DuX je napisao/la:
Sara, ja ga pitam, kako je Krist umro ako je smrt posljedica grijeha? Ne pitam zašto je umro...
Nastojim ga navest na put, jer zaključuje da Marija nije mogla umrijet jer je Bezgriješna. Smrt jest posljedica grijeha, ali on to krivo shvaća.
Grijesi ljudî, kao posljedica istočnoga grijeha, potvrđeni su smrću. Šaljući svoga vlastitog Sina u stanje sluge,stanje čovječanstva palog i, zbog grijeha, smrti namijenjenoga,"Njega, koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu"(2Kor 5,21)
603 Isus nije upoznao osude kao da bi sam bio sagriješio.Ali u svojoj otkupiteljskoj ljubavi, koja ga je uvijek sjedinjavala s Ocem,on je preuzeo nas u našoj udaljenosti od Boga zbog grijeha, tako da je u naše ime mogao reći na Krizu: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?" (Mk 15,34; Ps 22,1). Učinivsi ga tako solidarnim s nama grešnicima, Bog " ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao" (Rim 8,32), da budemo pomireni s njime "po smrti Sina njegova" (Rim 5,10).
Vezano za Mariju:
Kako je svoj ovozemaljski životni put završila Majka Isusova? O tome u Svetom pismu nije ništa izričito rečeno, a nema za to ni otačkih svjedočanstava iz prvih stoljeća. To je bilo povodom apokrifnim spisima da razviju pretpostavke koje su
u pitanje stavile Marijinu smrt i predložile njezin prijelaz iz ovoga života bez smrti. Polazište apokrifnih spisa jest misao da je smrt posljedica grijeha, a Marija je od njega bila izuzeta te je tako mogla biti izuzeta i od smrti. Prve naznake o tome nalazimo kod sv. Efrema Sirskog (+373.), a o Marijinu uznesenju prvi izričito govori Epifanije (+403.). Već od 7. stoljeća slavilo se bogoslužje Marijina uznesenja na nebo, a od 10. stoljeća većina bogoslovaca naučava tu istinu. Nju je 1. studenoga 1950. papa Pio XII. proglasio dogmom: ”Bezgrešna Bogorodica vazda Djevica Marija, nakon završetka svoga zemaljskog života, dušom i tijelom uznesena je u nebesku slavu” (bula Predarežljivi Bog). To je učinio nakon što
je pismeno zatražio mišljenje svih biskupa na svijetu, na što su oni odgovorili da smatraju da je Marijino uznesenje sadržano u objavi i drže korisnim da se ta istina proglasi. Njome je zaključeno crkveno izlaganje Marijina otajstva.