici nemaju razum, da su glupe budale. Molim vas, ne tumačite bibliju kako je ni čobani ne bi tumačili prije 3000 godina. Evolucija je znanstvena teorija, priznata od znanstvenika, i također odobrena od Katoličke Crkve.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata